Connect with us

Beharangozó

Tovább dübörög a Titans

A Tennessee Titans 6. kiemeltként jutott be a rájátszásba, hogy előbb átrohanjon a címvédő Patriotson Bostonban, majd meglepően simán fektesse két vállra a 2019-es szezon legjobb csapatát Baltimore-ban. Egyik meccsen sem Ryan Tannehillék voltak az esélyesek, és most a Chiefs ellen is underdogok, de ez csak jó – az esélytelenek nyugalmával lehet ismét csodát tenni, és bizony a Titansnek mindene megvan ahhoz, hogy szétkapja a Chiefst.

 

 

A Tennessee idén mindennel találkozott már a rájátszásban, amivel csak lehetett. A Patriots egy top 1-es védelemmel és egy közepes, de passzorientált támadósorral próbálta megállítani a csapatot, míg a Ravens egy top 5-ös defense-szel és egy top 1-es, elsősorban futásközpontú offense-szel bukott el. Ryan Tannehillt mindkét védelem tudta limitálni, de Derrick Henryvel egyik sem tudott mit kezdeni, míg a Titans védelme kiválóan fogta a futást és még passz ellen is korrekt volt. Ezzel szemben a Chiefsnek semmije sincs nemhogy Henry, de még Tannehill ellen sem, ez ellen a Titans D ellen pedig nem lehet 14-21 pontot ledolgozni.

 

 

A Chiefs védelem a tökéletes ellenfél a Titans számára

 

Mike Vrabel csapatának nem volt egyszerű dolga a rájátszásban, ugyanis a liga két top 5-ös védelmével kellett szembenéznie. Mind a Ravens, mind a Patriots elsősorban az elit secondaryje miatt volt rettegett, ez pedig elég volt ahhoz, hogy a 70+ százalékos pontossággal és 117-es passer ratinggel passzoló Ryan Tannehillt kivegyék a játékból: az irányító két meccs alatt csak 160 yardot passzolt 51,7 százalékos passzpontossággal, három TD-vel és egy INT-vel. A jó hír azonban az, hogy a Chiefs védelme erre abszolút képtelen.

 

A Patriots és a Ravens a kiváló DB-kkel és linebackerekkel abszolút megfojtotta Tannehillt, még a play action játékokat is kivette a kezéből. Kansasben viszont nincsenek se jó DB-k, se pedig jó linebackerek, így az irányítónak kivételesen jó napja lehet. Persze ne várjuk azt, hogy rögtön 300+ yardot fog passzolni – ennél a Chiefs passz elleni védelme azért rendszerszinten jobb, illetve nem is ez a Titans játéka. Ugyanakkor az alapszakaszban hozott számaira (181 yard, 2 TD, 0 INT) reális esély van, ami pont elég lehet arra, hogy a Tennessee tartsa a lépést a Chiefs offense-szel, illetve semmi esetre se adjon le egy komolyabb előnyt (ellentétben a Texansszal).

 

Szintén a Titans és Tannehill malmára hajtja a vizet, hogy a secondarynek nem nagyon tud besegíteni a védőfal. Chris Jones játéka minimum kérdéses, de ha játszik, akkor sem lesz 100 százalékos. A Titans támadófala egyedül középen sebezhető, Jones nélkül nagyon nyugodt napja lehet Tannehillnek. Ebben óriási szerepe van többek között Taylor Lewannak, aki az alapszakaszban kegyetlenül megszenvedett Frank Clarkkal, a 12. hét óta viszont az egész ligában ő engedte a legkevesebb nyomást az OT-k között (1,9 százalék). Terrell Suggs már nem igazán tényező, így ha Clark ki lesz véve a képletből, akkor nem nagyon lesz akadálya egy potens passzjátéknak.

 

És még Henryről nem is beszéltünk

 

Tannehill eddig a kötelező minimumot hozta, az offense-t egyértelműen a futójáték és Derrick Henry vitte a hátán. A Titans a liga egyik top 5-ös futójátékával rendelkező csapata, a külső zónákat senki sem támadja jobban nála, ráadásul Tannehill is kifejezetten virgonc, ami szintén érhet pár értékes first downt. Már csak azért is, mert a Chiefs futás elleni védelme konkrétan bottom 5-ös úgy overall minden ellen.

 

Az alapszakaszmeccsen Henry és Tannehill közösen 225 yardot és két TD-t szerzett a földön. A Chiefs futásonként átlagosan 4,9 yardot enged (4. legtöbb), a futás elleni védelme pedig a 4. legrosszabb volt a Football Outsiders szerint. A Titans a 7-8 emberes boxok ellen is hatékonyan futtatta a labdát, a Chiefs pedig pont a gyenge secondary miatt nem teheti meg, hogy konstans töltse a boxot (a Patriots és a Ravens megtehette, de Chiefs ezzel nemhogy nem állítaná meg Henryt, de még Tannehill előtt is megnyitná az utat).

 

 

Ráadásul a pocsék futás ellen védelemnek is óriási sallert adhat Chris Jones kiesése, így hacsak nem kezd turnovercunamiba a Titans (ami egyébként az elmúlt hetekben a legjobb red zone offense-szel rendelkezett), nem valószínű, hogy a védelem az asszisztálásnál többet tud hozzá tenni a meccshez.

 

De mi a helyzet a túloldalon?

 

Ha csak a Titans támadóin múlna, akkor nem lenne 7 pontos favorit a Chiefs. A Patriots passzjátéka gödörben volt, futójátéka meg nem is nagyon volt, így relatíve könnyű volt limitálni az egységet. A Ravens pedig elsősorban a futójátékára épített, ami kifejezetten kedvező matchup volt a Titans védelmének, ami top 10-es futás ellen, így némi szerencsével sikerült megállítani a történelem legjobb futógépezetét. A Chiefs viszont olyan passzjátékkal rendelkezik, ami ellen nem nagyon van védelem, ami hatékonyan tud fellépni.

 

Az nem lenne meglepő, ha a Titans defense 100 futott yard alatt tartaná a Chiefst, ez már az alapszakaszban is összejött. A probléma a 21. passz elleni védelemmel van: Mahomes ősszel 446 yardot és három TD-t passzolt INT nélkül. Pass rush nem igazán van a Titans oldaláról, így pedig hiába egész ügyes a Logan Ryan-Adoree’ Jackson-Tramaine Brock hármas, ők egyedül kevesek Hillék megállítására, pláne akkor, ha Mahomesnak 4-5 másodperce lesz passzolni. Továbbá az sem ideális, hogy a linebackerek coverage-ben gyengébbek, amit egy Travis Kelce kaliberű TE röhögve használ ki.

 

 

Összegzés

 

Az mindenképpen pozitív, hogy a secondaryben van annyi tehetség, hogy korrektül emberezzen, ami kevésbé ízlik Mahomesnak, így a Titans a Texans védelmével ellentétben jó eséllyel nem fog 50 pontot engedni a Chiefsnek. Persze a 30 is sok, így a siker kulcsa egyértelműen egy korai előnyszerzés.

 

A Houstonnal ellentétben a Titansnek egy gyors 10 pontos előny abszolút elég lehet a sikerhez. Nem azért, mert képes a védelem lenullázni Mahomest, hanem mert a masszív futójátékkal tökéletesen lehet menedzselni az órát. 5-7-10 perces, és ami még fontosabb, pontszerző drive-okkal bőven lehet úgy menedzselni az órát, hogy hiába szalad végig 2 perc alatt a pályán a Chiefs, egyszerűen nem tud annyival többet a pályán lenni (jelen esetben két labdabirtoklásnyival), hogy összejöjjön a fordítás.

 

A Titans támadósorának a Chiefs egy ideális matchup, a vendég védelem pedig van annyival jobb, hogy legalább eggyel többször megállítsa a Kansas Cityt, mint fordítva. Egy nagyon szoros, de okosan menedzselt mérkőzésen abszolút nem lenne ördögtől való egy Tennessee győzelem.

[quote]Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszás-meccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra sikerült, akkor az nem véletlen.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.[/quote]

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!