Connect with us

Hír

Először lépte át az 1000 milliárdos határt a kiskereskedelmi forgalom

A Reacty Digital Olcsóbbat.hu támogatásával, az elektronikus kereskedők körében végzett felméréséből kiderült, hogy a hazai online kiskereskedelmi forgalom a tavalyi évben, nettó 1046 milliárd forinttal, először lépve át az 1000 milliárdos lélektani határt. 2025-re – legalábbis a szakmai előrejelzések szerint – a gazdasági környezettől és a fogyasztói szokásoktól függően további 91-161 százalékos növekedés várható. Ráadásul sokan számolnak azzal is, hogy a koronavírus-járvány hatására a készpénz egyre inkább elveszíti dominanciáját az online kiskereskedelemben.

A házhoz szállítás még mindig verhetetlen a kínált szállítási módok tekintetében, azonban a fizetési módokat illetően meglepő év volt a 2020-as esztendő: a vásárlások értékének 54%-át fizették az online rendelők készpénzmentesen (bankkártyával vagy online kártyás fizetéssel), ami azt jelenti, hogy tavaly először a készpénz elveszítette dominanciáját az e-kiskereskedelemben. Szakemberek szerint ebben a járvány hatása érvényesült. Mint az régóta tudható, életünk egyre inkább az online térbe helyeződik át, vitathatatlan például az online szerencsejáték, így a 22bet térhódítása is. Már csak ezért sem okoz meglepetést, hogy tavaly a legnagyobb forgalmú termékkategória a számítástechnika volt, amelyet a ruházat és sportruházat, valamint a szórakoztató elektronika követett.

34 százalékos növekedés

A tavalyi évben mért nettó 1046 milliárd forintos forgalom 34 százalékos növekedést jelent az azt megelőző évben mért nettó 781 milliárd forinthoz képest. Ez egyetlen év alatt nagyjából két évnyi bővülésnek felel meg. Mindemellett a vásárlások átlagos kosárértéke nagyjából ötezer forinttal (19 860 forintról 14 910 forintra) csökkent egy év alatt, ami viszont az online vásárlások számának emelkedésére vezethető vissza. Ugyanis a kényszerű otthonlét miatt a vásárlók olyan kisebb értékű dolgokat is online rendeltek házhoz, amelyeket más körülmények között offline üzletben vásároltak volna meg. A világjárvány miatti lezárások következtében a webáruházak 2020 és 2021 márciusában is olyan kiemelkedő forgalommal számolhattak, amilyenre korábban csak a karácsonyi időszakban volt példa. Mindez azt eredményezte, hogy 2020-ban minden tízedik forintjukat online költötték el a magyarok, az e-kiskereskedelem részesedése elérte a teljes kiskereskedelem forgalmának közel 10%-át.

2500 milliárdos forgalom 2025-ben?

Sok mindentől függ, hogy milyen forgatókönyvvel számolhatunk az e-kereskedelem jövőjével kapcsolatban. Az optimista előrejelzés értelmében, ha a gazdaság gyorsan talpra áll, az internetes vásárlásra áttérő fogyasztók pedig a jövőben is inkább megmaradnak az online térben) akár 161 százalékos növekedés is bekövetkezhet 2025-re (2700 milliárd forintos bevételt generálva). De még a pesszimista becslések szerint is növekedésre kell számítani az online forgalomban. Ebben az esetben „csak” 91 százalékos bővülés várható, ami nagyjából nettó 2000 milliárd forintos forgalmat jelenthet 2025-re. A realista forgatókönyv 137 százalékos bővüléssel nettó 2500 milliárdos forgalmat prognosztizál.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!