Connect with us

Minden ami NFL

Super Bowl LIV – A Hard Rock Stadium

Immáron hatodik alkalommal is a döntőnek helyet adó stadion bemutatásával kezdi meg az FK! a Super Bowl felvezetését. Az előző két év ultramodern, technikai csodákkal bőségesen felszerelt arénái után azonban idén egy klasszikus helyszín kapta meg az év legfontosabb amerikai sporteseményének a megrendezésének a jogát. A Hard Rock Stadium ugyanis elsősorban az elhelyezkedésével hódít a bowl szezonban, építészeti bravúrok helyett pedig történelemmel és nagyon sűrű jelennel rendelkezik. Mégpedig meglehetősen hosszú történelemmel, ezt a számtalan korábbi név is bizonyítja.

Hard Rock Stadium

Az elmúlt évtizedekben ugyanis a pályát már hívták Joe Robbie Stadiumnak, Pro Park Playernek, Pro Park Stadiumnak, Dolphins Stadiumnak, Dolphin Stadiumnak, Land Shark Stadiumnak és Sun Life Stadiumnak is. Az ilyen hosszú történelem viszont valójában akadálya lenne a Super Bowl megrendezésének, ahol inkább a modern, minden igényt kielégítő stadionokat favorizálják. Így 2015-2016-ban a már meglehetősen ódivatú pályát alaposan fel kellett újítani, hogy újra otthont adhasson az NFL-szezon utolsó mérkőzésének, és úgy egyáltalán, jobban kiszolgálja a 21. századi igényeket, immáron kizárólag footballra optimalizálva. De ezekről kicsit később, kezdjük inkább az elején.

A kezdetek

A történet fonalát a 80-as évek közepén vesszük fel, amikorra a Dolphinst alapító és tulajdonló Joe Robbie, illetve a város között már megromlott a viszony. A vita tárgya természetesen a pénz, illetve konkrétabban az Orange Bowl bérleti díja volt, mindenesetre Robbie elhatározta, hogy új stadiont építtet a csapatának. A Dolphins az 1966-os megalakulása óta ugyanis a város tulajdonában lévő belvárosi Orange Bowlban játszotta a mérkőzéseit.

Robbie a vagyonát és a befolyását jogászként és demokrata párti politikusként, valamint a dohányipar lobbistájaként is megalapozta, így nem csak amerikai football csapatot akart Miamiba vinni, hanem a 80-as években már nagyon komolyan fontolgatta, hogy egy baseball csapatot is felépít Dél-Floridában. Az új stadion tervezése során tehát nem csak a football, hanem a még nem is létező miami MLB franchise, illetve a gurulós foci igényeit is figyelembe vették. Mivel a városnak teljesen megfelelt az Orange Bowl – még további két évtizedig működött – így a város nem adott több pénzt az új stadionra, így a Dolphins új otthona lett az első többfunkciós, teljesen magánfinanszírozásból megvalósult pálya az Államokban.

A stadiont 1987-ben nyitották meg Miami Gardensben, és a számos funkció bizony rányomta a bélyegét a használhatóságra. Az oldalvonalak mellett például a legközelebbi üléssor is 27 méterre volt, ez nagyon soknak számít, a többi elég jelentős probléma viszont csak akkor lett napi szinten is nyilvánvaló, amikor 1993-ban beköltözött a Florida Marlins (később Miami Marlins) is. Robbie álma ezzel mindenesetre teljesült, bár eddigre eladta a stadiont Wayne Huizengának, de már az első baseball szezon során is kiderült, hogy ez az aréna valójában nem egy teljes értékű többfunkciós stadion, hanem egy focistadion, amely egyébként alkalmas baseball meccsek megrendezésére is.

A legjelentősebb probléma mind közül természetesen az időjárás volt. A football szezont ősszel és a tél első felében már nem annyira befolyásolta a tető hiánya, de a baseball egy (főként) tavasszal és nyáron játszott játék, így Miami klímája mind a nézőket, mind a csapatokat komoly kihívás elé állította. Amíg a Marlins ezt a pályát használta, addig ez volt az összes major ligát (vagyis praktikusan az NFL-t és az MLB-t) figyelembe véve a legforróbb stadion. A hőség és a nyári meccsek alatt sűrűn érkező esőszünetek hatására amikor a Marlins nem volt elég kompetitív – és ez volt a jellemző a két World Series győzelem ellenére is – akkor a nézőszám rendszeresen 5000 alatt maradt, pedig a Marlins a nyári, hazai meccseit mindig este játszotta. Az is probléma volt, hogy baseball esetén hiába vágták le több alkalommal is a maximális kapacitást, a székek többsége még így is a football pálya közepe felé nézett, ami a baseball pályán a külső mezőnek felelt már meg. A stadion fényei is footballra voltak beállítva, ami ugyancsak nem volt ideális baseball esetén. Az pedig ezek után már szinte szóra sem volt érdemes, hogy a székek narancssárga színe is a Dolphins  színe volt. Az MLB 1993-as megérkezésekor 14 olyan stadion volt Észak-Amerikában, amit közösen használt NFL vagy CFL és MLB csapat. Amikor a Marlins kiköltözött, már csak az oaklandi Coliseum és a torontói Rogers Centre maradt hírmondónak, az új Las Vegas-i Allegiant Stadium felépítésével pedig idén nyárra az utolsó társbérlet is megszűnik.

A felújítás

A 2010-es évek elején számos változás történt a stadion életében. Egyrészt 2012-ben végre kiköltözött a Marlins (az eldózerolt Orange Bowl helyén kaptak egy behúzható tetejű, kis méretű arénát), másrészt a stadion romló állapota, illetve avulása miatt a Saints-Colts döntőt követően az NFL belengette, hogy jelentős felújítás nélkül kikerül Miami a Super Bowl rotációból. A korábbi évtizedekben már több hullámban zajlottak ugyan nagyobb léptékű felújítások – a legjelentősebbek 1992-1993-ban a Marlins indulása előtt és 2006-ban – , de ebben az évtizedben már szinte kizárólag csak vadonatúj, vagy karbantartott fedett arénák kaptak Super Bowlt (a MetLife Stadium a kivétel), így nyilvánvaló lett, hogy felújítás nélkül nem lesz több döntő a városban.

A felújítás hosszas tervezést követően 2015-ben vette kezdetét, és három lépcsőben hajtották végre, hogy a Dolphins ne veszítsen el egy hazai meccset sem. 2015-ben átépítették az alsó lelátókat, hogy azok közelebb kerüljenek a pályához, kicserélték az összes széket, és csökkentették is a befogadóképességet. A korábbi 75 ezer férőhelyet 65 ezerre vágták vissza, emellett pedig beépítettek négy, egyenként 520 négyzetméteres óriáskivetítőt is. Ezt az átmeneti állapotot örökíti meg egyébként leonidasz007 cikke, illetve képei is, ugyanis ő 2015 augusztusában járt az akkor még Sun Life Stadiumban egy előszezon mérkőzésen. A kép alsó felén egyébként látszik néhány a Living Room Boxok, vagyis a Nappali Páholyok közül, amelyeket fotelek mellett nagy felbontású TV-kkel is felszerelték a komplexebb élmény kedvéért.

Amint véget ért a 2015-ös év, máris folytatták a munkát, hogy 2016 szeptemberére újra játékra alkalmas legyen a pálya. A 2016-os munkák leglátványosabbika a tető felépítése volt, amelyet a helyi Arquitectonica tervezett meg. A tető nyolc pilléren nyugszik, és a stadion eredeti épülettömbjétől függetlenül épült meg. 17 ezer tonnányi acélt építettek be, és a tető teljes felülete meghaladja az 58 ezer négyzetmétert. A stadion négy sarkán egy-egy 109 méter magas torony biztosítja a felépítmény további merevségét, illetve időjárás-állóságát is, hiszen nemcsak napsütésre és hőségre kell Miamiban számítani, hanem időről-időre trópusi viharokra, hurrikánokra is. A tetőnek köszönhetően a nézőtér 92 %-a lett fedett. Érdekesség, hogy alapszakasz mérkőzést végül valóban nem vesztett a Dolphins, de a 2016-os előszezonban két idegenbeli összecsapást követően az első “hazai” meccsre Orlandóban került sor, és csak a preseason 4. hetében avathatták föl hazai közönség előtt a már szinte kész Hard Rock Stadiumot. 2016-ban emellett hosszú időre pont került a névmizéria végére is, ugyanis 18 évre eladták a Hard Rocknak 250 millió dollárért a névhasználati jogot.

2017-re már csak a különböző prémium páholyok kialakítása maradt, közte az oldalvonal melletti és az end zone-ok mögöttieké. A felújítás költségvetését eredetileg 350 millió dollárra tervezték, de végül a másfélszeresénél, 550 milliónál állt meg a számla vége. Ez elég soknak tűnhet egy felújításért cserében, de ahogy az az előbbiekből, illetve a videókból is kiderül, itt tulajdonképpen egy teljes újraépítésről beszélhetünk, a stadion vázát leszámítva. Összehasonlításképpen az új Raiders stadion várhatóan kétmilliárd dollárnál is többe fog kerülni.

A stadion jelene

A stadion jelene a Super Bowl mellett is meglehetősen sűrű. A Dolphins mellett a helyi egyetemi football csapat, a Hurricanes is otthonának vallhatja a Hard Rock Stadiumot, emellett évente otthont ad az egyetemi Orange Bowlnak is. 2019-től kezdődően pedig a stadionon belül rendezik meg márciusban a férfi Miami Opent, ami a Grand Slamek mögött az év egyik fontos tenisztornája. Emellett 2021-ben itt rendezik az NCAA College Football Playoff National Championshipet is.

A koncertek és az Amerikában szokásos monster truck show-k mellett gurulós foci meccseket is rendszeresen játszanak itt. Többnyire barátságos válogatott meccseket, vagy európai topcsapatok szezon eleji felkészülési meccseit rendezik itt, Barcelona-Real Madrid összecsapás is volt már itt 2017-ben. A 2026-os foci vb-n is rendezhetnek Miamiban mérkőzéseket.

Az aréna meglehetősen nagy parkolójában pedig jelenleg a Cirque du Soleil, a világ egyik leghíresebb cirkusza verte fel a sátrát, február közepéig napi szinten tartanak előadásokat. A márciusi Miami Open pedig stabil része lehet a tenisz naptárnak, így a 2020-as és 2021-es fejlesztések egy része is a teniszt célozza.

A pálya üzemeltetői fontosnak tartják a fenntarthatóságot is, így 2019 decemberétől szinte teljesen száműzték az elárusítóhelyekről a különböző egyszer használatos műanyag eszközöket, a tervek szerint 99,4 %-kal csökkentik ezek felhasználását. A világítást LED égőkkel oldották meg, a büfékben megmaradt (még felhasználható) élelmiszereket pedig hátrányos helyzetű emberekkel foglalkozó szervezeteknek adományozzák rendszeresen.

A csapatok miami útjai

Az előző két évben nem lehetett szót ejteni arról, hogy melyik csapat hányszor játszott az adott létesítményben, na de idén végre igen! A Kansas City Chiefs Miamiban 11 alkalommal lépett pályára, és távozott onnan 3 győzelemmel és 8 vereséggel, közte két Wild Card (1990, 1994) meccs elvesztésével. Érdekesség, hogy mióta a mostani schedule készítési elvek (többek közt egy főcsoporton belül egy adott csoport csapatai egy másikéval három évente játszanak biztosan) vannak érvényben, azóta a Chiefs pontosan három évente is játszott a Dolphinsszal (magyarul a köztes években soha nem végeztek azonos helyen a csoportjaikban), és az előző évtizedben ebből csak egyszer, 2014-ben Floridában.

A 49ers a másik főcsoportból érkezve a Hard Rock több mint három évtizedes történelme ellenére az alapszakaszban mindössze háromszor utazhatott a Dolphinshoz, és ezeken a meccseken 1-2-es mérleget tud felmutatni. Amikor ez utoljára 2016-ban megtörtént, még Tannehill volt a Dolphins, és Kaepernick a 49ers irányítója. Ugyanakkor a 49ers az 5 Super Bowl gyözelme közül kettőt is Miamiban szerzett meg! 1989 januárjában a Super Bowl XXIII-n a Bengalst győzték le 20-16-ra, míg 1995 januárjában a 39. Super Bowlon a Chargerst 49-26-ra. Ez utóbbiakról részletesebben is írunk a következő napokban.

Összefoglalva a stadion hosszú története során a hatodik Super Bowljára is készen áll, immáron 21. századi köntösben, már csak a Kansas City Chiefsen és a San Francisco 49ersen múlik, hogy milyen döntőt láthatunk.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!