Connect with us

Összefoglaló

Bill O’Brien elintézte, a Chiefsnek meg sem kellett izzadnia

Toronymagas favoritként kezdte meg a szezont a Kansas City Chiefs, a fogadóirodák közel 10 ponttal gondolták jobbnak a címvédőt a Houston Texansnál. Nem is tévedtek: nagy szerződést nem nehéz adni egy franchise irányítónak, a csapatépítéshez azonban ez kevés – és ez most ismét bebizonyosodott.

A 2020-as idény egy parázsnak ígérkező találkozóval kezdődött, a Texans már az első héten esélyt kapott arra, hogy revansot vegyen az előző szezon rájátszásában 24-0-s előnyből elszenvedett vereségért. Nem is kezdődött rosszul mérkőzés: egy-egy punt mindkét oldalon, majd Deshaun Watson vezetett egy pofás 80 yardos TD-drive-ot. 7-0, egy pillanatra elhittük, hogy izgalmas lesz, majd elkezdte éreztetni a hatását a Bill O’Brien magic.

Mégsem olyan egyszerű pótolni DeAndre Hopkinst

A Texans a holtszezonban elcserélte a liga egyik legjobb elkapóját, DeAndre Hopkinst a Cardinalshoz egy második körös pickért és a futó David Johnsonért cserébe, majd érkezett Randall Cobb és Brandin Cooks a WR-sorba. Papíron még védhető is lenne a dolog, hisz az egy Hopkinst három átlag feletti játékosnak elvileg tudnia kellene pótolnia, ráadásul így egy sokkal diverzebb, nehezebben levédekezhető offense-t futtathat a Texans – na, ebből semmit nem láttunk.

DJ nem játszott rosszul, Carlos Hyde-hoz képest előrelépés, lehet akár egy nagyon jó idénye is. A probléma az, hogy ő továbbra is egy futó, önmagában kvázi értéktelen: hiába futott három negyed alatt 56 yardot és egy TD-t 6,2 yardos átlaggal, ha közben a csapat 31-7-re ég, Watson pedig 12/20, 139 yard, 0 TD, 1 INT számokat produkál.

A passzjáték halott volt. A Cobb-Fuller-Cooks-Stills négyes semmit nem tett hozzá a mérkőzéshez, pláne nem kulcsszituációkban. Persze nem lesz mindig ennyire homály az elkapósor, de Hopkins nélkül nincs igazi playmaker, akit nyugodtan lehet keresni az end zone-ban vagy 3. kísérleteknél.

Nézzük csak meg például Tyreek Hillt. Láthatatlan volt a mérkőzés nagy részében, Sammy Watkins és Travis Kelce kapta a legtöbb targetet, de amikor égett a ház, akkor rendre megvillant fontos first downt vagy TD-t szerezve harmadik kísérletekre (a Super Bowlon is ezt csinálta). A diverzitás jó, de a sok lúd disznót győz elv csak a legritkább esetekben vezet győzelemhez, nem véletlenül kapnak brutális pénzeket az elkapók.

A Chiefs offense tényleg jobb lett, de nem az első körös futó miatt

Andy Reidék all int mondtak az offense-re, amikor az első kör végén a futó Clyde Edwards-Helaire-t választották. Nem is vallott szégyent az újonc, 25 futásból 138 yardot és egy TD-t termelt, Kareem Hunt óta nem volt ennyire robbanékony és megállíthatatlan futója a csapatnak. Futni viszont nem lehet támadófal nélkül.

Nem nézett ki annyira jól a támadófal belseje, miután a kezdő guard, Laurent Duvernay-Tardif opt outolt. Természetesen egy guard kiesése nem végzetes, de azért egy minőségi játékos kiesése mindig probléma. A Chiefs jobb híján a sérülések és formahanyatlás miatt kvázi leszázalékolt Kelechi Osemelét hozta pótlásnak, és az első mérkőzése alapján óriási fogás volt. A Ravens és a Raiders korábbi elit guardja szinte legjobb formáját nyújtotta, óriási szerepe volt CEH teljesítményében, az idei offseason legnagyobb fogása lehet.

Összegzés

A Chiefs gyakorlatilag hiba nélkül játszott. Patrick Mahomes 211 yarddal és három TD-vel fejezte be a mérkőzést, illetve volt két-két elejtett TD-je és INT-je – kicsit még rozsdás, az a pár turnover worthy dobása nagyon homály lett. Mitchell Schwartz a tavalyi tökéletes játéka után (nulla sack egész szezonban) most szinte rögtön engedett egy sacket, de utána ő és az egész támadófal jól teljesített – goal line szituációkat kivéve, ahol JJ Watték mindig megállították CEH futásait.

Travis Kelce továbbra is elit, és a Chiefs-szurkolók örömére úgy néz ki, hogy Sammy Watkins ott folytatja, ahol a rájátszásban abbahagyta (igaz, tavaly is jól kezdett, aztán beleszürkült a mezőnybe). Illetve dicsérjük meg Andy Reidet, aki úgy tűnik, végleg megtanulta menedzselni az órát, illetve elég tökös volt ahhoz, hogy 7-0-s hátrányban, mélyen a saját térfelén nekimenjen egy 4&rövidnek. Egyedül Demarcus Robinsont lehet lehúzni, aki két TD-t is elejtett, de ennyi most belefért.

Most nem voltak nagy játékok a Chiefstől, végig a rövid passzokra és futásokra alapoztak, már csak azért is, mert a Texans két hátsó safetyvel próbálta limitálni a mély labdákat, így pedig nagyobb terület volt a line of scrimmage körül. Mahomesék persze így is lehengerlően tudtak haladni, nem nagyon találni ellenszert erre az offense-re.

A védelem is jól játszott, ameddig tétje volt a mérkőzésnek, az utolsó 10 percre már kiengedett az egység. A védőfal jó, Chris Jones továbbra is elit, ráadásul most Frank Clark is jól játszott. Az igazi pozitívum azonban a secondary, kifejezetten jól muzsikált az egység az újonc L’Jarius Sneeddel a kezdőben (Tyrann Mathieu QB-hitje után ő halászta le Watson labdáját).

A Texans oldaláról sok pozitívumot nehéz elmondani. A támadófal nem játszott jól, Laremy Tunsil továbbra sem tudja kinőni a fölösleges büntetéseket, az elkapókról pedig korábban már beszéltem. David Johnson jó volt, 11 futásból 77 yardot és egy TD-t szerzett, de egyedül kevés. A védelem is gyenge volt, nem nagyon sikerült nyomást generálni az egy szem Schwartz-hibát leszámítva, futás ellen pedig még a vártakhoz képest is alul teljesített az egység. Tekintve, hogy jövő héten a Ravens ellen játszik a Texans, ez nagyon rossz előjel.

Houston Texans@Kansas City Chiefs 20-34

33 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
33 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ThySoul
ThySoul
2020-09-11 06:19

Félidőnél ott is hagytam a francba a meccset. Egyszerűen nem éreztem most se egy pillanatra hogy a texans megbírja fogni a chiefst. Ugyanez volt a tavalyi idénynyitó meccsen, de legalább ez szórakoztató volt valamennyire :D

vabu
vabu
2020-09-11 06:46

Bántóan sima meccs lett,bíztam benne hogy egy kard ki kard meccs lesz mindenki kirakja amilye van,de nem így történt.

rowi
rowi
2020-09-11 07:52

hot take alert: aztán nehogy a chiefs legyen az első második veretlen bajnok

ThySoul
ThySoul
Reply to  rowi
2020-09-11 08:16

Szegény dolphins meg hol marad? :'(

rowi
rowi
Reply to  ThySoul
2020-09-11 08:30

öööö azóta:)

makosteszta
makosteszta
Reply to  rowi
2020-09-11 08:32

Azért meglepne, ennél a Texansnál jóval komolyabb ellenfelek is jönnek majd.

Fetyke
Fetyke
Reply to  rowi
2020-09-11 12:22

Több, mint egy évtizede volt már egyszer, amikor ugyanezt hittük… Aztán a semmiből jött egy csapat és 6.-ik kiemeltként sorra verte meg a PO-ban a jobbnál jobbakat, hogy aztán a döntőben a Patset is legyőzze. Ezért (is) szeretjük nagyon ezt a sportot.

makosteszta
makosteszta
2020-09-11 08:32

A Houston támadásainak egyszerűen nem volt mélysége, csak rövideket tudtak megjátszani, de ehhez meg se perc alatt tudott alkalmazkodni a Chiefs, nagyon beszűkült a pálya.

Értem én, hogy BoB egy ilyen Pats lightot akar összehozni, de azért az is csak egy Gronkkal működött. Talán korai még ítéletet mondani egy meccs után, de most úgy néz ki, sikeresen kiherélte a csapatot Nuk elküldésével.

katonadani
Reply to  makosteszta
2020-09-11 08:37

szerintem inkább a Chiefs direkt szűkítette be a pályát és nem engedte a mélyeket

Péter Török
Péter Török
Reply to  katonadani
2020-09-11 10:26

Abban esetleg tudtok nekem segíteni hogy az újonc CB(Sneed), mennyit volt pályán mennyi elkapást engedett meg hasonlók,mert nekem roppant mód tetszett az a játéka amit láttam, és érdekelnének ilyen típusú statisztikák is.

katonadani
Reply to  Péter Török
2020-09-11 10:33

ilyen korán még nincsenek fent ezek az adatok :)

Péter Török
Péter Török
Reply to  katonadani
2020-09-11 11:15

rendben,köszönöm :)

katonadani
Reply to  Péter Török
2020-09-11 16:32

55 snap, 3 tackle, 2 missed tackle, 6 target, 2 elkapás, 19 yard (1 YAC), 1 INT, 1 PBU, 3,5ös engedett passer rating (62,5ös PFF coverage grade)

acsdav2
acsdav2
Reply to  katonadani
2020-09-11 17:50

A PBU az mi? :) passing-break lehet az első 2 betű, de az u? :)

katonadani
Reply to  acsdav2
2020-09-11 19:31

up :D
pass breakup, szóval leütött passz

ThySoul
ThySoul
Reply to  makosteszta
2020-09-11 08:54

Nekem inkább úgy tűnt hogy semmi extra a csapatban. Jó csapat, valszeg playoff, de szeritnem ha 10 alkalommal játszanának egy chiefs szintű csapattal akkor se nyernének.

Danika
Danika
2020-09-11 10:33

A meccs egyik meglepetése számomra az volt, hogy a védelmek rengeteg elhibázott szerelése ellenére a támadók egyik oldalon se pakoltak fel 35+ pontot.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Danika
2020-09-11 12:09

De csak azért mert a Chiefst nem kényszerítette erre rá a Texans. Most nem aludtak úgy bele a meccsbe, mint januárban és így ennyi is bőven elég volt. A második félidőben vezetett első TD drive után Mahomesék nagyon visszavettek már a játékhívásokból is, elkezdték indokolatlanul sokszor futtatni a labdát, de most ez is bőven belefért. Végig azt éreztem, hogy ha kellet volna 50 pont, akkor a Kansas megint röhögve eléri azt ezen a meccsen.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Fetyke
2020-09-11 15:42

Mi is éppen arról beszéltünk, hogy Mahomes szinte közönyösen játszott. Igaz, hogy ő amúgy sem izgulós típus, de érezni lehetett, hogy messze nem nyomták padlóig a gázt.
(Kicsit a régi Moldova viccre emlékeztetett a meccs még a szociból, amikor a magyar sofőr a Rába kamionnal megpróbál megelőzni egy Scaniát. Egy darabig mennek egymás mellett, a magyar nyomja a Rábának, ami belefér, már majdnem megelőzi, amikor a Scaniás felmutatja a 4 ujját és hirtelen állva hagyja a Rábát. A következő parkolóban odamegy hozzá a magyar:
-Mit mutogattál nekem?
-Azt, hogy még 4 sebességem van…)

Fetyke
Fetyke
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-09-11 16:05

:)))
Igen, pontosan ezt éreztem én is. És a legnagyobb baj az, hogy ezt tényleg nem tegnap írta Moldova, és magam is ismerem…

Vargusz
Vargusz
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-09-11 17:29

Erre a magyar: akkor miért nem mész kö…g!!

acsdav2
acsdav2
Reply to  Fetyke
2020-09-11 17:49

Egyrészt KC, nem Kansas, mert a csapat Missouri államban található. :D Másrészt abban nincs semmi meglepő, hogy Mahomesék ha akarják a liga rosszabbik harmadának (ahová a Texans védelme tartozik), de talán a felének is felteszi gond nélkül az 50-et. :)

Fetyke
Fetyke
2020-09-11 12:09

Rövid összegzés: A két csapat közti tudáskülönbség semmit nem változott a januári PO mérkőzés óta. A Texansnak ismét nem volt semmi esélye a labda egyik oldalán sem.

pritek
pritek
2020-09-11 14:44

Vicces hogy a csapat statokat bongeszve, meg nem mondanad ezt az eredmenyt.
Ez a Texans rem gyenge volt. Teljesen otlettelen tamadosor, egy rakat kozepso futassal.
A Chiefs jatekai viszon olyan szepen ki voltak dolgozva hogy azt festeni lehet. CEH futott yardjainak a felet meg en is tudtam volna hozni, olyan blokkokat kapott es ugy meg voltak tervezve az utvonalai.
Szerintem kijelentheto, hogy ez a meccs alapjan semmit nem tudtunk meg a KC valodi erejerol. Futyultek, a Texans meg bohoc ruhaban ugralt hozza.

acsdav2
acsdav2
Reply to  pritek
2020-09-11 17:36

1. CEH-vel kapcsolatban még véletlenül se tévedhettél volna nagyobbat. Amikor úgy tűnik, hogy sokáig nem érnek hozzá, mert a fal blokkol remekül, akkor is nagyon sokat hozzáad azzal, hogy tökéletes ütemben vált irányt és robban be a lyukba. Másrészt meg prototípus RB alkat révén nagyon nehéz szerelni és elképesztő mennyiségben harcolta ki a missed tackle-ket. Ami hiányérzet számomra, hogy nem vonták be a passz-játékba, pedig az LSU-ban nagyon jól mozgott ezen a téren is.
2. A KC-ről pont azt tudtuk, hogy semmit sem gyengültek. A védelem remek, amíg tartott a meccs 7-31-ig, addig kiválóan játszottak. A támadósor pedig mondhatni beillesztett a játékába egy új elemet, az időmorzsolós drive-ok vezetését.

pritek
pritek
Reply to  acsdav2
2020-09-11 19:31

Egyetertunk. Abban, hogy nem ertunk egyet. En ugy lattam, hogy nagyon komoly lyukakat csinaltak neki, folyamatosan tobben huztak elotte es ezek a rohadt gyors jatekok is segitettek. Ugyes volt, nem mondtam egy szoval sem, hogy nem, de nagyon komoly munkat vegeztek elotte.
A KC vedelmerol meg pont semmit nem tudtunk meg. Mi volt az a kihivas aminek remekul ellenalltak? A Texans annyi feladator nem adott nekik mint amennyit egy nyugdijas otthon adhatott volna.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
2020-09-11 15:54

OFF: változott a horse collar szabály is, vagy csak benézték a bírók, ami Kelce “ellen” történt? (semmi)

renningan
renningan
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-09-11 16:13

Mintha a közvetítés során azt mondták volna, hogy jogos volt a büntetés, mert nem csak a mezt fogta meg a védő, hanem valahogy a védőszerelést is, ami azon a területen (a név környékén) szintén szabálytalannak számít.

katonadani
Reply to  renningan
2020-09-11 16:32

yep, a bíró mondta a közvetítésben, hogy ez a szabály

Fetyke
Fetyke
Reply to  katonadani
2020-09-11 17:29

Sőt! Nem akarok hülyeséget beszélni (pedig tudom sokszor sikerül), de úgy tudom, hogy azon a területen csak önmagában a mezhúzás is horse collarnak minősül akkor is, ha a védőfelszereléshez nem érnek hozzá. Egyrészt mert az is sérülésveszélyes önmagában, másrészt meg gondolom így elkerülhetők a fölösleges viták.

acsdav2
acsdav2
Reply to  Fetyke
2020-09-11 17:36

Én is így tudom a szabályt.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  katonadani
2020-09-13 00:10

Nem hallottam sajnos, a kommentátor belepofázott, valami teljesen más témáról :(

Everlast77
Everlast77
2020-09-11 21:19

Kb azt tudtuk meg, hogy a Texans ettől még simán nyerheti a csoportot. A KC secondary meg finoman szólva sem lett tesztelve. Szóval nem tudtunk meg semmit :)

33
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x