Connect with us

Beharangozó

A U.S. Bank Stadium – Super Bowl LII

Nincs is biztosabb jele annak, hogy elérkeztünk a szezon utolsó hetéhez és az utolsó meccshez, minthogy megkezdjük Super Bowl előtti felvezető-sorozatunkat. Ahogy azt már az  elmúlt három évben megszokhattátok, idén is a helyszín bemutatása a nyitány. Íme a Minnesota Vikings otthona, a U.S. Bank Stadium!

U.S. Bank Stadium

Az, hogy ez a gyönyörű stadion 2016-ban elkészült az egyáltalán nem volt egy könnyű és gyors történet. Már 2007-ben is felmerült, hogy új arénát kellene építeni, de 2010-ig nem nagyon haladt az ügy. Különböző helyszínek merültek fel a városban, maga a város akkor már a környéket is rendezni szerette volna, a csapat nyitott pályát akart, a város viszont ragaszkodott, hogy pénzt csak fedett arénára adnak, így tervek készültek ugyan, de igazából csak a lobbizás folyt. Végül 2010 májusában úgy tűnt, hogy egy időre ad acta tették az ügyet, mert a helyi parlament leszavazta a stadionnal kapcsolatos előterjesztést. De aztán a természet közbeszólt. 2010 december 10-11-én ugyanis régen látott hóvihar tombolt Minnesota államban, rövid idő alatt több, mint 40 centiméternyi hó hullott a környéken, a tartósan erős szél miatt viszont az egyébként szokásos hóeltakarító brigádot nem engedték fel a Metrodome tetejére. A következő képsorok pedig talán még többek számára ismertek. A FOX kamerái pont a Metrodome-ban voltak, amikor 12-én hajnalban a tető már nem bírta el a nagy súlyt és beszakadt:

 

Ettől a bürokrácia malmai nem őröltek sokkal gyorsabban, de legalább újra mozgásba lendültek. Az eseményeket röviden összefoglalva alig 2 és fél év alatt az állam, a Vikings és a tervező cég végre dűlőre jutott egymással, és 2013 májusában bemutatták a végleges terveket és költségvetést. A Vikings a 2013-as szezont még végigjátszotta a Metrodome-ban, majd megkezdődött a bontás, 2014 tavaszán pedig az új stadion építése. Bő 2 évnyi építkezés és 1,1 milliárd dollár elköltése után 2016 júliusára el is készült a U.S. Bank Stadium. Az alábbi time-lapse videó foglalja össze ezt a (bontással együtt) 2,5 évet:

 

Egy 65-70 ezres stadion designját nehéz újra feltalálni, hisz természetükből fakadóan ezek többnyire mind egy hatalmas tálra hasonlítanak, lásd még majd az új Puskás például. Minneapolisban azért a lehetőségekhez képest sikerült valami igazán extravagánsat létrehozni. A legtöbb nézőpontból meglehetősen kevés fantáziával bele lehet képzelni egy viking sárkányhajót a formába, de nekem az F-117-es bombázó is eszembe jutott, főleg így feketében. A design lelke a speciális üvegtető, illetve a szintén különleges hatalmas üvegfelület az elülső oldalon, azok ugyanis ajtók!

A tető építésénél egy, az építészetben immár körülbelül 30 éve használt, de korábban Egyesült Államokbeli stadionban még nem látott megoldást alkalmaztak. Nevezetesen az ETFE (etilén-tetrafluor-etilén) nevű anyagból készült panelekből áll a tető nagyjából 60%-a. Erre az anyagra nem csak azért esett a választás, mert nagyon könnyű és ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben, hanem mert nagyon nagy mértékben átereszti a fényt. A Vikings pályáját ugyan műfű (egész konkrétan: UBU Sports’ Speed Series S5-M) borítja, de például Új-Zélandon is áll egy 30 ezres, szintén ETFE panelekkel burkolt stadion, ahol viszont igazi fű található. A fényáteresztési képességről pedig annyit, hogy egyáltalán nem szokatlan látvány Minneapolisban a szezon első hónapjaiban, hogy napszemüvegben üljenek az emberek a stadion napos oldalán.

Ugyanakkor nem csak a fényt ereszti be a tető, hanem a havat is kint tartja. Tanultak a Metrodome példájából, így Észak-Európából ellesett megoldással eléggé megdöntötték a tetőt ahhoz, hogy a hó lecsússzon róla. Ráadásul nem is szimmetrikusan, ugyanis az északi oldal jobban lejt, mint a déli. Sőt, a hó rögtön egy fűtött hócsatornába kerül, így talajszintre leérve már folyékony halmazállapotúvá válik a csapadék. Már csak funfact, de az Amerikában szokásos mérkőzések előtti átrepüléseket is megtartják, egy fedett aréna fölött!

Az épület nyugati oldalán található az 5 hatalmas üvegajtó. Egyenként közel 26 tonnát nyomnak, 16,5 méter szélesek, a magasságuk pedig 23,5 és 29 méter között változik. Ezek az ajtók jelenleg a világ legnagyobb üvegajtói, olyan hatalmasak, hogy például a Vikings-Saints meccs előtt felmerült; a meccs előtt nyitva hagyják őket, hadd fázzon a Saints. Erre végül persze nem került sor, de télen egyébként sem használják ezeket a hatalmas ajtókat, az alsó részükön természetesen vannak kisebb, emberléptékűbb kapuk is. A nyári és kora őszi eseményeknél (koncertek, monster truck, de például a helyi egyetem baseball csapata is itt kezdi a szezont) azonban végig nyitva állnak.

Hivatalosan 66.655 férőhelyes az aréna, de kiemelt rendezvényekkor – például a Super Bowl miatt – 73 ezresre bővíthető. A Super Bowlt követően pedig 2019-ben lát vendégül újra a U.S. Bank országos eseményt, 2019 tavaszán ugyanis az egyetemi kosárlabda-bajnokság négyes döntőjét is itt rendezik. 21. századi stadionhoz méltó módon természetesen rengeteg VIP-hely és Skybox van, továbbá rengeteg különféle étterem és büfé, szurkolói zónák, és két hatalmas kivetítő. Ez utóbbi kettő sem a mérete miatt érdekes egyébként, mert dicséretes önmérsékletet tanúsítva mindössze a 10. legnagyobb kivetítők jelenleg az NFL-ben, de annyira alacsonyan helyezték el őket, amennyire csak lehetséges volt. Ami viszont tényleg nincs a többi NFL-stadionban, az a 23 Turf Suite, amik pontosan azt is jelentik, amit a név is sugall; nevezetesen közvetlenül a pálya mellett, az oldalvonalaktól számítva mindössze 8 méterre találhatóak. A Hungarian Bowlon a Hungária körúton sem lehet sokkal közelebb kerülni a pályához.

A korábbi években hol hosszabban, hol rövidebben tudtam írni, hogy melyik csapatnak mennyi tapasztalata van az adott helyszínről, idén ez nagyon egyszerű, mert sem a Patriotsnak, sem az Eaglesnek nincs semennyi sem. Két év alatt egyik csapat sem járt még erre, még csak az előszezonban sem, és jövőre sem fognak. Mert bár a Vikings mind az Eaglesszel, mind pedig a Patriotsszal játszik 2018-ban, de mindkettejükkel idegenben.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!