Connect with us

Összefoglaló

Gépezetek a pályán

Sokan egy tökéletesen hangolt gépezetnek látnak egy amerikai futball csapatot, így most én is ezen keresztül szeretném szemügyre venni a teljesítményüket. A Tengely kategóriába a konzisztensen jó, a csapatot cipelő-, az Olajozandó fogaskerekek kategóriába a viszonylag könnyen orvosolható-, az Áttervezendő alkatrészek kategóriába pedig a csődöt mondó elemek fognak kerülni.

 

Arizona Cardinals 21 – 31 Houston Texans

Tengely: Mind a két oldalon a védelmet emelném ki. A Cardinals védőfala nagyon kreatívan támadta a nem éppen mobilitásáról híres Savage-et. Ugyan csupán egyetlen egy sacket sikerült regisztrálniuk, volt 6 negatív yardos szerelésük illetve többször is igencsak kellemetlen helyzetbe hozták az irányítót. A Texansnál az újonc Foremant emelném ki, aki futott 2 TD-t és 6,5 yardot átlagolt labdahordásonként. Ugyan most csak 10 ilyen lehetőséget kapott, de az erejében még sok, eddig ki nem aknázott potenciál lehet. Ezt idén már nem fogja tudni megmutatni, ugyanis második touchdownja után sérülést szenvedett és valószínűleg nem lép már idén pályára.

Olajozandó fogaskerekek: Gabbert és Fitzgerald egymásra talált. Ugyanakkor nem ártana használnia a többi elkapóját is. Átlagosan szinte minden harmadik passzával őt kereste, amit ugyan ő el is kapott, de egy ennyire egysíkú támadósor nem életképes hosszú távon. A másik gond vele, hogy még ezen a meccsen sem működött igazán, hiszen a futójátékot kiválóan ölte a Texans. Úgy tűnik, hogy ha nem találnak még egy működő fegyvert Fitz mellé, nem fognak messzire jutni. A Texans passzjátékáról nem hittem volna, hogy Watson sérülése után is fogok tudni bármi jót írni, de Hopkins és Ellington nagyszerűen egészítik ki egymást. Hop nagyszerű az oldalvonalnál, míg Ellington a pálya közepén tud alkotni. Remélhetőleg Savage elkezdi őket jobban használni és valamit pótolhat az újonc Watson által hagyott űrből.

Áttervezendő alkatrészek: Noha Savage nem volt teljesen reménytelen, az első félidőben mind a két labdavesztése (INT és egy fumble) is roppant előnyös pozícióba hozta a Cardinalst. Ezekből a rövid mezőnypozíciókból szerezte az ellenfél a pontjainak 2/3-át. Ezen kívül pedig a csapatnak volt 4(!) fumble-je is, amiből ugyan csak egyet (amit a fenomenális nevű Budda Baker erőszakolt ki) veszítettek el, de ez mindenképpen egy intő jel. A sivatagban pedig futójátékot kell gyártani. Peterson még csak a 2 yardot sem érte el futásonként, így pedig nem is igazán tudtak előre haladni. Amíg a védelemnek csak a passzokra kell figyelnie, nem az amúgy sem elit Gabbert fogja gyártani a pontokat.

Kansas City Chiefs 9 – 12 New York Giants (OT)

Tengely: Állítólag McAdoo tartott egy nagyon sok érzelmet kiváltó csapatgyűlést és akármit is mondott, úgy tűnik, hogy hatott. A Giants győzelmét nagyban köszönheti a védelmének, főleg Landon Collinsnak, aki egyszerűen mindenhol ott volt. Nagyszerű volt futás és passz ellen is, illetve ő szedte le Kelce passzát is. Ha fel tudják éleszteni a tavalyi formájukat, akár még a főedző állása is megmaradhat. Az persze már más kérdés, hogy neki, mint volt irányító edzőnek mennyi személyes érdeme lesz ebben. A túloldalon Hunt megmutatta, hogy azért nagy játékok nélkül sincsen teljesen elveszve. Volt 18 futása, amit gyakorlatilag 4 yardos átlaggal használt ki, tehát nem rossz teljesítmény ez egy valamilyen szinten a tavalyi formáját idéző védőelem ellen. Persze Smith gyenge hosszú passzai miatt nem tudott lubickolni illetve TD-t most sem szerzett, de vele és Kelce elkapásaival (a passzképességeiről majd kicsit lentebb foglalkozom) feltámadhat ez a támadósor.

Olajozandó fogaskerekek: A Giantsnél ugyan kiestek az életképes(nek hitt) elkapók, de azért így sem maradtunk csodás elkapás nélkül. Nem mellesleg ez volt Manning egyetlen sikeres passza nyomás alatt. Tehát ha tisztán tudják tartani a zsebet a kékek, az öreg még mindig tud…de már nem szívesen vállalja az ütéseket, ami azért valahol érthető is.A másik irányító, Alex Smith megint csak 10 yardon belül volt jó, mindössze 4 rossz passza volt ezen a távolságon. Ez a dolog pozitív fele. A negatív, hogy a 10 hosszabb passzából mindössze 3 lett sikeres. Nem tudom, hogy fogjuk e még látni a jövőben a szezon eleji MVP-re hajazó játékát, de ezen a mérkőzésen nem ez az oldala dominált. Tehát vagy építenek a rövid passzaira, vagy valahogyan újra felépítik azt, ami most beragadni tűnik.

Áttervezendő alkatrészek: Beszéljünk kicsit a trükkös játékokról. Fantasztikusan látványosak és tényleg meg lehet velük téveszteni a védelmeket, hiszen minden egyes pillanatban meg kell maguktól kérdezniük: “Tényleg az történik, mint aminek az tűnik?”. Ugyanakkor nem véletlenül az irányító passzol és a futó fut. Pontosabban: valamilyen biztonsági övet kell(ene) ezekbe építeni. Vegyük először Kelce INT-jét. Kelce ugyan középiskolában valaha QB volt, de nem véletlenül lett belőle TE. Erre egy majd 50 yardos passzt kívánt meg kivitelezni. Mindezt két elkapóval és minimum három védővel a nyakukon. Egy picivel hamarabb ért oda a labda mint az elkapó, INT. Ugyanakkor nem volt semmilyen terv arra az esetre, ha nem vélik üressé egyik WR sem, ez pedig véleményem szerint hatalmas hiba…legalább a QB-t küldhetnék ilyenkor valamilyen alibi útvonalra a pálya szélére, hogy egy pár yardot azért nyerjenek a játékon. Veeren INT-je meg hasonló, annyi különbséggel, hogy ő azért nem érezte magát egyből Rodgersnek.

Tampa Bay Buccaneers 30 – 20 Miami Dolphins

Tengely: A kalózok védelme nagyon odatette magát. Igaz, hogy volt szerencséjük is bőven, de meg kell hagyni, hogy éltek is vele. Pontosabban a front7 volt igazán jó nyomásgyakorlásban és a futás ellen. McCoy ragyogott, aminek nagy szerepe volt a gyors kezdésben. A túloldali védelemre sem lehet panasz (leszámítva az utolsó Fitzpatrick vezette támadást), a futást gyakorlatilag teljesen ellehetetlenítették, illetve Fitzet is egészen sokáig féken tudták tartani.

Olajozandó fogaskerekek: Itt ejtenék szót a két irányítóról. Ugyanis Moore egyáltalán nem tűnt elveszettnek. Igaz, hogy sok segítséget kapott az elkapóitól, de vele a fedélzeten fényévekkel csillogóbbnak tűnt a támadósor, mint Cutlerrel. Cutler megsérült, nem tudni, hogy mikor tér vissza, de ha Moore most tüzet kapott, nem is fog hiányozni a Miami szurkolóinak. A másik oldalon pedig a Fitzmagic működik, zsinórban a második győzelme ez. Mindazáltal nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, de úgy tűnik, hogy Winston hiányában is lesz passzjátéka a Bucsnak.

Áttervezendő alkatrészek: Ha nem sérült volna meg Cutler, akkor most itt az ő neve állna. Valamit kezdenie kell Adam Gase mesternek a labdabiztonsággal, mert így nem lehet meccseket nyerni. Viszont Moore teljesítménye felveti azt a gondolatot, hogy nem a séma rossz, hanem az irányító személye volt az akadály. A jövő héten majd valószínűleg választ kapunk erre is. A Bucsnál pedig valahogyan fel kell éleszteni a futójátékot. Egyszerűen nem lehet hosszútávon úgy nyerni, ha arra van kényszerítve, hogy az időzített turnovergyár (igen, az igaz, hogy most nem adta el egyszer sem a labdát…de őszintén, meddig fog ez tartani?) irányítódnak kelljen millió szám passzolnia.

 

Jacksonville Jaguars 19 – 7 Cleveland Browns

Tengely: Viszonylag nehéz pozitívumot találni a Brownsban, de a védelemben azért akadt. Ilyen például a passz elleni védekezés, ahol McCourty lélekjelenléte tartotta meccsben a fordítás reményét. Ugyan csak egy labdát tudtak szerezni Bortlestól, de a sok sikertelen passz oka nem csak az irányító szerencsétlenkedése volt. Az igazi passzvédekezést viszont a Jaguarstól láthattuk. Nagyszerűen őrizték Kizer célpontjait, illetve egy öngerjesztő folyamatban az irányítónak sietnie kellett, mert a nyakán voltak a védők, de az elkapói nem igazán tudtak szeparálódni őrzőiktől.

Olajozandó fogaskerekek: A Jaguarsnál az újonc futó, Leonard Fournette életben tartotta a támadósort. Ugyan még mindig várni kell a nagy áttörésre, voltak nagyon biztató megmozdulásai. Amíg Bortles nem tud konzisztensen jó lenni, neki kell hoznia a yardokat. A túloldalon viszont nagy potenciál lehet Duke Johnsonban, aki eredetileg futóként érkezett, mégis inkább az elkapásokban jeleskedik. Az ő optimális használatával esetleg ki lehetne segíteni a sokat szenvedő passzjátékot.

Áttervezendő alkatrészek: Van egy labda, amin nyomásérzékelők vannak, és ha helyesen fogod, sípol. Nos, szeretettel ajánlom mind a két csapatnak ezt a kis találmányt. Összesen 10 fumble-t vétett a két csapat, ez pedig szörnyen sok. Arra tudok csak gondolni, hogy a hidegben nem egészen működik úgy az ember keze, mint azt normál esetben szokott…egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ennyire ügyetlen srácok eljutnának a profik közé.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!