Connect with us

Beharangozó

A U.S. Bank Stadium – Super Bowl LII

Nincs is biztosabb jele annak, hogy elérkeztünk a szezon utolsó hetéhez és az utolsó meccshez, minthogy megkezdjük Super Bowl előtti felvezető-sorozatunkat. Ahogy azt már az  elmúlt három évben megszokhattátok, idén is a helyszín bemutatása a nyitány. Íme a Minnesota Vikings otthona, a U.S. Bank Stadium!

U.S. Bank Stadium

Az, hogy ez a gyönyörű stadion 2016-ban elkészült az egyáltalán nem volt egy könnyű és gyors történet. Már 2007-ben is felmerült, hogy új arénát kellene építeni, de 2010-ig nem nagyon haladt az ügy. Különböző helyszínek merültek fel a városban, maga a város akkor már a környéket is rendezni szerette volna, a csapat nyitott pályát akart, a város viszont ragaszkodott, hogy pénzt csak fedett arénára adnak, így tervek készültek ugyan, de igazából csak a lobbizás folyt. Végül 2010 májusában úgy tűnt, hogy egy időre ad acta tették az ügyet, mert a helyi parlament leszavazta a stadionnal kapcsolatos előterjesztést. De aztán a természet közbeszólt. 2010 december 10-11-én ugyanis régen látott hóvihar tombolt Minnesota államban, rövid idő alatt több, mint 40 centiméternyi hó hullott a környéken, a tartósan erős szél miatt viszont az egyébként szokásos hóeltakarító brigádot nem engedték fel a Metrodome tetejére. A következő képsorok pedig talán még többek számára ismertek. A FOX kamerái pont a Metrodome-ban voltak, amikor 12-én hajnalban a tető már nem bírta el a nagy súlyt és beszakadt:

 

Ettől a bürokrácia malmai nem őröltek sokkal gyorsabban, de legalább újra mozgásba lendültek. Az eseményeket röviden összefoglalva alig 2 és fél év alatt az állam, a Vikings és a tervező cég végre dűlőre jutott egymással, és 2013 májusában bemutatták a végleges terveket és költségvetést. A Vikings a 2013-as szezont még végigjátszotta a Metrodome-ban, majd megkezdődött a bontás, 2014 tavaszán pedig az új stadion építése. Bő 2 évnyi építkezés és 1,1 milliárd dollár elköltése után 2016 júliusára el is készült a U.S. Bank Stadium. Az alábbi time-lapse videó foglalja össze ezt a (bontással együtt) 2,5 évet:

 

Egy 65-70 ezres stadion designját nehéz újra feltalálni, hisz természetükből fakadóan ezek többnyire mind egy hatalmas tálra hasonlítanak, lásd még majd az új Puskás például. Minneapolisban azért a lehetőségekhez képest sikerült valami igazán extravagánsat létrehozni. A legtöbb nézőpontból meglehetősen kevés fantáziával bele lehet képzelni egy viking sárkányhajót a formába, de nekem az F-117-es bombázó is eszembe jutott, főleg így feketében. A design lelke a speciális üvegtető, illetve a szintén különleges hatalmas üvegfelület az elülső oldalon, azok ugyanis ajtók!

A tető építésénél egy, az építészetben immár körülbelül 30 éve használt, de korábban Egyesült Államokbeli stadionban még nem látott megoldást alkalmaztak. Nevezetesen az ETFE (etilén-tetrafluor-etilén) nevű anyagból készült panelekből áll a tető nagyjából 60%-a. Erre az anyagra nem csak azért esett a választás, mert nagyon könnyű és ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben, hanem mert nagyon nagy mértékben átereszti a fényt. A Vikings pályáját ugyan műfű (egész konkrétan: UBU Sports’ Speed Series S5-M) borítja, de például Új-Zélandon is áll egy 30 ezres, szintén ETFE panelekkel burkolt stadion, ahol viszont igazi fű található. A fényáteresztési képességről pedig annyit, hogy egyáltalán nem szokatlan látvány Minneapolisban a szezon első hónapjaiban, hogy napszemüvegben üljenek az emberek a stadion napos oldalán.

Ugyanakkor nem csak a fényt ereszti be a tető, hanem a havat is kint tartja. Tanultak a Metrodome példájából, így Észak-Európából ellesett megoldással eléggé megdöntötték a tetőt ahhoz, hogy a hó lecsússzon róla. Ráadásul nem is szimmetrikusan, ugyanis az északi oldal jobban lejt, mint a déli. Sőt, a hó rögtön egy fűtött hócsatornába kerül, így talajszintre leérve már folyékony halmazállapotúvá válik a csapadék. Már csak funfact, de az Amerikában szokásos mérkőzések előtti átrepüléseket is megtartják, egy fedett aréna fölött!

Az épület nyugati oldalán található az 5 hatalmas üvegajtó. Egyenként közel 26 tonnát nyomnak, 16,5 méter szélesek, a magasságuk pedig 23,5 és 29 méter között változik. Ezek az ajtók jelenleg a világ legnagyobb üvegajtói, olyan hatalmasak, hogy például a Vikings-Saints meccs előtt felmerült; a meccs előtt nyitva hagyják őket, hadd fázzon a Saints. Erre végül persze nem került sor, de télen egyébként sem használják ezeket a hatalmas ajtókat, az alsó részükön természetesen vannak kisebb, emberléptékűbb kapuk is. A nyári és kora őszi eseményeknél (koncertek, monster truck, de például a helyi egyetem baseball csapata is itt kezdi a szezont) azonban végig nyitva állnak.

Hivatalosan 66.655 férőhelyes az aréna, de kiemelt rendezvényekkor – például a Super Bowl miatt – 73 ezresre bővíthető. A Super Bowlt követően pedig 2019-ben lát vendégül újra a U.S. Bank országos eseményt, 2019 tavaszán ugyanis az egyetemi kosárlabda-bajnokság négyes döntőjét is itt rendezik. 21. századi stadionhoz méltó módon természetesen rengeteg VIP-hely és Skybox van, továbbá rengeteg különféle étterem és büfé, szurkolói zónák, és két hatalmas kivetítő. Ez utóbbi kettő sem a mérete miatt érdekes egyébként, mert dicséretes önmérsékletet tanúsítva mindössze a 10. legnagyobb kivetítők jelenleg az NFL-ben, de annyira alacsonyan helyezték el őket, amennyire csak lehetséges volt. Ami viszont tényleg nincs a többi NFL-stadionban, az a 23 Turf Suite, amik pontosan azt is jelentik, amit a név is sugall; nevezetesen közvetlenül a pálya mellett, az oldalvonalaktól számítva mindössze 8 méterre találhatóak. A Hungarian Bowlon a Hungária körúton sem lehet sokkal közelebb kerülni a pályához.

A korábbi években hol hosszabban, hol rövidebben tudtam írni, hogy melyik csapatnak mennyi tapasztalata van az adott helyszínről, idén ez nagyon egyszerű, mert sem a Patriotsnak, sem az Eaglesnek nincs semennyi sem. Két év alatt egyik csapat sem járt még erre, még csak az előszezonban sem, és jövőre sem fognak. Mert bár a Vikings mind az Eaglesszel, mind pedig a Patriotsszal játszik 2018-ban, de mindkettejükkel idegenben.

9 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kitalaltnev
kitalaltnev
2018-01-29 18:17

Csuda jó volt, h. ezt a jó olvasmányt videókkal fűszerezted. Köszi szépen. ?

bg
bg
2018-01-30 00:57

szeptemberben volt szerencsém meglátogatni, nem meccsnapon, de cserébe így körbevezettek egy közel 2 órás túrán. bár kicsit tiltva volt, de miután kimentünk egy alagúton a pályára, sikerült felmennem és a goal postnál lővetni egy fotót magamról.

pár saját kép, ha megengeditek (jó sok van amúgy)
comment image comment image comment image comment image comment image comment image

rowi
rowi
Reply to  bg
2018-01-30 08:48

hát hogyne engednénk meg:) jöhet még

bg
bg
Reply to  rowi
2018-01-30 12:32

otthonról töltök még fel akkor :) lesz beszámoló is, egy utazós blogra, de majd csak később. (ha esetleg érdekel titeket, elküldhetem nektek is vagy ilyesmi)

rowi
rowi
Reply to  bg
2018-01-30 12:36

naná:) így holtszezonra azzal is kiegyezhetünk sztem, hogyha a stadionról külön posztot írnál a blogodra, akkor azt megoszthatnánk

combat
combat
Reply to  bg
2018-01-30 09:02

Köszi a képeket. Ilyenkor rohadt féltékeny tudok lenni… (mondjuk ha meccs nap lett volna akkor még jobban utálnálak :D )

bg
bg
Reply to  combat
2018-01-30 09:34

nekem jobban bejött így, hogy körbevezettek mindenfelé. elkezdtem írni egy beszámolót egyébként egy blogra, majd belinkelem ide ha meglesz.

combat
combat
Reply to  bg
2018-01-30 09:36

Várjuk! :)
(szerintem a srácok is szívesen kiteszik idei is ám, bár nem szép dolog a nevükben ígérgetni…)

bg
bg
Reply to  combat
2018-01-30 09:38

rajtam nem múlik, az említett blog az egész utazásról szól és még csak az indulásnál tartok, ez pedig nagyjából az út vége volt :D szóval ott várhatóan később jön.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x