Connect with us

Minden ami NFL

Végre a helyes útra léphet a Browns

A Browns Kevin Stefanskit nevezte ki új főedzőjének, aki igazán üdítő változatosságot fog jelenteni Hue Jackson és Freddie Kitchens után. Teljes kulturális átalakulás jöhet a csapatnál, nagyon hosszú idő óta ő az első Browns HC, akibe nem igazán lehet belekötni.

 

 

A Browns mindig is zseniális érzékkel válogatta ki a legkevésbé alkalmas edzőket, ami végül is nem meglepő, hisz Jimmy Haslam tulajdonosból kiindulva tipikus zsák a foltját döntés volt az összes. Most azonban nagyobb beleszólást kapott a döntésbe Paul DePodesta, a csapat stratégiai főnöke (akihez egyébként a Moneyball is köthető). Ő volt az, aki 2016-ban az azóta a Billsszel három év alatt kétszer rájátszásba jutó Sean McDermottot szerette volna Hue Jackson helyett, illetve ő kampányolt nagy erőkkel Kevin Stefanski mellett tavaly, amikor John Dorsey és a Haslam-család Kitchens mellett tette le a voksát. Most végre célt értek a tanácsai, és mivel kivételesen nem Haslam szava volt a döntő, van esély arra, hogy ez az egész Bronws-projekt működhessen.

 

Mellette

 

  • Nem egy Kitchens-féle fellángolás

 

Kitchensszel az volt a legnagyobb probléma, hogy túlreagálták a 2018-as szezon második felében látottakat. Hue Jackson kivágása után a Browns egyszerűen felszabadult, ez pedig olyan lökést adott a csapatnak, hogy simán parasztlengőkkel haladva hozták a győzelmeket, pusztán tehetségből. Ehhez nem sok köze volt Kitchensnek, és amikor már neki kellett összerántania, felépítenie, egyben tartania a csapatot, csúnyán elbukott. Stefanskival nincs ilyen probléma, OC-ként és QB-edzőként is jól és stabilan teljesített a Vikingsban  – ez persze nem jelenti azt, hogy jó lesz HC-nek, de legalább nem lehet rámondani, hogy csak egy félszezonos csoda.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

  • Stabilitást hoz az öltözőbe

 

Stefanski mellett a két legesélyesebb jelölt Josh McDaniels és Robert Saleh volt, és a lehető legjobb döntést hozta a csapat. Salehből lehet jó főedző, imádják a játékosai, de ő is Kitchens féle egyszezonos csoda egyelőre, McDanielsről pedig mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy jó hatással van az öltözőre. A Vikingsnál Mike Zimmer alatt mindig egy kellően szigorú, de játékosközpontú, stabil és kiegyensúlyozott öltözői kultúra volt, kis szerencsével ezt Stefanski a Brownsnál is megvalósíthatja.

 

  • Zseniálisan tud irányítókat felépíteni

 

Stefanski egyik legnagyobb erőssége az irányítókkal való munka. A Vikingsnál 2017 óta foglalkozik a QB-kkal akár irányítóedzőként, akár támadókoordinátorként. Nélküle nem lett volna képes Case Keenum egy 13-3-as szezont hozni, ahogy óriási szerepe volt Kirk Cousins fejlődésében is. Baker Mayfield mellé tökéletes lesz, a korábbi 1/1-es ugyanis teljesen megzuhant Kitchens alatt, az alapokról kell felépíteni az önbizalmát és a játékát.

 

 

  • Parádés playcaller, ami a támadófalnak is jót tesz

 

A PFF szerint a negyedik legjobb playcaller volt a szezonban, amiben óriási szerepe volt annak, hogy Gary Kubiakkal dolgozhatott együtt. Ennek köszönhetően (és megküzdve Zimmerrel, aki konzervatív playhívásokat akart) egy Kyle Shanahan-stílusú offense-t kezdett el futtatni: kreatív futások, gyors passzjátékok, rengeteg playaction jellemezte a Vikingst. Mindezt ráadásul egy amúgy pocsék képességű támadófallal, ami a rendszernek köszönhetően futáshoz és passzhoz is (többnyire) korrektül blokkolt, a skillplayerek pedig lubickolhattak.

 

Stefanski az esetek 31 százalékában hívott play action játékot, ami az ötödik legmagasabb arány volt a ligában. Ez már csak azért is jó, mert a Browns ezt csak elvétve csinálta meg, miközben Mayfield számai drasztikusan megnőttek a play actionöknél (a passzpontossága 7 százalékkal, a yardátlaga 2,6 yarddal). A skillplayerek itt is adottak, Mayfield pedig kivételesen egy hozzáértő, modern, lendületes és a játékosok erősségére alapozó edzővel dolgozhat.

 

  • Analitikus felfogású

 

Az analitika brutálisan túl van misztifikálva sokaknál, egyenesen mindenre jó csodaszernek tartják. Ez távolról sem igaz, ugyanakkor kétségtelenül egy hasznos dolog, amivel növelni lehet a győzelmi esélyeket. Természetesen simán lehet győztes csapatot építeni analitika nélkül, de borzasztóan vaskalaposnak és szűklátókörűnek kell lenni ahhoz, hogy valaki ne ragadjon meg minden lehetséges esélyt a győzelemre. Stefanski szerencsére nem ilyen, a Brownsra pedig minden segítség ráfér, így külön plusz, hogy az új HC mindenre nyitott.

 

  • Korrekt jelöltjei vannak a DC- és a GM-posztokra

 

Mivel Stefanski fog felelni a támadósorért, egyértelműen kell mellé valaki, aki önállóan tudja kezelni a védelmet. A két fő jelölt jelenleg Steve Wilks és Joe Woods.

 

Wilks mellett szól, hogy Stefanski már tavaly is őt hozta volna DC-nek, ha kinevezi a Browns, ráadásul őt ennek ellenére ki is nevezték, tehát már egy éve a csapatnál van és nem is végzett rossz munkát. Woods már nem egy ennyire ismert név, de  jó munkát végzett a 49ers DB-ivel, továbbá ő felelt a passz elleni védekezésért is (ahogy tette azt korábban Denverben is), ami egy elég jó ajánlólevél.

 

Továbbá (bár ők nem konkrétan Stefanski jelöltjei, de nyilván hozzá igazítják) a GM-posztra két nagyon jó nevű szakembert nézett ki a csapat: a Vikings asszisztens GM George Patont és a Philadelphia Eagles vice president of football operations Andrew Berryt. Mindketten modern, hozzáértő, köztiszteletnek örvendő GM-jelöltek, akik komoly szerepet vállaltak a liga két top 5-ös keretének összerakásában.

 

Ellene

 

Természetesen Stefanski sem tökéletes, de nem sok negatívum van vele kapcsolatban.

 

 

Ami leginkább szembeötlő, hogy még nem volt korábban főedzői tapasztalata, a Browns pedig nem biztos, hogy a legjobb állomás egy újonc HC-nek. Továbbá kérdéses, hogy amennyiben Kubiakot nem akarja vagy nem sikerül elcsábítania, akkor saját kútfőből képes lesz-e egy a Vikingséhoz hasonló hatékonysággal működő offense-t összerakni. Illetve ott van még a DC-kérdés, ahol bár nincsenek rossz jelöltek, szerintem hiba, hogy Wade Phillips kiesett az esélyesek közül: nem csak a szakmai tudása miatt lett volna ideális, de óriási tapasztalata van, igazi régi motoros, akit mindenki ismer és tisztel. Tökéletesen kiegészíthette volna Stefanskit, a Ramsben is jól megfért (többnyire) Sean McVay-jel, hozzá hasonló edzőből pedig több is elférne a Brownsban.

 

Értékelés: A- (de csak Phillips mellőzése miatt)

 

[/ppp_patron_only]

7 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
d zoli
d zoli
2020-01-16 08:16

A Brownsban sem lehet már bízni. Ez az NFC North így nagyon kezd alakulni.
comment image

bjeela
bjeela
2020-01-16 08:42

Nem kell mindent elhinni, a Browns mindig csak Browns marad.

ktms
ktms
2020-01-16 11:29

Browns szurkolóként magam is Stefanski és Saleh közt ingadoztam és végül be kellett látnom, hogy kb ugyanazon okokból amiket rennigan felsorolt a jó döntés Stefanski volt. Nekem egyébként McCarthy sem lett volna ördögtől való, de mivel ő a jelenleg azért jóval magasabban jegyzett Cowboyshoz ment ezért kiesett mint lehetőség. JMD-t nagyon nyomták a kinti drukkerek, de ez innen teljesen érthetetlen hájpnak látszott. Összeségében csak azt a kockázatot látom Stefanski személyében, hogy HC-ként még nem láttuk, minden más érv mellette szólt a többekkel szemben. Szóval azt kell mondani, hogy eddig folyton vitatható döntések születtek a csapatnál, de ez a választás most kellően megalapozott.

Azokon meg akik nem igazán követik közelről a Browns háza táját és több körrel le vannak maradva de ennek ellenére továbbra is csak a régi lemezt bégetik jókat nevetünk. :-P

Fetyke
Fetyke
Reply to  ktms
2020-01-16 12:50

Nem akarlak kiábrándítani, de amit renningan érvként felhozott Stefanski mellett, annak nem sok köze van a valósághoz. Kevinnek nincs annyi tapasztalata sem, mint Salehnek (tehát 1 teljes szezonja sincs), az öltözői kultúrához neki semmi köze (nem látom például, hogy hogyan tudná kezelni az OBJ féle sztárokat), irányítót nem épített fel nálunk, idén már nem is ő edzette őket. A szurkolótársaimat kérdezd meg bátran, hogy milyen zseniálisan hívta nálunk a játékokat!
Én inkább Salehet választottam volna a helyetekben. Ettől még persze lehet, hogy Stefanski beválik nálatok, mert egyelőre ő egy nagy lutri. Kb. olyan, mint amikor az elmúlt években irányítót húztatok. Lehet, hogy beválik, de azért én ezzel óvatos lennék.

ui.: legalább védőkoordinátornak kellene mellé egy öreg róka, mint mondjuk Philips.

renningan
renningan
Reply to  Fetyke
2020-01-16 14:00

Azért ez erős túlzás :D Stefanski másfél évig volt OC, előtte pedig másfél évig QB-coach. Ha már elveszed tőle Cousinst, mert nem ő építette fel, akkor legalább Keenumot add meg neki, ami szintén nem volt semmi. De amúgy meg mind a kettőhoz elég sok köze volt :D BTW még ez alatt a másfél év alatt is több értékelhetőt mutatott, mint Saleh, akit elég sokan elzavartak volna tavaly :D

Az öltözői kultúrához annyi köze van, hogy tudja, hogyan kell annak kinézni. Patricia és JMD meg a többiek is tudják, csak náluk ez nem működik, mert az BB nélkül nem lehetséges. Ezeket lehet interpretálni és ha jól csinálja, akkor a Brownsnál is mehet.

Az meg, hogy milyen jó playcaller… hát :D nekem tetszettek a hívásai, szerintem jól nyomta, a PFF pedig a 4. legjobbra értékelte, szóval ez alapján én nem mondanám, hogy szar lenne (már amikor saját kezet kapott, nem pedig Zimmer ultrakonzervatív felfogása szerint kellett irányítania).

De akkor ezek szerint te örülsz neki, hogy végre eltűnt? :D

Fetyke
Fetyke
Reply to  renningan
2020-01-16 14:49

Az a gond, ha így nézzük, akkor igazad van, ha meg úgy akkor nincs. :D
– Stefanski valóban 1,5 évig volt OC nálunk. Papíron. Mert ugye tavaly az utolsó pár mérkőzésre vette át a stafétát, és ott már olyan nagy csodát nem tudott csinálni, persze ez nem is volt elvárható tőle. Aztán gyorsan véglegesítették, mint OC, de még az érdemi munka előtt a nyakára hozták Kubiakot. Nehéz megállapítani, hogy mennyi volt az idei támadósorunkban az ő munkája. Ezért mondom, hogy nagy lutri ebből a szempontból.
– Rendben, Keenumot nem veszem el tőle. Cousinst azért olyan nagyon nem kellett felépíteni, mert mielőtt hozzánk jött sem volt rossz(abb) irányító.
– Az öltözői kultúrát jól leírtad. Látta, hogy hogyan kellene kinézni, de hogy ezt meg tudja e valósítani jó kérdés. Van olyan fiatal főedző, akinek ez sikerült (Rams), és azért láttunk rá ellenpéldát is szép számmal.
– Már-már kezdtem elfogadni a PFF-t, amíg ezt a 4. legjobb játékhívást be nem dobtátok. :) Nem tudom. Azért nekem ezzel vannak fenntartásaim. Most szombaton nem hiszem, hogy Zimmer fogta volna vissza a támadósort, szemmel láthatóan mégsem ment a játék.

Annyiból nem bánom, hogy elmegy tőlünk Stefanski, hogy én az idei támadósorra, mint Kubiak és Dennison termékére tekintettem. Szerintem ők rakták össze alapjaiban az idei évet, és tőlük várom a további előrelépést is (ha sikerül erősíteni a támadófalon). Stefanski nálam ebben csak amolyan zavaró tényező volt, akit jó korán kineveztek, és nem volt semmi indok, amiért kirúghatták volna, a látszatra pedig azért adni kellett. Ebből a szempontból örülök a távozásának. Abból nem, hogy mindig a rájátszás idején jönnek és zavarják meg az edzőnk fejét a meghallgatásokkal és kinevezésekkel.

ktms
ktms
Reply to  Fetyke
2020-01-16 14:25

A Stefa vs Saleh témában szerintem az mindenképpen döntő érv, hogy támadó oldalon dolgozott az utóbbi években és az offensre nagyon ráfért egy kompetens edző. ha megnézem a Kenneum és Cousins statjait, akkor mindkettő kb karrier évet futott. Egyébként akkora homály nem tud lenni, mint amekkora Kitchens volt.
Wade Philips tényleg jól jönne.

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x