Connect with us

Minden ami NFL

A kompenzációs pickek művészete

Az NFL Drafton mindenki észrevehette már, hogy nem jön ki a hét kör és a 32 csapat szorzataként a 256 választási jog. Ez azért van, mert az NFL hozzáad egy plusz kört kompenzációs pickek formájában azon csapatok számára, akik az egy évvel korábbi szabadügynök piac alatt több vagy jobb (kvalifikáló) játékost vesztettek, mint amennyit igazoltak. Hasonló az elv, mint a draft mögött, tehát hogy aki veszít, az nyerjen is valamit. Persze vannak csapatok, akik ezt okosan beleszövik a holtszezonbeli stratégiájukba, tehát már előre számolnak azzal, hogyha valakit elengednek, akkor érte kaphatnak egy kompenzációs cetlit. Ilyen franchise-ok histórikusan a Packers és a Ravens is többek között.

kompenzációs pickek

Többen kérdeztétek már, hogyan is működnek ezek a kompenzációs pickek és kommentekben megpróbáltam röviden összefoglalni, de nem jutott időm hosszabban kifejteni. A világon is kevesen vannak, akik teljesen átlátják a működését a rendszernek, itthon pedig pláne elenyésző az arány az amerikai foci szerelmesei között is. Ebben persze nem segít, hogy a pontos formulát az NFL nem teszi nyilvánossá, de néhány nagyon okos ember több évnyi munkája alapján ma már azért elég pontosan meg lehet jósolni, melyik csapat melyik játékosért hányadik körös cetlit fog kapni.

Tehát a kompenzációs pickek alapja, hogy az NFL kiegyenlíti a számlát és ha több vagy jobb játékosokat vesztett egy csapat, akkor azt kompenzálja egy draft cetlivel. Annyi cetlit kaphat egy csapat, ahánnyal több (kvalifikáló) játékost vesztett, mint amennyit igazolt, de ennek van egy felső határa, méghozzá 4 darab cetli. Szóval ha tízzel több játékost veszít egy csapat, akkor is csak négy választási jogot kap pluszba. Nem véletlenül használtam a kvalifikáló szót, hiszen nem minden elvesztett játékos számít a rendszerben, nézzük a kivételeket:

– a kivágott játékosok

– azok a játékosok, akik nem kaptak RFA vagy ERFA tendert a csapatuktól

– azok a játékosok, akiket szezon közben igazolt a csapat

– azok a játékosok, akiket a leigazolásukat követő év közben (9. forduló előtt) kivágnak

– azok a játékosok, akik egy bizonyos minimum összeg alatt keresnek

Ha kicsit általánosítani akarunk, akkor csak azok a játékosok számítanak a kompenzációs pickeknél, akik a csapatuk akarata ellenére is elhagyhatták a csapatot.

A draft cetli értékét legfőképpen az aláírt szerződés éves átlagértéke befolyásolja, de korrekciós tételként számít a játékos által pályán töltött snapek százaléka az igazolást követ szezonban, illetve az úgynevezett postseason honors, tehát a Pro Bowl, az első vagy második csapatos All-NFL vagy All-Conference kitüntetés, NFL MVP, Super Bowl MVP, Év támadója (teljes NFL-re vagy konferenciára), Év védője (teljes NFL-re vagy konferenciára) cím mind mind növelik egy kvalifikáló szabadügynökért kapott draft cetli értékét. Legnagyobb részben természetesen a szerződés éves átlaga számít, ezt növelheti vagy csökkentheti kis mértékben a pályán töltött idő, illetve még kisebb mértéken növelhetik a különböző kitüntetések.

Miután meghatározták minden kvalifikáló szabadügynök értékét, sorrendbe lehet őket állítani és a draft adott körébe társítani őket (kompenzációs cetliket a harmadik körtől kezdve osztanak egészen a hetedik körig). Az, hogy egy csapat milyen értékű kompenzációs draft cetlit kap az határozza meg, hogy milyen értékű játékosokat vesztett és milyeneket igazolt az előző évben. Minden egyes megszerzett kvalifikáló szabadügynök kiüt egy elvesztett kvalifikál szabadügynököt. Ráadásul nem is akárhogy:

– először ugyanabba a körbe tartozót üt ki és azon belül is a legmagasabb értékűt. Tehát ha valaki igazolt egy harmadik kört érő játékost és elvesztett kettő harmadik kört érőt, akkor közülük a magasabb értékűt üti ki az egyenletből.

– ha az adott körben nincs már elvesztett kvalifikáló szabadügynök, akkor egyel alacsonyabb körből üti ki a legmagasabb értékűt.

– végső esetben – tehát ha nincs kisebb értékű szabadügynök – akkor az igazolt játékosnál magasabb értékűt is kiüt.

Így a megmaradt, ki nem ütött elvesztett kvalifikáló szabadügynökök után kap a csapat kompenzációs cetliket. Ha ez elsőre zavaros, nem kell aggódni, néhány példán keresztül alább bemutatjuk a történéseket. Előtte azonban még egy kiegészítés.

Az elején azért írtam, hogy több VAGY JOBB játékosokat vesztenek, mert utóbbi is előfordulhat. Ez nagyon ritka, de a hetedik körben már ilyet is oszthat a liga. Ez akkor történik meg, ha egy csapat pontosan ugyanannyi kvalifikáló szabadügynököt vesztett, mint nyert, azonban sokkal nagyobb értékben. Illetve ha az egész ligában nem tudnak kiosztani 32 darab kompenzációs cetlit, akkor a maradék választási jogokat úgy osztják ki, mintha az a draft nyolcadik köre lenne.

És akkor végre jöjjenek a példák, amiből az egész sokkal tisztább lesz. Az overthecap.com oldalnak van egy remek kompenzációs draft pick cancellation chart része, az adatok és screenshotok innen származnak, itt tovább lehet böngészni az összes csapat listáját 2013-ig visszamenőleg. Mi most a jövő évi, 2017-es kompenzációs pickeket próbáljuk meg megjósolni, de jegyezzük meg, hogy ezek kis mértékben változhatnak a jövő évi játékidő és postseason honors tekintetében. Azért választottuk azonban 2017-et, mert ennek az alapja az idei szabadügynök-piac, ami még legtöbbetek fejében van.

 

broncoskomppick

 

Kezdjük is a sort a bajnok Broncosszal, akik remekül gazdálkodtak a szabadügynökökkel a kompenzációs pickek szempontjából. Az igazolt oldalon csupán Stephenson, Okung és Crick szerepelnek 6-6-7. körös értékkel. Stephenson kiüti Evan Mathist az elvesztett oldalról, mint azonos körben lévő legmagasabb értékű. Majd Crick kiüti Brutont, mivel azonos kör és azon belül legmagasabb értékű, végül pedig Okung üti ki Vernon Davist, hiszen azonos körben nem maradt más, így egy körrel lejjebb kereshetjük meg a legmagasabb megmaradt értékűt. John Elway azonban jóval több játékost engedett el, mint amennyit igazolt (maradva a kvalifikáló játékosoknál), ráadásul szép kis summát is kaptak a játékosok máshol. Osweiler és Malik Jackson is a legmagasabb értékű kvalifikáló szabadügynökök között vannak, értük harmadik körös cetliket kap majd a csapat, Trevathenért ötödik köröset, Harrisért pedig hetedik köröset. Caldwell és Bolden túl alacsony összeget kapott más csapatoknál ahhoz, hogy kvalifikáló FA lehessen belőlük.

 

brownskomppick

 

A Brownsnál nagyon megy a moneyball, teljesen a draftról akarnak építkezni, ez látszik a fenti táblázatból is. Egy kvalifikáló FA-t igazoltak csupán, míg elengedtek több meghatározó játékost is. Az egyetlen érkező, Demario Davis hatodik körös értékkel bír, a távozók között nincs hatodik körös, így ő a legnagyobb értékkel bíró hetedik köröst fogja kiütni, tehát Bademosit. A többi távozó után kap kompenzációt a Browns, méghozzá három negyedik körös és egy-egy ötödik, illetve hetedik körös választási jog formájában. Ne lepődjünk meg, ha a Cleveland ismét megdönti a legtöbb draftolt játékos rekordot.

 

jetskomppick

 

A Jets már nem örülhet plusz pickeknek, ugyanis 3-3 név szerepel a kvalifikáló FA oszlopaikban. Első lépésben az azonos értékűek ütik ki egymást, tehát jelen esetben a két hatodik körös, Forté és Davis, majd mivel McLendonnak és Jenkinsnek nincs azonos vagy alacsonyabb kört érő partnere, így sorban kiütik Harrisont és Ivoryt.

 

eagleskomppick

 

És akkor egy negatív példa is a kompenzációs pickek figyelembe vételére, az idei Eagles holtszezon. A táblázatból egyértelműen látszik, az egyetlen elvesztett kvalifikáló szabadügynök Thornton hatodik kört ér, ezzel párba állítható Nigel Bradham az újonnan igazoltak közül. Rengeteg a szerzett kvalifikáló FA, az Eagles nem kap kompenzációt jövőre.

Természetesen nincs tökéletes stratégia arra vonatkozólag, hogy inkább szabadügynököket, vagy inkább kompenzációs cetliket gyűjtsön egy csapat. Különböző front office-ok különbözően állnak hozzá a kérdéshez. Természetesen nem jó ötlet csak ezeket gyűjteni, nem igazolni senkit és mindenkit elengedni, azonban nem is szabad teljesen figyelmen kívül hagyni őket.

A Packers és a Ravens nagy kompenzációs pick gyűjtő, illetve az idei évtől a Brownst is ide számolhatjuk, látható az irány, amit Sashi Brown és Paul DePodesta megtestesít. Ezek a csapatok keveset igazoltak az FA-piacon, a Packers konkrétan 2012 óta nem igazolt igazi szabadügynököt, csupán olyat, aki nem kvalifikál a kompenzációs rendszerbe. Az 1994-ben bevezetett szabály óta a Ravens 47 kompenzációs draft cetlit kapott, a Packers pedig 37-et, a Dallasnak van még 37, de ők túlnyomó részt 6-7. körös cetliket kaptak, őket nem tartják akkora kompenzációs pick stratégia mágusnak.

Ezzel ellentétben áll például a Denver Broncos csapata, akik 2015-öt megelőzően összesen 9 darab kompenzációs picket gyűjtöttek össze. Mike Shanahan alatt főleg a veterán játékosokra fókuszáltak a fiatalok beépítése helyett és nem mondhatjuk, hogy sikertelen volt ez a hozzáállás, hiszen Super Bowlt tudtak nyerni. Az utóbbi 2-3 évben megváltozott a mentalitásuk, hiszen 2015-ben és 2016-ban 4, illetve 3 cetlit kaptak, jövőre pedig – ahogy már fentebb láthattuk – újabb 4 kinéz nekik. És így is sikerült SB-t nyerni, tehát tényleg elmondható az, hogy nincs egy bevált módszer. 

Az nfl.com egyébként még tavaly összeállított egy listát, ahol a legnagyobb befolyással bíró kompenzációs választásokat rangsorolták. Nem nagy meglepetésre Tom Brady szerepel az első helyen, de a listán találjuk még többek között Brian Dawkinst, Hines Wardot, Marques Colstont, Mike Vrabelt, Josh Sittont vagy a helmet-catch szerzőjét, David Tyree-t is.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!