Connect with us

Minden ami NFL

Igazság vagy tündérmese?

A mögöttünk álló NBA szezon kísértetiesen hasonlított a 2007-es NFL évadra is, amikor a New England Patriots mindössze egy győzelemre volt a tökéletes szezontól, ám az utolsó pillanatban elhasaltak és a New York Giants nyerte a 42. Super Bowlt. A tengerentúli kosárlabdaligában idén a Golden State Warriors döntötte meg a Michael Jordan nevével fémjelzett ’95-’96-os Chicago Bulls 72-10-es alapszakaszát, hogy aztán Steph Curryék is az utolsó pillanatban bukják el a bajnokságot a Cleveland Cavaliersszel szemben. A végkimenetel mindkét esetben ugyanaz lett tehát, a rekorddöntő szupersztár alakulat végül nem lett bajnok, de a két liga rájátszás-lebonyolítása alapjaiban különbözik, ami remek vizsgálódási alapot kínál arra, hogy vajon melyik rendszer az igazságosabb: az, amelyikben egy rossz mozdulaton egy egész szezon mehet tönkre, vagy az, amelyik egy párharcban egy, két vagy esetleg három rossz mérkőzés után is lehetőséget ad a javításra?

 

Kezdjük egy kis fejtágítással, hogy azok számára is egyértelmű legyen az NBA playoff szisztémája, akik nem feltétlen követik. A rájátszásban 4 nyert győzelemig tart egy párharc úgy, 2-2-1-1-1-es rendszerben, ami azt jelenti, hogy a magasabban rangsorolt csapat kezdi a párharcot otthon két meccsel, majd utaznak két meccs erejéig ellenfelükhöz, ezt követően pedig meccsenként felváltva egyiknél, majd másiknál 1-1 meccset, egészen a hetedik összecsapásig. A kiemelés abban manifesztálódik, hogy a jobb alapszakaszmérleggel záró gárda játszhatja hazai pályán az esetleges, mindent eldöntő hetedik összecsapást.

 

Ellenben az NFL-ben mint tudjuk, mindössze egy meccsen dől el a továbbjutás, a hibalehetőség a csapatok részéről kizárt és szintén a hazai pályában nyilvánul meg az alapszakasz során jobban teljesítő csapat előnye.

 

Hajlamosak vagyunk finomra hangolt sportgépekként kezelni a játékosokat látva azt, hogy milyen szervezett az egész játék, milyen testfelépítéssel rendelkeznek és mennyire ott vannak fejben és persze, milyen elképesztő elkapásokat, szereléseket, interceptionöket  – kosárlabdázók esetén zsákolásokat, blokkokat, triplákat mutatnak be ezek a sportolók. Már-már nem is tekintjük őket közülünk valónak, egyfajta természetfeletti erővel megáldott szuperhősőkként vagy egyszerűen csak robotokként kezeljük őket olykor és megfeledkezünk a legfontosabbról: ők is EMBEREK.

Bármilyen meglepő, még ő sem egy gép

Bármilyen meglepő, még ő sem volt egy gép

 

És mivel emberek, természetüknél fogva beléjük van kódolva a hiba lehetősége. Van, aki többször, van, aki kevesebbszer, de mindenki hibázik. Azonban ha valaki hibázik, megvan az esélye, hogy azt a jövőben kijavítsa, egy második esély során jobb döntést hozzon és feledtesse az előző hibát. Az, hogy valaki tökéletesen és hiba nélkül teljesítsen, egyáltalán nem életszagú.

 

Emiatt az életszerűség miatt lehet könnyebben azonosulni az NBA rendszerével, hiszen akár 0-3-ról is lehetőséged van továbbjutni és nem mehet azon el egy egész évnyi munka, csak mert rosszul jött ki egy nap a lépés. Lehetőséged van alaposan felkészülni az ellenfélből és meccsről-meccsre tanulni a hibákból és kiküszöbölni azokat. Hogy ezekkel a lehetőségekkel az edzői stábok és a csapat hogyan sáfárkodik az megint más kérdés, de a lehetőség adott. Hosszú távon (egy négy nyert meccsig tartó párharc során) pedig kijön a valós különbség a csapatok között és viszonylag igazságos eredmény születik, mert egyszerűen nem lehet az, hogy valaki véletlenül négyszer fogjon ki rossz napot, az már valaminek a következménye (sorozatos rossz edzői húzások, formahanyatlás). Ugyanúgy, ahogy a kerékpársportban is „Az bukik, aki nincs jó formában.” – nem az akinek nincs szerencséje.

 

Az NBA-ben pont emiatt ritka a hatalmas upset, illetve az alacsony kiemelésű csapatok bajnoki címe, hiszen 1-1 meccset el lehet csenni a nagyok ellen, de konstans nyerni már nagy dolog. A playoffot 16 csapat alkotja, 8 keletről, 8 nyugatról. Amióta ez a rendszer működik, mindössze ötször sikerült 8. kiemeltnek első kiemeltet búcsúztatnia a rájátszás első körében, igaz a ’94-es Seattle SuperSonicsnak és a ’99-es New York Knicksnek „csak” három mérkőzést kellett még nyernie a továbbjutáshoz. A Golden State Warriors (2007), a Memphis Grizzlies (2011) és a Philadelphia 76ers (2012) viszont már a 4 nyert meccsig tartó rendszerben búcsúztatta az aktuális első kiemeltet.

 

A tündérmesék azonban a második körnél tovább már nem tartottak a ’99-es Knickset leszámítva, akik a döntőig meneteltek. Az egyetlen nyolcadik kiemelt csapat, aki NBA nagydöntőbe jutott, de a végső győzelem nem sikerült nekik. Hetedik kiemeltként sem termett hasonló babér senkinek, a legalacsonyabban kiemelt bajnok a Houston Rockets volt 1995-ben, akik hatodik kiemeltként lettek a liga urai. Tették mindezt úgy, hogy minden ellenfelük legalább 57 meccset nyert az alapszakaszban, míg a Rockets 47-35-ös mérleggel jutott rájátszsába. Egy ilyen playoff run után pedig nehezen megkérdőjelezhető a legjobb csapat kiléte, hiszen nem 3, nem 4, hanem 15 győzelmet kellett szerezniük a liga trónjának megszerzéséhez, ami nem a sorozatos véletleneknek köszönhető.

150603132545-houston-rockets-championship-1995-celebrate-archive.home-t1

 

A Cleveland pedig idén 1-3-ra állt a történelmi szezont futó Golden State ellen a nagydöntőben, vagyis háromszor léptek pályára LeBronék úgy, hogy a kés a torkukhoz volt szorítva. Ez pedig hagyján, de mindhármat be is húzták úgy, hogy végig tűéles volt a kulcspillanatokban mindenki a Cavsből – főleg LeBron és Kyrie Irving. Elsősorban ennek köszönhetően vitték haza a Larry O’Brien trófeát és vittek Clevelandbe major sport bajnoki címet és vágták gajra Steph Curryék történelmi szezonját.

541552856-e1466402112271

 

 

Az NBA-t mindig a legjobb csapat nyeri, de mi a helyzet az NFL-lel?

 

A probléma ott kezdődik, amikor már nem csak a szurkolók/nézők, hanem maga a liga is gépként kezeli a játékosait. Értemén, hogy meg van a szépsége annak, hogy egy meccsen bármi megtörténhet és Dávid legyőzi Góliátot, de most akkor mi a célja a ligának? Az, hogy hollywoodi sztorik legyenek évről-évre, vagy az, hogy a legjobb csapat nyerje a bajnokságot, ahogy annak egy ideális világban történnie kellene? Igazságos-e, hogy egy rossz snap, egy gyakorlatilag lehetetlen elkapás vagy 1 yard miatt menjen kukába egy év kemény munkája?

Safety2

Ezért érdemes volt egy egész szezonon keresztül hajtani

 

A hazai pálya előnye az NFL rendszerében sokkal többet számít, hiszen azon az egy meccsen dől el minden és nyilván nem mindegy, hogy utaznod kell és 60-70 ezer ember fújolását kell hallgatnod négy negyeden keresztül vagy éppen támogatását. Nagy általánosságban azért kijelenthető, hogy olyan csapatok jutnak SB-be, akik az alapszakaszban is kiemelkedően teljesítettek, ugyanakkor azt a rendszer hibájának tartom, hogy megeshet az is, hogy valaki békanyálon becsúszik a rájátszásba, amit aztán a végén meg is nyer. Ennek a rákfenéje részben pedig a Wild Card rendszer. Pontosabban a kiemelési rendszer.

 

A Super Bowl bevezetésétől egészen a Wild Card rendszer bevezetéséig tartó időszakot azért nincs értelme vizsgálni, mert rájátszás résztvevők szempontjából, mert:

 

Igaz, hogy 1966-ban már megrendezték az első Super Bowlt, de akkor még nem AFC-NFC rendszerben történt a rájátszás lebonyolítása, hanem az AFL és az NFL külön, párhuzamosan ment, a lebonyolításuk is különbözött, így ez az időszak esetünkben kvázi irreleváns.

 

1970-ben aztán egyesült az AFL és az NFL, így alakult ki a sokáig működő rendszer. Mindkét főcsoportot (AFC-NFC) három csoportra (középső, keleti és nyugati) szabdalták és a három csoportgyőztes mellett a legjobb mérlegű csapat jutott még be a rájátszásba. Tehát ’66-tól ’78-ig, gyakorlatilag csak a legjobb mérlegű csapatok juthattak be, ráadásul a mezőny szűkössége miatt azt sem lehet mondani, hogy híg lett volna a mezőny, hiszen tényleg csak a legjobbak kerülhettek be.

 

A Wild Card rendszert az 1978-as szezonban vezette be az NFL, amikor a főcsoport három csoportgyőztes alanyi jogon rájátszásba jutott és az utánuk következő két legjobb mérlegű csapat egymással mérkőzött meg, hogy aztán kialakuljon a legjobb 4 mezőnye. A liga egyre népszerűbb lett az USA-ban, így még főcsoportonként egy mérkőzéssel bővítették, hogy még több bevétel jöjjön a jegyekből, illetve a tévés pénzekből.

 

A jelenlegi rendszer, a 12 csapatos rájátszás 1990-ben alakult ki és működik, azóta is rendületlenül. 2002-ig ugye a három csoportgyőztes mellett a három legjobb mérlegű csapat jutott még be, 2002-től pedig a négy csoport győztese plusz a két legjobb mérleggel rendelkező együttes.

 

Az eredetihez képest tehát háromszorosára nőtt a csapatok száma, így a mérkőzések száma is 3-ról 11-re ugrott. Ez értelemszerűen a mezőny hígulását is jelentette. A Wild Card rendszer lehetőséget biztosított a kevésbé szerencsés csapatok számára, akik vagy a tie-breaker miatt maradtak le a csoportgyőzelemről vagy egyszerűen nem voltak olyan jók, mint az elit, de az életképtelen csapatoknál azért jobban szerepeltek.

 

Az, hogy a Wild Cardot okolom minden rosszért, kis túlzás, hiszen a bevezetés óta mindössze hat csapat tudott Super Bowlt nyerni úgy, hogy alanyi jogon nem került volna rájátszásba. A ’80-as Raiders, a ’97-es Broncos, a 2000-es Ravens, a 2005-ös Steelers, a 2007-es Giants és a 2010-es Packers. Super Bowlba pedig ezeken a csapatokon kívül csak a ’85-ös Patriots, de mindannyian tudjuk, mekkora verést kaptak a minden idők legjobb védelmével rendelkező Chicago Bearstől. Egy-két alkalommal a többi WC csapat eljutott főcsoport döntőig, de többnyire egy kör után már csomagolhattak is.

hinesx-large

 

Alapjában véve mégsem a WC rendszerrel van probléma, hanem  – ahogy már fentebb is előrevetítettem – a kiemeléssel. Ugyanis WC helyen (2002-ig 4-5-6, 2002-től 5-6) többnyire korrekt mérlegű csapatok jutnak rájátszásba. Azzal van a gond, hogy egyes esetekben ezek a csapatok olykor jobb mérleggel rendelkeznek, mint azok, akik alanyi jogon (csoportgyőztesként) kerülnek be csak azért, mert egy gyenge csoportot sikerül nyerni. Legkézenfekvőbb példa erre a Texans idei rájátszása, hiába lettek csoportelsők, teljesen nyilvánvalóan nem volt helyük az idei mezőnyben. Ezt a gyalázatot ráadásul hazai közönség előtt mutathatták be a kiemelési rendszernek köszönhetően.

 

Ebben az esetben ugyan nem számított semmit, de ha a 2011-es Giantsről beszélünk, akik az utolsó meccsükön surranó pályán beértek a csoport trónjára, ott már más a tészta. Az addig egész decensen szereplő Atlanta gyakorlatilag egy nyeretlen kétévesekből álló csapatnak tűnt New Yorkban. Ugyanebből az évből érdemes kiemelni a Denver-Pittsburgh összecsapást, ahol a Denver 8-8-as, míg a Steelers 12-4-es alapszakasz után várhatta a találkozót. A Denver hazai pályája ráadásul hatványozottan előnynek számít a magaslat miatt, ez is hatalmas szerepet játszott abban, hogy végül hosszabbítás után, Tim Tebow vezetésével behúzták a találkozót. És arra is emlékezhetünk, hogy 2012-ben a 10-6-os Ravens hazai pályán durranthatta be a rájátszás menetelését a 11-5-öt produkáló Indianapolis Colts ellen.

game-6-demaryius-thomas-pit-den_1342138344

 

Nem állítom, hogy ezek a csapatok érdemtelenül jutottak volna rájátszásba és nyertek Super Bowlt, csupán azzal szemben van kifogásom, hogy viszonylag kis mintán jelenik meg egy gárda a playoffban. Egy WC körben érdekelt csapat is mindössze négy mérkőzést játszik, ami vajmi kevés ahhoz, hogy bátran kijelenthessük, hogy a legjobb csapat lesz a bajnok. Az NBA-ben nem lehetsz bajnok úgy, hogy nem nyersz meccset idegenben, 16 győzelmet nem lehet csak otthon összegereblyézni. Ezzel szemben az NFL-ben elég 2 hazai meccset nyerned ahhoz, hogy Super Bowlban legyél.

 

Teszem hozzá, nem a Wild Cardot magát tartom igazságtalannak, hiszen 2002-ig, amíg csak három csoportgyőztes volt, megkapta az esélyt a legjobb mérleggel rendelkező WC-s csapat, hogy hazai pályán játsszon, ezzel elismerve valamilyen szinten az alapszakaszban elért eredményeket. Ilyen volt a ’97-es Denver, és a 2000-es Ravens.(a ’80-as Raiderst is ide lehetne venni, de akkor még ugye nem 12 csapatos volt a rájátszás.)

 

Gyilkos egy trió volt. Meg sem álltak a bajnoki címig

Gyilkos egy trió volt. Meg sem álltak a bajnoki címig

 

A gond akkor jön, amikor már semleges vagy negatív mérlegű csapat kerülhet hazai pályára a rendszer miatt, hiszen minden évben van főcsoportonként egy olyan csoport, ahol aztán nevetséges szerepléssel is rájátszásba lehet kerülni, home field advantage-et élvezve.

 

Gyakorlatilag az NFL-ben az egyetlen komoly előny, amit rájátszásban kaphat egy csapat, a hazai pálya. Ezt az előnyt pedig odadobni egy gyengébb mérlegű gárdának nem feltétlen tartom fairnek. Csak azért mert valaki megnyerheti a csoportját egy sokkal rosszabb mérleggel a csoport gyengesége miatt, ne kapja már meg. Ráadásul mind tudjuk, hogy játékvezetés is a hazai csapatnak kedvez, kimondva-kimondatlanul. Kerüljön rájátszásba, mert megérdemli a csoportgyőzelem miatt, de a home field advantage ne járjon grátiszba.  Legalábbis egymeccses párharcban ne.

 

És akkor el is érkeztünk oda, hogy hogyan is lehetne igazságosabbá tenni a rendszert. Két változtatást tudnék elképzelni:

 

1. A kiemelés megváltoztatása egymeccses párharc esetén

 

A jelenlegi rájátszás résztvevők megmaradnának, csupán mérleg szerint sorban alakulna. Tehát ha a Houston megnyeri a csoportját 8-8-cal, de övék a leggyengébb mérleg a hat playoffba jutó csapat közül, akkor nem a negyedik, hanem az utolsó kiemelést kapják meg, ezzel elvesztve a hazai pálya előnyét.  A hazai pálya fontosságát támasztja alá az a statisztikai mutató, miszerint a rájátszásban közel 70%-ban a hazai csapat nyer. Tehát gyakorlatilag ha otthon játszol, simán továbbmész. Ez azt jelenti, hogy még a legrosszabb mérlegű csoportgyőztes is jó eséllyel megy legalább egy kört. Tovább bontva pedig így néz ki.

 

Wild Card körben 64%-ban (43/67) nyer a hazai gárda az AFC-ben, míg az NFC-ben 60% (40/67) ugyanez az arány.

 

Divisonal roundban látszik meg leginkább a hazai pálya, ahol elválik, hogy a WC kör és a rájátszás, melyben már komoly csapatok is szerepelnek, már más kávéház. Az AFC-ben 69%-ban (65/95) nyer a hazai csapat ebben a körben, ami nem rossz, de ami igazán durva az a másik főcsoport hasonló számadata. Az NFC-ben ugyanis 76%-ban (73/96) nyer az otthon játszó gárda.

 

Főcsoport döntőket tekintve ez az arány: AFC főcsoportdöntőkben 68%-ban nyer a hazai gárda (34/50), az NFC-ben ugyanez az arány 64% (32/50). Itt persze már tényleg a legjobbak csaptak össze egymással, többnyire 50-50 százalékos meccsek vannak már ilyenkor, leginkább ezzel magyarázható a főcsoportdöntőbeli gyengébb hazai winning percentage.

 

A Divsional round során persze a 3-4. kiemelt is idegenben játszik a rendszerből kiindulva, de egy ekkora előnyt akár egy kör erejéig sem feltétlen adnék egy olyan csapatnak, aki az utolsó pillanatban csúszott rájátszásba és még így is, minimum 60% eséllyel mehessen tovább – mint például a közelmúltból a 7-8-1-es Carolina Panthers a 11-5-ös Arizona Cardinals ellen.

 

2. A rájátszás minden párharca két nyert meccsig tartana a jelenleg is működő kiemelést megtartva

 

Az általam ideálisnak tartott 4 nyert meccsig tartó párharc kivitelezhetetlen az NFL-ben, hiszen egyrészt sokkal jobban igénybe veszi a szervezetet fizikailag egy NFL meccs, mint egy kosármeccs, másrészt az nagyon elnyújtaná az egész rájátszást.

 

A labdarúgásból ismert oda-visszavágós rendszer sem feltétlen jó, mert akkor meg a pontkülönbséggel kellene szórakozni, ami ugyan egy új dimenziót nyithatna meg taktikailag, de könnyen egydimenzióssá is válhat egy összecsapás játékhívás szempontjából. Az előnye, hogy mindkét csapat játszhat hazai pályán egyszer, aminek a fontosságát már fentebb fejtegettem. Ez már egy igazságosabb rendszer, hiszen mindkét csapat megmutathatja, mit is tud a számára kedvezőbb környezetben produkálni. Én azért ennél  tovább mennék.

 

A két nyert meccsig tartó párharc viszont nyíltsisakos ütközeteket hozna, ráadásul mindenki nyerne. A játékosoknak lenne lehetősége javítani a hibákat, a 4 naponta történő meccsek sem okoznának különösebb gondot, hiszen szezon közben is megesik, hogy vasárnap és csütörtökön is pályára lép egy csapat. A ligának is jobb lenne, hiszen több meccs lenne, több tv-s pénz és több néző. Tovább tartana a rájátszás és a hype. Az alacsonyabban rangsorolt csapatnak ebben az esetben is muszáj lenne nyernie egyet idegenben, azonban egyik csapatnak sem úszna el a szezonja egy rossz napon.

Hát kinek nem szakad meg a szíve ezt a képet látva?

Hát kinek nem szakad meg a szíve ezt a képet látva?

 

Persze tisztában vagyok vele, hogy így az egy meccsen történő drámák eltűnnének, de hosszabb távon kijönne a csapatok közti valós különbség, de ha mégis drámát szeretnénk, akkor miért ne inkább a mindent eldöntő esetleges harmadik meccsre maradna ez? A dráma ugyanebben a rendszerben is megtörténhet, annyi különbséggel, hogy a nézőben nem biztos, hogy már az első meccs első másodperctől kezdve pattanásig feszülnek az idegek, de ugyanúgy végig fogja nézni és izgulni a találkozót. Az esetleges upsetet pedig nem lehet azzal a szőnyeg alá söpörni, hogy „de hát csak kifogtak egy szerencsés napot, mi pedig egy szerencsétlent”.

 

Az NFL rájátszás varázsa, hogy minden mozdulatnak hatványozottan jelentősége van és ez nyilván nem csak az alacsony kiemelt és magasan kiemelt gárdák egymás elleni meccsén van így, hanem amikor az első két kiemelt játszik főcsoport döntőt, vagy a két első kiemelt Super Bowlt.

 

Mindenki jobban járna azzal, hogyha több ideig láthatnánk a legjobbakat egymásnak feszülni és nem egy nüanszon, bírói tévedésen, vagy bármi apróságon dőlne el a párharc, hanem valóban bizonyíthatná az adott csapat, hogy tényleg ők a legjobbak. Ahogyan az NBA-ben is történik.

 

 

20 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
20 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Koviakos
Koviakos
7 years ago

Az NFL rájátszása milliószor jobb, izgalmasabb az NBA-playoffnál (és mindkét ligát imádom, nem ezért mondom). A tavalyi döntő óta mindenki tudta hogy GSW-Cavs döntő lesz idén is, egyik csapat sem lett gyengébb, sőt. Így is lett. A hét meccses párharcban az igazi upset majdhogynem lehetetlen. A Bulls-76ers amit felhoztál példaként pont megmutatja, hogy milyen esetben van ennek reális esélye: Ott kiesett az akkor még MVP-kaliber Rose és össze is zuhant a Bulls, ezért ment tovább a Philly.

Az NFL-rájátszás varázsa pontosan azzal veszne el, ha elvennénk ezt az egymeccses szisztémát. Aki a legjobb csapatot akarja nyerni látni, annak ott az NBA, aki igazán izgulni akar, és esetenként látni ahogy az esélytelenebb (akár csodával határos módon) továbbmegy, annak ott az NFL. (NBA-ben idén is csak a nyugati döntő meg a döntő volt izgalmas). Nem kell mindent standardizálni, egyik így jó, másik úgy, de az NFL playoff azért jobb :P

acsdav2
acsdav2
Reply to  Koviakos
7 years ago

Nem igazán néztem a meccseket NBA-ben de az eredményeket követtem. Az idei döntő nekem úgy tűnt, hogy volt 6 meccs, ahol a győztes simán nyert, majd a 7. egy kiélezett volt. Ebben mi az izgalmas? Sztem az NBA-ben sincs rendben a play off, mert nem teszik oda magukat az első meccseken, mert tudják van esély javítani.

Leonidasz007
Leonidasz007
Reply to  acsdav2
7 years ago

A Panthers tavaly Hawks vagy Cards elleni Playoff meccsén mi votl za izgalmas? az első félidő közepére eldölt mindkettő. Értem mire akarsz kilyukadni de az utobbi 50 év legkevesbé izgalmas NBA nagydöntőét felhozni nem éppen ideális. Voltak ennél jóval szorosabb nagydöntők ahol majdnem minden meccs (ha nem az összes) rohadt kiélezett izgalmas volt.

Adam23
Adam23
Reply to  Koviakos
7 years ago

Hát azért azt senki nem mondta volna meg tutira,hogy GSW-Cavs döntő lesz. Főleg mikor az OKC vezettet a gsw ellen. Ha az pl nem okc-spurs hanem spurs-gsw lett volna és nyertes játszik az okc-vel, bármekkora téttel fogadtam volna rá,hogy a gsw ezt nem bírja ki.(és valószínűleg nagyon sok pénzt nyertem volna) Én úgy vagyok vele,hogy nem lehet összehasonlítani a két playoffot.

renningan
renningan
7 years ago

Az első opció még oké, de a második szerintem teljesen esélytelen és nem is lenne jó.

Az NFL nem kosárlabda, ahol szinte biztosra vehető, hogy Currey vagy bárki nem sérül meg. Egy rossz lépés, és elszakad Von Miller térdszalagja, agyrázkódást kap Antonio Brown, aztán vége mindennek.

Illetve azzal sem értek egyet, hogy egy csoportgyőztes rosszabb mérleggel minden okvetlenül gyengébb lenne, mint egy WC-s. Egy AFC Northból például nehezebb 10-6-os mérlegnél jobbat gyűjteni, mint mondjuk egy AFC Southból. Ha Osweiler felsül, Luck meg csúcsformában lesz, akkor a Coltsnak azért összejöhet a 6-0 csoporton belül. Játszik aztán a többi csoportmásodikokkal, kap egy másik könnyű csoportot és összehoz ez 12-4-et, ami köszönőviszonyban sem lesz mondjuk egy Ravens féle 9-7-tel.

katonadani
Reply to  renningan
7 years ago

meglepne ha a Colts még egy felsülő Osweiler ellenére is 4 meccsnél többet nyerne a csoporton belül

renningan
renningan
Reply to  katonadani
7 years ago

Jó, csak mondtam valamit :D Két éve még siba liba lett volna és kb az a Colts pont olyan mérleggel jutott be.

makosteszta
makosteszta
7 years ago

Én pont azt szeretem az NFL-ben, hogy nem feltétlenül mindig az nyer, aki a legjobb nagyátlagban (az alapszakaszban). Mert ha igazságosan akarjuk, akkor meg lehet csinálni labdarugás bajnokság mintájára, egyenes kieséses szakasz nélkül…

Másfelől egy jó csapatnak az is a része, hogy a kulcs pillanatokban nem omlanak össze fejben. Ha 2007-ben a Giants nyert, akkor ők nyerték az NFL-t, ők voltak a legjobbak, mert fejben akkor voltak rendben, amikor a legjobban kellett (meg amúgy is jók voltak). Ez része ennek a sportnak, és kár lenne elvenni.

Kuuuuuhn
Kuuuuuhn
7 years ago

Én jobban szeretem azt ha egy meccsen dől el minden, mert szerintem több izgalomra adhat okot mivel minden mozdulatnak jelentősége van és mivel egy meccsen elmehet az egész szezon és több év edzése így mindent beleadnak amikor ott vannak ami akár lehetetlen fordításokban is megmutatkozhat. Nem nézek NBA-t,de el tudom képzelni, hogy nagyobb különbségnél már nem hajtanak úgy és úgy vannak vele majd a következőt megnyerjük. Viszont szívesen néznék több meccset mert a SB-tól akár a preseason-ig nagyon sok időnek kell eltelnie, de akkor meg még több sérülés lehetne. Én jobban örülnék ha a preseason rövidebb lenne és az alapszakasz meg hosszabb, mert az elején úgyse nagyon játszanak az igazán jók és egy-egy tét nélküli meccsen történt sérülés az egész szezonra kihathat.

AwesomeOne
AwesomeOne
7 years ago

Töéletes a rendszer úgy ahogy van. Persze érdekes volt a felvetés, de azt csak az elvakult Pats vagy Packers fanok támogatnák (persze tisztelet a kivételnek), hiszen ezek a csapatok folyamatosan ott vannak a toppon, ergo minden évben jó esélyel SB játszanának. De aki például Texans, Giants stb. drukker, annak a reménye is oda lenne, hogy valamit alakít a csapata a szezonban, és jóesetben a rájátszás kiharcolása (v. +1kör) után vége lenne a szezonnak.

A nézők 80%-a azért nézi a meccseket, hogy csodát, meglepetést lásson, csak ne az ő csapata kárára. Én például pont ezt nem bírom az NBA rájátszásban, hogy nincs benne szinte semmi meglepetés. Azért meg nem ül le egy Vikings drukker sem a TV elé, hogy megnézze, hogy a sajtfejűek mennyire simán mennek tovább.

Jó minden úgy ahogy van, talán az első lehetőségen lenne érdemes elgondolkozni. Bár ha valaki 13 győzelemmel csoport másodikként play off-ba jutva nem veri meg a negatív mérlegest idegenben, az csak magára vethet. Azért a hazai pálya nem jelent annyira sokat, mint az a statisztikából is kitűnik, lást pont a tavalyi Huston-t.

A többiben igazad van, több bevétel, reklám stb. ami még jó is lenne, + hozzátenném, hogy így a játékosok is jobban le lennének kötve, rövidebb lenne az uborka szezon, talán nem buliznának / drogoznának / verekednének / asszonyt náspángolnának/ittasan vezetnének/stb annyit.

A “WC-s” csapatok megfogalmazást olvasva mindig felröhögtem XDDD

BenszeT
BenszeT
Reply to  AwesomeOne
7 years ago

Azért az idei NBA döntő inkább csoda kategória.

petipajti
petipajti
7 years ago

ezeken a lehetőségeken én is gondolkodtam már, mert én sem tartom mindig igazságosnak a jelenlegi rendszert. DE! el kell fogadnunk a játék sajátosságából fakadó tényezőket, első sorban most az óriási fizikai igénybevételre gondolok: az NBA-ben le lehet játszani egy szezonban majdnem 100 meccset, az NFL-ben 20-ra alig tudnak kiállni dupla méretű kerettel… ha a játékot alapjaiban nem akarjuk megváltoztatni (miért akarnánk?), akkor a lebonyolítási rendszeren sem érdemes szerintem, mert sosem lesz igazságos.
a két általad felvázolt eshetőség sem oldaná meg az igazságosságot, csupán nem a jelenlegi (csoportelsők, szerencsével bejutottak), hanem más csapatoknak (jobb mérleg, szerencsétlen mérkőzéseket összehozó, mélyebb keretű) kedvezne.
egyetértek renningan-nel is, hogy azonos mérleg különböző csoportokon belül nem azonos értékű. most pl. az afc south-t mondjuk gyengének, de néhány év múlva elképzelhető, hogy majdnem a legerősebb lesz. pár éve az afc west nem nagyon volt sehol (pont a cikkben említett 2011 környéke), most meg az egyik legerősebb. tehát, ha a mérleg alapján osztjuk ki a kiemelést, az erősebb csoportok győzteseit sújtjuk vele.
a 2 nyert meccses rájátszás pedig esélytelen, mert így is úgy kell összedrótozni a csapatokat 1-1 rájátszás meccsre, legrosszabb esetben még további 8 meccsel (!) többet kellene játszaniuk – ami egy fél alapszakasz…

de ha már így belementünk ebbe, hogy mit változtatnánk meg a jelenlegi rendszeren témába, elővezetem egy régebbi ötletemet, kíváncsi vagyok, ki mit szól hozzá. az egésznek az az alapja, hogy nagyon hamar véget ér a szezon és örülnék, ha kicsit tovább lehetne élvezni a meccseket. a korábban említett brutális fizikai terhelés miatt megértettem, hogy nem nagyon lehet több meccset rendezni, de szerintetek nem lehetne kicsit kitolni a szezont? most február első hétvégéjén van a döntő, nem sokkal csak 1-2 héttel gondolnám, mégpedig úgy, hogy több bye week-et használnánk. 1 héten általában van 3 meccs külön (csütörtök, vasárnap este, hétfő), 4 meccs vasárnap főműsoridőben, 9 pedig vasárnap délután (bye week-es heteken olyan 5-6). ez utóbbi 2-t lehetetlen egyszerre nézni, mi lenne, ha minden csapatnak 2 bye week-je lenne, akkor az összmeccsszám nem csökkenne, de a fordulónkénti mérkőzések igen, így többet lehetne megnézni. a csapatoknak is jó, jobban fel tudnak készülni, a liga is több meccset tudna élőben adni és igazából csak a sorsolásokat kell egy kicsit megvariálni. ti hogy látjátok?

illetve azt hiszem tavaly olvastam olyat, hogy léteznek olyan elképzelések, mely szerint plusz 1 fordulóval bővítenék az alapszakaszt, amit nem amerikában játszanának, hanem valahol máshol (mint london, torontó vagy mexikóváros). így minden csapatnak megmaradna a 8 hazai, 8 idegenbeli meccs és lenne egy “mindkét csapatnak idegenbeli” külföldön, a sportot népszerűsítendő, a bevételeket fokozandó és a mérleget jobban kiegyensúlyozandó (pozitív mérleg vagy negatív (9-8 vagy 8-9, 8-8-1-et most hagyjuk)). ezt is szimpatikusnak tartom, de azóta nem hallottam semmit erről. csak egy kósza ötlet lett volna?

katonadani
Reply to  petipajti
7 years ago

ez a 2 bye weekes történet egész jól hangzik :)
ezt a plusz egy meccses semleges pályásat valamikor én is olvastam de komolyan biztos nem merült fel még, pedig ez sem tűnik hülyeségnek

AwesomeOne
AwesomeOne
Reply to  petipajti
7 years ago

A +1 bye nagyon jó ötlet lenne, lényegében minden szempontból.

BenszeT
BenszeT
Reply to  petipajti
7 years ago

+1 bye week a kis sérülések gyógyulásában sokat jelentene. Menj Goodell helyére:)

pritek
pritek
7 years ago

Az NBA/NHL rájátszásban egy csapatnak mindig megvan a matematikai esélye arra, hogy csak hazai pályán nyerve behúzza a trófeát. Nyilván nem reális, de lehetséges.
A két nyert meccsig elképzelés meg totál esélytelen. Mi zúgolódás van abból is, hogy (asszem kettővel) növelni akarták az alapszakasz meccsek számát. Kizárt, lehetetlen, kilépünk, sztrájkolunk, lófaszt, de akkor nem lesz 4 előszezon meccs….pedig nyilván a csillagokat az égről is megígérték a játékosok szövetségének. Egy ilyen rendszer meg minimum 3 meccsel hosszabbítaná meg a SB győzets szezonját. Arról nem is beszélve, hogy a 4 nappal egymást követő meccsek sem rendszeresen többször vannak, hanem egyszer egy évben és statisztikailag szarabb esélye van a kevesebbet pihenő csapatnak és ez nem az ellenfél miatt fontos, hiszen egy párharcban mindenki ugyanannyit pihenhetne, hanem 4 nap fizikai és taktikai felkészülés nem elég egy nfl meccsre rendszeresen. ráadásul így a rájátszás rögtön felugrana 57 napra. ami 1-elvenne egy hónapot az offseasonból, 2-a meccsek hétvégi beosztása is csúnyán borulna. Ha több meccset akarnak, akkor két verzió van: Vagy, több alapszakasz meccs, vagy több csapatos rájátszás. Ha pedig igazságosabbat akarnak, akkor vagy a legjobb mérleggel rendelkező csapatoknak kellene rájátszásba jutniuk függetlenül a csoportmeccsektől (bár ebben az esetben meg az alapszakasz lebonyolítása és a csoportok válnának erőteljesen kérdésessé) vagy pedig ahogy írtad a kiemelés.
Ha mindenáron változtatni akarnának akkor leginkább valahol a két alapötlet kombinációja lene a szerencsés: Több WC csapat és a kiemelés mérleg szerinti megállapítása. Ezzel több meccset kapunk, több jobb mérlegű csapat lenne és a jobbaknak megadatna a hazai pálya előnye.
Azonban szerintem az egész jó úgy ahogy van :)

Daniel Grant
Daniel Grant
7 years ago

Az a baj, hogy ezekkel a változtatásokkal megszűnne az NFL “NFL-sége”, hogy a labda bár nem gömbölyű, de bármi megtörténhet. Az NFL ki nem mondott célja az, hogy a gyengébb csapatoknak is adjanak esélyt, erre szolgál a fordított draft meg a fizetési sapka, ezért nem lesz belőle Bajnokok Ligája, ahol kb. öt csapatnak van bármi esélye a végső győzelemre. Ugyanígy a rájátszásban is az ember szeretné, hogy ne mindig Brady és Belichick örüljön a végén, és hogy az ő csapatával történjen meg a csoda, mint amit a 2013 Ravens, vagy a 2011 Packers hozott össze.

A hazai pálya előnye meg kicsit túl van dicsérve ebben a cikkben. Nyilvánvalóan óriási segítség a saját szurkolóidat hallgatni, és néha még több is ennél (2016 AFC főcsoportdöntő), de a számok éppen az ellenkezőjét mutatják. Ha a hazai csapat 60%-os győzelmi aránnyal rendelkezik, akkor az azt jelenti, hogy a meccsek 40%-át elveszti. Ha alapból 50-50 arányra gondolunk, akkor máris nem tűnik olyan hatalmas segítségnek ez a szám, és gondoljunk bele ebben benne vannak a 13-3-mal éppen a kiemelésről lemaradó csapat seggberúgja a wildcarddal becsúszó gyengébbet.

Az első felvetés emiatt totál irreleváns. Főleg, hogy ez teljesen mindegy is lesz, ha a második körben összefut a 13+ győzelmes izmozó csapatok ellen. Mert, tegyük fel a Houston Texans tavaly a hazai pálya óriási előnyét élvezve szerencsésen megveri a Chiefst, a következő körben mennyi esélyt számolunk egy olyan csapatnak, aki a leggyengébbnek titulált csoportot is alig tudta megnyerni, a Patriots vagy az NFL legjobb védelme ellen?

A második felvetés még ennél is nagyobb őrültség. Papíron jól néz ki ez a gondolat, azt nem lehet tagadni, két győzelemig tartó rájátszás, minden NFL rajongó csettinthet a nyelvével, többet láthatunk a kedvenceinkből és még a dráma sem maradhat el. De belegondolva, a megvalósítás sehogy sem menne. A négynaponkénti meccsezés pedig gyakorlatilag teljesen felrúgná az NFL felkészülését (nem véletlenül egy hét az egy hét, minden napra ki van szabva valami). Persze lehet azzal érvelni, hogy csütörtöki rangadók, de azok is mindig a konstans rinyálás okait képezik, hogy éppen kire osztják a négynapos felkészülést, ezt pedig állandósítani a rájátszásban a mérkőzések minőségéből is levonhatna. Lehetne arra hivatkozni, hogy a kéthetes WC-körben első hét felkészülés, majd vasárnap-csütörtök-[vasárnap] a meccsek időpontja, hiszen egy ellenfélből “úgysem kell kétszer készülni”. Azonban ekkor a divisional round gyakorlatilag instant hazai győzelmet hozna, mert az egy héten belüli három rangadó annyira kifárasztaná a WC-kör győztesét, hogy lehetetlen lenne behúzni ezek után még két meccset. Főleg, hogy még ha valami csoda folytán sikerülne is, utána még több meccset kéne játszani, megint pihentebb ellenfelek ellen. És ekkor még a sérüléseket nem is számoltuk.

Egy NFL-mérkőzés óriási testi és mentális megerőltetés mindkét csapatnak, éppen ezért a jelenlegi rendszeren nem nagyon lehet módosítani, még akkor is ha így egy-egy mérkőzés csupán momentumokra csökken, és egy jó negyedik negyeddel, egy csodaszámba menő elkapással, vagy egy hail maryvel is nyerhető a meccs. Ahogy Churchill mondaná: “Az NFL-rájátszás nem jó rendszer – de jelenleg nem ismerünk jobbat.”

wolandrule
wolandrule
7 years ago

Egyetértek veled, igazság! A baj az, hogy sajnos nem működne egyik felvetésed sem a valóságban. Kevesebb alapszakasz meccsel talán, de akkor meg az lenne a baj. El kell fogadnunk, hogy néha kimákolják a csapatot, és nem 7 SB-t nyertek, csak négyet, de legalább Eli ki tudja húzni magát a családi vacsoránál. :)

BenszeT
BenszeT
Reply to  wolandrule
7 years ago

Eli egyik gyűrűje se szerencse szülötte.

20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x