Connect with us

Minden ami NFL

Végre a helyes útra léphet a Browns

A Browns Kevin Stefanskit nevezte ki új főedzőjének, aki igazán üdítő változatosságot fog jelenteni Hue Jackson és Freddie Kitchens után. Teljes kulturális átalakulás jöhet a csapatnál, nagyon hosszú idő óta ő az első Browns HC, akibe nem igazán lehet belekötni.

 

 

A Browns mindig is zseniális érzékkel válogatta ki a legkevésbé alkalmas edzőket, ami végül is nem meglepő, hisz Jimmy Haslam tulajdonosból kiindulva tipikus zsák a foltját döntés volt az összes. Most azonban nagyobb beleszólást kapott a döntésbe Paul DePodesta, a csapat stratégiai főnöke (akihez egyébként a Moneyball is köthető). Ő volt az, aki 2016-ban az azóta a Billsszel három év alatt kétszer rájátszásba jutó Sean McDermottot szerette volna Hue Jackson helyett, illetve ő kampányolt nagy erőkkel Kevin Stefanski mellett tavaly, amikor John Dorsey és a Haslam-család Kitchens mellett tette le a voksát. Most végre célt értek a tanácsai, és mivel kivételesen nem Haslam szava volt a döntő, van esély arra, hogy ez az egész Bronws-projekt működhessen.

 

Mellette

 

  • Nem egy Kitchens-féle fellángolás

 

Kitchensszel az volt a legnagyobb probléma, hogy túlreagálták a 2018-as szezon második felében látottakat. Hue Jackson kivágása után a Browns egyszerűen felszabadult, ez pedig olyan lökést adott a csapatnak, hogy simán parasztlengőkkel haladva hozták a győzelmeket, pusztán tehetségből. Ehhez nem sok köze volt Kitchensnek, és amikor már neki kellett összerántania, felépítenie, egyben tartania a csapatot, csúnyán elbukott. Stefanskival nincs ilyen probléma, OC-ként és QB-edzőként is jól és stabilan teljesített a Vikingsban  – ez persze nem jelenti azt, hogy jó lesz HC-nek, de legalább nem lehet rámondani, hogy csak egy félszezonos csoda.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

  • Stabilitást hoz az öltözőbe

 

Stefanski mellett a két legesélyesebb jelölt Josh McDaniels és Robert Saleh volt, és a lehető legjobb döntést hozta a csapat. Salehből lehet jó főedző, imádják a játékosai, de ő is Kitchens féle egyszezonos csoda egyelőre, McDanielsről pedig mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy jó hatással van az öltözőre. A Vikingsnál Mike Zimmer alatt mindig egy kellően szigorú, de játékosközpontú, stabil és kiegyensúlyozott öltözői kultúra volt, kis szerencsével ezt Stefanski a Brownsnál is megvalósíthatja.

 

  • Zseniálisan tud irányítókat felépíteni

 

Stefanski egyik legnagyobb erőssége az irányítókkal való munka. A Vikingsnál 2017 óta foglalkozik a QB-kkal akár irányítóedzőként, akár támadókoordinátorként. Nélküle nem lett volna képes Case Keenum egy 13-3-as szezont hozni, ahogy óriási szerepe volt Kirk Cousins fejlődésében is. Baker Mayfield mellé tökéletes lesz, a korábbi 1/1-es ugyanis teljesen megzuhant Kitchens alatt, az alapokról kell felépíteni az önbizalmát és a játékát.

 

 

  • Parádés playcaller, ami a támadófalnak is jót tesz

 

A PFF szerint a negyedik legjobb playcaller volt a szezonban, amiben óriási szerepe volt annak, hogy Gary Kubiakkal dolgozhatott együtt. Ennek köszönhetően (és megküzdve Zimmerrel, aki konzervatív playhívásokat akart) egy Kyle Shanahan-stílusú offense-t kezdett el futtatni: kreatív futások, gyors passzjátékok, rengeteg playaction jellemezte a Vikingst. Mindezt ráadásul egy amúgy pocsék képességű támadófallal, ami a rendszernek köszönhetően futáshoz és passzhoz is (többnyire) korrektül blokkolt, a skillplayerek pedig lubickolhattak.

 

Stefanski az esetek 31 százalékában hívott play action játékot, ami az ötödik legmagasabb arány volt a ligában. Ez már csak azért is jó, mert a Browns ezt csak elvétve csinálta meg, miközben Mayfield számai drasztikusan megnőttek a play actionöknél (a passzpontossága 7 százalékkal, a yardátlaga 2,6 yarddal). A skillplayerek itt is adottak, Mayfield pedig kivételesen egy hozzáértő, modern, lendületes és a játékosok erősségére alapozó edzővel dolgozhat.

 

  • Analitikus felfogású

 

Az analitika brutálisan túl van misztifikálva sokaknál, egyenesen mindenre jó csodaszernek tartják. Ez távolról sem igaz, ugyanakkor kétségtelenül egy hasznos dolog, amivel növelni lehet a győzelmi esélyeket. Természetesen simán lehet győztes csapatot építeni analitika nélkül, de borzasztóan vaskalaposnak és szűklátókörűnek kell lenni ahhoz, hogy valaki ne ragadjon meg minden lehetséges esélyt a győzelemre. Stefanski szerencsére nem ilyen, a Brownsra pedig minden segítség ráfér, így külön plusz, hogy az új HC mindenre nyitott.

 

  • Korrekt jelöltjei vannak a DC- és a GM-posztokra

 

Mivel Stefanski fog felelni a támadósorért, egyértelműen kell mellé valaki, aki önállóan tudja kezelni a védelmet. A két fő jelölt jelenleg Steve Wilks és Joe Woods.

 

Wilks mellett szól, hogy Stefanski már tavaly is őt hozta volna DC-nek, ha kinevezi a Browns, ráadásul őt ennek ellenére ki is nevezték, tehát már egy éve a csapatnál van és nem is végzett rossz munkát. Woods már nem egy ennyire ismert név, de  jó munkát végzett a 49ers DB-ivel, továbbá ő felelt a passz elleni védekezésért is (ahogy tette azt korábban Denverben is), ami egy elég jó ajánlólevél.

 

Továbbá (bár ők nem konkrétan Stefanski jelöltjei, de nyilván hozzá igazítják) a GM-posztra két nagyon jó nevű szakembert nézett ki a csapat: a Vikings asszisztens GM George Patont és a Philadelphia Eagles vice president of football operations Andrew Berryt. Mindketten modern, hozzáértő, köztiszteletnek örvendő GM-jelöltek, akik komoly szerepet vállaltak a liga két top 5-ös keretének összerakásában.

 

Ellene

 

Természetesen Stefanski sem tökéletes, de nem sok negatívum van vele kapcsolatban.

 

 

Ami leginkább szembeötlő, hogy még nem volt korábban főedzői tapasztalata, a Browns pedig nem biztos, hogy a legjobb állomás egy újonc HC-nek. Továbbá kérdéses, hogy amennyiben Kubiakot nem akarja vagy nem sikerül elcsábítania, akkor saját kútfőből képes lesz-e egy a Vikingséhoz hasonló hatékonysággal működő offense-t összerakni. Illetve ott van még a DC-kérdés, ahol bár nincsenek rossz jelöltek, szerintem hiba, hogy Wade Phillips kiesett az esélyesek közül: nem csak a szakmai tudása miatt lett volna ideális, de óriási tapasztalata van, igazi régi motoros, akit mindenki ismer és tisztel. Tökéletesen kiegészíthette volna Stefanskit, a Ramsben is jól megfért (többnyire) Sean McVay-jel, hozzá hasonló edzőből pedig több is elférne a Brownsban.

 

Értékelés: A- (de csak Phillips mellőzése miatt)

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!