Connect with us

Minden ami NFL

A denveri meccs fejre mért ütéseiről

Óriási hibákat vétettek a péntek hajnali Denver-Carolina mérkőzés játékvezetői a fejre mért ütések tekintetében, és komoly felelősség terheli az NFL és Ron Rivera vállait, hogy Cam Newtont nem hívták le azonnal a pályáról.

 

A szezonnyitó mérkőzés folyamán Cam Newton négy sisakkal való ütközést kapott: Darian Stewart, Brandon Marshall, Von Miller és Bradley Roby szerelte vagy sackelte a Panthers irányítóját olyan módon, hogy sisakjának tetejével ütközött Cam Newton sisakjával. Mindezekből csupán egy érdemelt sárga zászlót a játékvezetőktől, pedig Newtont ki kellett volna venni a játékból, Brandon Marshallt pedig kiállítani.

 

headshot1

 

Cam Newtonra a második félidőben szálltak rá igazán a Denver védői, mint ahogy a fentebbi gifen is látni. Darian Stewart a már kívülre dobni készülő Newton állcsúcsába szállt bele olyan erővel, hogy a sisakkal való kontakt után a 110 kilós irányító a földön feküdt mozdulatlanul az utolsó drive alatt, miután Newton még négy snapet kapott.

A legdurvább földre kerülés előtt három hasonló kontaktot kapott, mint például Von Miller felesleges fejesét, miután Ware már ráakaszkodott, …

 

 

…vagy a labda eldobása utáni, teljesen egyértelműen szabálytalan, mégsem büntetett Marshall-szerelést…

 

 

…vagy a Roby által bemutatott pályán kívülre kísérést, ami valójában egy nagyon csúnya sisakkal való kontakt volt.

 

camhit1

 

A denveriek csupán Stewart ütközéséért kaptak büntetést, de Cam Newton szándékos pályán kívülre dobása miatt ezt nem érvényesítették. A szabálykönyv 12. részének 2. szekciója tartalmazza a büntetéseket, a fentebb bemutatott 4 esetből a 12-2-6, 12-2-8 és 12-2-9 pontok alapján legalább Marshall és Stewart megmozdulását Unnecessary Roughnessként vagy Roughing the Passerként kellett volna bedobni és büntetni. Előbbi megmozdulását a 15 yard büntetés és automatikus első kísérlet mellett egy kiállítással kellett volna még honorálni.

 

A fejsérülések esetén az NFL helyszíni sérülésfigyelőinek és Ron Riverának egyaránt lépnie kellett volna, függetlenül a szoros végeredménytől. A látottak alapján az NFL Concussion Protocol elnevezésű irányelve még mindig nem működik, Rivera pedig egyszemélyben is komoly felelősséget hordoz. Egyértelmű megfigyelhető és a játékos által jelzett jelek is voltak jelen (tudatvesztés, lassú felkelés szerelés után, szédülés, esetleges anterográd amnézia). Marshall ezek ellenére készítheti a tárcáját, büntetést mindenképp fog kapni – csak ez nem segít a jelenleg is működőképtelen, sokat kritizált rendszeren.

 

Az agyrázkódás nem játék, egyértelmű kapcsolat van a fejsérülések és a CTE, vagyis a krónikus traumatikus enkefalopátia között. Az NFL sokáig aktívan tett ellene, hogy az orvostudomány által évek óta ismert kapcsolatot a játékosok testi épségével összefüggésbe hozzák, az utóbbi években azonban (többek között Will Smith tavalyi Concussion filmjében bemutatottak szerint is) sikerült aktivistáknak és korábbi játékosoknak rábírni a ligát változtatásokra. A CTE jellemzően fejet is igénybe vevő sportok űzőit veszélyezteti: amerikai futball, rögbi, küzdősportok, jégkorong.

 

A betegség az agy egyes részeinek atrófiájával, vagyis pusztulásával jár, és komoly személyiségzavarokat idéz elő, melyek a depressziótól az agresszív viselkedésig terjedhetnek. Számtalan korábbi játékos szenved, vagy szenvedett ettől, esetleg a Lou Gehrig-betegségtől (melynek legismertebb áldozata Stephen Hawking). 2012 májusában a legendás Charger, Junior Seau követett el öngyilkosságot fejfájdalmai miatt, majd később az évben Jovan Belcher (KC cornerback) ölte meg barátnőjét, majd saját magát. Az elmúlt években rajtuk kívül számos középiskolai és egyetemi játékos hunyt el vagy lett öngyilkos fejsérüléseihez kapcsolhatóan.

 

A játékvezetők mellesleg nem maradtak büntetési lehetőség nélkül a meccsen, ha már a fentebbieket kihagyták. Taunting, vagyis az ellenfél játékosainak gúnyolása, hergelése miatt a következő ugrálásért kapott sárgát egy TD után:

 

boing1

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!