Connect with us

Draft

Brian Burns

Brian Burns első ránézésre egy speed/bend rusher, aki sebességből és hajlékonyságból megkerüli a tackle-t és sackeli az irányítót. Azonban a Florida State passzsiettetője sokkal fejlettebb ennél, ugyanis kiválóan használja ki sebességét és jól vált irányt, hogy befelé verje meg a támadófalembereket. Sokféleképpen tud nyerni, az erő viszont nem tartozik ezek közé, ugyanis túl könnyű és magára kell pakolnia pár kilót még a profik közt. 

Passzsiettetés

Burnsnek robbanékony első lépése van, második-harmadik lépése pedig talán még halálosabb, hiszen nagyon jól gyorsul és nagyon jó sebessége van a szélen. Ehhez jön hozzá, hogy nagyon hajlékony, így be tud férkőzni a tackle-ök hóna alá és könnyedén tud körülöttük a QB felé sietni. Ebben talán a legjobb az idei classban.

A mai NFL-ben azonban nem elég, ha csak kívülről sebességből és hajlékonyságból tudsz nyerni. Ez a sebesség viszont arra is jó, hogy féljenek tőle a tackle-ök és túlkompenzáljanak, azaz megpróbáljanak minél gyorsabban minél hátrébb mozogni. Burns pedig ezt rendkívül jól használja ki, hiszen ebből jöhetnek a counter move-ok, a gyors irányváltások, amikkel befelé megveri a támadófalembert. Sok counter move-ja van, jól tudja egymás után tenni őket, jól tud velük tervezni és akár menet közben is tudja variálni őket attól függően, hogy a tackle épp mit csinál.

Láttunk tőle olyat is, hogy hezitáló lépésekkel megvárja, mire készül a tackle és ezt látva vág oda, ahol a legjobban fáj. A spin move-ja is gyönyörű, ami nagy pluszt jelent speed rushereknél. Nagyon fejlett a technikája, átlagon felüli a kézhasználata, ami nagyon fontos, hogy ne csak egy speed rushernek bélyegezzék meg.

Fontos még kiemelni, hogy passzsiettetés esetén nagyon jó a futball IQ-ja, jól tudja, hogy milyen beállás esetén mire lehet számítani a tackle-öktől és hogy ennek a gyenge pontját hogyan lehet kiaknázni. Még egy pozitívum, hogy nem csak a sackre megy, hanem a labdát célozza, hét kikényszerített fumble-je is volt az egyetemen.

Azonban nem minden tökéletes Burnsnél sem természetesen. Ugyebár egy passzsiettető három irányból tud megverni egy támadófalembert. Kívülről, belülről és rajta keresztül. Láthattunk, hogy ebből kettő nagyon jól megy Burnsnek. De mi a helyzet a harmadikkal? Na ez a gyenge pontja a Florida State pass rusherének. A sebességét egyáltalán nem tudja erővé alakítani, így a bull rusha teljesen haszontalan, nem fogja tudni betolni a tackle-öket az irányító ölébe. A legnagyobb negatívum Burnsszel kapcsolatban az erő hiánya és ez nem csak bull rushnál jön elő.

A kézhasználata is ugyan technikás, de sokszor nem elég erős. Ha megfogják, akkor nem tud mit kezdeni a helyzettel és nem tud kijönni a szorításból. Ugyan hajlékony, de kontakton keresztül nem mindig sikerül neki csípőből befordulnia. Sokszor túl szélesen akar kerülni és így túl tudják lökni a célponton. Illetve jegyezzük meg azt is, hogy gyakran indult wide-9 felállásból, ami kedvez a pass rushereknek, hogy minél jobb szögben tudják támadni az irányítót és a tackle-nek minél nagyobb utat kelljen megtennie a megállításához. Ilyen előnyt ritkán fog kapni a profik közt.

Futás ellen

A fent említett erő hiánya miatt nem ez lesz a fortéja. Nem fog tudni dominálni és arrébb lökni tackle-öket, habár azt tegyük hozzá, hogy megállja a helyét és őt sem lehet csak úgy elmozgatni a helyéről. Hosszú karjaival előnybe tud kerülni és tudja tartani a széleket, hogy befelé irányítsa a futót. Ellenben néha túlságosan mélyen zárja a szélt és így lyukakat hagy maga mögött a futóknak a berobbanásra.

Nagy területet tud bejátszani, így a szélre menő futásokhoz oda tud érni, nagy a range-e. És ez nem csak területre igaz, hanem szerelési hatótávra is, hosszú karjaival ugyanis messzebb lévő futókat is szerelni tud. Érdekes, hogy amilyen jó a futball IQ-ja és az ösztönei passzsiettetésnél, olyan bajban van futójátékoknál, ha blokkolatlanul hagyják. Sokszor nem tud mit kezdeni ezzel a helyzettel és lassan dönt csak, hogy mit csináljon.

Megosztó prospect

Nagyon érdekes prospect Burns, ugyanis különleges a felépítése és a játéka. Remek sebességge van, hajlékony, produktív volt az egyetemen, sok vonzó képessége van, jó counter move-jai, azonban a szokatlan felépítése miatt sokan nem tudják, mit várhatnak tőle. Fel tud szedni magára pár kilót, hogy erősebb legyen? Meg tudja tartani atletikusságát mindeközben? A combine alapján ezekre igen a válasz.

Érdekes jövő áll Burns előtt, én inkább annak a pártján állok, hogy be fog válni, ennek pedig fő oka, hogy nem egy “one trick pony”, azaz nem csak a szélen tud nyerni sebességből, hanem okosan, technikásan befelé is utat talál az irányítóhoz. Az erő hiánya viszont kétség kívül aggályokat vet fel nála.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!