Connect with us

Draft

Drew Lock

Sokan hasonlítják Josh Allenhez, de meg kell látni: Drew Lock messze több ennél, és önnön jogán is érdemes foglalkozni vele, főleg mert az első körben simán húzhatják.

 

Életút

Nincs túl sok érdekes Lock karrierjében, jó recruit volt a gimiben, Missouri azonnal adott is neki egy ajánlatot, ott pedig az első évében már nyolc héten kezdett, és utána három évet volt a stabil kezdő QB. Minden évében fejlődött, igaz 2018-ban visszaesett a játéka, de apróbb dolgokban látni lehetett a fejlődést így is. Prototipikus Chad, egy football jock, aki könnyedén az ujjai köré tudja csavarni a magukat apukának és mentornak képzelő scoutokat, edzőket, és GM-eket.

 

 

Erősségek

Könnyű lenne azt mondani Lockra, hogy az átlagnál jóval erősebb karja az előnye, és cikk lezárva, de ez nem ennyire egyszerű. Egyrészt tényleg csak az Elway-féle őskövületeket érdekli a maximális karerő, amikor a ligában a passzok 90-95%-a húsz yardra sem megy el, másrészt Lockban ennél sokkal több van.

A zsebben nem viselkedik teljesen természetesen, de vannak ígéretes képességei. Apró mozgásokat végez, hogy helyet hozzon létre a passzoláshoz és hogy jobban lásson. Se nem egy természetes zsebQB, se nem természetes scrambler QB, de mindkét téren fel tud mutatni valamit. A zsebben képes olvasni, a második opcióig stabilan el is tud jutni, viszont hajlamos belassulni és a szemével lemerevedni. A lábai dobás előtt ruganyosak, nem ragadnak le, akkor áll bele, amikor megvan a célpont, a lábfejeit mindig jó irányba állítja. Nincs különleges érzéke a nyomás kezelésére, viszont amennyire lehet, nem hagyja levinni magát, a szélső futásoknál az oldalvonalig pörög, hogy a szétzuhant playekből is megmentsen annyit, amennyit csak lehet.

 

Gyengék

Hajlamos fafejű döntéseket hozni. Számtalanszor előjött nála a Cutler-effektus: túlságosan bízik a karjában, ezért megpróbálja erőből megoldani a helyzeteket, és fafejű hibákat követ el emiatt. Ez pont olyan rizikót is létrehoz nála, mint ami Dez Bryanttel történt: nem fejlesztette magát, amíg sebességből és erőből megverte a CB-ket, amikor pedig elfogyott az energia, a harminchoz közel belassult és elgyengült, már késő volt tanulni.

 

 

Ugyan nem ijed meg a szűk ablakoktól, és gyors labdákat bedob oda, ezek viszont veszélyesek, leszedhetőek, leüthetőek lesznek így, kérdés ez mennyire fejleszthető. Általánosságban is problémája van az inkonzisztenciával, néha csodálatos labdaelhelyezése van és nyitja az elkapóját, az utána következő passzon meg a földbe bombázza egy safety lába elé. A zsebmozgásán fejlesztenie kell, ugyanis jelenleg nyomás alatt nagyon rossz a dobómozdulata, egy mechanics-edzőnek sok dolga lesz még vele. Merev útvonalon dob (mindig kiteszi a dobókarját a DE felé, nem húzza beljebb, ebből sok fumble lehet), alacsony a röppálya, és karból/felsőtestből dob, pedig jól helyezi a lábait, ez inkább mentális dolog.

 

 

Mit várhatunk a drafton?

Ha irányító vagy és John Elway szeret téged, kezdhetsz félni, mert olyan csodálatos társaságbe kerülsz a fejében, mint Brock Osweiler, Paxton Lynch, és Joe Flacco. Viccet félre téve, a tizedik helyen a Broncos számára teljesen reális opció lesz. Ha Lock tavaly kijött volna, akkor akár őt is vihették volna Lamar Jackson helyett, idén viszont a romló 2018-as játékával is biztos első kör a gyenge class és a fejlődőképesség demonstrálása miatt.

Felejtsük el a Josh Allenhez hasonlítást. Valóban van egy utánérzet, nagydarab, nagyot dob, gunslinger, de nem játszik rosszul, mentálisan sokkal felkészültebb, és nem kell jóhiszeműen állni ahhoz, hogy tanulni fog. Második-harmadik évében kényelmes kezdő lehet belőle, egy év padozás egy veterán mögött nem fog ártani neki, és valahol a Tannehill-Carr tengelyen helyezkedhet el a későbbiekben – ha esetleg Carr irányába mozdulna, akkor sima franchise QB lesz belőle.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!