Connect with us

NCAA

Heisman watch 2016 – Preseason edition

Hamarosan kezdetét veszi a College Football 2016-os idénye, melyet mindig óriási találgatások, jósolgatások előznek meg a szakértők részéről. Mindenki igyekszik megtippelni a bajnokot, a playoffba jutó csapatokat és az egyetemi szezon legértékesebb játékosát is. Mi sem teszünk másképp, már a kickoff előtt számba vesszük, kik azok a játékosok, akik legnagyobb eséllyel pályáznak a Heisman-trófea elhódítására. Tavaly hosszú idő után újra egy futó hódította el a trófeát, és idén is számos szupersztár running back van a mezőnyben, de a versenybe másoknak is bőven van beleszólásuk, nézzük is meg, kikről is beszélünk.

 

 

10. Myles Garrett, DE, Texas A&M

Defensive endként Heismant nyerni nem egyszerű feladat, de ha valaki képes rá, akkor az az Aggies szupersztárja lehet. Garrett egy állat, már az se volt normális, amit első idényében művelt, ezt tavaly csak tovább tetézte. Karrierje során úgy jegyez 22,5 sacket, hogy nagyon kevés alkalommal nem duplázták, de még így is képes volt totálisan megsemmisíteni az offense falembereit, gyakorlatilag olyan ő, mintha egy felnőtt játszaná a gyerekek játékát. Lehet, hogy elhamarkodott kijelentés, de talán jobb NFL prospect, mint Clowney volt tavalyelőtt, ezért meg is lehet előlegezni neki, hogy elsőszámú 1/1-es várományos a következő évi drafton.

 

garrett

 

9. Derwin James, S/LB, FSU

James még csak most fogja második szezonját tölteni a Florida State Egyetemen, de máris elit tehetségként, a legjobb safetyként tartják számon szerte az USA-ban. Méreteit tekintve 6’3 magas és 211 font, tehát egyáltalán nem egy kistermetű DB. Több package-ben is LB-ként fogják majd alkalmazni, hiszen megvan hozzá az alkata és ezen a poszton is kiválóan tudja hozni az elvárt teljesítményt. Ez a sokszínűsége, sokoldalúsága abszolút Heisman-esélyessé teszi, és ha így halad, akkor ő lesz a következő két szezon szupersztárja és a 2018-as NFL Draft egyik legnagyobb esélyese, hogy top5-ben keljen el, hasonlóan ex-csapattársához, Jalen Ramsey-hez.

 

James

A támadófal jobb oldalát érdemes figyelni.

 

8. JuJu Smith-Schuster, WR, USC

JuJu már tavaly, másodévesen is elit elkapónak számított egyetemi szinten, sorra hozta a nagyobb meccseket, és nem csak a kisebb iskolák, hanem a powerhouse-ok ellen is stabilan jó tudott lenni. 1454 yardot és 10 TD-t termelt, mindezt „csupán” 89 elkapásból. Idén sem számíthatunk tőle kisebb produkcióra, bár már rögtön az elején nehéz feladata lesz az Alabama ellen. Ha a ’16-os idényben is képes lesz legalább ennyire meggyőző teljesítményre, akkor sokkal magasabban is végezhet majd a listán, és bebetonozhatja magát az első körös prospectek közé az elkövetkezendő drafton.

 

juju

 

7. Royce Freeman, RB, Oregon

Az első és legkevésbé ismert futó a listán Freeman, aki szépen csöndben a trófea egyik legnagyobb esélyesévé nőtte ki magát. Nehéz dolga van az átlag college foci követőnek a nyugati parti csapatok üdvöskéivel, ez igaz Freemanre is, hiszen még az Egyesült Államokban is kevesebb figyelem hárul a PAC12 csapataira. Pedig egy páratlan tehetségről beszélünk, aki az elmúlt két évben nem kevés fejfájást okozott az ellenfél védelmeinek. A tavalyi 13 meccséből tizenegyen 100 futott yard fölött termelt, és meccsenkénti átlaga meghaladt a 141 yardot. Hatalmas tehetségről beszélünk, aki előtt szintén nagyon fényes szezon és jövő áll.

 

freeman

 

6. Jabrill Peppers, DB/LB, Michigan

Peppers a legizgalmasabb védő jelenleg az egyetemi fociban. Ezt tovább tetézi, hogy Harbaugh kezei alatt dolgozhat, és a mester már az előző szezonban is parádés dolgokat hozott ki belőle. Nem túlzás állítani, hogy az egyik legjobb védő az NCAA-ben, hiszen safetyként és linebackerként is képes funkcionálni, de az se furcsa, ha beáll az offense-be és futóként termeli a yardokat. Eszméletlenül atletikus, nagyon különleges képességekkel van megáldva. Egyetlen „gond” vele kapcsolatban, hogy elsősorban védőjátékos, és Woodson óta nekik nem nagyon termett babér ebben a versenyben.

 

Peppers

 

5. Baker Mayfield, QB, Oklahoma

Mayfield a tavalyi szezon nagy sztárja volt, sikerült az Oklahomát a rájátszásig repítenie, és habár kikaptak, ott sem vallott kudarcot. A Sooners up-tempo offense mondhatni rá van szabva, nagyon jól áll neki ez a stílus, ez a statisztikáiban is jelentkezik. Passzjátékban fergetegeset nyújtott tavaly (3700 yard, 36 TD), de egy-két kiszabadulás után, a földön is gyakran bajba sodorta az ellenfél védelmeit. Ha nem lenne túlzottan telített a mezőny futókkal, sokkal magasabb besorolást kapna. Így viszont kénytelen lesz figyelmeztetni, hogy hiba volt őt kihagyni a legjobb háromból.

 

mayfield

 

4. Dalvin Cook, RB, FSU

Cook egy viszonylag csendes (nem a pályán kívüli ügyeire gondolok) kandidáns, azonban igencsak nagy esélyekkel fog indulni csatába a trófeáért. A Noles offense gyakorlatilag rá van kihegyezve, az ő játéka nagyban fogja befolyásolni az egész csapat szereplését. Óriási futásokra képes, szinte tökéletesen funkcionál, mint profi running back. Mindezt mi sem támasztja jobban alá, mint a tavaly produkált, 7,4 yardos futásonkénti átlaga. Ha nem hagy ki egyetlen mérkőzést sem ilyen-olyan problémák miatt, akkor simán kinéz neki egy 2000 yardos szezon.

 

cook

 

3. Leonard Fournette, RB, LSU

Nehéz volt nem Fournette-et az első helyre rakni, de ez még csak a szezon előtti toplista, sokat fog változni az elkövetkezendő hetek során. Leo balszerencséjére van egy Alabama a konferencián belül, és ők bizony igencsak felkészültek a játékából, gyakorlatilag ennek köszönhette, hogy „teljesen megfogták”, és kimaradt a tavalyi szavazás legjobb háromja közül. Idén revansot vehet, és minden esély megvan rá, hogy az ország legjobb, legtermékenyebb futója lesz. Sőt, az sem kizárt, hogy a 2017-es NFL Drafton ő lesz az első futó, akit kiválasztanak majd.

 

fournette

2. Christan McCaffrey, RB, Stanford

Ha létezik olyan, hogy valakitől „ellopták” a Heisman-trófeát, akkor ez tökéletesen illik a Stanford mindenesére. Keresve is nehéz olyan játékost találni (még egyetemi berkeken belül is), aki ilyen mértékben lenne sokoldalú, nem is igazán lehet hasonló típusú futót találni, még a profik között sem. Nem kérdés, hogy a tavalyi balszerencsés döntő után, idén is ott van a legjobbak között. Valószínűleg nem fogja megdönteni a tavaly felállított rekordját (3864 all-purpose yardot termelt), de idén is űrszámokra számíthatunk tőle, hiszen mindenkinél jobb, aki vele szemben áll majd fel.

 

McCaffrey

 

1.  Deshaun Watson, QB, Clemson

A tavalyi szezonban végre egy running back nyert a szavazáson, és gyakorlatilag az sem lett volna meglepő, ha csak futó kerül be a legjobb háromba. Nem így lett, Watson volt az egyetlen non-RB játékos a választás döntőjében, aki már a második évére az egyetemi foci egyik legjobb irányítójává nőtte ki magát. Potenciális 1/1-es prospect, főleg akkor, ha fejlődése olyan töretlen lesz, mint az előző évben. Nem lesz egyszerű dolga, hiszen igen illusztris társaságba „keveredett” újra.

 

watson

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!