Connect with us

Prémium cikkek

A rossz GM biztos ismérve: futó óriási szerződéssel

Nagyon nehéz megmondani, hogy egy general manager mikor végez jó munkát. Ha jó szerződéseket köt? Ha jól draftol? Ha jó érzékkel nevez ki főedzőt? Ha rendbe teszi a capet? Ha talál egy franchise irányítót? Ha analitikus felfogású? Ha Super Bowlt nyer? Ezen aspektusok egyvelege, vagy elég, ha csak 2-3 tekintetben jó? Rengeteget lehetne erről vitatkozni. Egy azonban biztos – aki nagy szerződést ad egy futónak, jó GM már nem lehet.

Chesternek volt nemrég egy nagyon érdekes cikke a liga legértéktelenebb posztjairól. Lehet rajtuk vitatkozni, én sem teljesen úgy látom a dolgokat, egy valamiben viszont maradéktalanul egyetértünk: a futók értéktelenek, pénzügyi szempontból pedig egyenesen blődség megfizetni őket, akár Le’Veon Bellnek, akár Zeke Elliottnak hívják.

A futók pozitív megítélése idejétmúlt és káros

Az NFL hőskorában, amikor a passzjátékot semmibe nézték és senki nem törődött vele, akkor a legjobban futó csapatok és a legjobb futók uralták a ligát. Jim Brownok vagy Dutch Clarkok képesek voltak kvázi egyedül bajnokságokat nyerni, később pedig kialakult az a nézet, amit például Dave Gettleman is vall: a siker titka a jó futójáték, a jó futás elleni védelem és jó pass rush.

20-30-40 éve ennek volt létjogosultsága, de mára már elavulttá vált. Egyrészt a jó pass rush-nál ha nem is fontosabb (inkább igen), de minimum ugyanolyan fontos a jó coverage, a jó futás elleni védelemnek köze nincs a védelem overall teljesítményéhez, a jó futójátékhoz pedig minden kell, csak jó futó nem.

Előbbi két tétel igazolására talán a legjobb példa az idei Tampa Bay Buccaneers. A Bucs engedi a legkevesebb futott yardot meccsenként és kísérletenként is, 41 szerzett sackje a 10. legtöbb a ligában, de olyan hulladék a secondary, hogy csak a Cardinals és a Dolphins enged több pontot meccsenként. Ezzel szemben a Ravens és a Patriots futás elleni védelme bottom 10-es és 15-ös, a Ravens ráadásul még sackekben is csak 18. (a Pats jobban áll, de overall mindkét csapat pass rush-a középszerű), ennek ellenére a Pats engedi a legkevesebb, a Ravens pedig a 4. legkevesebb pontot a ligában, hála a két top 2-es secondarynek. Ami pedig a futójátékot illeti:

A táblázatban látható a liga öt legjobban kereső futója. Közülük csak Zeke Elliott teljesít jól, bár ezzel sem megy semmire, az Eagles elleni vereség miatt már a Cowboys sincs rájátszást érő helyen. Magyarán Elliott pont nem csinál csodát, a többiek teljesítménye pedig még be is zuhant: Gurley és Johnson lassan a kezdőből is kiszorul (DJ-t már le is nyomta Kenyan Drake), Bell pont annyit ér, amennyit a támadófal előtte, Freeman pedig még annyit se. Az idei szezonjuk után nem lenne meglepő, ha kivágnák/elcserélnék őket.

Azonnal ki kell vágni, aki futóra költ

A cikk folytatódik! Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz. Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!