Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Lamar Jackson

Megérkezett az új Michael Vick az NFL-be: a Heisman-győztes Lamar Jackson ugyanis a második legjobb futó irányító a foci történetében. Sok mindenben hasonlít Vickre, például az inkonzisztens pontosságban és a nagyon laza csuklópasszokban is. Lamar Jacksonnak ugyan nincs akkora karja, mint Vicknek volt, viszont jobban tudja azt használni. Ha egy jó rendszerbe, jó edzőkhöz kerül, a feje tetejére állíthatja az NFL-t. 

 

Erősségek

Ugyan nem kifejezett erősség, de kezdjük a felépítésével. Ugyanis sokan úgy gondolják, hogy nem érvényesülhet a nagyok közt, hiszen szét fogják törni. Ami azért vicces, mert pont ugyanakkora, mint például Andy Dalton, de hasonló méretekkel rendelkezik mondjuk Derek Carr is. Jackson ráadásul sosem volt sérült, szóval ezt a kérdőjelet gyorsan töröljük is az agyunkból és ne aggódjunk különösen emiatt. Vagy legalábbis ne írjuk le őt a felépítése miatt.

 

Legnagyobb erőssége nyilvánvalóan a futási képessége. Ahogy írtam, ő a valaha volt második legjobb futó irányító Michael Vick mögött. Abban viszont hatalmas különbség van, hogy Vick úgy futkározott, hogy nem volt előre elképzelt játék maga előtt, hanem elindult, aztán jött a káosz és általában valami varázslatos dolog történt. Jackson más stílust képvisel, ugyanis ő leginkább előre eltervezett futásokkal operál, a futott yardjainak 67%-át így szerezte és nem menekülésekből. Lamar szinte megfoghatatlan, szerelhetetlen. Nagyon jól lát a pályán, rendkívüli sebessége van és olyan bevágásokra képes, amiktől tátva marad a szánk. Mint például ez:

 

 

Ez a futó képessége egy hatalmas fegyver a vörös zónában. Egyrészt scramble-ökkel, draw játékokkal, rá rajzolt futásokkal, zone readekkel és RPO játékokkal egy olyan plusz dimenziót tud megnyitni, ami a célterülethez érve különösen hatékony lehet.

 

Jackson jól érzékeli a zsebet, könnyedén mozog el a nyomás elől és mindeközben végig a pályán tartja a szemét. Amíg a legtöbb futó irányító az első nyomás láttán elindul a labdával, addig Jackson türelmesebb, kikerüli az érkező védőket és ha tud, akkor inkább passzol. Mint például az alábbi játék során. (Vagy ITT egy másik példa)

 

 

Jacksonnak nincs rakétakeze, nem az övé a legerősebb kar, de probléma sincs vele. Ellenben nagyon laza a csuklója, amivel különleges passzokat is meg tud dobni, illetve nagyon jó “touch”-ot tud tenni a labdára, mint ahogy a fenti játékban is látszik. A pontosságáról lesz még szó később, hiszen az nem kifejezett erőssége, de ha a lábmunkája rendben van, akkor a pontossága is javul természetesen. Ez viszont elég inkonzisztens még.

 

Jackson nagyon jól érzékeli a zónákat és zónavédekezések ellen kifejezetten jól játszik. Ami azért is jó, mert az ellenfelek védőkoordinátorai egy jól futó QB ellen leginkább zónáznak, hogy a védők ne fordítsanak hátat az irányítónak. Szóval a zónák közt jól látja, hogy hová vezet az elkapójának az útvonala és ennek megfelelően nagyon jól ki tudja számolni, hová kell passzolnia, amit legtöbbször meg is tesz. Ezen kívül tud a szemével is manipulálni, elmozgatni linebackereket. Ezt a két képességet mutatja például az alábbi játék, ahol látja, hol lesz üresen majd az elkapója és mindeközben a linebackert elküldi az ellenkező irányba.

 

 

Gyengeségek

A pontossággal kell kezdenünk ezt a részt, ami egy többoldalú kérdéskör. A PFF csinált egy chartingot, ami azt mutatja, hogy mennyire volt pontos egy irányító, tehát milyen arányban dobott tökéletes pontossággal, mikor elkaphatót (kicsit mögé-elé, kicsit fölé-alá), illetve mikor elkaphatatlant. Jackson a tökéletes pontosságú labdáknál a harmadik legjobb volt a top6 QB közt, viszont összességében utolsó volt pontosságban.

Igazából az mondható el Jacksonról, hogy elég inkonzisztens a pontossága. Megvannak a gyönyörű, tökéletes labdái, de emellett vannak érthetetlen pontatlanságai, ráadásul sokszor teljesen üres elkapók esetén dob borzasztó labdákat.

A pontatlanság egyébként visszavezethető – mint legtöbb esetben -, a mechanikára. Jacksonnak ugyanis túl keskeny az alapállása, ezt pedig karral próbálja kompenzálni, ami legtöbbször túldobásokhoz vezet, ezek pedig mondanom sem kell, nagyon veszélyesek. Az alábbi gifen nagyon jól látszik, hogy nem elég széles a lábtartása és egyébként ez egy csúnya túldobáshoz is vezetett.

 

 

A legtöbb egyetemi irányítónál megfigyelhető, hogy túlságosan hisz a képességeiben, nem enged el játékokat, ami nála is megfigyelhető volt és ez csúnya hibákhoz vezetett. Emellett sokan felhozzák ellene, hogy nem tudja jól olvasni a védelmeket, ami szerintem fel van kicsit fújva, hiszen bőven láttunk az ellenkezőjére példát.

Amellett viszont nem szabad elmenni szó nélkül, hogy állítólag a csapatokkal folytatott interjúk során a táblánál – ahol sémákat és hasonlókat szoktak kérdezni a játékosoktól – elég rosszul teljesített, tehát a futball IQ-ja nem biztos, hogy a legjobb. A Wonderlic-tesztje is gyengére sikeredett (13 pont), ami újabb kisebb red flag lehet, bármit is gondoljunk a tesztről magáról.

Egyebek

Az biztos, hogy Lamar Jackson nem segített magán a draft process során, hiszen nem szerződtetett ügynököt maga mellé, hanem édesanyjával ketten intézik az ügyeiket. Ezért sokszor lehetett hallani, hogy Jackson nem elérhető a csapatok számára, illetve azt sem tudjuk, hogy milyen QB-guruval próbálja fejleszteni a mechanikáját, ha edz erre külön egyáltalán. Ezek mind-mind egy ügynök feladatai, hogy promótálják kicsit az ügyfelüket és segítsék a helyzetét. Jackson ezt szerintem egyértelműen elrontotta és ez is ronthat a megítélésén. Ahogy az is, hogy nem mutatta meg legnagyobb erősségét, a sebességét és atletizmusát a Combine-on vagy a Pro Dayén, pedig ezzel lenyűgözhetett volna sokakat. Ahogy tette például Josh Allen is a karjával, amiről mindenki tudta, hogy különleges, mégis pozitív benyomást tudott tenni azzal a csapatokra, hogy újra megmutatta ezt. Jacksom elszalasztotta ezt a lehetőséget.

Az is biztos, hogy Jackson köré kelleni fog egy rendszer, úgyhogy az NFL-jövőjével kapcsolatban szinte lehetetlen addig jósolni, amíg nem tudjuk, hová kerül és hogy ott az edzők mennyire kreatívak és mennyire hajlandóak Jacksonra szabni a támadósémájukat. Egyre biztosabbnak tűnik egyébként, hogy az első körben fog elkelni és elhessegethetjük a második körös pletykákat. Már csak az a kérdés, hogy ki csaphat le rá. A plafonja talán a Cardinals 1/15-ön, de utána a Ravens, a Chargers, a Saints, a Steelers és a Patriots is elviheti.

Ha minden adott lenne, akkor Lamar Jackson tényleg a feje tetejére tudná állítani ezt a ligát, hiszen egy szenzációs játékos, javítható hibákkal és egészen különleges képességekkel. Sajnos attól tartok, hogy nem tudják belőle kihozni a maximumot és bele akarják majd tuszakolni egy olyan helyzetbe, ami egyáltalán nem fekszik neki. De ne legyen igazam, hiszen egy elképesztően szórakoztató szupersztárja lehet az NFL-nek.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!