About the author

27 Comments

 1. 1

  Fetyke

  A Vikings OL-nek tetszik a cikk. :)
  Egyébként ha Cousinsból indulok ki (én őt látom hétről hétre), akkor a cikk megállapításai ránézésre helyesek. Kirk lassan olvassa a játékot és a vakoldali nyomásokat sokszor egyáltalán nem érzi. Ezért amíg többnyire 3-4 lépéses passzokat eresztett el idén a fal mögül nagyon sok volt rajta a nyomás. A Bears meccs után váltottak, jóval több lett a PA játék és Kirk többet lép hátra (nem egyszer hatalmas karikákat leírva), amivel egyrészt több időt ad magának (illetve Kubiak neki) a játék olvasására és a nyomásokat is valahogy jobban átlátja így, és inkább el tudja kerülni.

 2. 2

  acsdav2

  Na de a cím így se helyes. Cousins példája is azt mutatja, hogy kellett ott edzői változtatás is. Összességében jó ötlet volt arra rávilágítani, hogy nem csak az OL a felelős érte. De hiba volt átesni a ló túloldalára és azt mondani, hogy az irányítótól függ. Ez ennél összetettebb.

 3. 3

  bjeela

  Tipikus provokatív címadás és témaválasztás, de nekem ezért teccik, mert legalább lesz belőle komoly vita a kommentszekcióban. ;) Természetesen nem igaz a címben megfogalmazott állítás, de van benne ráció, hogy a QB legalább annyit tehet a sackekről, mint a fal. Néha akár többet is…

 4. 4

  acsdav2

  Tökéletes meglátások! Ahogy írtad az edzőknek is nagy hatása van erre. Szerintem egyelőre azt kell levonni következtetésként, hogy nem lehet csak az OL-t hibáztatni.

 5. 5

  Fetyke

  Nem akarok mindig kötözködni. :)
  Egyébkén tökre egyetértek azzal, amiket mondtok. A falon kívül sok függ az irányítótól, a támadási sémától és a playhívásoktól is.

 6. 6

  bjeela

  Dehogynem… ;)

 7. 7

  Szilárd Süveges

  szerintem sem szerencses a sok faktorbol allo dolgokbol szelsoseges kovetkeztetest levonni.
  ha 10 eve letezo ez a gondolkodas es elmelet, valamiert meg is csak a sack-ek maradtak team statisztikak, a INT-ek meg QB statok.
  en is – ahogy latom tobbed magammal – azon az allasponton vagyok hogy benne van ebben a fal is meg a QB is, plusz a futunk az eredmeny utan helyzet, az ha a falnak nagyobb szamban kell pass-hoz blokkolnia mert akkor a nagy szamok alapjan tobb sack is keletkezik.

 8. 8

  katonadani

  Persze nem egyedul az iranyito tehet rola, nem is erre akartam kihozni ezt, hanem hogy elsosorban az iranyito tehet rola.

 9. 9

  katonadani

  Lucknak egyebkent nem volt sackkerülő stílusa, ez is kozrejatszott a sok benyelt sackben, o inkabb bevallalta ezeket a tobb nagyobb jatek remenyeben.
  Emellett a Colts egyaltalan nem segitette, szar rendszerrel es szar fallal vette korul. De pl egy Carr biztos nem nyelt volna be annyi sacket ugyanebben a helyzetben, mint Luck.

 10. 10

  Szilárd Süveges

  minden tiszteletemmel azt kell hogy mondjam nem sikerult nem erre kihozni. A cim: “A benyelt sackek száma nem a támadófaltól, hanem az irányítótól függ” eros inditas, es meg ha abbol indulnek is ki hogy ez az elejen szuletne meg akkor is azt mondanam hogy z iras ezt igyekszik alatamasztani. De ezen ne akadjunk fent.

  Ugyan akkor en tovabbra is vitatkoznek az “elsosorban” jelzovel is. En nem akarom elfogadni hogy Luck karrierje elsosorban azon mult hogy O mennyire egy kockazatvallalo ember, mert akkor mondhatjuk hogy siman megszivta. Vallalta a kockazatot, nyelte a sok sacket az egyik meg tonkre tette a valat.
  plusz ha az atlag sack es pass idokbol indulunk ki: 4.3 vs 2.7. Ezek atlagok, amik igy jellemzoen nem valos ertekek csak elmeleti. Tehat ha van egy jobb falad akkor az tobb idot tud adni mint 4.3, igy ha lassabban is szabadulsz a labdatol is el tudod dobni mielott odaernenek. ha van egy Tyreek Hill a csapatban akkor az boven eleg hogy hosszu jatekokra menj ra (mint Watson) mert megfutja a route-ot mielott a d# odaerne. Azert Texans fala is jobb lett egy Tunsil-lal, statisztikailag is.

  +1
  ha a vilag a feje tetejere allt, a sack QB stat az INT meg nem. Akkor nem ertem Eli-t miert ultettek le. Eli egy jo iranyito csak a gonosz elkapok sok INT-et csinaltak.
  Ez egy csapatjatek es szerintem az osszefuggesek is ezt tamasztjak ala elsosorban.

 11. 11

  Zoltán Debreczeni

  Jó. De ezek sejtések. Azt meg eddig is tudtuk, hogy:
  A felelősség megoszlik a QB, a fal, a playcaller közt. Pl a Tunsil dolgot kicsit nehéz belepréselni :)

  Más. A Kacsmar cikk érdekes. A blown block/coverage stb Az jó. Érdekel.

  Mondjuk agyam eldobom azon, hogy következetesen rosszul átlagot használ medián helyett és teljesen biztos vagyok benne, hogy az 5% INT korreláció teljes tévedés.

  De ettől függetlenül érdekes.

 12. 12

  magyar_newton

  Viszont, ha a Coltsból indulok ki, akkor meg nem igaz, mert Luck korábban az egyik legtöbbet sackelt játékosból a legkevesebbet sackelt lett 2018-ra. Jacoby Brissett 2017-ben szintén a legtöbb sacket nyelte be, 2019-ben pedig ő is a legkevesebb sackkel áll. Két irányító, mindkettő legtöbb sackből legkevesebbet sackelt lett, egy feljavult fal mögött. (És egy másik támadó koordinátorral/főedzővel, szerintem ez utóbbi sem mellékes.)

  Szerintem a cikk címe úgy helyes, hogy “a benyelt sackek száma nem CSAK a támadófaltól, hanem az irányítótól IS függ”. Ami aztán irányítónként és falanként eltérő mértékben lehet az irányítóé vagy a falé inkább. (És az edzőé, mert a playhívásokon is sok múlik.)

 13. 13

  Tizenkettes

  Nekem az jutott eszembe az első megdöbbenés után, hogy ezzel egyrészt nem tudok egyetérteni. Másrészt pedig az, hogy mivel lehetne az ellenvéleményemet alátámasztani. Ha az edző és/vagy az irányító okos, és látja, hogy nem jó a fal, de az elkapók gyorsan el tudnak szakadni, akkor nyilván fel kell gyorsítani a passzokat, gyorsan el kell engedni a labdát. Ez persze nehéz, mert van a pályán egy védelem is. De feltűnő, hogy például Brady milyen gyorsan szabadul a labdától. Rájöttek, hogy nem egy életbiztosítás Bradynek, ha tartogatja a lasztit, mert odaérnek a védők.
  Ami felmerült bennem a cím láttán, hogy amennyiben igaz volna, hogy az irányító a felelős a sackekért, nem pedig a támadófal, akkor lehet, hogy ezt tovább lehetne vinni a támadójáték más elemeire is, és sok általánosan elfogadott tétel megdőlne, például, hogy “a támadófal a legfontosabb tényezője az offense-nek”. A futójátéknál sem biztos, hogy annyira fontos a fal? Ha a sackek száma a QB-től függ, lehet, hogy a futójáték minősége meg a futótól? Ez is egy érdekes kérdés lehet(ne). Még az jutott eszembe, hogy amennyiben az egyes posztokat aszerint értékelik (anyagilag), hogy mennyire fontosak, akkor a cikk címében szereplő állítás alapján – amennyiben az helytálló – nem logikátlan egy kicsit, hogy a támadófalra – amelynek elsődleges feladata az irányító megvédése – rengeteget igyekeznek költeni a csapatok?
  Én úgy gondolom, hogy a sackek elsősorban a támadófalon múlnak. Bizonyos esetekben, ha az irányító pl. nem meri megdobni a hosszút, hezitál, célpontot keres 5-6-7 másodpercig, vagy ha nem akar/mer megindulni a labdával, akkor ő lesz azért a felelős, ha sackelik. És úgy gondolom, adott esetben az elkapók is felelősek lehetnek a sackért, ha az irányító azért nem tud nekik passzolni, mert nem tudnak elszakadni a védőiktől. A QB ilyenkor tehát vagy megpróbál kimenekülni a zsebből (oldalra vagy megfutni pl. a 1st downt), vagy kockázatot vállalva megdobja az 50-50-es labdát a célpontja felé, a harmadik lehetőség pedig a sack bevállalása.

 14. 14

  katonadani

  Lehet így pontosabb. Vagy még inkább “elsősorban az irányítótól függ”. És persze az edzok is szerepet jatszanak ebben.

 15. 15

  ducksfan

  Azért a sack értelmezése is kicsit fura nekem, mert amikor az irányító menekülni kényszerül, kifut a labdával a zsebből, de még a LOS mögött szerelik, akkor az sack, nem pedig (mint a futónál) tackle for loss, pedig nem arról volt szó ez esetben, hogy még passz előtt benyomták a zsebet, odaértek hozzá és földre vitték.

  Így egy mobilisabb irányító többször fog úgy földre kerülni, hogy már rég nem a zsebben volt, de nem tudott elég sokat futni előre.

 16. 16

  katonadani

  A futojatekkap kapcsolatban hasonlo elemzok kimutattak h a faltol fugg.
  Az offense legfontosabb tenyezoje az iranyito egyebkent, nem a fal, de a jo fal sokat dob a hatekonysagon, ezert is koltenek sokat a falra, pl tobbet mint a futokra. De kozel sem koltenek annyit, minz az iranyitokra :)

  Es persze felelosek lehetnek az elkapok, a fal, az edzok, a futo es az iranyito is, a fenti kutatasok alapjan viszont legnagyobb reszben az iranyito

 17. 17

  BenKoyack

  A benyelt sack-ek száma függ az irányítótól, az O faltól, a WR-ektől, sőt még a TE-től is, ha valamelyik nem azt teszi amit megbeszéltek, rögtön lecsap az ellen!

 18. 18

  Fetyke

  “…ezert is koltenek sokat a falra, pl tobbet mint a futokra.”
  Azért ez érdekes. A legjobban kereső futó Elliot, akinél összesen három, azaz három darab falember keres többet… Az elkapók viszont nagyon elszakadtak.

 19. 20

  katonadani

  Oke, de van kb 3 futo aki sokat keres, aztan ennyi :D

 20. 21

  Fetyke

  4! :DDD
  DJ a negyedik 13 millióval, és utána tényleg nagy a szakadék. :D

 21. 22

  Zoltán Debreczeni

  Nem értem. Akkor most küldjem a picsába Luckot amiért tönkretette magát vagy csak köpjek a nyakszakállába ha találkozom vele?
  Esetleg köpjem le úgy, hogy csak a nyálam 44 százaléka ragadjon a szőrzetébe?

  (kösz Szilárd)

 22. 23

  ahanem

  RB, FB fontosabb mint a WR, elvégre a blitzeket ők veszik fel, ők látják, ha jön.

 23. 24

  ahanem

  Pont emiatt van az, hogy ha kiforgott a tackle boxból, akkor kvázi ingyen kidobhatja a labdát.

 24. 25

  BenKoyack

  Ha a WR nem veszi fel a megbeszélt útvonalat -> nem megy a passz -> megy az idő -> jön a sack! :)
  Mindenre “rá lehet húzni” egy sack-et!

 25. 26

  ahanem

  Értelek, de azért ez jóval ritkább, s ilyenkor még mindig oda lehet dobni a környékére, vagy ki a pályáról. Viszont ha a futó nem blokkolja meg a blitzelő védőt akkor szinte garantált a sack, mivel kb zéró ideje van reagálni az irányítónak.

 26. Pingback: Október hónap patreonos cikkei | Fűzővel kifelé!

Comments are closed.

2014 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team