Connect with us

Minden ami NFL

Az NFL legtúlértékeltebb támadói

Általános fluktuáció zajlik a ligában a játékosok megítélését illetően. Egyeseket a közvélemény jobban, másokat kevésbé ismer el. Ezúttal egy rövid listába szedve olvashattok olyan támadójátékosokról, akik teljesítményükkel talán nem érdemelnek akkora figyelmet és elismerést, mint amit kapnak. Azt azonban el kell mondani, hogy a lista relatív, tehát az, hogy valaki szerepel rajta nem azt jelenti, hogy rossz játékos lenne, sőt! A listán találni nagyon jó játékost is, csak a megítélésük magasabban van talán, mint azt érdemelnék.

Josh Allen, QB, Buffalo

Él az emberek egy részében egyfajta fals kép a Bills irányítójáról. Josh úgy került be az NFL világába, hogy egy mozgékony, lábbal is veszélyes, magas, igazi prototípus irányító alkatú srác, akinek bomba karja van. És valóban ezek a tényezők mind elsüthetőek Allenre. Azonban a pontosság, a gyors döntéshozatal, a konzisztencia vagy a fejlettebb olvasási képesség nem tartoztak az erényei közé. Ez pedig egyelőre a profik között sem sokat változott.

Allen egy szegény ember Cam Newtonja. Felépítésében legalábbis lehet némi hasonlóságot észrevenni az egykori MVP-vel. Mindketten magas, a posztjukon kifejezetten nagydarab játékosnak számítanak (bár Cam azért picit izmosabb). Továbbá mindkettejüknél ki szeretik emelni, hogy veszélyesek futásokból is. Azonban már itt nem stimmel teljesen az összehasonlítás. Allen se nem olyan robbanékony, se nem olyan gyors, se nem olyan megállíthatatlan, mint a fénykorában lévő Newton, Lamar Jackson futási képességeiről pedig ne is beszéljünk, az végképp más dimenzió. Persze ez nem azt jelenti, hogy használhatatlan Josh Allen játékának a futási oldala. Rövid yardos szituációknál hatékony fegyver lehet, de egy egész offense-t nem lehet úgy rá építeni, mint a fent említett másik két irányítóra.

A valódi disszonanciát azonban az okozza, hogy míg Newton egy viszonylag pontosan dobó irányító volt (bár sosem volt ebben a legjobbak közt), addig Allenről ez korántsem mondható el. Miközben egyre jobb és jobb személyzetet kap maga mellé, Josh Allen volt 2019-ben a liga 5. legpontatlanabb irányítója, ha a várható és a tényleges pontossági mutatókat vetjük össze. Csak olyan nevek voltak nála lejjebb ezen a listán, mint az elsőéves Haskins és Minshew, a Stafford után beálló David Blough vagy a Coltsnál idénre már lecserélt Jacoby Brissett. És hiába van ágyú Allen karja helyén, a mély labdákat se tudja jó helyre tenni. Hogy ez pontosan mit is jelent a számok nyelvén? A tavalyi évben a legalább 20 yardos dobásokat tekintve Josh Allen a liga 32. legjobb irányítója volt a PFF szerint. 24.1%-os pontosság, 8.7 yard kísérletenként és 64.4-es irányítómutató.

Josh Allen továbbra is egy harmadéves játékos, aki még mindig csak 24 éves. A játéka papíron még fejlődhet, azonban a legritkább esetekben szoktak az irányítók akár az egyetemről kikerülve, akár 1-2 évnyi profi pályafutás után a pontosságukban javulni. Ez szignifikánsan az a statisztika, amiben nem szokás nagyokat fejlődni. A Buffalo kerete igen kiváló. A liga egyik legjobb védelme, egy jó támadófal és idén Diggsszel kiegészülve elmondható, hogy kiemelkedő skill állomány áll a csapat rendelkezésére. Azonban ez a gárda nem Allen vezetésével, hanem inkább Allen ellenére tud jó csapat lenni, és a tavalyi évhez hasonlóan idén is így pályázhat joggal egy rájátszás helyre.

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!