Connect with us

Prémium cikkek

Az NFL történelem legnagyobb sokkja – Super Bowl III Jets vs Colts

Megkezdjük Minden Idők Legjobb Super Bowlja játékunk harmadik körét, aminek első versenyzője az a döntő lesz, aminek eredménye szabályosan sokkolta a világot. Ez volt a III. Super Bowl, a Jets és a Colts összecsapása.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A Jets útja a döntőbe

New York zöldebbik felén 1968-ban minden összejött. Joe Namath passzjátéka továbbra is az egyik legerősebb volt, de végre ki tudták egészíteni egy masszív futójátékkal is, aminek köszönhetően már nem volt annyira kiismerhető a Jets támadójátéka. Az alapszakaszt 11-3-mal zárták, és az AFL döntőn hazai pályán sikerült legyőzniük a Raiderst 27-23-ra. Ezzel a győzelemmel pedig kivívták maguknak a jogot, hogy Miamiba utazhassanak, ám ott egy olyan óriás várta őket, amihez foghatót még senki nem látott.

A Colts útja a döntőbe

A Colts számára a dolgok simábban mentek. Sokkal simábban. 1968-ban dominálták az egész NFL-t, pedig a szezon előtt kevesen hitték volna, hogy ilyen jó csapat lesz Baltimore-ban. A klub legendája, Johnny Unitas, ugyanis sérülés miatt nem tudott játszani egész évben, de a helyére Earl Morrall olyan jól szállt be, hogy az alapszakasz MVP-jének is megválasztották. A nagyszerű támadójátékot egy bivalyerős védelem is kiegészítette, ami rettegésben tartotta az ellenfél irányítóit. A Colts ugyanis olyan sokszor blitzelt, hogy arra senki nem tudott felkészülni. Mindezeknek köszönhetően 13-1-gyel zárták az alapszakaszt, és miután 24-14-re legyőzték a Vikingst, kiütötték az egyetlen csapatot is, akik képesek voltak nyerni ellenük. A Brownst idegenben 34-0-ra verték, és ezzel a győzelemmel olyan nagy hatást tettek mindenkire, hogy senki számára nem volt kérdés, simán nyerni fogják a Super Bowlt is.

A Super Bowl

A 3. nagydöntő toronymagas esélyese a Colts volt, és igazából senkinek még csak meg sem fordult a fejében, hogy a Jets bármit is tehetne ez ellen az óriás ellen. Egyesek 20-30 pontos Colts győzelemtől sem zárkóztak el. Ilyen körülmények között a Jets játékosainak nem volt könnyű, mert állandóan azt hallották, hogyan fogja őket földbe döngölni a Colts. A játékosok próbálták tűrni ezt, de egy héten keresztül csak ezt hallották, és végül Namath megelégelte, hogy ennyire lenézik őket. Az egyik ilyen megnyilvánulás után felállt a helyéről, odafordult az egyik őket kritizáló ember felé, és azt mondta neki:

Hé, van egy hírem a számodra! Nyerni fogunk vasárnap! Ezt garantálom!

Namath ezzel a kijelentésével lavinát indított el. Gyakorlatilag az összes lap lehozta a „garantálom” megszólalást, de egyáltalán nem azért, mert elhitték volna neki. Nem, úgy voltak vele, hogy majd miután a Colts lealázta őket 30-0-ra, akkor majd elővehetik újra ezt, és megkérdezhetik tőle, hogy akkor hogy is volt ez a garantálom dolog.

Ily módon Namath nagyot vállalt ezzel a kijelentésével, ám ő egyáltalán nem a levegőbe beszélt. Tényleg hitt benne, hogy le tudják győzni a Coltsot, ugyanis ismerte az ellenfél gyengéjét. Miután többszáz felvételt megnézett, megállapította, hogy a Colts védelem mindig ugyanazt csinálja, és igazából már a felállásból ki tudja találni, hogy blitzelnek-e vagy sem. Mivel az agresszív blitz új dolog volt, ezért senki nem tudott ellene semmit tenni, ám ha pontosan tudta valaki, hogy honnan fog érkezni a blitz, akkor nagyon is verhető ez az agresszivitás.

Namath gondosan kigyűjtött magának minden információt, és a döntő napján egy újfajta támadófilozófiával ment ki a pályára. A terv az volt, hogy nem hívnak playt a huddle-ban, csak a felállást beszélik meg. Megvárják hogyan áll föl a Colts, amiből Namath meg tudja állapítani, lesz-e blitz és honnan. Ha lesz, akkor egy gyors passzt fog adni a futóknak, ha pedig nem, akkor futtatják a labdát. Ilyen módon az egész Jets terv azon állt vagy bukott, hogy Namath helyesen állapítja-e meg a blitz érkezését. Namath azonban nem hibázott egyszer sem.

A Jets offense ennek köszönhetően fokozatosan haladt mindig előre, és végül a 2. negyed közepén Matt Snall 4 yardos futásával sikerült bejutni a célterületre. Ezzel megszerezték a vezetést, és teljesen sokkolták a Coltsot. A játékosok ugyanis hasonlóan a szurkolókhoz és az újságírókhoz elhitték, hogy ez egy lejátszott meccs, és simán nyerni fognak. Arról beszélt mindenki, hogy 20-30 ponttal verik a harmatgyenge Jetst. Arról egy szó sem volt, hogy mi fog történni akkor, ha a Jets szerez vezetést.

A bajt csak tetézte, hogy Snall pontszerzése előtt már kétszer is lett volna lehetőségük vezetést szerezni. Ám az elején kihagytak egy könnyű mezőnygólt, majd a célterületen belül Morrall INT-t dobott. Ezek mind baljós előjelek voltak, de az igazi pofont a 7-0 adta nekik. Innentől kezdte frusztráltak lettek, és képtelenek voltak koncentrálni. Ugyan ismételten eljutottak az end zone közelébe, de Morrall megint eladta a labdát. Újabb pofon. Ám a legrosszabb még hátra volt.

A félidő végén a Colts egy trükkös játékot hívott. Úgy tettek, mintha futnának, ám a futó visszadobta a labdát Morrall-nak, aki bele tudott állni egy hosszú átadásba. A terv abból a szempontból működött, hogy a Jets védelem elhitte a futást, és az elkapó Jimmy Orr teljesen üresen állt az end zone előtt. Morrall azonban nem vette észre a vadul integető elkapót, és odadobta a labdát a pálya másik oldalán lévő Jerry Hillnek. Őt azonban már fogták a Jets védői. Meg is lett a harmadik INT, és ez az egy play tökéletesen bemutatta, mennyire szét van esve fejben a Colts.

Ám hiába a rossz játék, a hátrány továbbra is csak 7 pont volt. Ráadásul a Colts kezdhette a második félidőt, így adva volt a lehetőség, hogy a szünetben összeszedjék magukat, és újult erővel vonuljanak ki a pályára. Ez a terv azonban gyorsan összeomlott, mikor a félidő első támadójátékában megint elvesztették a labdát.

Újra káosz lett a Colts oldalán, és ezúttal már a védők sem tudtak csodát tenni, a Jets további 3 mezőnygólt is képes volt értékesíteni. Don Shula tudta, hogy valamit ki kell találnia, különben nagyon csúnya vereség lesz a vége. Így az utolsó negyedre lehozatta a gyengén játszó Morrall-t, és bekülte Unitast abban a reményben, hogy a legenda képes lesz megmenteni a meccset. Nem volt képes. Unitas is eladta a labdát, és ezzel gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés.

A Jets számára ezek után nem volt más hátra, mint lefuttatni az órát. Ezt sikeresen meg is tették, ugyanis a 4. negyedben csak és kizárólag futójátékot hívtak. Ezzel ugyan több pontot nem szereztek, de ölték az órát, és a Colts magatehetetlenül nézte, ahogy pörögnek a másodpercek.

Végül a totális megaláztatást sikerült elkerülniük, mikor a meccs végén szereztek egy TD-t, de ez már tényleg csak arra volt jó, hogy ne legyen 0 pont a vége. A vereséget ezzel már nem lehetett elkerülni. A Jets végül 16-7-re megnyerte a harmadik nagydöntőt, és ezzel a sikerrel sokkolták az egész világot.

A győzelem mellett egy fontos eredménye volt még a Jetsnek ezzel a döntővel. Ráébresztettek mindenkit arra, hogy az AFL többé nem egy alsóbb osztály, hanem egy komoly riválisa az NFL-nek. Többé nem lehetett félvállról venni őket, és

[/ppp_patron_only]végső soron ez a Jets diadal készítette elő azt, hogy 1970-ben egyesüljön a két liga.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!