Connect with us

Minden ami NFL

A pályán meghalni nem buli II.

Ebben a cikksorozatban a játékosok sérülések elleni harcával foglalkozunk. Az előző részben a koponya, az agy és az arc védelméről volt szó. A fonalat ott hagytuk abba, hogy a facemask elterjedésével és az egyre keményebb sisakok kifejlődésével a játékosok a sérthetetlenség érzetével vetették bele magukat a küzdelmekbe, aminek tragikus eredménye lett: elkezdtek meghalni a pályán.

A sport rendkívül közel került az eltűnéshez. Szerencsére néhány szabályváltoztatással meg lehetett állítani a folyamatot. Betiltották a fejjel történő szerelést. Elég ijesztő belegondolni, hogy egy nagy vadállat teljes erejéből a fejét leszegve becsapódik egy másik emberbe. Az ilyen helyzetekről van szó:

Az ütést elszenvedő játékosnak a mellkasa, vagy éppen amit ér az ütés az ott szinte biztosan roncsolódik. De a szerelő játékosok is jobban jártak ennek a műveletnek a betiltásával, ugyanis az ember nyaka és gerince nem ilyen rombolásra lett teremtve.

Nyak (gerinc)

A nyak tulajdonképpen a gerinc felső része. Ha a csigolyák eltörnek és szétválnak, a bénulások különböző fokozatain át egészen életveszélyes következményei is lehetnek. A már említett szabálymódosításon kívül speciális nyakvédőket is bevetettek a játékosok védelmének érdekében. A működési elvük, hogy a sisakot ért erőhatásokat (amiket a gerinc venne át) igyekszenek egyből áthárítani a vállakra. A másik már jól ismert módszer, hogy az erőhatást az időben eloszlatja és a gerincnek több ideje van a terhelés elnyelésére.

 

A Jövő

Ezeknek az eszközöknek a jövőbeni fejlesztésére egyszerre több irányban is zajlik. Az alapvető védelmi funkciókon kívül új kényelmi és a játék menetét is befolyásoló szereppel szeretnék őket ellátni.

A Liga elindította a saját pályázatait, aminek az egyik győztese a már említett VICIS sisakok lettek. A jelenlegi irány fókuszában a védőfelszerelés anyaga áll. A tervük az, hogy az anyag belső szerkezete vagy a szövetszerkezete nyelné el az erőt. Ezek a győztes tesztanyagok:

A projekt előnye, hogy a felszereléseket gyártó cégeknek nem kell drasztikusan megváltoztatni a termékeiket, csupán azt egy eltérő anyagból kivitelezniük. A program megvalósításának egyik fő partnere az Under Armour, így vélhetőleg az általuk készített felszerelésekben találkozhatunk majd először az új csodaanyagokkal.

Az NFL másik nagy beszállítója, a Riddell is az innováció híve. Erre az évre ígért személyre szabott illeszkedést biztosító technológia már a most kezdődő szezonban is látható lesz több játékoson is. Az eljárás lényege, hogy 3D szkenneléssel képet készítenek a játékos fejéről is és a kívánt viseletről is, majd ezt a két képet „kivonják egymásból”.

[quote]A 3D szkennelés egy még csak mostanában terjedő technológia, melynek lényege, hogy a beolvasás tárgyát képező felületet „lefényképezi” és (erre több technikai megoldás is létezik) egy virtuális ponthalmazt alkot belőle. Ebben az esetben ezt úgy hasznosítják, hogy a sisakos ponthalmazból „kivonják” a játékos fejformát tartalmazó halmazt és az eredmény a kettő közötti tér. Ez pedig (nem kevés utómunkával) az egyedi legyártandó sisakbélés alapja lesz.[/quote]

A cég innovációs stratégiájában nem ez a csúcs. Terveik szerint az egyedi felszerelések irányába mozdulnának el és néhány év múlva érkeznének meg a pozíció specifikus sisakok. Jelen pillanatban a sisakokba épített gyorsulásmérőkkel igyekeznek adatokat gyűjteni. Ezek elemzésével remélhetőleg az adott poszton veszélyesebb pontokat fel fogják tudni tárni és kidolgozni rá a megoldást. A végső cél egy teljesen személyre szabott sisak, ami az adott játékos minden kényelmi igényét kielégíti és a stílusából adódó veszélyek ellen tökéletesen optimalizált védelmet nyújt.

Az Távoli Jövő

A Gridiron Lab terve sokkal merészebb versenytársainál. Ugyanakkor sajnos ez még nem egy létező sisak, csupán terv. Ez persze nem szomorít el minket, hiszen az NFL ez irányú törekvéseit elnézve bőven van realitása a projektnek. A csoport célja a védelmen kívül a pályán lévő játékosok hozzásegítése a győzelemhez, illetve a nézői élmény teljesebbé tétele.

[quote]Az első sisakba szerelt hangszórót még a Browns számára készítette két mérnök a hidegháború alatt. Amikor az új titkos eszközt a közeli erdőkben próbálgatták, egy járőr kapta el őket. Azt hitte először, hogy orosz kémeket fogott (ekkoriban nagy volt az orosz titkosszolgálattól való félelem). De szerencsére a rendőr is Browns drukker volt és így elengedte őket. Innen számítható a sisakok az eredményesség (és nem csupán védő felszerelésként) elősegítésére alkalmatos eszköz.[/quote]

Az ő elképzelésük, hogy a modern technológiát a játék szerves részévé kell tenni. Ennek érdekében a plexire belülről egy kis projektorral lehetne információkat vetíteni. Az ebből adódó lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen. A veled szembenálló játékosról rendelkezésre álló infókon át az adott playban lévő opcionális stratégiákon át gyakorlatilag bármit ki lehet vetíteni.

A másik, elsőre ugyan apróságnak tűnő újítás, hogy hangszigetelté tennék az eszközt. A hangzavarnak bizony jelentősége van. Elég megkérdezni Manninget, aki egy Super Bowl legelején egy rossz labdafeladás miatt került hátrányba. Az ok banális: a center nem hallotta, hogy mikor is szólt pontosan irányítója.

A nézői élményt pedig a sisakok felszínén lévő kijelzőkkel tennék még intenzívebbé. Képzeljük csak el, ahogy Watt elpusztít egy irányítót, majd lángoló sisakkal adja elő a csatakiáltását.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!