Connect with us

Minden ami NFL

1984 – A rekordok éve

1984 emlékezetes év volt, és szerencsére nem abban a formában, ahogyan azt Orwell megjósolta. Ebben az évben ugyanis az NFL-ben annyi rekord megdőlt, hogy az adminisztrátorok nem győzték kapkodni a fejüket egyik-másik irányba. Ebből a számos rekordból gyűjtöttem most össze 10+1-et, amiknek köszönhetően valóban különleges év volt 1984.

1-2. Legtöbb passzolt yard és legtöbb passzolt TD egy szezonon belül

Rekordtörő: Dan Marino, QB, Dolphins

Dan Marino mindössze másodéves volt csak a ’84-es szezon kezdetén, de ez egyáltalán nem akadályozta meg őt abban, hogy térdre kényszerítse az összes védelmet, ami szembe ment vele. A szezon során Marino folyamatosan termelte a yardokat, és egyik TD-t osztotta a másik után. Végül 5084 yardnál, és 48 TD passznál állt meg a számláló. Mindkettő rekord volt, ráadásul nem is akármilyen rekord. Ekkor a legtöbb irányítónál a 4000 yard átlépése volt a cél, és csak keveseknek sikerült az 5000-et még csak megközelítenie is. A korábbi rekorder Dan Fouts is csak 4802-ig jutott 1981-ben. Hasonlóan a 48 TD is messze túlszárnyalta az előző rekordtartót. George Blanda 1961-ben ért el 36 TD passzt, és ez a rekord sokáig megdönthetetlennek tűnt. Marino 12 TD-t vert erre a rekordra. Nem meglepő módon az év végén ő vihette haza az MVP-nek járó díjat. Ugyan mára már mindkét rekordját megdöntötték (2004-ben Peyton Manning 49 TD passz, 2011-ben Drew Brees 5476 passzolt yard), de ez 1984-ben még elképzelhetetlennek tűnt.

3. Legtöbb futott yard egy szezonon belül

Rekordtörő: Eric Dickerson, RB, Rams

1973-ban a Bills futója O. J. Simpson 2003 futott yardig jutott, amivel elsőként érte el a 2000 yardos álomhatárt. Simpson rekordját bő egy évtizeden keresztül még csak megközelíteni sem tudta senki. De aztán jött a szintén másodéves futó Eric Dickerson, aki megtörte Simpson egyeduralmát. Dickerson sorozatban hozta a 100-200 yardos meccseket egész évben, és a szezon végére nemcsak elérte Simpsont, de bőven túl is szárnyalta a Bills futóját 2105 futott yarddal. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy míg Simpson 14 meccs alatt érte állította fel a rekordot, addig Dickersonnak 16 meccse volt megdönteni, de ez nem von le az érdemeiből. Ráadásul ez a rekord azóta is fennáll, az azóta eltelt években egyetlen egyszer fordult csak elő, hogy valakinek reális esélye nyílt megdönteni Dickerson rekordját, Adrian Petersonnak 2012-ben, azonban ő végül „csak” 2097 yardig jutott.

4. Legtöbb futott yard All-Time

Rekordtörő: Walter Payton, RB, Bears

Jim Brown a Browns legendája karrierjét 12 312 yarddal fejezte be 1965-ben. Ez a rekord majdnem 20 évig fennállt, de aztán jött Walter Payton. A Bears futója 6 év alatt annyi yardot futott össze, hogy a ’84-es szezon előtt mindenki számára egyértelmű volt, hacsak nem történik valami tragédia, akkor Payton utol fogja érni Brownt. Szerencsére nem történt tragédia, és a 6. héten a Saints elleni hazai mérkőzésen Payton átadta Brown rekordját a múltnak, és új kihívást állított a jövő futónemzedéke elé.

5. Legtöbb elkapás egy szezonon belül

Rekordtörő: Art Monk, WR, Redskins

A mai NFL-ben már nem szokatlan, ha valaki 100 elkapás fölött fejezi be a szezont. A ’80-as évek elején azonban még nem volt annyira domináns a passzjáték, ezért szinte lehetetlen volt valakinek 100 elkapást elérnie. 1984-ig mindössze két elkapónak sikerült elérnie ezt az álomhatárt, 1961-ben Lionel Taylor (Broncos) kereken 100 labdát kapott el, majd 1964-ben Charley Hennigan érte őt utol 101 elkapással. Aztán 20 évig senki nem jutott el ilyen magaslatokig, de ’84-ben Art Monk utolérte mindkettőjüket, és 106 elkapással fejezte be a szezont. Ez a rekord azóta értelemszerűen már többszörösen megdőlt, ma Monk már csak a 60. ezen a listán, de akkor 1984-ben nagy dolog volt, hogy mindössze harmadik játékosként ért el legalább 100 elkapást egy szezonon belül.

6. Legtöbb TD-elkapás egy szezonon belül

Rekordtörő: Mark Clayton, WR, Dolphins

Értelemszerűen, ha az irányító rekordokat tör, akkor nagy az esély rá, hogy az elkapója is rekordmagasságokba jut. Nem volt ez máshogy Marino legmegbízhatóbb célpontjával sem, aki 18 TD-elkapással fejezte be a szezont, egy TD-vel túlszárnyalva az addigi rekorder Bill Gromant (Oilers), aki 1961-ben jegyzett 17 TD-elkapást. Clayton azóta már visszacsúszott a 3. helyre, Randy Moss és Jerry Rice mögé, de az általa szerzett 18 TD még ma is elég a dobogó legalsó fokára.

7. Legtöbb elkapás All-Time

Rekordtörő: Charlie Joyner, WR, Chargers

Mivel egy elkapó ritkán jutott el a 100 elkapás közelébe, ezért az összes elkapások száma nem volt kimondottan nagy egy játékostól egész karriert figyelembe véve. A ’84-es szezon kezdetén a rekorder még Charley Taylor (Redskins) volt 649 elkapással, de nagy volt az esély rá, hogy Joyner utoléri őt, hiszen csak 46 elkapásra volt szüksége az új rekordhoz. Ez a bizonyos 46. elkapás végül a 12. héten, a Dolphins elleni összecsapáson lett meg, és ugyan a csapat kikapott, de a társak mégis örülhettek Joyner rekordjának. Joynert értelemszerűen azóta már többen is utolérték, ő már csak a 40. ezen a listán.

8. Legtöbb sack egy szezonban, egyéni

Rekordtörő: Mark Gastineau, DE, Jets

A sackeket hivatalosan csak 1982 óta tartják számon, ezért nehéz ebben a kategóriában biztosat mondani. Mégis, nehéz elképzelni, hogy korábban lett volna olyan játékos, aki képes lett volna 22-nél több sacket szerezni egy szezonon belül, merthogy Gastineau ennyiszer vitte földre az ellenfél irányítóját. A Jets védője ezzel egyébként a saját rekordját döntötte meg, hiszen egy évvel korábban 19 zsákolást könyvelt el. 17 évig a rekord biztonságban volt, de 2001-ben Michael Strahan (Giants) utolérte őt, és fél sackel sikerült megdönteni ezt a rekordot.

9. Legtöbb sack egy szezonban, csapat

Rekordtörő: Chicago Bears védelem

A ’85-ös Bears védelmet nem hiszem, hogy be kellene mutatni, minden idők egyik legjobb védelme volt, ami rémálmokat okozott az ellenfél irányítóinak. Furcsa, de a legnagyobb teljesítményüket nem az említett évben érték el, hanem egy évvel korábban, 1984-ben. Ekkor ugyanis 16 meccs alatt 72 alkalommal vitték földre az ellenfél irányítóit. Itt is érvényes, hogy 1982 előtt nincs hivatalos adat a sackek számára, de nehéz elképzelni, hogy lett volna korábban olyan védelem, amely legalább 72 sacket szerzett volna. Pláne kevesebb mérkőzésen. Ez a rekord egyébként azóta is áll, máig nem volt olyan védelem, ami felül tudta volna múlni ezt a teljesítményt.

10. Legtöbb pick6 egy mérkőzésen belül

Rekordtörő: Seattle Seahawks secondary

Rutinos NFL-nézők már hozzászoktak ahhoz, hogy egy mérkőzésen előfordulhat, hogy a védő elcsípi az irányító passzát, és visszaviszi TD-re. Minden héten van legalább 4-5 olyan meccs, ahol van egy pick6. Ha egy védelem nagyon ügyes, akkor akár kettő is összejöhet, de azért ennél többet senki nem remél egyetlen védelemtől sem. Nos, ’84-ben a 10. héten a Chiefs irányítói valódi rémálmot éltek át, a Seahawks-secondary ugyanis négy alkalommal is elcsípte a passzukat, és bizony négy alkalommal vissza is futottak vele. Ráadásul ezek nem 1-2 yardos visszahordások voltak, hanem mindegyik legalább 50 yardos (56, 58, 75 és 90 yardos). Ennyi pick6-et egy meccsen belül pedig azóta sem láthatott senki más, pedig nem kevés jó védelem született azóta.

+1 Legtöbb győzelem egy szezonban

Rekordtörő: San Francisco 49ers

Ez egy kicsit kilóg a sorból, ezért csak bónusznak raktam be. 1984 volt ugyanis az első olyan év, hogy a 16 meccses alapszakaszban valaki 15 győzelmet érjen el. Ez a csapat a 49ers volt, 15-1-es alapszakasszal, amivel az NFC 1. kiemelését is megszerezte. Nem egy kifejezetten nagy rekord, mégis azóta csak 5 alkalommal fordult elő, hogy valamelyik csapat legalább 15 győzelmet szerezzen (1985 Bears; 1998 Vikings; 2004 Steelers; 2007 Patriots; és 2011 Packers).

Ezek lennének tehát a legnagyobb rekordok, amik 1984-ben megdőltek. Egy részük ma már nem nem áll, de van, amit még mindig nem sikerült senkinek megdöntenie. Természetesen ezek a rekordtörők azzal tudták volna még szebbé tenni ezt az évet, ha a végén a magasba emelhették volna a Lombardi trófeát. Erre azonban nem mindenkinek volt lehetősége.

Gastineau és Joyner még a playoffig sem jutott el, a Jets és a Chargers sem volt elég erős hozzá, mindkét csapat 7-9-el zárt. Dickerson bejuttatta a csapatát a rájátszásba, de a wild card körben a Giants védelem megállította őt és a Ramst. A Seahawks secondary a wild card meccsen lemosta a pályáról a Raiderst, de utána Marinóval már nem bírtak, és a divíziós körben búcsúztak. Hasonlóan a divíziós körben búcsúzott Art Monk is, neki a Bears védelem és Walter Payton jelentette a végállomást. Aztán se Payton se a 72 sacket szerző védelem nem bírt Joe Montanával, és a 49ersszel, ők az NFC döntőn estek ki.

A legtovább Marino és Clayton jutott, nekik sikerült elérniük a Super Bowlt, de ott számukra is véget ért a mese. A 49ers könnyedén legyőzte a Dolphinst, így hiába a rengeteg egyéni rekord, hiába a nagyszerű védőegységek, végül az hódította el a Lombardi trófeát, aki az egész csapatra nézve ért el rekordot.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!