Connect with us

Playbook

A Tampa 2 tündöklése és bukása

Playbook rovatunk legújabb részében egy elég sokszor hallható, bár manapság egyre ritkábban használt védelmi koncepcióval fogunk foglalkozni, méghozzá a Tampa 2 védelemmel. Érdemes itt megjegyezni, hogy bár maga a Tampa 2 defense önmagában egy defensive séma, de ezt is lehet több koncepció szerint játszani, mi pedig csak az alapfelfogással és a lényeggel fogunk most foglalkozni.

Történelem

A Tampa 2 defense kialakulásának és elterjedésének története az 1990 évek elejére, közepére tehető, amikor az úgynevezett West Coast offense-ek uralkodtak a ligában, melyek sok, hosszú passzos játékokra épültek. Ekkor döntött úgy Tony Dungy és Monte Kiffen, hogy a hagyományos Cover 2 védekezést átvariálják és ellenszert találnak a West Coast őrületre. Az ekkor működő offense-ek gyakran használták a jó időzítést és támadták a Cover 2 gyenge pontjait, főleg a 12-15 yardos üresen hagyott sávokban, ezért időszerű volt, hogy a védelmek is válaszoljanak a kihívásra. A Tampa 2 lényege nem az offense-ek totális megsemmisítése, hanem a játék lassítása volt. Nem feltétlenül volt hibátlan séma, de a nagy játékok és a gyors előrehaladás ellen tökéletes.

Cover 2 és Tampa 2

Az egyszerűség kedvéért vegyünk mindkét esetben 4-3-as defense-t (főleg itt alkalmazható jól mindkét koncepció), ahol a linebackerek, a cornerek és a safetyk is zónáznak. A Cover 2 esetében a pálya a következőképpen van felosztva:

A négy falember támadja az irányítót, a három linebacker a line of scrimmage-től számított 10 yardon belül védekezik, a Will (gyenge oldali) és a Sam (erős oldali) linebacker curl útvonalakra figyel, a Mike (középső LB) pedig középen marad közvetlenül a fal mögött. A cornerek a széleken zónáznak körülbelül 5-15 yardos sávban a LoS-tól, míg a safetyk egyenlő részre osztják fel a pálya hátsó részét a LoS-tól körülbelül 15-20 yardra. Könnyen észrevehető, hogy a legtámadhatóbb pont linebackerek mögött (főleg a Mike linebacker mögött) található, amelyet az offense-ek előszeretettel támadtak.

A Tampa 2 nem sokat változtatott a sima Cover 2-höz képest, de pont eleget ahhoz, hogy ezt a hiányosságot orvosolják. Egy pici belenyúlás után így nézett ki a Tampa 2:

A legtöbb játékos feladata ránézésre nem, vagy alig változott az original Cover 2-höz képest, de a Mike linebacker szerepe más lett. A Tampa 2 defense-ben ő nem a line of scrimmage mögötti, 10 yardon belüli zónát őrzi, hanem hátrébb lépett és a két safety közé félig-meddig beékelődve körülbelül 12-15 yardra a LoS-től zónázik. Ezzel a Tampa 2 – bár a Cover 2-ből fejlődött ki – sokkal jobban hasonlít a Cover 3-ra, ahol a védők három részre osztják a pálya hátsó részét.

Alapvető feladatok és készségek

A Tampa 2 – ahogy fentebb már említettem – ránézésre nem sokat változott a Cover 2-höz képest, de a játékosok feladatai sokrétűbbek lettek és főleg a Mike linebackerek dolga nehezebbé vált. Erre azonban kicsit térjünk ki később, most nézzük a többiek feladata mi egy alap Tampa 2 defense-ben.

Védőfalemberek

A defensive tackle-ök elsősorban 1 gap feladatokat kaptak, azaz előre megvolt, hogy melyik lyukat védjék a snap után, nem kellett két lyukra is összpontosítaniuk. Egyikőjük általában 3 technique felállásban állt fel, a másik pedig 1, 2 vagy 3 technique is lehetett. Általában fürgébb és gyorsabban induló játékosok illettek a rendszerbe, mert időben kellett reagálniuk a snapre. Később persze, amint a támadósorok kapcsoltak és elkezdtek erőteljesen futni a Tampa 2 ellen, megjelentek a 2 gap feladatok és a nagyobb nose tackle típusú játékosok is a rendszerben. A defensive endek praktikusan, szintén kisebb, gyorsabb játékosok voltak, akik általában 5 vagy ’magasabb sorszámú’ technique-et játszanak és fokozott feladatuk a futás megállítása.

Will és Sam linebacker

A Will és Sam feladata alig változott a Cover 2-höz képest. Továbbra is a line of scrimmage mögötti részen zónáztak és a szélső futások ellen segítettek be.

Cornerbackek

Az első dolog, ami a cornerek feladata az, hogy jammeljék az elkapót. Ez azért fontos, mert a safetyknek így sokkal több ideje marad helyezkedni és ez épp elég ahhoz, hogy a wide receiverek kizökkenjenek a ritmusból és ne érjenek az előre megbeszélt pontra. A második alapvető feladat, hogy a futást befele tereljék, mert ha az elkapónak sikerül megfognia őket úgy, hogy a corner háttal áll az oldalvonalnak, akkor a CB-k mögött hatalmas rés nyílik a futónak. Végül pedig maradjanak a zónáikban és használják ki a szűk sávokat, amit az irányítók használhatnak és üssék le vagy szerezzék meg a labdát. Nem igényelt a Tampa 2 elit shutdown cornereket, de olyan játékosokat igen, akik tökéletes tudták a dolgukat és ha meg is volt mellettük az elkapás, akkor rögtön meg tudták csinálni a tackle-t is.

Safetyk

A safetyk feladata alapvetően szintén nem változott, ugyanúgy a pálya hátsó részét osztják ketté, annyi módosítással, hogy inkább az oldalvonal mellé koncentrálhatnak.

Mike linebacker

Egyértelmű, hogy a Tampa 2 defense (és általában a legtöbb defense) központja és irányítója a Mike linebacker. Ő ugyanis azzal, hogy jobban a pálya hátsó részére koncentrál, még nem vesztette el linebacker voltát. Tulajdonképpen a Tampa 2 ábra is megtévesztő, mert egy defense játszhat Tampa 2-t, de a Mike linebacker nem lép rögtön hátra a safetyk közé. Az első olvasása mindig még a “szokásos” helyén kezdődik, sőt, egy-két lépést még a snap előtt előre fele is tehet. Ugyanis elsősorban azt figyeli, hogy futójáték lesz-e, mert ha igen, akkor rögtön meg tud indulni a futójátékos vagy a nyitott lyuk felé. Amennyiben viszont passzjátékot észlel, egyből hátrálni kezd és vagy 7-8 yard után elfoglalja a helyét. Ez idő alatt nem tud mögé kerülni egy elkapó sem és időben tudja zárni a keresztező útvonalakat is.

A feladatkörből kitalálható, hogy a Tampa 2 optimális Mike linebackerei kisebbek, de jóval fürgébbek, mint a hagyományos Mike linebackerek. Itt elsősorban nem az egyenes vonalon való egyenletes mozgás sebessége, hanem a gyors rövid sprintek és irányváltások a meghatározóak. Továbbá magas játékintelligenciával és gyors reagálással kell hogy rendelkezzenek.

A Tampa 2 gyengeségei

Bár a Tampa 2 elérte a célját, azért nem válhatott örök, hibátlan védőkoncepcióvá sem. Mint minden támadó és védősémának, ennek is voltak gyenge pontjai. Az amerikai futball taktikái, felállásai, időszakai ciklikusak. Ahogy jön egy új támadóséma, úgy jön rá egy válasz is, majd erre egy újabb megoldás és egy újabb válasz. A Tampa 2-re két válasza is volt a támadóguruknak. Az egyik a futás újbóli felpörgetése, a másik pedig a gyors, rövid passzos játék a LoS mögé.

A futás ellen a one-gap felelős védőfalemberek és a zónázó (hátralépő Mike) kevesek voltak és nem bírták szuflával a mérkőzést. A rövidpasszos játék pedig pont az üresen hagyott Mike helyét használta fel ügyesen. Igaz ez jóval hosszabb, de eredményes támadásokat jelentett az offense-eknek. Szép lassan végül a Tampa 2-t is elérte a végzete és bár soha nem kopott ki, mostanra kicsit háttérbe szorult.

(Képekért és videókért köszönet a footballoutsiders.com, a bigcatcountry.com, a sportsday.dallasnwes.com és a sportswire.usatoday.com oldalaknak)

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!