Connect with us

Minden ami NFL

A tökéletes cornerback

Az nfl.com tökéletes játékos sorozatának talán a legellentmondásosabb részéhez érkeztünk el. Eddig is voltak fejcsóválásra okot adó választások és érdekes kimaradók, de a cornerback összeállításánál talán minden eddiginél furcsább a megalkotott játékos.

 

Josh Norman mondjuk jogosan szerepel a tökéletes játékos megalkotásában, mint aki a kiváló ösztönöket és football inteligenciát hozza a kitalált játékosba. Norman egy kiváló rendszerben játszott tavaly, de nem érdemes megvonni tőle az érdemeket. Norman remek ösztönökkel rendelkezik, jól érzi a passzsávokat, felismeri a route-okat, tudja mit várhat egy irányítótól is. Nem csak jól olvassa játékokat, de előre megérzi, hogy mi történhet. Miután pedig felismerte a játékot, rögtön tudja, hogy akadályozza meg azt. Lehet, hogy a számait nagyban köszönheti a Panthers kiváló védelmének, de egy kiváló egység megalkotásához kellenek a jó elemek. Ő pedig tökéletes volt.

 

Norman

 

Darrelle Revis szereplése szintén nem meglepetés. Revis technikája egyedülálló a ligában. Nem most éli meg legszebb éveit, de még mindig a legjobbak között van. Nem csak lábmunkája tökéletes, ahogy kiválóan tükrözi le a receiverek mozgását, de megvannak a szükséges labdakészségek is játékában. Persze nem szabad elfelejteni, hogy kezeit jól használja jammelésre is vagy azt, hogy kezeli a pálya széleit az elkapók ellen. Egyszóval rendelkezik minden olyan technikai tudással, ami egy CB életében meghatározó.

 

A cornerback poszt talán az egyik legnagyobb agresszívitást, küzdőszellemet megkívánó feladat. Így egy jó CB-t az is naggyá tehet mennyire jó versenyszellemmel bír. A tökéletes játékos itt Vontae Davis képességét kapja. Az 50-50-es labdák megszerzése, a kulcspillanatokban megnyert párharcok megnyerése, ezek mind-mind olyan mutatók amik a legjobban számítanak, ha jó cornerback akarsz lenni. Davis nem csak megnyeri párharcait, hanem eléri, hogy az elkapók feladják ellene a küzdelmet mielőtt az igazán megkezdődhetne. Harcosságához nem férhet kétség, a legesélytelenebb labdákért is harcba száll és ha néha veszít is az elkapók nem felejtik el, hogy milyen nehéz volt megnyerni a csatát.

 

Napjaink talán legjobb cornerbackje se hiányozhat erről a listáról. Richard Sherman sok képességgel kerülhetett volna fel erre a listára, például csak a jammelési képességét említsük még, de a szakírók a kontaktokhoz való hozzáállását vették elő. Sherman at utóbbi 5 évben 274 tackle-t hajtott végre, ami egy CB-től szép statisztika. Ám itt nem csak a mennyiség, de a minőség is fontos. Kiválóan választ szögeket, nem fél nagy ütésekbe belemenni és agresszívan támadja mind a labdát, mind az embert is. Ez is közrejátszik abban, hogy nem csak kiváló passz elleni cornerről van szó, de futás ellen is hatékonyan lép fel.

 

ct-met-aj-kass-0124-jpg-20140123

 

A tökéletes játékos Chris Harris labdaérzékenységét örökölhetné. Itt nem csak az interceptionok számáról van szó vagy hogy hány labdát üt le, hanem arról, hogy milyen jól érzi mikor tudja leütni a labdát, mikor tud csak belepiszkálni a labda útjába és mikor tud interceptont szerezni. Ehhez járul még hozzá, hogy tudja hogyan helyezkedjen az elkapóval szembe úgy, hogy ő férhessen csak a labdához, nem egy picksix született ebből már pályafutása során.

 

Innetől jön talán a meglepő rész. A tökéletes játékos testkontrollját, gyorsítási, lassítási képességét ugyanis az újonc Marcus Petersben látják az írók. Nem akarom vitatni a tavalyi rookie képességeit, de a ligában jó pár cornerback rendelkezik kiváló testkoordinációval és pár plusz év rutinnal is. Peters kiválóan gyorsul fel az elkapó sebességére majd lassít le anélkül, hogy ütemet vesztene az emberével szemben. Nehéz szeparálodni tőle, árnyékként tudja követni az elkapó testmozgását.

 

Végül pedig Janoris Jenkins „zárkózási” sebességét, képességét főzték a megalkotott játékosba. A cornerek utolsó pár lépése legalább olyan fontos, mint az első néhány. Amikor már az elkapó elhinné, hogy övé a játékszer, akkor Jenkins hihetetlen lábmunkával megérkezik és kiüti a labdát az receiverek kezei közül. Ha le is marad pár lépéssel pont annyi ütemet szerez ellene a WR, hogy Jenkins azt a labda érkezésével párhuzamosan behozza és nem ért semmit a kiválóan megfutott route. Rövid yardos szituációknál, gyors játékoknál ez a képesség különösen fontos lehet, ezt pedig már a Giantsnél bizonyíthatja a kiváló CB.

 

St Louis Rams v Baltimore Ravens

 

Peters és Jenkins ugyan kiváló játékos, de vannak talán náluk konzisztensebben jól teljesítő cornerbackek a ligában akik ezúttal kimaradak a listából. Én személy szerint Patrick Petersont hiányolom a legjobban, de várom ti kit és milyen képességével látnátok az említett játékosok mellett, helyett.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!