Connect with us

Playbook

Andy Reid, a screenek mágusa

Andy Reid az NFL egyik, ha nem a legzseniálisabb elméje támadóoldalon, ehhez pedig semmiféle kétség sem férhet. Végre egy Super Bowl gyűrű is a kezére került, hogy minden szempontból biztosított legyen a Hall of Famer státusza. A sok kreatív játéka közül pedig talán kiemelkednek a screen passzai, amik hűen tükrözik, miért is ő a liga egyik legnagyobb koponyája.  

Ha Andy Reid megtervez egy screen játékot, akkor az nem csak abból áll, hogy oké, a fal átengedi a védőket, az irányító löbböli a labdát a futónak, aztán szevasz, csinálj valami szépet. Ezek úgy vannak kitalálva, hogy a védőket hezitálásra késztessék és manipulálják a szemeiket, hogy ne tudják, mi is fog valójában következni. Reid pedig minden kis apró részletre odafigyel a skill playereknél és a falembereknél egyaránt, ráadásul ő maga mutatja meg az edzéseken a játék nüanszait minden poszton, hogy tényleg minden tökéletesen működjön.

Erre pedig már a nyitómeccsen is láthattunk ékes példá(ka)t, de most emellett felelevenítünk korábbi mérkőzéseket is zseniális screen passzokkal.

Kezdjük viszont a legaktuálisabbal, ezzel a gyönyörű orbit motion fake swing middle TE screen játékkal Kelcenek, aminek first down lett az eredménye (all22-ból akartam megmutatni, de az NFL még mindig nem volt hajlandó feltenni a felvételt így lassan egy héttel a találkozó után, szóval így akkor két kameraállásból két külön videóval a közvetítésből): 

 

[ppp_patron_only level=”1500″ silent=”no”]

Beetetés1: A játék azzal kezdődik, hogy Mecole Hardman bemozog Mahomes mellé, ami már azonnal mozgásra készteti a safetyt és a másodvonalbeli védők figyelmét is elvonja. Jön a snap, Hardman pedig orbit motionnel elindul vissza jobbra, megy is a pump fake neki, erre is reagálnia kell a defense-nek.

Beetetés 2: Clyde Edwards-Helaire Mahomes jobb oldaláról a balra indul el a snap után, mintha egy swing játék lenne. Rá figyelnie kell az adott oldali cornerbacknek, hiszen a Texans épp zónázik. A legtöbb esetben egy orbit motionös fake után a túloldalra megy a swing vagy screen passz a futónak, a védők viszont erre már jobban fel vannak készülve (ez a logikus következő lépés), így kell egy újabb csavar a történetbe.

Beetetés3: Kelce maradt blokkolni a fal többi tagjaival együtt. Ráadásul Reid úgy tanítja a játékot, hogy a fal ne engedje egyből át a védőfalembereket, hanem blokkolják őket egy ideig, mintha egy normál játék lenne. Kelce is így tesz és csak később, tökéletes időzítéssel engedi el emberét, majd kapja meg a labdát.

Az eredmény: Kelce megkapja a labdát, három falember pedig előtte megy blokkolni, így simán össze is jön a 10+ yardos játék és a first down.

Grafikán is meg lehet nézni, mi történt:

Nagyon hasonló játékot sütött el két éve is Reid a Chargers ellen:

Itt is ugyanaz a helyzet. A védelem arra még viszonylag tud reagálni, hogy nem Hill kapja a labdát, hanem megy a swing passz a futónak, hiszen ez a logikus folytatása a fake-nek. Túl is kompenzálnak, két védő a pálya széle felé mozog, így belül megnyílik az út Kelce előtt. Reid zseniálisan húzza szét a pályát, hogy aztán középen támadja a defense-t.

A bonyodalmak után pihenésképp jöjjön egy-két egyszerűbb játék, ahol kevesebb a “trükk” és az “átverés”. Az alábbi játék úgy néz ki, mintha egy tök egyszerű screen lenne, hamar megy a labda az RB felé, akinek az a dolga, hogy megcsinálja a nagy játékot üres területen. De itt is van csavar a dologban, mert a támadófal nem engedi át egyből a védőket, négyen maradnak végig pass protectionben, csak a center megy előre blokkolni a futónak. Ugyan ezt észreveszi az egyik linebacker, de esélye sincs odaérni a futóra, hiszen át kellene mennie a centeren. Más védő viszont közel-távol sincs, ugyanis embereznek, az elkapók pedig elvitték az útból őket (a szélső WR fly útvonallal, a 2.-3. számú pedig keresztező útvonalakkal).

A következő játéknál is csak egy “trükk” van. Tyreek Hill egy úgynevezett jet motionnel indul el a túloldalra, amit nyilván “tisztelni” kell, hiszen halálos fegyver tud ő lenni ilyen playek esetén. A Seahawks pedig tiszteli is. Egy sima RB screen esetén Wagner jó eséllyel kiszagolná a játékot és meg is állítaná, így viszont elterelik a figyelmét és teljesen másra gondol, így a Chiefs ki tudta venni a játékból.

Ez az egyszerűbb játék pedig jó felvezetője volt a következő szépségnek a Rams elleni csodamérkőzésről, hiszen itt is van egy jet motion. Illessük ezt a játékot jet motion play action fake end around RB screen névvel.

A Chiefs itt is azzal kezd, hogy Tyreek Hill elindul egy jet motionnel, de itt van még csavar a történetben. Ezután jön egy play action Huntnak, majd még egy fake Demarcus Robinsonnak, aki end around játékot ad el. Végül pedig Mahomes odadobja Huntnak, akinek egyszer már úgy tett, mintha a kezébe nyomná a lasztit egy futáshoz.

A videó második felében bele tudjuk képzelni magunkat a védők helyébe és meg tudjuk nézni, hogy mire hogyan reagálnak. Sam Shields 37-esben követi Hillt a túloldalra. Cory Littleton (58) és Marcus Peters (22) felmozog a futás veszélye miatt, majd a play actiont és az end aroundot látva elindulnak jobbra. Lamarcus Joynert (20) érdemes még megnézni, neki egyszerűen ki kell várnia és csak kis mértékben mozoghat ide-oda, de nem támadhat semmit. A falembereknek pedig így van idejük megtalálni a helyüket, majd három a kettő ellen könnyedén oldják meg a feladatukat, hogy Hunt befuthasson TD-re.

Reid a fake-eket nem csak arra használja, hogy elindítsa a védőket az egyik irányba, hanem arra is, hogy elvonjon védőket bizonyos területekről, ahová majd aztán végül menni fog a labda. Ezt látni fogjuk még a továbbiakban is.

A következő játék valamennyire hasonlít az előzőhöz, de azért több dologban különbözik is. Kelce és Hill ugyanazon az oldalon állnak fel (jobb), erre a védelemnek különösen figyelnie kell. A snap után pedig mindketten elindulnak a túloldalra: Kelce simán a támadófal mögött, mintha lead blocker lenne, Hill pedig egy fake end aroundot fut, előtte viszont még van egy play action is Damien Williamsnek.

Kelce és Hill mozgása a teljes Chargers LB sort elmozgatja a túloldalra és tök üresen marad a támadók jobb oldala. Emeljük még ki a keresztbe futó elkapót, aki még a szélső CB-t is elviszi magával. Közel-távol nincs egyetlen védő sem, mikor Williams megkapja a labdát és simán megy 30+ yardot vele.

Érdekes lehet még itt kiemelni, hogy Reid szereti bevetni a play actiont, mielőtt a futónak dobná a labdát, ezt már korábbi példánál is láthattátok.

Nézzünk egy teljesen más koncepciót az AFC-döntőről: Mahomes jobbra fut ki a snap után, majd visszadobja balra Damien Williamsnek, aki 20+ yardos TD-t szerez.

Ez is gyönyörű. A védők számára ez egy naked bootlegnek tűnik, amikor a támadófal elindul balra blokkolni (ezt ugyebár követik a védők a front7-ben), az irányító viszont kimozog jobbra az üres területre. Majd mikor a védők rájönnek, hogy abba az irányba kellene mozogni, akkor Mahomes fogja és visszadobja balra a labdát a futónak, aki közben észrevétlenül kiosont a szélre, előtte pedig ott van három falembere takarítani az útból az esetleg megmaradt játékosokat.

Fontos eleme a játéknak, hogy minden elkapó a jobb oldalra megy, így balról elviszik magukkal az összes védőt, hogy érintetlenül juthasson a célterületre Williams. Külön érdemes megnézni, Kelce-t hány védő követi a flat zónába.

Hasonló koncepció a következő játék is:

Megvan a naked bootleg most is, és akár mehetne is a passz a futónak – általában ez történik ilyen játékok során. Mahomes azonban visszafordul ezt követően és Kelcenek dobja a labdát, aki előtte eladta, hogy megy át a túloldalra, de gyorsan visszafordult, még jobban átverve mindenkit. Előtte pedig blokkolók hada, így sima az újabb first down. Érdemes a videó második felében megnézni a linebackereket, mennyire elmentek a saját bal oldalukra.

Andy Reid tehát kvázi mindenkinél jobban tervezi meg és használja a screen játékokat. Az sem véletlen, hogy olyan skill játékosokat próbál összeverbuválni, akik gyorsak, jól mozognak üres területen, illetve a támadófalemberei is atletikusak. Ő maga pedig mindig innovál, új designokat hoz létre, és mindig mindenki előtt jár egy-két lépéssel. Ezért is nevezhetjük az NFL egyik, ha nem a legnagyobb támadógurujának.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!