Connect with us

Playbook

Az én MVP-m: Carson Wentz

Az MVP címet, tehát a liga legértékesebb játékosának járó elismerést minden évben hatalmas médiafelhajtás övezi – nem véletlenül. Sokszor egyértelmű a választás – ilyen volt például Cam Newton két éve -, sokszor viszont objektíven el sem dönthető, ki érdemelni meg leginkább. A legviccesebb az egészben, hogy utóbbi esetben szinte hétről hétre változhat a legnagyobb esélyes kiléte. Így van ez idén is.

 

Fotó: ESPN

 

Az MVP-címre jelenleg három valódi esélyes van. Alex Smith, Tom Brady és Carson Wentz. Egy jó hajrával hozzájuk csatlakozhat Jared Goff és Russell Wilson, de egyelőre még velük nem számolunk. Ha az első öt kör után kellett volna odaítélni a díjat, akkor elég egyértelműen Smith kapta volna meg az elismerést, azonban azóta négy meccsből hármat elbuktak és ő sem játszik olyan kimagaslóan, mint év elején. Tom Brady hozza a szokásos elit szupersztár szintet, de lehet még emelt is egy kicsit azon. Carson Wentz pedig kis túlzással a semmiből robbantott és jelenleg az Eagles vezeti nem csak a csoportját, nem csak a konferenciát, de a teljes NFL-t is. És persze a győzelmek száma önmagában nem minősíti az irányítót, de Wentz viszi a hátán a csapatot, és nem fordítva.

 

A felől pedig ne legyen kétségünk, hogy a győzelmek száma és az év végi mérleg nagy súllyal számít az MVP-szavazáskor, nem hiába szokott a legjobb csapat irányítója lenni sok esetben az MVP. Alapvetően, mindenféle háttérinformáció nélkül értelmetlen az irányítók győzelmeinek számát (és SB-győzelmeinek számát, de ez egy másik téma) összehasonlítani kontextus nélkül, hiszen lehetsz gyenge irányító egy jó csapatban – Peyton Manning két éve – és lehetsz elképesztően jó játékos egy gyengén teljesítő csapatban – David Johnson tavaly -, egyik esetben sem leszel igazán értékes, pontosabban a legértékesebb játékos a ligában. Viszont ha a kettő találkozik, akkor esélyes lehetsz egy MVP címre. Ezt a kritériumot jelenleg mind Brady, mint Smith, mind Wentz teljesíti. Kiválóan játszanak egy nyertes csapatban. Természetesen várnunk kell még 8 hetet, hogy kiderüljön, kinek lesz a legjobb mérlege év végén, ez pedig sokat számíthat majd a végelszámolásnál. Viszont ha jelen pillanatban nézzük, akkor Wentznél van a minimális előny, Bradyvel szemben egy -, Smithszel szemben két meccsnyi.

 

A győzelmek mellett a statisztikák a kiemelten mérvadóak – nyilván, hiszen ezek viszonylag objektív szempontok. Általában a hagyományos statisztikákat szokták felhozni az MVP-jelöltek mellett, tehát pontosság, passzolt yardok, TD-k száma, interceptionök száma, passer rating (ha irányítóról van szó, de most maradjunk ennél). Itt már nagyon nem fekete-fehér a történet.

 

  • Pontosságban Alex Smith vezet közöttük (a harmadik a ligában, 69,6%), Brady az ötödik (66,7%), Wentz pedig elég hátul kullog (26., 60,5%).
  • Passer ratingben Alex Smith magasan az első (113,9), Brady a második (106,5), Wentz pedig a negyedik (104,1).
  • Passzolt yardokban Brady vezet (317,6 / meccs), Smith a hatodik (271,6), Wentz pedig a tizenkettedik (251,3).
  • Passzolt TD-kben Wentz vezet toronymagasan (23), Smith a harmadik (18), Brady pedig az ötödik (16), de ő egy meccsel kevesebbet játszott.
  • Interceptionökből Smithnek csupán egy van, Bradynek kettő, Wentznek pedig öt.

 

A hagyományos, alapstatisztikák alapján tehát szinte kizárt, hogy Wentz kapná a díjat vagy ő érdemelné meg leginkább. Alapjáraton jól mutat, hogy simán vezeti a ligát TD-kben és passer ratingben is negyedik, de a passzpontossága nagyon csúnyán néz ki egy ilyen összesítésben, ahol két ilyen kiválóan játszó ellenfele van (az interceptionök sem mutatnak a legszebben, de azért az nincs kritikus szint alatt). Azonban van pár olyan faktor, ami az ő irányába billentheti a mérleg nyelvét.

 

A legnagyobb ilyen a harmadik (és negyedik) kísérletes hatékonysága. Ez a mutató azért ér sokat, hiszen ha nem tudod jó százalékban konvertálni a harmadik kísérleteket, akkor véget érnek a drive-ok. Wentz jelenleg a legjobb a ligában harmadik és negyedik kísérleteken (55,1%, csak Brady és Goff van még 50% felett), ráadásul ezeknek elég jelentős százaléka harmadik és hosszú. Wentz passzonkénti yardmennyisége harmadik kísérleteken 9,3 yard, ami nevetségesen magas szám. Ehhez jön még hozzá, hogy 10 TD-t is dobott már harmadik kísérletek során – senkinek nincs hatnál több a ligában.

 

 

Még egy faktor a vörös zónás hatékonyság. Egészen szürreális 15 TD – 0 INT – o sack mutatóval rendelkezik Wentz az ellenfél 20 yardosán belül, természetesen egyik mutatóban sincs nála jobb. Azt gondolom nem kell ecsetelnem, hogy mind a három említett statisztika mennyire fontos, ha a red zone-ba ér az ember.

 

Utoljára hagytam a futott statisztikákat, amik nyilván nem a legnagyobb befolyásoló tényezők, de ilyen szoros verseny esetén akár megadhatják azt a kis pluszt, ami az MVP-cím elnyeréséhez szükséges. Carson Wentz 211 futott yardnál és 16 futott first downnál jár idén. Előbbiben a negyedik az irányítók között, utóbbiban viszont csak Newton előzi meg és ha a futókat is nézzük, akkor is a 27. helyre elég lenne ez a mutató. Viszonyításképpen Smithnek 173 yardja van a földön és 10 first downja, Bradynek, a QB-sneakek királyának pedig 28 yardja és 5 first downja. Nyilván Bradynek nem is ez a stílusa, negatívumként semmiképp sem róható fel a futások hiánya, Wentznél (és Smithnél) viszont mindenképp megemlítendő pozitív irányban.

 

Mivel nagyon szoros a verseny a három jelölt között jelenleg, így minimális különbségek, szubjektív vélemények, megmaradt benyomások dönthetnek majd a szavazóknál, mint például az, hogy Wentz olyan highlight-játékokra képes, olyan szabadulásokat visz végbe, amiket talán senki sem a ligában, a semmiből is ki tud hozni elképesztő dolgokat. És nyilván nem ez a legfontosabb egy játékosnál, de adhat egy olyan érzést a szavazóknak, ami azt a minimális pluszt jelentheti.

 

 

Ezen felül a szavazók szeretik az új jelölteket, breakout játékosokat. Emiatt Brady esélyei romolhatnak, aki “csak” hozza a szokásos elit szupersztár szintet. Wentz természetesen nincs olyan jó irányító, mint Brady, ez nyilván nem is kérdés, de idén ő is top5 QB szinten játszik. Alex Smith is egy új jelölt kvázi, nála az lehet a kérdés, hogy mennyire ivódott be a fejekbe a karrierjének eddigi játéka és mennyire tudnak ettől elvonatkoztatni és csak az idei, kiugró évét nézni.

 

A végelszámolásnál a mérleg nagyon sokat fog számítani, illetve hogy ki kaparintja meg az első kiemelést a saját konferenciájában. Ha valaki 2 győzelemmel a többiek felé tud emelkedni, akkor szerintem el is vitte a trófeát. Az Eagles sorsolása nehezedik a bye week után (at Dallas, Chicago, at Seattle, at the Rams, at the Giants, Oakland, Dallas), a Patriotsnak és a Chiefsnek egy fokkal könnyebb lesz a végjáték, úgyhogy Wentznek fel kell kötnie a gatyát és minimum tartania kell a jelenlegi szintet, hogy ne csak féltávnál, de év végén is ő legyen az én MVP-m.

 

(Lábjegyzetben megjegyezném, hogy nem jár jól az a játékos vagy csapat, akiről mostanában kifejezetten pozitív cikket írunk, a Chiefs 1-3, a Bills 0-2 mérleggel áll, miután írtunk róluk hosszabban. Ráadásul kísértetiesen hasonlít a helyzet a tavalyi évre is, akkor is írtam egy cikket Wentzről, az Eagles elment bye weekre egy elképesztő szezoneleji forma után és a pihenőről visszatérve semmi sem volt a régi és lejtmenetbe kapcsolt a csapat. Szóval előre is elnézést az Eagles szurkolóktól.)

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!