Connect with us

Hír

Holnap estig kell keretet szűkíteni, ezeket az új szabályokat érdemes tudni

Holnap estig rengetegen vesztik majd el az állásukat az NFL-ben (egyesek persze csak rövid időre), magyar idő szerint szombat este 10-ig kell ugyanis 80-ról 53-ra szűkíteniük a csapatoknak a kereteiket. Idén a megszokottakhoz képest viszont kicsit más lesz a rendszer, ugyanis több újdonságot is bevezetett a liga a koronavírus miatti furcsa szezonra és bizonytalanságra való tekintettel – nem mindegyik kapcsolódik szorosan a keretszűkítéshez, de a keret menedzselése miatt érdemes őket tudni.

Kibővített, 16 fős gyakorlócsapatok extra bevédési lehetőséggel

Az NFL idén kibővítette a gyakorlócsapatok nagyságát a nagyobb rugalmasság érdekében, így tíz helyett 16 játékos lehet a Practice Squadban, ráadásul közülük akár hat is lehet veterán játékos, függetlenül attól, hány elismert szezonja van.

Ezen kívül minden csapat minden héten leadhat egy négyfős listát, akik védettek lesznek a gyakorlócsapatukban, tehát más franchise-ok nem rabolhatnak rájuk. Eddig ugyebár úgy szólt a szabály, hogy ha valaki a saját aktív keretébe akart más gyakorlócsapatból igazolni, akkor megtehette. Most heti négy játékost be lehet védeni ez ellen.

Lerövidített IR és korlátlan számú visszatérési lehetőség

Régen ha IR-re kerültél, akkor véget is ért a szezonod. 2012-ben az NFL bevezette, hogy egy játékos visszatérhet IR-ről 8 kihagyott meccs után, azóta pedig már két focistával is meg lehet ezt tenni. Az idei év viszont igazán megengedő lesz a sérült játékosok kezelésével kapcsolatban.

Az eddigi nyolc meccs helyett csak hármat kell IR-en tölteniük az oda rakott játékosoknak, utána visszatérhetnek onnan az aktív keretbe. Ráadásul nem csak ketten, mint eddig, hanem bárhányan.

A keretszűkítéshez kapcsolódóan érdemes megjegyezni, hogy ha valaki a holnap esti határidő előtt kerül IR-re, akkor nem térhet vissza ebben a szezonban, keretszűkítés utáni IR-re kerülés után viszont már igen (hivatalosan más is a neve a listának, Injured Reserve – Designated For Return, de ez nem fontos).

Akár 55 fős keretek is lehetnek szezon közben

Ugyan 53 főre kell csökkenteni a kereteket holnap este, szezon közben előfordul majd, hogy akár 55 fős kereteket is láthatunk. A csapatoknak ugyanis meglesz az opciójuk, hogy a gyakorlócsapatból maximum két játékost felhozzanak az aktív keretbe (meccsnap előtti estig), majd a mérkőzés utáni napon visszategyék őket a gyakorlócsapatba anélkül, hogy waiverre kellene tenniük őket.

Ez nem kötelező és korlátozások is vannak rá, ugyanis ezt játékosonként kétszer teheted meg, harmadjára már nem mehet vissza a gyakorlócsapatba csak úgy – tehát vagy aktív keretben kell tartani, vagy waiverre kerül.

46 helyett 48 fős meccsnapi keretek

A meccsnapi kereteket 46 főről 48-ra bővítette a liga, és minden csapatnál kell lennie nyolc támadófalembernek ebben a meccsnapi keretben. Eddig hét inaktív játékos volt csapatonként, most 5-7 lesz, a gyakorlócsapatból felhozott játékosoktól függően.

(via Jimmy Kempski)

5 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vicgeordie
Vicgeordie
2020-09-04 11:47

Azt sejtem, hogy lesz itt varázslás az élelmesebb HC-októl bőven ebben a nagy rugalmasságban :)

RA7
RA7
2020-09-04 18:33

Ezt az IR dolgot sose értettem. Oké hogy olyan kerül oda aki komoly sérülést szenved de ha mitomen valaki a playoffra épülne fel miért ne térhetne vissza? Ha valaki felépül és a csapat is úgy látja lehessen azonnal bevethető. Nem értem miért van ez a szabály, na meg a keretszűkítés után meg zéró esély hogy visszatérjen. Tudja valaki ennek a pontos okát miért van így?

katonadani
Reply to  RA7
2020-09-04 20:55

hogy ne lehessen a sérülésekkel játszani, hogy aki kicsit is sérült, azt IRre teszed, aztán igazolsz vkit satöbbi.

reszelo.aladar
reszelo.aladar
2020-09-07 11:11

Inkább az a fura, hogy van egy max 53 fős keret mint főszabály, majd gyártanak hozzá egy füzetnyi kivételt. Legyen 70-80 fő a szezon előtt és slussz. Így a sérültet nem kell IR-re tenni, hanem csak simán sérült marad és jön vissza amikor tud. Nem kéne külön gyakorló csapat sem, akit kivágtál az megy a waiverre. A meccskeretet sem kellene limitálni, ha valakinek van pénze, vigye az egész pereputtyot., ha nem férnek el az öltözőben az az ő gondja.

katonadani
Reply to  reszelo.aladar
2020-09-07 11:11

“ha valakinek van pénze”
épp erről szól az NFL alapja, hogy ne az számítson, kinek van pénze és kinek nem (mármint relatíve, nyilván mindenkinek rohadt sok pénze van :D), hanem esélyegyenlőség és kiegyenlítettség legyen

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x