Connect with us

Playbook

Andy Reid, a screenek mágusa

Andy Reid az NFL egyik, ha nem a legzseniálisabb elméje támadóoldalon, ehhez pedig semmiféle kétség sem férhet. Végre egy Super Bowl gyűrű is a kezére került, hogy minden szempontból biztosított legyen a Hall of Famer státusza. A sok kreatív játéka közül pedig talán kiemelkednek a screen passzai, amik hűen tükrözik, miért is ő a liga egyik legnagyobb koponyája.  

Ha Andy Reid megtervez egy screen játékot, akkor az nem csak abból áll, hogy oké, a fal átengedi a védőket, az irányító löbböli a labdát a futónak, aztán szevasz, csinálj valami szépet. Ezek úgy vannak kitalálva, hogy a védőket hezitálásra késztessék és manipulálják a szemeiket, hogy ne tudják, mi is fog valójában következni. Reid pedig minden kis apró részletre odafigyel a skill playereknél és a falembereknél egyaránt, ráadásul ő maga mutatja meg az edzéseken a játék nüanszait minden poszton, hogy tényleg minden tökéletesen működjön.

Erre pedig már a nyitómeccsen is láthattunk ékes példá(ka)t, de most emellett felelevenítünk korábbi mérkőzéseket is zseniális screen passzokkal.

Kezdjük viszont a legaktuálisabbal, ezzel a gyönyörű orbit motion fake swing middle TE screen játékkal Kelcenek, aminek first down lett az eredménye (all22-ból akartam megmutatni, de az NFL még mindig nem volt hajlandó feltenni a felvételt így lassan egy héttel a találkozó után, szóval így akkor két kameraállásból két külön videóval a közvetítésből): 

 

[ppp_patron_only level=”1500″ silent=”no”]

Beetetés1: A játék azzal kezdődik, hogy Mecole Hardman bemozog Mahomes mellé, ami már azonnal mozgásra készteti a safetyt és a másodvonalbeli védők figyelmét is elvonja. Jön a snap, Hardman pedig orbit motionnel elindul vissza jobbra, megy is a pump fake neki, erre is reagálnia kell a defense-nek.

Beetetés 2: Clyde Edwards-Helaire Mahomes jobb oldaláról a balra indul el a snap után, mintha egy swing játék lenne. Rá figyelnie kell az adott oldali cornerbacknek, hiszen a Texans épp zónázik. A legtöbb esetben egy orbit motionös fake után a túloldalra megy a swing vagy screen passz a futónak, a védők viszont erre már jobban fel vannak készülve (ez a logikus következő lépés), így kell egy újabb csavar a történetbe.

Beetetés3: Kelce maradt blokkolni a fal többi tagjaival együtt. Ráadásul Reid úgy tanítja a játékot, hogy a fal ne engedje egyből át a védőfalembereket, hanem blokkolják őket egy ideig, mintha egy normál játék lenne. Kelce is így tesz és csak később, tökéletes időzítéssel engedi el emberét, majd kapja meg a labdát.

Az eredmény: Kelce megkapja a labdát, három falember pedig előtte megy blokkolni, így simán össze is jön a 10+ yardos játék és a first down.

Grafikán is meg lehet nézni, mi történt:

Nagyon hasonló játékot sütött el két éve is Reid a Chargers ellen:

Itt is ugyanaz a helyzet. A védelem arra még viszonylag tud reagálni, hogy nem Hill kapja a labdát, hanem megy a swing passz a futónak, hiszen ez a logikus folytatása a fake-nek. Túl is kompenzálnak, két védő a pálya széle felé mozog, így belül megnyílik az út Kelce előtt. Reid zseniálisan húzza szét a pályát, hogy aztán középen támadja a defense-t.

A bonyodalmak után pihenésképp jöjjön egy-két egyszerűbb játék, ahol kevesebb a “trükk” és az “átverés”. Az alábbi játék úgy néz ki, mintha egy tök egyszerű screen lenne, hamar megy a labda az RB felé, akinek az a dolga, hogy megcsinálja a nagy játékot üres területen. De itt is van csavar a dologban, mert a támadófal nem engedi át egyből a védőket, négyen maradnak végig pass protectionben, csak a center megy előre blokkolni a futónak. Ugyan ezt észreveszi az egyik linebacker, de esélye sincs odaérni a futóra, hiszen át kellene mennie a centeren. Más védő viszont közel-távol sincs, ugyanis embereznek, az elkapók pedig elvitték az útból őket (a szélső WR fly útvonallal, a 2.-3. számú pedig keresztező útvonalakkal).

A következő játéknál is csak egy “trükk” van. Tyreek Hill egy úgynevezett jet motionnel indul el a túloldalra, amit nyilván “tisztelni” kell, hiszen halálos fegyver tud ő lenni ilyen playek esetén. A Seahawks pedig tiszteli is. Egy sima RB screen esetén Wagner jó eséllyel kiszagolná a játékot és meg is állítaná, így viszont elterelik a figyelmét és teljesen másra gondol, így a Chiefs ki tudta venni a játékból.

Ez az egyszerűbb játék pedig jó felvezetője volt a következő szépségnek a Rams elleni csodamérkőzésről, hiszen itt is van egy jet motion. Illessük ezt a játékot jet motion play action fake end around RB screen névvel.

A Chiefs itt is azzal kezd, hogy Tyreek Hill elindul egy jet motionnel, de itt van még csavar a történetben. Ezután jön egy play action Huntnak, majd még egy fake Demarcus Robinsonnak, aki end around játékot ad el. Végül pedig Mahomes odadobja Huntnak, akinek egyszer már úgy tett, mintha a kezébe nyomná a lasztit egy futáshoz.

A videó második felében bele tudjuk képzelni magunkat a védők helyébe és meg tudjuk nézni, hogy mire hogyan reagálnak. Sam Shields 37-esben követi Hillt a túloldalra. Cory Littleton (58) és Marcus Peters (22) felmozog a futás veszélye miatt, majd a play actiont és az end aroundot látva elindulnak jobbra. Lamarcus Joynert (20) érdemes még megnézni, neki egyszerűen ki kell várnia és csak kis mértékben mozoghat ide-oda, de nem támadhat semmit. A falembereknek pedig így van idejük megtalálni a helyüket, majd három a kettő ellen könnyedén oldják meg a feladatukat, hogy Hunt befuthasson TD-re.

Reid a fake-eket nem csak arra használja, hogy elindítsa a védőket az egyik irányba, hanem arra is, hogy elvonjon védőket bizonyos területekről, ahová majd aztán végül menni fog a labda. Ezt látni fogjuk még a továbbiakban is.

A következő játék valamennyire hasonlít az előzőhöz, de azért több dologban különbözik is. Kelce és Hill ugyanazon az oldalon állnak fel (jobb), erre a védelemnek különösen figyelnie kell. A snap után pedig mindketten elindulnak a túloldalra: Kelce simán a támadófal mögött, mintha lead blocker lenne, Hill pedig egy fake end aroundot fut, előtte viszont még van egy play action is Damien Williamsnek.

Kelce és Hill mozgása a teljes Chargers LB sort elmozgatja a túloldalra és tök üresen marad a támadók jobb oldala. Emeljük még ki a keresztbe futó elkapót, aki még a szélső CB-t is elviszi magával. Közel-távol nincs egyetlen védő sem, mikor Williams megkapja a labdát és simán megy 30+ yardot vele.

Érdekes lehet még itt kiemelni, hogy Reid szereti bevetni a play actiont, mielőtt a futónak dobná a labdát, ezt már korábbi példánál is láthattátok.

Nézzünk egy teljesen más koncepciót az AFC-döntőről: Mahomes jobbra fut ki a snap után, majd visszadobja balra Damien Williamsnek, aki 20+ yardos TD-t szerez.

Ez is gyönyörű. A védők számára ez egy naked bootlegnek tűnik, amikor a támadófal elindul balra blokkolni (ezt ugyebár követik a védők a front7-ben), az irányító viszont kimozog jobbra az üres területre. Majd mikor a védők rájönnek, hogy abba az irányba kellene mozogni, akkor Mahomes fogja és visszadobja balra a labdát a futónak, aki közben észrevétlenül kiosont a szélre, előtte pedig ott van három falembere takarítani az útból az esetleg megmaradt játékosokat.

Fontos eleme a játéknak, hogy minden elkapó a jobb oldalra megy, így balról elviszik magukkal az összes védőt, hogy érintetlenül juthasson a célterületre Williams. Külön érdemes megnézni, Kelce-t hány védő követi a flat zónába.

Hasonló koncepció a következő játék is:

Megvan a naked bootleg most is, és akár mehetne is a passz a futónak – általában ez történik ilyen játékok során. Mahomes azonban visszafordul ezt követően és Kelcenek dobja a labdát, aki előtte eladta, hogy megy át a túloldalra, de gyorsan visszafordult, még jobban átverve mindenkit. Előtte pedig blokkolók hada, így sima az újabb first down. Érdemes a videó második felében megnézni a linebackereket, mennyire elmentek a saját bal oldalukra.

Andy Reid tehát kvázi mindenkinél jobban tervezi meg és használja a screen játékokat. Az sem véletlen, hogy olyan skill játékosokat próbál összeverbuválni, akik gyorsak, jól mozognak üres területen, illetve a támadófalemberei is atletikusak. Ő maga pedig mindig innovál, új designokat hoz létre, és mindig mindenki előtt jár egy-két lépéssel. Ezért is nevezhetjük az NFL egyik, ha nem a legnagyobb támadógurujának.

[/ppp_patron_only]

16 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
d zoli
d zoli
2020-09-17 11:54

Köszi. Az AFC championship játék az nem volt ineligible man downfield véletlenül?

katonadani
Reply to  d zoli
2020-09-17 13:04

Nem, mert 23 yardosról indították a playt és 22 yardoson áll a legelső falember a passz elengedésének pillanatábancomment image , 1 yard pedig még megegedett az NFLben is :)

d zoli
d zoli
Reply to  katonadani
2020-09-17 14:23

Nálam ez 37 inch volt akkoriban :)

bjeela
bjeela
2020-09-17 12:45

Kösz, Dani. És akkor most képzeljük el, hogy Burrow Reid keze közé kerül. Vagy DWatson. Vagy Stafford. Vagy Mayfield. Vagy Trubisky. Jó, ez vicc volt, MVP Trubnak nem kell a Rozmár segítsége, anélkül is a liga történelmének legjobbja.

Krisztian Fekete
Krisztian Fekete
Reply to  bjeela
2020-09-17 12:53

Jó, de Trubisky attól ilyen jó, hogy az a Nagy a head coach, aki szintén Reid mellett tanulta a szakmát.

LG
LG
Reply to  Krisztian Fekete
2020-09-17 13:21

Vagy Trauby tanítja Nagyt! Aztán kéz a kézben fognak Hall of Fame-be menni, természetesen Pace-el együtt (vagy ki az utcára a szezon végén…)

bjeela
bjeela
Reply to  LG
2020-09-17 20:38

Persze, hogy kimennek az utcára együtt ünnepelni a tömeggel. Amúgy meg természetesen Trub mindent is jobban tud, mint bárki.

bjeela
bjeela
Reply to  Krisztian Fekete
2020-09-17 20:38

Őőőőőőőő… nem. De azért csinos próbálkozás volt. ;)

Staten Island
Staten Island
2020-09-17 18:40

Ebbe rendesen beleszédültem, kiváló összeállítás.

conspiracy theory
conspiracy theory
2020-09-17 20:38

Olyanok ezek a játékok, mintha Mozart festette volna ;)

bjeela
bjeela
Reply to  conspiracy theory
2020-09-17 20:50

Hja kérem, a műveltség jelentősen segíti a kreativitást. Vagynem… Mondjuk őszintén szólva sosem értettem, főleg gyerekként, hogy miért pont azt tekintjük műveltnek, aki elolvasta a világirodalom klasszikusait és miért nem azt, aki tökéletesen tudja, kicsoda Manócska, Tádé, Vackor, Karak, Mikkamakka, Dömdödöm, Rémusz bácsi vagy Frakk?

conspiracy theory
conspiracy theory
Reply to  bjeela
2020-09-17 23:44

Ez olyasmi mint a PFF statisztika (, vagy az IQ). Kevesen tudják, hogy valójában mit jelent (a műveltség esetén szerintem senki), viszont kiváló fegyver egymás revolverezésére. Sőt, minél kevesebb az ismeret, annál magabiztosabbá válnak egyesek ;)

bjeela
bjeela
Reply to  conspiracy theory
2020-09-18 06:01

Beszótá? Kóstógacc? Megeszlek betűtésztábó, kisgyerek! Asszed okosabb vagy, mer kűfődiű írod a nevedet, de assetudod, hogy a Mozart a cukrász volt és ő találta fel a Mozart golyót! Lézer…

conspiracy theory
conspiracy theory
Reply to  bjeela
2020-09-18 08:29

Komoly hiányosságaid vannak: Elárulom, Mozart egy bernáthegyi kutya.

bjeela
bjeela
Reply to  conspiracy theory
2020-09-18 10:00

Nem is, merhogy most jól utánanéztem a dolognak és igazábó fafaragómester vót az istenatta és ő készítette a legjobb fabábúkat, ezért lett világhíres a Mozart kugli, amit később a rokonnya, aki cukrász megcsinát marcipánybú, de eltörött nekije a teteje, mert ügyetlen vót és ahogy gurút a fődön golyóbis lett belőle, amit jobban szerettek a népek. Na ez a történettye nekije. Most mit bámúsz? Ne nézzé, kérdezzé! A okosabbtó nem szégyen tanúni. Ammeg én vagyok.

d zoli
d zoli
Reply to  conspiracy theory
2020-09-18 10:30

Sose jöttem rá, hogy ő nem tudta vagy az izmos, okos fiatalemberekkel trollkodott.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x