Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Patrick Mahomes

Az idei iránytó classban nem találunk olyan tehetségű, elitnek mondható prospecteket, mint Andrew Luck vagy éppen Marcus Mariota, de szép számmal akadnak olyanok, akikből 1-2 év alatt stabil kezdőt lehet kinevelni. Jelenleg négy quarterback különül el a többitől, ennek a kvartettnek az egyik szereplője Patrick Mahomes, a Texas Tech Red Raiders egykori üdvöskéje, a 2017-es NFL Draft egyik csiszolatlan gyémántja. Nem túlzás azt állítani, hogy Watsont, Trubiskyt és Kizert is megelőzi, ha a benne rejlő potenciálról van szó.

 

 

Mahomes három csillagos tehetségként került a Texas Tech Egyetemre, ahol az első idényében még nem számított kezdőnek, azonban 2015-ben Davis Webbet elütve a lehetőségtől, átvette a stafétát és nem nézett hátra többet. Az elmúlt két szezonban yardot yardra, touchdownt touchdownra halmozott, az egyik legizgalmasabb játékosa lett az NCAA-nek, sokan még Heisman-esélyesként is emlegették őt. A 2016-os szezonban 5052 yardot és 41 passzolt TD-t hozott össze, mellyel szépen megágyazott a profi karrierjének.

 

Erősségei

 

6’2″-es magasságával és 225 fontos testtömegével nem feltétlenül tekinthető prototípus NFL irányítónak, de semmiképp sem fog a liga kisebb méretű quarterbackjei között szerepelni, elég csak Tony Romora gondolni, akinek hasonló paraméterei voltak. Abban viszont különbözik a Cowboys volt sztárjától, hogy nagyon atletikus, lábon gyors és ügyes játékos, könnyen tud szabadulni a zsebből, kiválóan oldja meg a helyzeteket, ha futáshoz kell folyamodnia. Nem egy alkalommal produkált highlightba illő menekülést, több védőt lerázva magáról.

 

 

A legtöbbet emlegetett pozitívum Mahomes esetében a karereje, mely valóban messze átlag feletti. A class legnagyobb karú irányítója, gyakorlatilag csak a profi ligában találunk ilyen adottságokkal rendelkező irányítót, ott is leginkább Big Benhez vagy Staffordhoz lehet hasonlítani. A labdákat erőlködés nélkül tudja eldobni 40-50-60 yardos távolságokba, nem is szükségeltetik hozzá komolyabb lábmunka. Egy vertikális szisztémát alkalmazó támadósorban ez hatalmas előny, nagyon könnyen tudja megnyitni a pályát. Nem véletlenül mondják, hogy bármilyen dobást végre tud hajtani, az egyszerű screentől kezdve egészen egy igazi Hail Mary átadásig. Mostanában pedig az is kiderült, milyen sebességgel képes meglőni egy passzt: az nfl.com egyik műsorában 62 mph-t mértek.

 

 

Képes az utolsó pillanatig a kezében tartania a labdát, miközben szemeivel jól tudja manipulálni az ellenfél védőit. Egy olyan szisztémában nőtt fel, ahol 4-5 elkapós felállásokat használtak, melyhez a védelemnek is alkalmazkodnia kellett. Ezekben az esetekben 6-7 ember volt coverage-ban, tehát több elkapója is duplázva volt, nehéz volt sikeres átadást elérnie. Mégis sokszor sikerült a szemeivel elterelnie egy-egy védőt, hogy a receivere ne dupla fedezékben küzdjön meg a labdáért. Ezt a képességét az NFL-ben is jól fogja tudni majd kamatoztatni.

 

Nem fél elengedni olyan passzokat, ahol az elkapóját nagyon jól fedezi a védője, kifejezetten agresszív játékos. Az egyetemi évei során nem nagyon volt olyan elkapója, aki kirívó vagy elit tehetség lett volna, a munka nagy részét tehát neki kellett elvégeznie. Abból fakadóan, hogy a WR-ek nem tudtak jól elszakadni a defensive backektől, Mahomesnak kellett “erőltetnie” a dobásait, viszont ezeket a helyzeteket is jól meg tudta oldani. Nagyon jók a kis ablakokba dobott labdái, szűk területeken is meg tudja találni elkapóját.

 

 

Mellette szól az is, hogy az NFL-ben egyre gyakrabban használt koncepciókat jól ismeri, köszönhetően annak, hogy a Texas Tech egy Air Raid típusú offense-t futtatott, melyben a most oly divatos RPO játékokat előszeretettel vették elő. Megvan az intelligenciája, hogy ezeket a playeket sikeresen eladja, végrehajtsa.

 

Munkamorálja is becsülendő, hiszen tudja magáról, hogy jó kvalitásokkal rendelkezik, a class krémjébe tartozik, mégis beismeri, hogy a játék mely területein kell még fejlődnie. Tudja, hogy sokat kell még tanulni ahhoz, hogy konzisztensen jó teljesítményt tudjon letenni az asztalra, nem riad meg a kihívásoktól, vágyik az új tudásra, sikerre éhes. Egy ilyen mentalitású játékos könnyen a csapat élére állhat és hangadó lehet az NFL-ben, már a korai éveiben igazi leaderré nőheti ki magát, megszerezve a veteránok tiszteletét.

 

Gyengeségei

 

Az egyik legszembetűnőbb negatívum a játékában az, hogy nagyon sokszor szükségtelenül korán hagyja el a zsebet, úgy tűnik, mintha nem “érezné” rendesen a blokkoló társait. Az az érzésünk lehet, mintha kényelmetlen lenne számára a zsebben maradás, inkább kimozog, hogy megnyújtsa a játékot, de ekkor már szabad prédává válik. A Red Raiders támadófala nem számított a legelitebbnek, de mégis sok playben nyújtottak megfelelő védelmet, melyet Mahomes nem tudott kihasználni, inkább menekülőre fogta, de ekkora a felrajzolt játékból már inkább csak improvizáció lett.

 

Tudjuk, hogy nagyon erős karja van, melyre sokszor hagyatkozik a nehéz helyzetekben, de olykor nem ismeri fel, hogy csak karerőből nem lehet pontos játékokat kivitelezni. Számtalanszor megfigyelhető, hogy úgy enged el bombákat, hogy a hátsó lábára támaszkodik, mely nem épp a legelőnyösebb testtartás, ha teljes erőt akar belevinni a passzba. Néha bejönnek ezek a játékok és nagyon látványos play sikeredik, de meg kell tanulnia, hogy ebből több rossz fakadhat, mint jó, főleg az NFL-ben, ami nem a BIG12 konferencia és a vajpuha védelmek melegágya.

 

 

Agresszivitásából fakadóan is adódnak rossz játékok, több esetben inkább dupla fedezékbe dobta a labdát, mintsem a partvonalon túlra. Vannak játékok, melyek halottá válnak egy idő után, ezekben az esetekben fel kell ismernie, hogy rizikósabb egy 15-20 yardos haladást megkockáztatni, mint feladni egy downt és folytatni egy új játékkal. Ezekből a szituációkból többször jött ki rosszul, lettek leütött labdák, illetve interceptionök is.

 

Nagy kérdés, hogy mennyire jól tudja pre snap és post snap olvasni a védelmeket, illetve mennyire jó döntéseket tud hozni játék közben. Az egyetemen használt játékrendszer sokszor megengedte, hogy teljesen üres emberhez passzolhasson, nem kellett olyan sok olvasást végrehajtania. Kérdéses, milyen gyorsan és pontosan tud végighaladni az olvasási folyamaton, bizonyára ezt nem fogja erőltetni a leendő csapata sem, hasonlóan azokhoz a franchise-okhoz, akik szintén újonc irányítóval kellett, hogy elkezdjék a szezont (pl. 2016-ban az Eagles és a Cowboys).

 

Hol kelhet el a drafton?

Érdekes kérdés ez, mert több olyan csapat is van, akiknek égető need egy franchise QB azonnali kihúzása, illetve vannak olyanok is, akik már a jövőt tervezgetik és egy projekt irányítóba ruháznának be. A legvadabbak már 1/6-on a Jetshez is kivinnék vagy akár 1/12-n a Clevelandhez a második pickjükkel. Reális elképzelés lehet az első kör végén a Houston, a Kansas vagy akár a Pittsburgh is, de ne lepődjünk meg akkor sem, ha esetleg kicsúszik az első körből. Azonban a második kör első felében szinte biztos, hogy kimegy, az sem elképzelhetetlen, hogy valaki felmozog érte egy csere keretében.

 

(A gifekért köszönet a draftbreakdown.com oldalnak)

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!