Connect with us

Érdekességek

Hiába fut sokat Lamar Jackson, nem kell őt félteni a sérülésektől

Lamar Jackson tavaly 1 206 yardot futott az alapszakaszban mindössze 15 meccsen, összesen 176-szor próbálkozott futással. Emiatt gyakran előjött vele kapcsolatban (sokszor kifejezetten rosszindulatúan), hogy amennyiben így folytatja, előbb-utóbb a kórházban találja magát – erre azért ne vegyünk mérget.

Egy Reddit felhasználó (Individual_Season) megvizsgálta a kérdést és arra az eredményre jutott, hogy LJ a 176 futásából 73-szor megúszta az ütést, vagyis megiramodásai 41 százalékában nem bántották a védők. Ha ehhez hozzávesszük a passzjátékok során benyelt ütéseket (a sackek nélkül), akkor összesen 124-szer ütötték meg tavaly (és 23-szor sackelték) az alapszakaszban.

Ez nem kiemelkedően magas szám, Cam Newtont például a sackek mellett átlagosan 162-szer ütötték meg 2011 és 2016 között, de például tavaly Matt Ryan is 100 ütést nyelt be, Russell Wilson pedig 2015 és 2017 között 115 hitet átlagolt, mellé pedig átlagosan 43-szor sackelték.

Ehhez jön még hozzá, hogy LJ átlagosan 4,9 yardot halad az első kontakt előtt, ami toronymagasan a legmagasabb a ligában, tavaly 867 yardot szerzett a kontakt előtt. Ez pedig többnyire azt jelenti, hogy ha meg is ütötte valaki futás közben, az nem egy 120-140 kilós védőfalember, hanem egy vele nagyjából azonos tömegű linebacker vagy DB volt – utóbbiak is tudnak nagyot ütni, de azért mégsem ugyanaz, főleg hogy sebessége miatt még csak a legjobb szöget sem tudják általában megtalálni ellene.

10 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Staten Island
Staten Island
3 years ago

Nem nehéz úgy, hogy a szabályok lassan már úgy védik az irányítót, mint a hímes tojást. Ha futásnál csak lelassít, a védő már el sem indítja a szerelést, mert ha találkoznak, úgy is a védő fogja kapni a zászlót. Az irányító felelőssége (túl későn csúszott) soha fel sem merül.

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
3 years ago

Nem féltem.

ThySoul
ThySoul
Reply to  Bélabá a csótány
3 years ago

Nem-e?

Fetyke
Fetyke
3 years ago

Nos! Ez a cikk a matematika-statisztika tanszéken akkora egyest érne, hogy nem férne bele az indexbe. :) A Reddit felhasználónak vagy bárkinek, aki összeállította a cikk alapját üzenem, hogy nem ártana kicsit többet elmélyülni a statisztika alapjaiban. :D
“…utóbbiak is tudnak nagyot ütni, de azért mégsem ugyanaz, …”
Hááát! Fizikából is vannak hiányosságok. :D

Egyébként én sem féltem a sérülésektől Lamart. Érdekli a kutyát, hogy mi lesz vele… :)

A Ravens szurkolók csak ezen cikk alapján ne nagyon nyugodjanak meg…

pritek
pritek
Reply to  Fetyke
3 years ago

“…utóbbiak is tudnak nagyot ütni, de azért mégsem ugyanaz, …”
Ertem mire gondolsz, de ebben azert van valami es a fizikanak nem sok koze van hozza. A CBk nagy resze nagyon nem szeret szerelni, jobban feltik magukat annal. A falemberek meg kozel gyilkossagi szandekkal szoktak felallni.

Fetyke
Fetyke
Reply to  pritek
3 years ago

Ettől még az tény marad, hogy az üt(köz)és nagyságát alapvetően befolyásolja az üt(köz)ést okozó tárgy/személy tömegén kívül annak sebessége is. Mivel pedig az LB-k és DB-k több ok miatt is jóval nagyobb sebességgel mennek bele az ilyen játékok során a szerelésbe mint egy védőfalember, ezért valójában nagyobbakat és veszélyesebben is üt(köz)nek.

redbull76
redbull76
Reply to  Fetyke
3 years ago

Làsd Thomas vs Rudi tavaly

Tizenkettes
Tizenkettes
Reply to  pritek
3 years ago

Egy 120 kilós, de nagyobb sebességgel ütköző LB és egy 140 kilós, de lassabb falember lendülete között azért van különbség – tipikusan a LB javára. Ehhez azért a fizikának van köze. Nagyon optimisták Lamar Jacksonnal kapcsolatban, de ez valamiféle szurkolás is, hogy ezt a tényleg egyedi támadójátékot minél tovább lehessen élvezni. Az egész NFL arról szól, hogy okos emberek próbálják valamivel meglepni a szintén okos embereket. Egy ideig lehet is sikert elérni, de hosszabb távon ez csak nagyon keveseknek sikerült – azok meg minden idők legjobb edzői között vannak. Erre az idényre a Mahomes-féle passzjáték mellett a Ravens elleni védekezés a feladvány, amit a többiek megpróbálnak megoldani. Bár lehet, hogy tévedek, arra nagyobb esélyt látok, hogy Jacksonnal szemben előbb találnak ki valami megoldást a védőguruk.

acsdav2
acsdav2
Reply to  pritek
3 years ago

A CB-k az Ingram, Barkley, Henry féle futókkal szemben nem szeretnek szerelni, mert ők direkt keresik a kontaktot és izomból neki futnak a védőnek tudván, hogy ez egy óriási missmatch számukra. Jackson azért védő barát ebből a szempontból, mert ő nem izomból oldja meg a dolgot.

Gergely Nagy
Gergely Nagy
3 years ago

A Ravens stábja tudja hogyan kell használni. Nem fogják hagyni, hogy szét verjék.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x