Connect with us

Hír

Az NFL közel 9,5 milliárd dollárt osztott szét tavaly a csapatok közt

Tavaly nagyon jó évet zártak az NFL-csapatok pénügyileg, derül ki a Packers kimutatásaiból. Mivel a Green Bay-i alakulat az egyetlen nem magánkézben lévő franchise, így csak az ő pénzügyi kimutatásaik elérhetőek a nagyközönség számára, ami viszont nagyon sok információval szolgál az NFL-csapatok bevételi forrásaival és kiadásaival kapcsolatban.

A csapat most kiadta ezeket az adatokat, amiből kiderül, hogy a Packers 506,9 millió dolláros bevételt generált a március 31-én végződő pénzügyi évben. Ebből 296 millió úgynevezett “nemzeti bevétel” és 210,9 millió “lokális bevétel”. Előbbit egyenlően osztja el az NFL a 32 csapat közt és ennek nagy része a TV-s bevételekből származik. Ebből tehát kiderül, hogy a liga nagyjából 9,47 milliárd dollárt osztott szét a csapatok közt – egy évvel korábban ez a szám 8,78 milliárd volt.

A Packers elnöke és CEO-ja, Mark Murphy pedig azt is elmondta, hogy a 210,9 milliós lokális bevétel a kilencedik legmagasabb az NFL-csapatok közt.

A Packers bevételei 6,1 százalékkal nőttek az egy évvel korábbi adatokhoz mérten, jövőre viszont nyilvánvalóan csökkenés várható a pendémia miatt. Ennek kapcsán Murphy azt is elmondta, hogy ha lehetnek nézők idén a Lambeau Fielden – 10-12 ezer emberben húznák meg a kapacitás felső határát -, akkor is pozitívban fog kijönni a Packers a szezonból, a fedezeti pont ugyanis ennél kevesebb nézőszámnál van meghúzva.

PACKERS STATEMENT OF INCOME
2020 ($M)
2019 ($M)
+/- ($M)
% CHANGE
National Revenue
296.0
274.3
+21.7
+7.90%
Local Revenue
210.9
203.7
+7.3
+3.60%
Total revenue
506.9
477.9
+28.9
+6.10%
Total expenses
436.6
477.2
-40.6
-8.50%
Profit from Operations
70.3
0.7
+69.6
+9610.40%
Net income
34.9
8.4
+26.5
+316.60%

(via Sports Business Daily)

13 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
reszelo.aladar
reszelo.aladar
3 years ago

Jó kérdés, hogy mi lesz a nyereséggel. Osztalék vagy céltartalék?

Danika
Danika
Reply to  reszelo.aladar
3 years ago

Ha van eszük céltartalékot képeznek, vagy csak szimplán nem piszkálják.

ahanem
ahanem
Reply to  reszelo.aladar
3 years ago

elnézve a mostani helyzetet biztos nem költik el

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
Reply to  ahanem
3 years ago

Láttál te már kaszinókapitalista céget?
Első a vezetőségi bónusz meg az osztalék.
2008-as világválság óta nem változott semmi…

Lecc Go Pecc
Lecc Go Pecc
3 years ago

Én ezért nem tartom amúgy abszolút korrektnek azt,hogy most a korona miatt azonnal megvágnák a fizetési sapkát. Minden évben ilyen bevételeik vannak, nekem ne mondja senki hogy egy évet nem tudnak benyelni.. hogy nincs ennyi tartaléka a ligának és a csapatoknak. Ha a helyzet úgy állna,hogy a következő 2-3-4 év ilyen lesz azt mondom oké…. de azért elég valószínű,hogy ennek jövőre vége.

camillo 7777
Reply to  Lecc Go Pecc
3 years ago

Tudnák, csak nem akarják. 😃

László
László
Reply to  camillo 7777
3 years ago

A tulajok valószínűleg nem úgy gazdagodtak meg, hogy osztogatták a pénzüket. Az NFL eddigi ötleteit nézve, a tulajok minimalizálni akarják a veszteségeket, de mondjuk ez érthető is.

conspiracy theory
conspiracy theory
Reply to  Lecc Go Pecc
3 years ago

Ez messze nem ilyen egyszerű.
Először is nem tudom mit értesz tartalék alatt, de ha megnézed a 2020-as cap space-t és megszorzod 32-vel, akkor bizony kijön egy 6,5 milliárd dolláros kiadás, amit egyfelől úgy kell megfinanszírozni, hogy nemigen van a bevételi oldalon semmi, másrészről ennyi kp-nak egyszerűen a rendelkezésre kell állnia. Namost kicsit hihetetlen lenne – és ritka nagy balfaszság is – ha a tulajdonosok ennyi pénzt a párnacihában, vagy folyószámlán tartanának és nem valamilyen befektetésben. Honnan lehet akkor pénzt szerezni? Hitelt vesz fel – miközben nincs bevétele – aminek fizetheti a kamatait, ráadásul ilyenkor, egy veszteséget termelő üzletnél és a jövőbeli kockázatok miatt – hogy meddig tart ez az egész – a fedezet kérdése sem egyszerű. A másik lehetőség, hogy elad valami. Olyankor, amikor egyáltalán nem biztos, hogy a talál vevőt egy méltányos áron – ugyanazon okok miatt, amit a hitelfelvételnél is írtam -, másrészt gyakorlatilag levágja az aranytojást tojó tyúkot, ami az álmos könyvek szerint nem éppen jó stratégia a hosszú távú gazdagsághoz.
És akkor ott van még az is, hogy van egy csomó olyan fix költség a csapatnál, amit a játékosok mellet fizetnie kell a tulajdonosoknak. Stadion fenntartás, edzőpályák, irodák, egyéb ingatlanok, backoffice alkalmazottak, cheerleader-ek, egyéb munkavállalók. Vagy őket jogosabb kirúgni, mint a játékosoknak kevesebbet fizetni?
És vannak még további szempontok is.

acsdav2
acsdav2
Reply to  conspiracy theory
3 years ago

Alapvetően a gondolatmeneteddel nincsen baj, csak ott válik érthetetlené a dolog, amikor azt írod, hogy nincsen bevétel. A national revenue a TV-s jogdíjakból és a merchandiseingból áll. Nem nagyon látom, hogy ez a bevételi forrás miért is szűnne meg. Ez pedig már 300M ami 1,5-szerese a sapkának és ez minden csapat esetében adott. Emellett a local revenue se veszik el teljesen hisz helyi szponzorai ugyanígy lesznek a csapatoknak és ők is találnak módot rá, hogy a szurkolók zsebében maradt pénzt kivegyék. Lényeg a lényeg, kevés csapat (Bengals, Chargers) lenne az akinek gondot okozna a játékosok fizetése.

acsdav2
acsdav2
Reply to  Lecc Go Pecc
3 years ago

Valóban nem korrekt és lenne is rá pénz, de ha a CBA-ban rögzítve van, hogy a bevételek 46%-át kell a játékosokra költeni, akkor nem fogják a tulajok azt mondani fizessünk inkább többet.

László
László
3 years ago

De ott ahol kb csak örökölni lehet a bérleteket, hogy döntik el ki lesz az a 10-12 ezer néző aki bemehet?

Delfi
Delfi
3 years ago

Ha a többi csapat pénze nem publikus, akkor honnan tudja Mr. Murphy, hogy ő a kilencedik? :)

Fetyke
Fetyke
Reply to  Delfi
3 years ago

Nyilván onnan, hogy hozzáfér nem publikus adatokhoz is. :)

13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x