Connect with us

Játékos Portré

A rúgó, aki még aktív éveiben legendává vált

A játékos, akit a Patriots és a Colts szurkolók is elismernek és szeretnek. A játékos, aki még aktív pályafutása során bekerült az NFL 100 éves álomcsapatába. Ő Adam Vinatieri, aki megannyi rekordot tudhat magáénak és még 46 évesen is a disznóbőrt rugdossa a póznák közé. Nem vitás, hogy visszavonulása után majd helye lesz a Hall of Fame-ben, de talán a visszavonulását előbb is megejthette volna.

Irányítóként kezdte kalandos útját az NFL-be

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A ’80-as évek végén a tizenéves Vinatieri még kereste azt a sportot, amiben ki tud teljesedni. Próbálkozott európai focival, futással és birkózással is. Egyikben sem vallott szégyent, megvolt a tehetsége mindegyikhez. Egy napon azonban megkereste őt egy bizonyos Kim Nelson, aki ekkor fiatal edző volt a Rapid City Central középiskolában és úgy gondolta, hogy Adamben találta meg az iskola következő irányítóját. Nelsonnak csak egy QB hiányzott a teljes csapathoz, hiszen akkor fullback és támadófal poszton is rendben voltak, így az sem volt probléma, hogy Vinatieri nem volt a legjobb passzolásban, de korábbi próbálkozásai miatt futásban jó volt, és ezek mellett még magasnak is mondhatta magát. Két évig volt az irányítója a Cobblersnek, majd ezután megtalálta igazi helyét a pályán és rúgóként, illetve punterként folytatta pályafutását.

Egyetemi karrierjét a South Dakota State-en töltötte, mert ez közel volt szülővárásához. Ekkor még úgy gondolták, hogy punterként tehetségesebb, mint kickerként. Edzői véleménye az volt, hogy jó a posztján, de arra senki nem gondolt még, hogy Vinatieriből az NFL legponterősebb játékosa lesz valaha. 1993-ban járunk, amikor első évét töltötte az egyetemen, de Mike Daly a Jackrabbits edzője nem volt megelégedve a fiatal rúgó teljesítményével és elkezdett a csapaton belül keresni valakit, aki leválthatja. A befutó végül Jim Remme defensive tackle lett, de rúgásai nagy részét elrontotta, így Vinatieri gyorsan visszakapta a helyét.

Innen karrierje elindult felfelé. Második évében az All-NCC első csapatába választották punterként, és másodikba rúgóként. Punterként nagyobb sikereket ért el egyetemei évei alatt és ’93-ban, valamint ’94-ben is az All-Conference díjat kapta meg. Ezek után következett utolsó éve, amikor is egy tragikus szezont hozott össze, pont akkor, amikor mindenki figyelte, hiszen közel állt ahhoz, hogy bekerüljön az NFL-be. 13 mezőnygólkísérletből mindössze négyet tudott pontokra váltani, így a profi liga is messze került tőle.

Álmait azonban nem adta fel, orvosi tanulmányokat kezdett, de ezt soha nem fejezte be. Karrierje veszélybe került, de Doug Blevin segítségével minden nap edzett és egyre jobb lett. Blevin segített technikája finomításán, mert látott valamit benne.

Egy draftolatlan játékosból a liga egyik legendája

A nem túl sikeres utolsó egyetemi szezonja után nem sikerült csapatot találnia az NFL-ben, így egészen Európáig ment, ahol a World Legaue of American Football (WLAF) ligában szereplő Amsterdam Admirals csapatában töltött el egy szezont. Sikeres volt az európai kaland, mely után meghívást kapott a New England Patriots nyári táborába, és ott annyira jól szerepelt, hogy a rutinos karrierje vége felé tartó Matt Bahr helyett mellette döntöttek.

A sors érdekessége, hogy amikor Amszterdamban szerepelt, akkor élőben látta őt egy hét éves kisfiú, bizonyos Andrew Luck, akinek édesapja a WLAF-nél dolgozott ebben az időben. Később a Colts színeiben jó pár évet lehúztak egymás mellett, Luck pedig azt mondta, hogy unokáinak is meséli majd, hogy ő bizony egy csapatban játszott Adam Vinatierivel. Azért ez nem kis elismerés egy rúgónak, hiszen a ligában talán ez az a poszt, amit az egyik legjobban lenéznek.

1996-ban tehát elindult profi amerikai karrierje, ami ezután történt, az pedig már az NFL történelem könyvébe illik. A Patriots színeiben két alkalommal választották Pro Bowlba, kétszer első csapatos All-Pro is lett. Ezek mellett három Super Bowl győzelem is megadatott neki Foxboroughban töltött évei alatt. 2002-ben a 36. Super Bowlon a Rams ellen pedig pont az ő 48 yardos mezőnygólja döntötte el a meccset, amit a Patriots nyert 20-17 arányban.

10 szezon alatt 1156 pontot szerzett a Patriotsnak, 2006-ban azonban végül elváltak útjaik, és Vinatieri először a Green Bay Packers csapatához látogatott, de úgy gondolta, hogy az időjárás nem megfelelő az ő karrierje szempontjából, ezért inkább egy olyan csapatot keresett, ahol Dome-ban értékesíthette a mezőnygólokat és extra pontokat. A befutó így az Indianapolis Colts lett. A csikók színeiben is folytatta sikeres pályafutását, ahol további egy-egy Pro Bowl és All Pro részvételt szerzett magának, valamint megszerezte negyedik gyűrűjét a 41. Super Bowlon.

2018-ban az Oakland Raiders ellen végül felért a csúcsra és megelőzte Morten Andersent, ezzel ő lett a liga legeredményesebb játékosa.

Néhány statisztika, ami jól mutatja, hogy miért lett ő legendás játékos kickerként:

  • 2673 pont (a legtöbb egy játékostól az NFL-ben)
  • 599 sikeres field goal (a legtöbb az NFL-ben)
  • 29 győzelmet érő rúgás, ebből kettő Super Bowlban
  • Harmadik legidősebb játékos, aki pályára lépett az NFL-ben
  • 44 sikeres mezőnygól zsinórban (a legtöbb az NFL-ben)
  • Egy Guiness World Record. Egy percen belül 28 sikeres rúgás 20 yardról

Nem csak rúgó, hanem a csapat egyik legfontosabb játékosa, aki nem tudta, mikor kell visszavonulni

A kickereknek általában nem sok szerep jut az öltözőben, sokan lenézik őket és ha két-három meccsen keresztül rosszul teljesítenek, akkor rögtön megválnak tőlük szívfájdalom nélkül. Vinatieri más, nem csak a csapat környékén, de a szurkolók szemében is fontos játékos, akit nagy rajongás vesz körül. Az öltözői motivációs beszédekben rendre részt vesz, és ha éppen filmeznek az öltözőben, akkor a kamera is keresi őt.

Egy olyan ligában volt kezdő 2009 és 2019 között folyamatosan, ahol más csapatok szezononként váltanak két-három alkalommal a posztján. Az őt érintő tiszteletről mindent elmond, hogy idén, amikor 23 éves karrierje során minden tekintetben a legrosszabb szezonját futja, meg sem fordult senki fejében, hogy őt ki kéne rúgni szezon közben. Már az előszezon közben sérüléssel bajlódott, végül a december 8-án rendezett Tampa Bay Buccaneers elleni mérkőzés előtt sérült listára került, és minden bizonnyal karrierje is itt ért véget.

A sors furcsa fintora, hogy minden bizonnyal ő is tovább bővíti azon legendás Colts játékosok névsorát, akik búcsúmeccs nélkül vonulnak majd vissza sikereik helyszínétől. Így csatlakozik Edgerrin James, Reggie Wayne, Jeff Saturday, Dwight Freeney, Peyton Manning, Marvin Harrison és Andrew Luck listájához, akiknek soha nem adatatott meg, hogy egyszer a Lucas Oil Stadium közönsége előtt fejezzék be pályafutásukat.

23 szezont töltött a ligában és megannyi statisztikában áll az élen, minden bizonnyal első alkalommal beválasztják majd a Hall of Fame-be és ő is felkerül a Lucas Oil Stadiumban a Ring of Honorra. Aktív játékosként a 100. születésnapját ünneplő NFL álomcsapatába bekerült. Ő volt Adam Vinatieri, aki egy olyan poszton lett legenda, ahol ez nem sok mindenkinek vált elérhetővé.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!