Connect with us

Összefoglaló

Panthers-Broncos – Győzött az ismeretlen

Ma hajnalban lejátszották a 2016-os szezon első mérkőzését és egyben a Super Bowl visszavágóját. A Denver Broncosban bemutatkozott Trevor Siemian, aki a hibáival együtt is remekül játszott, a Broncos védelem megmutatta, hogy továbbra is ligaelit, a Panthers és az NFL pedig magyarázkodhat, hogy miért nem hívták le Cam Newtont, mikor szó szerint agyonverték. Továbbá díjazunk is.

 

Carolina Panthers AT Denver Broncos

 

Hihetetlenül izgalmas mérkőzést játszott egymással a két csapat, egy utolsó másodpercben kihagyott Panthers mezőnygól miatt nyert a Denver Broncos. Az a Broncos, akinek a győzelmét előzetesen egyedül Leonidasz kollégánk várta. És bár ez volt a csapat 12. olyan győzelme az utóbbi 16-ból, amikor kevesebb, mint hét ponttal nyertek, ma mindenképp megérdemelt volt a sikerük.

 

A Denveri támadófal remekül dolgozott, CJ Anderson 20 kísérletből 92 yardot és egy TD-t szerzett, az egész csapat pedig összesen 148-at az ellen a védelem ellen, amelyik tavaly 88-at engedett átlagban. Andersonnak ráadásul viszonylag könnyű dolga volt, hiszen Siemian meglepetésre 28-szor passzolt, amire szemmel láthatóan nem készült fel a Panthers védelme, nem tudtak erre érdemben reagálni. Igaz voltak hibák, összesen három labdaeladása volt az offense-nek, ami legalább három mezőnygólt vett el a csapattól, de összességében nagyon rendben volt az egység. Siemian lett ráadásul az első irányító Josh Freeman óta (2009), aki élete kezdő mérkőzésén letudott dolgozni a negyedik negyedben egy 10 pontos hátrányt és megtudta nyerni a mérkőzést.

 

Denver Broncos vs. Carolina Panthers, NFL Week 1

Összecsuklani már úgy tud, mint Manning

 

Panthers oldalról semmi sem működött igazán. A Denveri védelem ott folytatta, ahol abbahagyta, Newton összesen 17-szer volt megütve vagy sackelve, igaz, volt pár durva megmozdulás is, amit illett volna komolyabban is büntetni. Viszont Wade Phillips egysége a második félidőre levette Newtonékat a pályáról. Ennek a meccsnek a függvényében pedig elmondhatjuk, hogy igenis megérdemelt volt a Broncos Super Bowl győzelme. A Carolinának a védelme sem volt valami combos, bár lehet másképp ítélnénk meg, ha a három turnoverükből nem csak egyből szerzett volna pontot az offense. Díjazzunk:

 

A mérkőzés legjobbja: Trevor Siemian

 

Bár volt két interceptionje (újonc hiba), azokból nem szerzett pontot a Panthers és az ő tökös, mobilis játéka kellett a győzelemhez. Nem hiába tartott tőle (pontosabban az ismeretlentől) Ron Rivera. Ráadásul nem törte meg a két eladott labda (ellenben mondjuk Mark Sanchezzel), jól csinálta, amit kértek tőle. Még várnék pár kört, hogy azt mondjam, lehet vele számolni hosszabb távon is (egy teljes szezonon keresztül), de ha így fogja folytatni, Paxton Lynch-nek nem lesz egyszerű élete.

 

A mérkőzés legrosszabbjai: Ron Rivera, a bírók és az NFL illetékesei

 

Ron Rivera benézett egy egyértelmű bíró tévedést, amit csak azután challenge-elt meg, hogy Davis és Kuechly időt kért. Az az időkérés pedig nagyon hiányzott a végén. Ám mégsem ez volt a legnagyobb hibája, hanem az, hogy amikor Newtont sisakkal fejbe verték és az irányító ott szenvedett a földön, nem hívta le a pályáról. Ez egyrészt életveszélyes is lehet, másrészt az esetet követő játékokat Newton borzalmasan vitelezte ki.

 


Másrészt ott vannak a bírók és az NFL illetékesei, akik elvileg sasszemmel figyelnek az esetleges agyrázkódásokra. Miért hunytak szemet e felett? Ebből megint botrány lehet (bővebben itt).

 

A nap hiányzója: Josh Norman

 

Nagyon gyenge volt a Panthers corner játéka, amit ügyesen használt ki a Broncos. Persze az újoncoknak kell némi idő, hogy belerázódjanak, ahogy az egész védelemnek is, de az elején nagyon nehéz lesz. Az a franchise tag még talán belefért volna az idei szezonra.

 

A nap ostobasága: Cam Newton és a futás

 

Nem lesz mindig a Broncos bivalyerős védelme az ellenfél és Newton statisztikailag nem is zárt rossz napot az 54 futott yardjával és TD-jével. Viszont kétszer is ápolni kellett, egyszer a térde, egyszer pedig a potenciálisa agyrázkódása miatt. Értem én, hogy szereti a fizikális játékot, de előbb utóbb úgy megnyomják, hogy meccseket vagy akár szezonokat kell kihagynia. Jó dolog a mobilitás, de nem ártana végre ésszel csinálni. Főleg, hogy már a hülye is tudja, hogy Newton fog futni, volt is egy 3&1 szituáció, ahol egyetlen Broncos védő sem hitte el, hogy az irányító oda adja a futónak a labdát, nem is lett meg a játék.

 

A mérkőzés legnagyobb húzása: bejött a fagyasztás

 

Az első kísérletet még berúgta Gano, a másodikat viszont már kihagyta 50 yardról. Pedig nem szokott bejönni a fagyasztás.

 

15 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Leonidasz007
Leonidasz007
2016-09-09 14:31

Anderson Volt egyértelműen a mérkőzés lehjobbja. Bár Sieman tényleg jó Volt magához képest, de azért Anderson teljesítménye sokkal erősebb Volt. A Liga egyik legjobb Run D-je ellen hozott szinte tökéletes mérkőzést.

Mellette az újonc Andy Janovicot (FB) kár Volt kihagyni az összefoglalóból. Szinte tökéletesen blokkolt és az első Broncos TD-t is ő szerezte.

A denveri O-line feljavbulása is megér egy misét, ez az egység tavaly szinte Liga 10 legrosszabb közt Volt, pláne pass protectionben. Most mindkettőben egész pofásan teljesitettek, a Liga egyik legjobb védelme ellen. A playhívások nagyon ültek, most látszik igazán először Kubiak rendszere

. A D hozta amit tud, a D-line azért rozsdás AMlik nélkül, ellenben Todd Davis majdnem tökéletesen hozta Trevathan szerepét. Roby gyenge Volt, de Harris továbbra is elit szinten játszik. Igaz Benjamin fizikai fölényével nem tudott mit kezdeni.

renningan
renningan
Reply to  Leonidasz007
2016-09-09 15:03

– Anderson jó volt, de ez szerintem Seimian miatt volt így. Senki sem számított rá, hogy a srác nulla passzal rögtön ötöt fog dobni. Teljesen megzavarta a Pantherst, nem tudott a védelem érdemben reagálni rá, beestek két szék közé, mert futás és passz ellen is középszerűek voltak.

– Andy Janovic tényleg jó volt, szerencsére itt vagy és pótoltad, amit kihagytam :)

– A Denveri támadófalat külön kiemeltem, lásd a ckkben.

– Védelemmel egyetértünk.

– Szerintem azt a negyedik és egyet nem lehet jó döntésnek hozni, ugyanis bíró tévedéseken és kétes ítéleteken múlott. Egyrészt, először megadták a 3rd downt first downnak, ami miatt a Panthernek el kellett égetnie egy időkérést, ami a végén sokat számított (még Rivera lehetett volna éberebb is). Maga a futójáték pedig szerintem minimum véleményes volt.

Egyrészt a bírók simán lefújhatták volna azelőtt, hogy Andersont a falamberei betolják és akkor nincs meg a first down. Másrészt, elvileg az új szabályok szerint nem lehet a futót ilyen látványos tolni/húzni, amiért simán járhatott volna büntetés is. Egy rossz szava nem lehetett volna senkinek, ha egyik vagy másik eset megtörténik. Direkt nem írtam erről, mert nem akartam bírózni, mert aztán akkor elő lehetne venni a többi, nagyon kétes ítéletet is.

Leonidasz007
Leonidasz007
Reply to  renningan
2016-09-09 15:12

De az előzmények miért befolyásolják azt hogy az akkor ott kialakult helyzetben milyen döntést hozott Kubiak? Lehet igen bírozni, bountyzni mindent, de én nem beszéltem erről. Akkor odajutott a Broncos és kész. Ott Kubiak választhatta volna hogy berugja FG, de azzal hogy továbbment azzal kényszeritette a Panthers h kövesse őket nem pedig a kéynelmes játékukat játszák. Egyértewlműen tökös és jó döntés Volt.

A fagyasztás pedig egy olyan dolog amit még anyám is tud h következni fog és az edzők 95%-a használja jobb eszköz hiján. Semmi nagy húzás nem Volt benne.
Az meg hogy Sieman zavart okozott nem csak annak votl köszönhető hogy ő maga jó Volt is sokat passzolt volna (26 kisérlet alig 150 Yard, 2 int, azért nem hugyoztam be tőle Broncos szurkoloként se. Még ha öröltem is neki) Inlkább azért Volt zavar mert 2 rookie kereste hoyg Sanders és Thomas mit csinál. Ennyi.

renningan
renningan
Reply to  Leonidasz007
2016-09-09 15:36

Nem kell egyetérteni :D

Én azért elég nehezen tudok elvonatkoztatni a körülményektől, hisz ha például nem jön be, de ne adj isten úgy is nyer a Broncos, akkor szerintem még TE se mondod azt most, hogy a sikertelen negyedik és egyes futás volt a legfaszább húzás :) hiába mondod most, hogy tökös és jó húzás volt, az eredménye alapján ítéled meg.

Másrészt pedig én is ezt csnáltam volna, igaz én a fotelből, nyomás nélkül, de szerintem abban a helyzetben ez volt a logikus és racionális döntés. Egyrészt, ha kiegyenlítenek, akkor a Panthers támad, és egy FG elég nekik a győzelemhez és ki tudja, megint eljutott volna-e oda a Broncos. Meg fél yardot kellett megtenni, ha Seimian bedől is megvan, a kockázat sokkal kisebb volt az esetleges jutalomhoz képest. Ott szerintem is azt kellett volna csinálni, az volt a jó döntés, ergo nem ájulok el tőle.

Másrészt viszont a rúgók fagyasztása nyilvánavlóan és statisztikailag értelmetlen dolog. Nincs pontos adatom, de szerintem legalább annyian nem csinálják, mint ahányan igen. Pont azért mert értelmetlen.

Én Kubiak helyébe nem fagyasztottam volna. 50 yardról Gano nem olyan nagy májer, nagy a tét, miért adjak neki egy próba rúgást? Ő mégis fagyasztott és bejött neki. Persze nyilván, ehhez is sok minden kellett.

Én a saját értékrendem alapján osztottam ki a díjat és nem egy olyan húzást emeltem ki, amiben biztos voltam, hogy bekövetkezik. Ráadásul aminek a körülményei is érdekesek voltak. Egy olyan választottam, ami szerintem nem volt feltétlenül jó döntés, de bejött. Ennyi.

Leonidasz007
Leonidasz007
Reply to  renningan
2016-09-09 15:43

“akkor szerintem még TE se mondod azt most, hogy a sikertelen negyedik és egyes futás volt a legfaszább húzás :) hiába mondod most, hogy tökös és jó húzás volt, az eredménye alapján ítéled meg.” Ez ugyanugy igaz a fagyaztása is. Ha nem jön be akkor minek volt? Ha nem jön be ajkkor az se jó döntés.

Az nem volt racionális, sztem 10-ből 8an a biztos egyenlitésre mennek és épp ezért Volt Kubiak tökös és nagy huzás mert igy mennie kellet a Panthersnek az eredméyn után nem a saját játékukat kéynelmesen játszva haladni.

renningan
renningan
Reply to  Leonidasz007
2016-09-09 15:45

Ez is jogos. Embere válogatja :D Maradjunk annyiban, hogy mindkét álláspont védhető, ha te írod az öföt, akkor tuti, hogy én kommentelem be a saját elképzeléseimet :)

pujvari
pujvari
Reply to  renningan
2016-09-10 11:03

azt ne felejtsétek el, hogy ha nem jön össze, akkor 1 yardról jön a Carolina. Velük szembe meg a brutális denveri védelem. Mikor ezt a döntés meghozza, a következő lépésre is gondol az edző..a cikkben leírtakkal pedig egy dologban nem értek egyet: jók voltak a CB-k..legalábbis a WR-eket 60 yard alatt tartották

György Márk Kis
György Márk Kis
2016-09-09 14:41

Norman senkinek nem hiányzik! :D

katonadani
Reply to  György Márk Kis
2016-09-09 14:50

a meccsen is látszott, hogy de :)

NE.Fans
NE.Fans
2016-09-09 16:07

Gusztustalan volt a Denver védelme! Megkapták a hazai pályát . Ennyi sisakra mért ütést nem észrevenni.? ugyan már….

szemhokinsz
szemhokinsz
2016-09-09 19:03

Én meg a nap ostobaságával nem értek egyet: az igaz ,hogy 3&1 re véleményes futás volt ,de ott nem jött egy segítő tackle a wrtől és az hiányzott. A két általad említett sérülésveszélyes eset pedig emlékeim szerint egyik sem futásból volt sokkal inkább menekülésből jobb híján. Azt meg csak zárójelben jegyezném meg, hogy 3 negyedig tökéletes volt a Panthers ,a végén darálták be nem kevés hazai pályával őket , bár még így is komoly sansz volt a győzelemre.Szóval a győzelem megérdemeltségéről vannak fenntartásaim,ami bennem megmaradt a meccsből az a 3 negyedig remek Carolina O-line illetve a Denveri már már Cincinnati magasságba érő tahóság és ,hogy ez a Newton fijú elég tökös gyerek,bár eddig nem kedveltem.

renningan
renningan
Reply to  szemhokinsz
2016-09-09 19:42

Tavaly volt azt hiszem két eset, amikor belementem a bírózásba. Igen, voltak nagyon vitatható esetek amikkel nem értek egyet, de direkt nem akartam ezzel foglalkozni.

A harmadik negyedben a Panthers nem szerzett pontot, igazából két negyedik voltak jók, bár azért ott se ment minden simán. Meg én nem csak a 3&1-re gondolok, hanem úgy általánosságba véve Newton használatára. Rengeteg direkt ráhívott futójáték van, ahol nem oldalra megy ki, hanem egyenesen be a darálóba. Tényleg tökös és kemény, de van egy elég jól blokkoló támadófal és egy jó futó mögötte. Ezeket a játkokat lehetne erőltetni a rájátszásban, a Super Bowlon, de az alapszakaszban nem kellene túlzásokba esni.

Vagy ha már fut és menekül, akkor alkalomadtán feküdjön le, vagy lábbal előre csússzon, hogy ne tudják csak úgy megütni (attól függetlenül, hogy szerintem is voltak nagyon, nagyon vitatható denveri megmozdulások, amikot túlságosan is toleráltak)

szemhokinsz
szemhokinsz
Reply to  renningan
2016-09-09 20:04

abban mindenképp egyetértünk,hogy volt 2-3 érthetetlen középső direkt 4-5 yardos futás amit ráadásul előrevetődve fejezett be ,rendkívül sérülésveszélyesen , de a menekülésnél nem volt hol lemenni ,mert már mozdulat közben ledarálták volna

king_aranarth
king_aranarth
Reply to  szemhokinsz
2016-09-09 19:53

Az utolsó mondatodat kiegészítve: számomra ritka egy nagyképű, antipatikus csávó, de amit tegnap kapott és ahogy bírta, az nem semmi. Biztos vagyok benne, hogy sokan kedvelték meg, amiért a (szerintem) 2 durva helmet to helmet után is felállt és nyomta tovább.

HBD72
HBD72
2016-09-09 22:05

A lényeg, hogy behúztuk. Az almanach csak ezt jegyzi. :D

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x