Connect with us

Minden ami NFL

Az NFL 10 legsokoldalúbb játékosa

Az NFL a világ legjobb atlétáinak olvasztótégelye, de közöttük is csak néhányak tudják a játék más és más elemeit magas fokon űzni. Nem sok játékos van a profik között, akik egyszerre elitek lennének több mindenben is, de akik ezt képesek megcsinálni, igazán nagy nevek. Lássuk, kiknek sikerült felkerülniük a toplistára.

 

1. Antonio Brown

Nem csak a liga legsokoldalúbb játékosa AB, hanem az egyik legjobbja és legveszélyesebbje is. A Steelers offense mondhatni leginkább rá épül, rengeteg játékot hívnak rá, hiszen tökéletesen tud megfutni minden útvonalat, és rendkívül jól tud elszakadni őrzőitől. De nem csak elkapások terén tud emberfeletti nyújtani, hanem visszahordásoknál, futásnál is nagyszerűen megállja a helyét, sőt profi karrierje során passzolt már TD-t is. A tavalyi szezon során elért 136 elkapása a legtöbb volt – holtversenyben Julio Jonesszal – az NFL-ben, míg 1834 elkapott yardja a második legtöbbnek bizonyult. Emellett termelt még 212 yardot puntok utáni visszahordásból, és három kísérletből további 28-at a földön is sikerült összehoznia. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy ő az a liga legsokoldalúbb fegyvere.

 

brown

 

2. Tyrann Mathieu

Meglepő lehet második helyezése, de azt gondolom, hogy a 2015-ös szezon során igencsak rászolgált erre. Sok a vita, hogy akkor most ő safety vagy cornerback, de a statisztikák azt mutatják, hogy a felállások kétharmadában CB pozícióban helyezkedik el, míg a safety poszt (FS ~24%, SS ~9%) feladatait csak a játékok egyharmadában látja. Sokszínűségét nem csak ezek a statisztikák támasztják alá, hanem az is, hogy milyen kiválóan oldja meg valamennyi pozíció feladatait, nem okoz számára gondot a futás megfogása vagy a vele szemben felálló Jimmy Grahamek levédekezése sem. Tavalyi sérüléséig a DPOY-díj egyik éllovasa volt, és nem kizárt, hogy ő kapta volna az elismerést, ha nem szakítja el térszalagját.

 

3. JJ Watt

Talán kicsit méltatlan a harmadik hely Watt számára, hiszen az NFL egyik, ha nem a legjobb védőjéről beszélünk, aki a védőfal bármelyik pozíciójában elit teljesítményre képes. Alapból 3-4 DE, és ez az a szerepkör, ami legjobban illik rá, de 4-3 defensive end, illetve tackle poszton is bevethető egyes szituációkban. Nehéz hiányosságot találni játékában, egyaránt kiválóan dolgozik futás és passz ellen. Ezt legjobban az bizonyítja, hogy szinte nincs olyan támadójáték, ahol ne készüljenek külön rá a támadó koordinátorok, és ne duplázzák be őt. Az egy dolog, hogy a offense falembereit hogyan tudja mozgatni, de rengeteg labdát üt le, és labdaügyessége is páratlan. 2014-ben 3 elkapott touchdownt is produkált, de az sem ritka, hogy behívják blokkolni rövid yardos szituációknál.

 

jjwatt

 

4. Rob Gronkowski

Az ultimate mismatch definíciója az NFL-ben Rob Gronkowski. Gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy az offense-ben milyen szerepkört ruháznak rá, azt tökéletesen meg tudja oldani. Az egy dolog, hogy TE poszton mindent kiválóan csinál, tehát blokkolni is nagyszerűen tud, de annak köszönhetően, hogy nagyon jól tudja megfutni bármelyik útvonalat, elkapóként is igen veszélyes. Sőt, fullback pozícióból indulva sem nagyon lehet őt zavarba hozni az ellenfél játékosainak kiiktatásánál. Kevés olyan védő van az NFL-ben, aki képes őt megfogni, egy ember mindenesetre nem elég hozzá. A 2013-as szezont leszámítva, mindegyik évben 10+ TD-t termelt, és tavaly volt a harmadik 1000+ elkapott yardos idénye.

 

5. Patrick Peterson

A top5-be két Cardinals defensive back is befért, mely jól mutatja az Arizona védelmének sokoldalúságát. Peterson egy kiváló shut down corner, de nem csak ez a szerepkör az, amelyikben jól érzi magát. CB-ként nagyon gyors, labdaérzéke kiváló, így egy igazi ballhawk védőről beszélünk. Robbanékonysága és nagyszerű irányváltási képessége miatt előszeretettel hord vissza puntokat, melyet – főleg korábban – igen sikeresen hajtott végre. A speciális egység mellett az offense sem idegen számára, hívtak már rá passzjátékot, de volt, hogy futóként és elkapóként is labda került a kezébe. Egy korábbi állítása szerint, receiverként is tökéletesen meg tudná állni a helyét, ha a csapata éppen elkapó hiányában állna.

 

6. Randall Cobb

Kicsit meglepő lehet Cobb helyezése a listán, hiszen nem futott valami kiemelkedő évet 2015-ben, de ettől függetlenül még egy nagyon sokoldalú játékos, aki számos szerepkörben tud kiválóan teljesíteni a labda támadó oldalán. Ugyan nem egy tipikus outside receiver, de ennek ellenére a szélen is zavarba tudja hozni a védőket, viszont ahol a legnagyobb galibát tudja okozni, az a pálya közepe, mikor slotból indul. Az utóbbi időkben nem nagyon futtatták a labdát vele, de Packers playbookban létezik egy Cobb-package, ahol leginkább a backfieldről indulva kapja meg a disznóbőrt. TD-t ugyan a földön még nem ért el, de volt olyan szezonja, amikor 13,2-es yardátlaga volt 10 futásból. Mindezek mellett, kiváló visszahordó is, első két szezonjában rendre 1000 yard fölé jutott kirúgások és puntok (összesen) utáni visszahordásnál.

 

cobb

 

7. Darren Sproles

Sproles még 33 évesen is a liga egyik legveszélyesebb fegyvere, aki eredeti posztját tekintve running back, de sokkal inkább veszélyes elkapások után, mintsem hagyományos értelemben vett labdacipelésben. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy karrierje során 20 hatpontost ért el futásból, és 28-at elkapásból. De nem csak pontszerzéseknél kap kitüntetett szerepet, hanem nehéz szituációkban, harmadik downoknál, amikor nagyon fontos egy újabb első kísérlet kiharcolása. Ezekhez jön hozzá, hogy puntok után további hét, még kirúgások után két touchdownt is sikerült elérnie a kis termetű játékosnak. Sajnos, mióta megnehezítették a kickoffok utáni visszahordásokat, játékának ezen dimenziója szinte el is tűnt, csakúgy mint bármelyik visszahordónak.

 

8. Matt Forte

Forte az NFL legfinomabb kezű futójátékosa, aki már a ligába érkezésekor is az egyik legjobb running back volt elkapások terén (is). A tavalyi, csalódást keltő szezonja volt az első, amikor nem sikerült 900 yard fölé jutnia labdacipeléseknél, igaz, csak 13 mérkőzésen szerepelt. Leginkább kiemelkedő szezonja a 2014-es volt, amikor 130 passz szállt felé, melyből 102 sikerült elkapni. Ez egy futótól hatalmas teljesítmény, még akkor is, ha az offense erre volt kiélezve. Nem véletlen, hogy ilyen jó tud lenni elkapóként, gyakorlatilag minden útvonalat meg tud futni, és könnyen üresre tudja játszani magát, tehát teljes értékű receiverként is tudják alkalmazni a koordinátorok. A pályafutása során elért 64 touchdownjából 19-et pedig ily módon jegyzett a legújabb Jets futó. És ha mindez nem lenne elég, nyugodtan bízhatjuk rá a blitz felvevését, az sem okoz számára túlzottan nagy nehézséget.

 

9. Khalil Mack

A tavaly másodéves pass rusher egy újabb meglepetése lehet a listának, de a ligában töltött két éve alatt rendesen rászolgált, hogy ebben az előkelő összeállításban szerepeljen. Rookie évében leginkább OLB pozícióból indult, és rohamozta az ellenfél irányítóit, azonban második évére bemozgatták DE posztra. Sokan féltek már az 1/5-ös draftolása után, hogy a kisebb egyetemről érkező játékos nem fogja tudni megállni a helyét a nagyok között, de tévedtek, és már a legelső szezonjában is szörnyetegként játszott. Ezt fejelte meg tavaly, amikor egy új poszton 15 sacket gyűjtött, emlékezhetünk, hogy Brock Osweiler ebből egy meccsen szenvedett el ötöt. És nem csak a passzsiettetés megy neki nagyon jól, hanem ha arról van szó coverage-ben is meg tudja állni a helyét a kifejezetten robbanékony és agilis védő.

 

mack

 

10. Devonta Freeman

A Florida State Egyetem egykori üdvöskéje szintén a tavalyi szezon során robbant be igazán, hiszen csak futásokból sikerült átlépnie az 1000 yardos álomhatárt, ráadásul 11 TD-t is pakolt még az előző szép szám mellé. Ezekből a statisztikákból hihetnénk, hogy egy egyoldalú running backről beszélünk, de nagyot tévednénk. Freeman volt az egyik legtöbbször célba vett futó passzjátékoknál, összesen 92 labdát címeztek neki, melyből 73-at el is kapott. Ezekből a játékokból 578 yardot termelt, 3 touchdownnal megfűszerezve, így mondhatjuk, hogy megérdemelte a Pro Bowl csapatba kerülést. Ha ilyen jól tud fejlődni tovább, és a Falcons is ügyesen bánik a játékidejével (nem fognak), akkor könnyen összehozhat 2016-ban egy 1800+ all-purpose yardos szezont.

 

Akik kimaradtak épp nem fértek fel a listára: Anthony Barr, Luke Kuechly

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!