Connect with us

Draft

Jawaan Taylor

Jawaan Taylort egy offensive tackle laboratóriumban fejlesztették ki. Kiváló felépítés (195 centi, 148 kiló, hosszú karok), hatalmas erő és impresszív atletikusság. Ritka az ilyen kombináció, épp ezért fog nagyon magasan elkelni a Florida tackle-je.

Pass protection

Ez a hihetetlen egyveleg (erő, karhossz, mobilitás) nagyon jó passzblokkolóvá teszi Taylort. Borzasztóan jól mozog, méretéhez képest pedig különösen. Nagyon gyors, nagyon atletikus játékos, akinek kiváló a lábmunkája. Sebessége miatt szélről nem tudják megverni, irányváltási képességei miatt pedig befelé sem tudja átjátszani magát rajta a védő. De még ha úgy is tűnik, hogy szélről meg tudják kerülni, az is általában csak illúzió, hiszen recovery sebessége is átlagon felüli, így ha kicsit le is marad, vissza tud térni olyan pozícióba, hogy ismét ő legyen fölényben.

Menet közben könnyen vált irányt, tehát még ha először úgy is gondolja, hogy kívülről próbálják megverni, akkor is könnyedén lép vissza és akadályozza meg a countert. Mindig jó egyensúlyban van, ez is sokat segít pass protectionben. A belső, tehát bal keze olyan erős, hogy kvázi falat képez a befelé irányuló move-ok ellen.

Ha furcsálltátok, hogy a bal keze a belső, akkor igen, Taylor jobb oldali tackle volt a Florida egyetemen és igazából nem is feltétlen mozgatnám át a bal oldalra, hiszen a jobb oldal ma már ugyanannyira fontos – ez mondjuk nem jelenti, hogy az NFL-ben nem fogja a jövőbeli csapata átmozgatni, de nem hiszem, hogy ez gondot okozna neki, főleg hogy játszott egy kicsit a bal oldalon is egyetemen.

Talán keveset említett tulajdonsága, hogy rendkívül magas futball IQ-val rendelkezik. A védők felállásából, alignmentjéből már számít arra, hogy mi fog következni, honnan fog támadni a pass rusher. A twisteket már snap előtt észleli és jól kommunikál társaival is.

Futásblokkolás

Taylor erős és gyors lábakkal, erős testtel és kemény kezekkel járul hozzá a futójátékhoz, ahová úgy érkezik, hogy ő bizony el fog takarítani maga elől mindenkit. Erőből jó eséllyel nem fogja tudni senki elnyomni és az sem okoz gondot neki, ha nagy területet kell befutnia a blokk előtt, akár elkapó screenhez is kiér a számokon kívülre. Futtából is jól találja meg a mozgó célpontokat.

A kedvencem viszont az, ahogy a combo blockokat végrehajtja. A combo blockok azok, amikor egy rövid ideig megblokkolsz egy védőfalembert, majd átadod a guardnak és mész fel az egyik linebackert megblokkolni. Ezt hihetetlenül jól, már-már tökéletesen csinálja Taylor. Hirtelen mozdulattal, kiváló egyensúllyal lép fel a második szintre, ahol nagyon jól zárja el a linebackert az útból. A mögötte futó running backnek egy pillanatig sem kell aggódnia, nyugodtan futhat el Taylor mögött, ő tenni fogja a dolgát.

https://twitter.com/GrindingTheTape/status/1089230031740682242

Nagyon erős keze van Taylornak, így ha ráhelyezi a védőre a kezét és megfogja, akkor vége van a történetnek, ő bizony nem ereszti el a játék végéig.

Fejlődési lehetőségek

Leginkább két fejlődési lehetőséget figyehető meg Taylor játékában, mindkettő ahhoz kapcsolható, hogy inkonzisztens a technikája. Egy évvel ezelőtt senki sem gondolta első körös prospectnek, rengeteget fejlődött 2018-ban, az egyik legtöbbet az egész classban. Azonban még nem tökéletes, ez pedig leginkább a technikáján látszik, még nem mindig csinálja ugyanazt. Minden bizonnyal kicsit több idő kell, hogy úgy rögzüljenek a mozdulatok, hogy oda se kelljen rájuk figyelnie.

A kezét alapvetően a kelleténél alacsonyabban tartja, ráadásul sokszor túl szélesen is, így nyitva marad a hely a mellkasán, ahová können benyúlhat egy hosszú karú védő. Ezért érdekes, hogy nem kellene gondot okoznia számára a long arm move a pass rusherek részéről, hiszen rendkívül hosszú karjai vannak Taylornak is, azonban a rossz kéztartás miatt mégis sikerült párszor így megverni őt. Emellett a keze kicsit lassan is dolgozik néha és az ütései időzétésén is lehetne fejleszteni – tegyük hozzá, hogy amikor ezt jól csinálja, akkor tök esélytelen bárki is ellene. Itt van két példa a rossz kézhasznlatra:

A másik negatívum vagy fejlődési lehetőség pedig a térdhajlításában keresendő. Néha nem hajlítja be eléggé a térdét, így magasan lesz a csípője, túl magasan tartja magát, amivel nehezebb dolgoznia és a leverage is a védőhöz kerül át.

Top10-es pick

Jawaan Taylor az én boardomon az első számú tackle prospect és nagy valószínűséggel a top10-ben fog elkelni az NFL Drafton. Technikáján kell még javítani, ez fontos is lesz a következő évben, azonban ilyen méretekkel, erővel és atletikussággal megáldott tackle-öknek nem kell sokáig várniuk, hogy Roger Goodell kimondja a nevüket és a pódiumra szólítsa őket.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!