Connect with us

Kupaktanács

FK! Kupaktanács #3

Ugyan nem telt el az egy hónap, amit kitűztünk a rovat között, de annyi minden történt bő egy hét alatt, hogy úgy gondoltuk, egy rögtönzött kibeszélőt tartunk. Kevés kérdés, ellenben aktualitások és bővebb válaszok, amikre a Ti gondolataitokat is várjuk!

 

 

1. Bár a Giantsnél váltig állítják, hogy Ben McAdoo viszi végig a szezont, a Black Monday során szinte biztos ott lesz a neve a menesztett HC-k között. Mi lehet a csalódást keltő szezon oka, és mi lehet a megoldás a jövő szempontjából?

 

katonadani: Tavaly túlteljesítettek, így én vártam egy kis visszaesést tőlük, de ekkora mértékű összezuhanást elképzelni sem tudtam. McAdoo teljesen elvesztette az öltözőt, a támadók nem tudnak, a védők pedig nem akarnak teljesíteni. Így azért elég nehéz. Egyébként az különösen sokatmondó adat, hogy a támadóguru McAdoo alatt az offense egyszer sem rakott fel 30 pontot a táblára, de 26 meccséből 21-szer még a 24-et sem érték el. És persze lehet fogni a gyenge támadófalra, de egy igazán jó edző azért valamilyen szinten el tudja fedni ezeket a hiányosságokat. Néha sikerült ez McAdoonak is, de nem értem, hogy miért csak néha. A tekintélye pedig szerintem egyáltalán nem volt meg az öltözőben, meg a kisugárzása és a megnyilvánulásai sem tűnnek éppen tiszteletet parancsolónak. Nyilván sok oka van a szenvedésnek, de szerintem McAdoo karizmája elég fontos szerepet töltött be ebben. Ha tippelnem kellene, ő is és Reese is megy év végén, ha nem hamarabb.

Renningan: Ennek rengeteg oka lehet, bár így elnézve a csapatot, vélhetőleg tavaly messze erőn felül teljesítettek, amit két szezonon keresztül nem lehetett tartani. Hogy idén esélye legyen a csapatnak, kellett volna egy jó támadófal és egy potensebb offense: előbbibe nem érkezett erősítés és nem fejlődött az egység, az utóbbiba érkező játékosok (mint például Brandon Marshall) pedig nem hoztak kellő szintű előrelépést. Ez a Giants messze nem top5-ös csapat, de nagyon hamar megzuhantak, ami McAdoo felelőssége, és még csak a sérülésekkel sem lehet takarózni.

kerekisti: Így jár az, aki majmolni próbálja a Seahawksot. Na nem teljesítményben, hanem arcoskodásban. McAdoo pedig egy nagy rakás takony benyomását kelti idén, semmi tartása nincs a Giantsnek, továbbá az öltözőt is teljesen elveszítette. Ennyi egoval ő képtelen megbirkózni és szakmailag sem a legmeggyőzőbb. Tavaly kijött neki a lépés, de idén, amikor már előre kellett volna lépni, nem hogy nem sikerült egy lépcsőfokkal feljebb jutni, hanem a Browns és a 49ers szintjére zuhantak. Az ilyenért pedig a jobb helyeken meg is köszönik a munkát az aktuális vezetőedzőnek.

chester: Mindenki kedvenc WarWolfjával pont a héten beszélgettem erről, és szokás szerint rengeteg hasznos információval látott el, így részben az ő szavait is tolmácsolnám Nektek. Az offense részéről azt látni kell, hogy ezzel a fallal csak az elkapói playmaking skilljeire tud Eli hagyatkozni, na most erre Shepard és Engram nem elég egyedül, és a futójáték is borzasztó a falnak hála. A védelemben a linebacker-sor szinte meccsről meccsre változik, sok játékos átment dívába, és a szerencse sem mindig az ő oldalukra állt, ami például tavaly nem így volt. Ami McAdoot illeti, OC-ként nagyon hatékony volt, HC-ként meg nem az, mint kiderült. A tavalyi évre lehetne hagyatkozni, hogy ha egyszer összejött, akkor miért ne jöhetne össze megint, de előbb fogják őt, mint sem az elégedetlenkedő játékosokat kitenni.

balentin: McAdoo egy pornóbajuszos barom, aki egy halom tehetséget pazarolt el idén. Oké, a sérülésekről nem tehet, de láttunk már csapatot rossz körülmények között is jól játszani. A játékosok bizalmát elveszítette, innen már nincs visszaút, jöhet a tisztogatás, Reese kirúghat mindenkit, aki a közelében van. Valami olyasmire kell számítani, mint anno a Chiefsnél, mikor 1/1 után életre keltek, hiszen tehetséges a csapat, csak egy értelmes keretet kell adni az egésznek. Ez nem ment McAdoonak, mehet is a levesbe.

Tom: Én magam soha sem dolgoztam NFL csapatnál, így pedig nem is igazán szeretek valakit abszolút baromnak kikiáltani a rendelkezésre álló (limitált) információk alapján. Ugyanakkor én ennyire nyilvánvalóan elveszett embert még nem láttam. Jöttek a vereségek és a sérülések, miközben mindenki top csapatnak tartotta őket…szerintem ez nagy mentális nyomást jelenthetett, amivel ő egyszerűen semmit sem tudott kezdeni. Gondolom mindenki látta a sajtótájékoztatós videót, ahol a szegény ember egyetlen egy szót tudott kinyögni arról, hogy mit mondott a játékosainak a félidőben: hmmm. McAdoonak jót fog tenni a kis pihenő és esetleg valamilyen alsóbb pozícióra való váltás.

KGYM: McAdoo emberileg és szakmailag is nulla. Nem érti a környezetét, elvesztette a csapatot a sorozatos tutyimutyisággal, majd padoztatta Jenkinst, a lehető legrosszabb módon büntetve a legjobb játékosát, mindezt azok után, hogy Jerry Reese hagyta szétcsúszni az O-falat, és a WR-mélység esetében meg volt elégedve OBJ-vel és Sheparddal.

 

2. Egészen friss történet, hogy Nathan Peterman kezd majd a Billsben, mindössze két zsinórban elszenvedett vereség után. Tyrod Taylor valóban nem élete meccsén volt túl, de alapvetően nincs rossz szezonja, de voltak arra utaló jelek a szezon előtt, hogy nincs számára jövő Buffalóban. Mit gondolsz McDermott döntéséről?

 

katonadani: Kifejezetten nem tetszik. Nem tetszik, hogy a Billsnél nem Tyrodra szabták a támadósémát, hanem Tyrodot akarták beleerőltetni egy hagyományosabb, zsebirányító szerepkörbe, ami ő sosem lesz, de ezzel nem is lenne semmi baj. Egy edző feladata az lenne szerintem, hogy a meglévő játékosok köré építse a rendszerét, ne pedig beleszuszakolja a sajátjába az oda nem illőeket. A Bills eleve nem Tyroddal tervezett hosszú távon, ezért is csinálták így, de szerintem ez hülyeség volt. Peterman meg egyébként biztos nem megoldás (pontosabban nagy valószínűséggel), szóval lehet majd draftolni akkor idén.

KGYM: Jó nagy faszság. Érthetetlen, hogy Taylorral mi bajuk van McDermottéknak, egy kifejezetten capable játékos, ennek ellenére taknyosra szívatják, bontják le körülötte a csapatot. Csak azt tudom elképzelni, hogy új QB-t akarnak, és PR-szempontból jobbnak tartják, ha elhidegülnek T-Mobile-tól.

Renningan: Tyrod jobb irányító, mint ahogy sokan gondolják, megnézném egy rá szabott offense-ben. Azonban a Billsben egyáltalán nem becsülik, ez pedig az ő bajuk, hatalmasat fognak égni Petermannal. De ki tudja, lehet, hogy ez a cél, a Saints elleni meccs után talán végképp letettek a PO-ról, és most már elkezdenek tankolni, még ha megkésve is.

kerekisti: Egy vezetőedzőnek megvan a joga eldönteni, hogy a saját rendszerét szeretné megvalósítani a csapatában és ahhoz kiválogatni a megfelelő játékosokat, vagy a már meglevőekhez akar szabni egy rendszert, ezáltal a saját elképzeléséből ad fel. Előbbi megoldás nyilván időigényesebb, hiszen fel kell mérni, mintát kell kapni arról, hogy mire lehetnek képesek az új szisztémában. Az nyilvánvaló, hogy Taylornak nincs jövője Buffaloban McDermott alatt, így teljesen racionális elképzelés az, hogy Peterman képességeit fel akarja mérni éles helyzetben.

chester: El kell fogadni, hogy a Bills egy zsebirányítót szeretne magának, Tyrod Taylor pedig nem az, és nem is lesz sosem. Hiába van jó szezonja, hiába lehetne a skillsetjére egy hatékony támadósor építeni, nem vele tervezik a jövőt, akkor meg már próbálják ki az újoncot, hátha. Ha beválik, megspórolnak egy irányító húzást/igazolást jövőre. A sorsolás innentől már olyan nehéz Buffalóban, hogy már-már lehetetlen kategória a rájátszás, mondom ezt az idei meglepetés startjuk ellenére. 10 hetet csúsztak a “tankolással”, ellenben kiderült, hogy mennyi is van ebben a keretben, a jövőkép nem néz ki rosszul.

balentin: McDermott nekem olybá tűnik, hogy egy Patriotsra hajazó rendszert kezdett el felépíteni, ahová csak a saját embereit szeretné beilleszteni. Tyrod nem az ő embere, Peterman viszont igen, így annyira nem meglepő, hogy leültette az egyébként idén átlagosan szereplő irányítót. Kérdés, hogy mit adott fel miért. Egy stabil kezdőt, akivel mélyebb playbookot nyithat meg egy olyanért, aki csak tanulja az NFL sava borsát. Nekem nem tetszik a döntés, de több olyan döntése sem tetszett McDermottnak, ami később bevált. Bár ezzel a Dareus cserével szerintem melléfogott, és úgy gondolom, hogy Peterman kezdetése sem a legjobb választás, ha a playoff szempontjából döntő fontosságú hetek következnek.

Leonidasz007: Egyáltalán nem gondolom jó döntésnek Taylor lecserélését. Eddig azt hittem látom a koncepciót a Bills támadójátékában, de Benjamin trade óta elvesztettem a fonalat. Egyáltalán nem értem azt sem, hogy miért nem Taylor képességeire építik a támadójáték és miért akarnak áttérni a hagyományosabb felfogásra. Nem áll jól a csapatnak és nem is hatékonyak ezzel.

 

3. Teddy Bidgewater végre felépült sérüléséből, és hamarosan bevethető állapotban lesz. Azonban a Vikings remek szezont fut Keenummal, így adja magát a kérdés: kivennéd a képletből Keenumot Bridgewater kedvéért?

 

katonadani: Teddyt a pályára! Keenum tényleg sokkal jobban játszik, mint vártam, de a Redskins elleni két csúnya interceptionjéből is látszik, hogy azért nem _olyan_ jó. Keenum a biztonságosabb megoldás ez kétségtelen, de ő most nyújtja a legjobbját, ennél sose lesz jobb. Bridgewater pedig tudja ezt a szintet és több benne a potenciál. Én azt mondom, mindenképp meg kell nézni, hogy hogy van most a térdsérülése után. Ha minden oké, akkor szerintem neki kell majd kezdenie. De persze értem a problémát, ne veszítse el senki a munkáját, ha jó játszik. Viszont alapvetően akkor se veszítse el valaki, ha megsérül.

KGYM: Teddy4president. A Kétkesztyűs alattvalója vagyok, de nem tudom, mi van. Jó lenne a harmadik negyedben nyerni egy meccset, hogy feljöhessen élesben garbage time-ra, és láthassuk őt. Keenum most jól játszik, de jönni fognak a hibák, nagyon buta döntéseket is tud hozni. Az kétségtelen, hogy nagyokat is tud villantani mellé (szűk ablakos passzok Thielennek például). Nehéz döntés lesz, én nem tudok választani, hogy ki játsszon, annak ellenére, hogy Teddyt gondolom nagyságrendekkel jobbnak, egy sokkal rosszabb csapatban hozott le 11-5-öt, valamivel rosszabb játékkal. Zimmer mindenképp a csapatot fogja szem előtt tartani.

Renningan: Én azon a véleményen vagyok, hogy azzal játsszon a csapat, akivel győznek, és szerintem addig, amíg Keenummal nem veszít a Vikings, nem is fogják lehozni. Ez persze nem feltétlenül jó, mert Keenum vállán ott lesz a félsz, hogy ha egy meccsen rosszul teljesít, akkor vége mindennek, pedig egy jó szezonnal akár még kezdő QB is lehetne valahol, de egész biztos, hogy lenne munkája egy valag pénzért. Meg hát ki ne akarna kezdő QB lenni és győzni. Szerintem jó esély van rá, hogy Keenum valahol valamit nagyon el fog szúrni, és nem azért, mert olyan pocsék lenne, hanem mert egyszerűen nem lesz komfortos Teddyvel a háta mögött, akibe egyébként Zimmer bele van habarodva. Ellenfélként nem tudom, hogy jelenlegi helyzetben kivel néznék inkább farkasszemet (talán inkább Teddyvel), ahogy arra is látok esélyt, hogy például a Lions ellen (ahol egy győzelemmel kb. megszerezné a csoportgyőzelmet a Vikings) mindkét irányító játszani fog ilyen-olyan okok miatt. 

kerekisti: A legrosszabb, amit tehet a Vikings az az, hogy visszateszi a kezdőbe Bridgewatert. Keenum vezetésével áll a csapat 7-2-vel, az első kiemelésért tepernek, viszonylag gördülékeny a támadójáték. Ami az ő feladata azt kifogástalanul végrehajtja. Lehet jönni azzal a lőzunggal, hogy Dehát Teddy upside-ja hatalmas” mégis, pályafutása során egyelőre semmi olyasmit nem mutatott, ami jogossá tenné azt a mennyiségű felszopást, amit a draft előtt kapott. Arról nem is beszélve, hogy elég mocsok dolog lenne Keenummal szemben, hogy kikaparja a gesztenyét és helyzetbe hozza a csapatot, majd amikor Bridgewater egyszer képes mankó nélkül sétálni, azonnal be is ültetik a tutiba.

chester: A megmagyarázhatatlan játéka ellenére Keenum még mindig egy csereirányító, és úgy is játszik. Vannak jobb meccsei, a coachingolása Belichick szintű Zimmeréktől, de ő már ennél jobb nem lesz, ez a plafonja, és már így is bőven afölött játszik, ami ha hosszú távon fenntartható lenne, akkor nem vándorolna csapatról csapatra minden évben. Bridgewater ezzel szemben még messze nem mutatta meg a valós képességeit, most végre egy normális támadófalat, két bombaformában lévő elkapót és egy éppen megfelelő futójátékot kaphat a kezei közé, ezzel könnyebb dolgozni. Ha meg Zimmerék Keenummal tudnak 7-2-es szezont hozni, akkor ez a több, mint egy évet kihagyó Teddyvel is menni fog, akibe sokkal több tehetség és lehetőség szorult, és akivel egy jobb playbookot is lehet játszatni.

balentin: Elég fura ez a helyzet, némileg hajaz a tavalyi Romo-Prescott szituációra. Annyi különbséggel, hogy Keenum nem játszik az utóbbi hetekben olyan formában, mint Prescott tette azt tavaly, valamint Teddy sem emlegethető egy lapon Romóval. Az viszont egyezik, hogy egy lendületben lévő csapat irányítóját kellene kivenni egy olyanért, aki súlyos sérülésből jött vissza. Ha Teddy tényleg egészséges, akkor nem kérdés, kezébe a karmesteri pálcát, ha viszont csak kicsit is bizonytalan az egészségügyi állapota, akkor Zimmer elronthatja azt a szezonját, amiben a csapata komoly Super Bowl esélyes. Én az egészséges Teddy mellett döntenék látva Keenum visszaesését, nem hiszem, semmiképp sem lenne gyengébb a csapat a “Kétkesztyűs” kezdetésével.

Tom: Bevallom őszintén, hogy én nem aktiváltam volna Teddyt. Szerintem Keenumnak senki sem adott volna egyből nagy szerződés, így pedig egy prove it szerződést kaphatott volna, így pedig egy teljes évig lehet(ett volna) versenyeztetni őket. A Vikingsnél nem így gondolták. Véleményem szerint ha Teddy tudja bizonyítani, hogy újra tud jól játszani, akkor őt fogjuk látni jövőre lila mezben. Ehhez pedig elég néhány meccs is, így a dolgot nem biztos, hogy annyira el kéne sietni (arról nem is beszélve, hogy Teddynek nem kéne egyből nagy terhelést kapnia a még csak éppen hogy egészséges térdével).

Leonidasz007: Semmiképpen nem a szezon kellős közepén cserélnék irányítót. Még akkor sem, ha elfogadnánk azt a feltételezést, miszerint Bridgewater plafonja sokkal nagyobb, mint Keenumé. Egyelőre egyébként ezt sem látom, mert nem láttam Teddyvel jobban játszani a csapatot, mint most, de a lényegesebb dolog, hogy egy bevált csapaton/úton ne változtass. Keenumnak vannak korlátai, de egyelőre nagyszerűen hajtja végre azt amire képes, a többit az edzők elintézik.

 

4. Eltelt az alapszakasz több mint fele, a nagy díjazásokat most leszűkíteném egy kategóriára: ki nálad a 2017-es szezon MVP-je eddig?

 

katonadani: Ha az lenne a kérdés, hogy melyik irányító játszik a legjobban (passzjátékban), akkor Brady, szerintem ez egyértelmű. Ha MVP, akkor nálam jelenleg Wentz, de ezt már kifejtettem, szóval átadom a terepet.

Renningan: Mondok egy merészet: Russell Wilson. Ha azt nézem, hogy ki a legjobb játékos a ligában, akkor az Tom Brady. Ha azt nézem, ki játssza a legnagyobbat önmagához képest, akkor az Alex Smith. Ha azt nézem, hogy ki van messze a legjobb csapatban és végez jó eséllyel a legjobb mérleggel, az Carson Wentz. Ha azt nézem, melyik csapat szenvedné meg legjobban a kezdő QB hiányát, akkor az nem csak a négyes közül, de az egész ligában is talán a Seattle Seahawks lenne. Wentznek én semmi esetre sem adnék MVP címet (hiába játszik nagyon jól), az Eagles nélküle is veszélyes lenne mindenkire. Tom Brady megérdemelné, de neki jó eséllyel valamilyen Manning rekordot meg kell döntenie hozzá. Smith eddig kiváló, pláne önmagához képest, de nem top2-es csapatból nem választanak senkit MVP-nek. Wilson viszont évek óta viszi a hátán a csapatot, egy elképesztően ótvar támadósorból csinál zseniálisat, nélküle lehetne bármilyen elit is a védelem, kaparhatnának a top5-10-es pickekért. Nálam egyértelműen ő a liga legértékesebb játékosa jelenleg.

kerekisti: Brady.

chester: Továbbra is felmerül a kérdés, hogy hogyan kellene megközelíteni az MVP fogalmát. Szó szerint a legértékesebb játékost jelenti, de ezt csak akkor tudod meg, ha kiesik a csapatodból az adott illető, a “mi lenne, ha” kérdéskör meg egy ilyen díjnál ne legyen mérvadó. Ha azt veszem, hogy ki játszik a legjobb csapatban – mert döntő többségben ők indulnak nagyobb eséllyel – akkor Wentznél jó kezekbe kerülhet, de ő nem fut MVP szezont az én szememben. Russell Wilson egy rosszabb offense-zel többet hoz ki csapatából, Drew Brees meg Wentzhez hasonló iramban halad a kiemelés felé, ő meg ráadásul tényleg top 3-5 számokat hoz, csak nem dob annyi TD-t meg yardot, na bumm. Aki viszont tényleg top 2 szezont fut, az Tom Brady és Alex Smith. Bradynek az első pár, Smithnek az utolsó pár meccse sikerült gyengébbre, de mindketten űrszámokat hoznak. Mivel a jelenlegi állapotot jobban szeretem, ezért Brady nevét mondom.

balentin: Brady. Kár a szavakat pazarolni. Aki nem hiszi el, nézzen Patriots meccset vagy bogarásszon statisztikákat. Senki nem ér oda hozzá, sem Smith, sem Brees, sem Wilson, sem Wentz meg a többi zöldfülű flótás. A tag egyszerűen annyival van elhaladva mindenki mellett, hogy nehéz szavakba önteni.

Tom: Én kezdtem magamban olyan vágyálmokat dédelgetni, hogy Watson is versenyben lehet, mert sorra bődületes mennyiségű pontot tesz fel a táblára és itt még akármi is lehet…de a sérülésével ezek a díjak csak egy az arcomon lassan legördülő könnycseppet jelentenek.

Leonidasz007: Megmondom őszintén nem értem azokat, akik szerint ha kitűnően játszik egy QB, de van nála egy jobb más poszton játékos, akkor miért ne QB legyen az MVP. Egyszerűen túl sok múlik az irányító játékán és senki nem tudja úgy befolyásolni egy mérkőzés kimenetelét, mint egy QB. Még azzal is vitatkoznék, hogy amúgy vannak a ligában játékosok, akik dominánsabbak a posztjukon és ezért jobb játékosok, mint a top formában lévő irányítók. Ezt nem tudjuk eldönteni, mert nem tudjuk megítélni azt a feladatot mennyivel könnyebb adott eseten elvégezni. Szóval nálam csak irányító jöhet szóba idén, hiszen jó pár nagyszerű teljesítmény van. Nálam jelenleg Brady az MVP.

KGYM: Brady, nincs kérdés. A játék minden pontján olyan szinten magasra teszi a lécet, hogy a közelében sincs senki.

 

5. Nagyon friss téma: a csütörtök esti rangadó elsődleges kameraállása az úgynevezett skycam volt, ahol az irányító mögül nézhettük a történéseket. Mit szóltatok hozzá?

 

katonadani: Nekem alapvetően nagyon tetszett, habár jobb lenne kevesebbet használni, azért egész meccsre talán nem szerencsés. A hosszú labdáknál eléggé elvesztettük a mélység-érzetünket, ez zavaró volt. Ezen kívül viszont én kifejezetten támogatom a használatát, a fal blokkolását kifejezetten élveztem figyelni, ebből a szemszögből sokkal jobban látszik ez az eleme a játéknak, így szerintem ez a kameraállás kedvez azoknak a szurkolóknak, akik jobb értik, vagy jobban akarják érteni a focit. Pedig nem tudom mennyire volt ez a cél, ugye a Madden-kamerának is hívják, szóval elvileg a “casual” szurkolóknak biztos tetszik emiatt, az irányító szemszögéből is jó látni, mi történik a pályán. Az sem zavaró szerintem, hogy az elkapókat annyira nem látjuk, mivel a hagyományos kameraállásnál sem látjuk 5 yard megtétele után őket. Esetleg azt szorgalmaznám még, hogy kicsit magasabbra emeljék a kamerát, úgy még többet láthatunk talán.

Tom: Engem teljesen megvett a dolog. Igaz, hogy én a Maddent is nagyon szeretem, de véleményem szerint teljesen új élményt adott. Mintha én is ott lettem volna az események sűrűjében. Alig várom, hogy a többi meccs is ilyen legyen.

Leonidasz007: Teljesen idegesített. Én jobban tudom követni a mérkőzést a hagyományos kameraállásból és egész meccsen keresztül teljesen összezavarta a szemem. Lehet egy idő után megszoknám, de nem igazán akarom, mert én élveztem a mérkőzésközvetítéseket eddig, így pedig kevésbé. Ha egy-két alkalommal így látunk egy akciót az nem zavar, de semmikképpen ne legyen elsődleges kameraállás.

KGYM: Kurvajó volt. Láttuk tökéletesen a kialakuló utakat, a blokkolási sémát, a védelem felállását, az olvasásokat, és ami a legfontosabb: éreztük, hogy mennyire gyors a játék, mikor mire koncentrál az irányító, Mariota egyik interceptionjénél (amikor Davist dobta túl a bal hash környékén) és Bell majdnem TD-jénél a TNF-en egészen varázslatos volt, amit láthattunk.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!