Connect with us

Érdekességek

Baromira nem fontos már megállítani a futást

Szokták mondani, hogy a modern NFL-ben az offense-ek előretörése és különösen a passzjáték dominál. Ehhez igazodva pedig azok a csapatok lehetnek sikeresek, amelyek passzvédekezése erős. Hol vannak már azok az idők, amikor még arról szólt a történet, hogy állítsd meg a futást és nyert ügyed van.

Jeff Risdon legújabb kimutatása szerint például a futásmegállítás idén minden eddigi szintnél hátrébb szorul, ugyanis azok a csapatok, amelyek futásmegállításban rosszak, mégis a liga elejébe tartoznak. Hogy ne kelljen messzire menni, a lista utolsó helyén a New England Patriots áll, akik futásonként 5.1 yardot engednek átlagban, összességében, csapatként mégis a liga tetején vannak.

 

 

Közvetlenül előttük, de a lista végén van a Chargers, a Rams, a Saints, a Jaguars és a Falcons a futás megállításában. Csupa rájátszás esélyes csapat, mégis a liga végében találhatóak, ha futásonkénti engedett yardokat nézzük. Az mindegyik csapatról egyaránt elmondható, hogy a támadógépezetük elég jól működik (Jaguars talán kivétel), így az ellenfelek talán nem is futnak annyit ellenük, aminek az lehet az eredménye, hogy a kevés próbálkozásból összehozott magasabb átlagyard szerepel a statisztikákban, de nem szabad csak erre kihegyezni.

A Patriots egyértelműen a passzjáték megölésére fejezi a hangsúlyt, a Chargersnél játszik talán a liga legjobb formában lévő cornere, a Saints idén óriásit fejlődött secondaryben, a Jaguars a legfélelmetesebb CB párost birtokolja, a Rams és a Falcons pedig szintén szép légvédelmet alakított ki. Ezek a csapatok pedig mind sikeresek.

Ha a lista másik oldalát vesszük elő, akkor megállapíthatjuk azt is, hogy hiába öli jól valaki a futást, nem állja meg a helyét a mondás, hogy nyert ügyük van. Az első két helyen ugyanis a liga legutolsó helyén tanyázó Browns és a majdnem történelmi mélypontját élő Broncos áll. Szintén fenn lehet tartani az érvelést, hogy mivel a két csapat bűn rossz, ezért sokat futnak ellenük és adott esetben az ellenfelet már nem is érdekli az előrehaladás, csupán az idő pörgetése, így előfordulhat, hogy sok futásból, rosszabb yard/carryt érnek el ellenünk. Ugyanakkor a statisztika elgondolkodtató a futáskorszakot vizsgálva.

Persze vannak olyan csapatok, akik az old school stílusban nyomják, mint az Eagles, a Seahawks vagy a Vikings, ettől függetlenül elmondhatjuk, hogy egy jó offense-zel vagy egy labdahalász védelemmel lehet kompenzálni a futások terén mutatott hiányosságot. Legalábbis a top csapatoknak.

1 Comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
atis123Juve
atis123Juve
2017-12-07 20:01

Labdabirtoklás. Szerintem ide inkább az lenne releváns, hogy mennyi dőlt birtokolják labdát egy meccsen, átlagos drive hossz játékok számában és időben yardra, egy játékra megtett yard. Plusz red zone, hatékonyság. Régen, azért volt fontos, hogy állítsák meg a futást, mert csak úgy tudtak hatékonyan támadni. Most már lehet máshogy is. De jó cikk. Thumbs upload! :)

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x