Connect with us

Beharangozó

Az Öregember és a Csodafiú – Buccaneers @ Bears

Két 3-1-es gárda találkozik, mégis elég nagy különbség van a két csapat megítélésében. A Bears kisebb szerencséknek és gyengébb ellenfeleknek köszönhetően jól kezdett, de a mutatott játékuk alapján továbbra is kevesen várnak tőlük playoffot. Eközben a Buccaneers egyre magabiztosabb és összeszokottabb csapat benyomását kelti, akik könnyen kompetitívek lehetnek a rájátszásban is.

Öregember nem vénember

Tom Brady csapatváltásával kapcsolatban sokan szkeptikusak voltak, valamint elmúlt évekbeli teljesítménye is aggodalomra adhatott okot a jövőt illetően. Négy forduló után azonban kijelenthető, hogy nem ebben az évben zuhan(t) be a legendás irányító.

Az ötödik fordulóra kanyarodva touchdown átadásokban harmadik, yardokban hatodik, tiszta zsebben pedig a negyedik legpontosabb irányító a ProFootballFocus adatai szerint. Satnya karja pedig olyannyira bírja az idő próbáját, hogy 20 yardot meghaladó labdákból egyenesen ő gyűjtötte a második legtöbb yardot a ligában. Mindezeket a számokat úgy produkálja, hogy a jónak titulált Buccaneers elkapó szekció gyengélkedése miatt az ő labdáit ejtik el a legnagyobb százalékkal a társak. Megsüvegelendő teljesítmény.

Ami viszont ezen a mérkőzésen igazán releváns lehet és Brady apó egyetlen Achilles sarka így öregkorára, az a nyomás alatti játék. Ebben ugyanis kifejezetten gyengén teljesít, mindössze a passzainak 44 százaléka talál célt, ha megzavarják, márpedig péntek hajnalban erre jó esély mutatkozik. A Bears defense ugyanis nem olyan félelmetes, mint 2-3 éve, de továbbra is képes a védőfal dominálni a gyengébb offensive line-ok ellen. A Tampa Bay támadófala ugyan eddig elég jól muzsikál, de található benne gyenge pont, amit a Macik védelme kihasználhat.

Donovan Smith például ilyen, aki az eddigi négy forduló alatt már 3 sacket és 8 nyomást engedélyezett az ellenfeleknek. De hasonló számokat tud felmutatni a fal közepén Alex Cappa is, aki szintén sok siettetést hozott Brady nyakára. A Bears passzsiettetés sackekben nem tartozik a liga elitjéhez, de nyomásgyakorlásban annál inkább. Khalil Mack 22-szer, Akiem Hicks pedig 16-szor zavarta meg az ellenfelek irányítóit, ezek pedig a saját posztjukon top3-as számok. A meccs kulcspárharca lehet tehát, hogy a falak csatáját ezen az oldalon a Bears megtudja-e nyerni, mert csak így lesz esélyük lelassítani Bradyéket.

Ugyanis ha a védőfal nem tud nyomást gyakorolni az irányítóra, akkor a veterán QB folytathatja eddigi dominanciáját a pálya mély részén. A Bears secondary ugyanis nem tudja hozni a korábbi formáját, a legjobb játékosuk az újonc Jaylon Johnson, aki valóban a védelem jobb játékosai közé tartozik, de az egész egységet minősíti, hogy ehhez egy közepes teljesítmény is elég tőle. Ahogy fentebb említettem a 20 yardos átadásoknál Brady egyelőre a ligaelitbe tartozik, és pont ilyen mély labdákkal lehet a Bears defense-t keresztre feszíteni.

Hasonló fejfájást okozhat a két tight end a pálya közepén, mert Danny Trevathan, Roquan Smith és Eddie Jackson (akik fő feladata lenne ezt a részt biztosítani) konkrétan kritikán alul teljesítenek coverage-ben. Hárman együtt az őrizetükbe szánt labdák több mint 80%-át engedik értékesíteni és elkapás után is rengeteg yardot engednek. Ezen mindenképpen változtatniuk kell ezen a meccsen, mert Rob Gronkowski kezd magára találni, Brate is használható és a meglepetés ember Scotty Miller is itt éli ki igazán magát (OJ Howard lehetett volna még veszélyes, de sajnos egész évre kidőlt). Annál is inkább hangsúlyos lehet a szerepük, mert a Tampa Bay elkapószekció továbbra sem makkegészséges. Még ha tudják is vállalni a játékot, Godwin és Evans akkor sem lesz teljes értékű.

Minden csoda három napig tart

A labda túloldalára evezve a Bears irányítókérdésével kell kezdenünk. Az teljesen nyilvánvaló, hogy Trubisky sem rövid, sem hosszútávon nem megoldás a Macik számára. Ellenben Nick Folestól sem lehet azt a csodát várni, ami a mesékben történik és persze kifuthat neki egy-egy jobb teljesítmény, de összeségében nem lesz jobb.

A liga egyik legpontatlanabb irányítója, miközben átlagosan alig próbálkozik 6 yardnál hosszabb passzokkal, aminél csak Wentz és Darnold statisztikája rosszabb. Az offense gyengélkedését nem lenne fair persze csak az ő nyakába varrni, mert Matt Nagy is megbukott, mint offense guru. A Bears játéka hónapok (évek) óta nem igazán mutat fejlődést.

A Buccaneers ellen márpedig el fog kélni a kreativitás, mert semmiben sem kiemelkedő az egység, ellenben elég kiegyensúlyozottak. A nyomás a fal szélén kívül a fal közepéről is érkezik, köszönhetően Vita Vea fejlődésének és Ndamukong Suh játékának, akik ketten együtt 20 nyomást produkáltak már a szezonban. Hogy ez miért fontos? Mert a Bears támadófalának a közepe talán a leggyengébb idén. Cody Whitehair játéka rengeteget esett vissza az elmúlt évhez képest, de James Daniels és Germain Ifedi sem lehet büszke a teljesítményére. Mindenképpen itt okozhat a legnagyobb pusztítást a vendég gárda.

Mint említettem a Bears passzjáték elég rövid passzokkal operál, ez pedig azt jelenti, hogy viszonylag nagy nyomás lesz a linebacker soron és a box közelében dolgozó defensive backeken. Ennél jobban nem is jöhetne semmi kapóra a vendégeknek. Ugyanis a liga legjobb formában lévő linebackere náluk játszik Lavonte David személyében, aki egyszerűen makulátlan coverage-ben. Hozzá csatlakozik Carlton Davis és Antoine Winfield is, akik kiváló ütemben képesek megérkezni a line of scrimmage közelébe és mint a gyorsvonat takarítják el az ellenfelet.

A leírtakból szerintem egyértelműen kitalálható, hogy a Buccaneerst egyértelmű esélyesnek gondoljuk, mert nem elég hogy nekik van magasan a jobb irányítójuk, a jobb keretük, de a játékuk is tökéletesen alkalmas a Bears ellen. Az egyetlen esélye a hazaiaknak, ha a Bradyt folyamatosan nyomás alatt tudják tartani, mert ebben az esetben akadozhat az előrehaladás és egy kevés pontos mérkőzésen megfoghatják az ellenfelet.

14 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
bjeela
bjeela
3 years ago

Na, megint ezek a vészmadarak, károgó varjak. Megmondtam, hogy a Bears veretlenül nyeri a bajnokságot MVP Trub vezetése alatt és úgy is lesz! Nem kell ilyen hiteltelen okoskodók szavára adni…

d zoli
d zoli
Reply to  bjeela
3 years ago

Ja. A Tampa is túlhájpolt. Szerintem három zakóval kezdenek.most jön a negyedik. Év végén még kaparhatnak, hogy a 7-9 meglegyen.

bjeela
bjeela
Reply to  d zoli
3 years ago

Ugyanmár, te is tudod, hogy esélytelenek rá. Jó, ha meglesz nekik a 4 W…

Krisztian Fekete
Krisztian Fekete
Reply to  bjeela
3 years ago

De kinek jó? :D

bjeela
bjeela
Reply to  Krisztian Fekete
3 years ago

Én nem vagyok ellenére, ha végre eltűnik ez a kikent, kifent, piperkőc pernahajder, aki a nejéből él és egy kényszeres ékszerészbolti szarka. Rohadtul idegesít már… Ez nagyobb gyűrűgyűjtő, mint Sauron, bár mégse, az igazi mégiscsak a Sötét úr.

acsdav2
acsdav2
Reply to  bjeela
3 years ago

A Sötét Urat nem lehet megfejteni. Imádja begyűjteni a gyűrűket, de amikor lehet velük dicsekedni, akkor nem hordja az ujjain. Az idei SB-n is 8 gyűrűjéből 5-öt otthon hagyott. De az is lehet, hogy elajándékozta rászóróluknak.

d zoli
d zoli
Reply to  bjeela
3 years ago

A három is nehezen

bjeela
bjeela
Reply to  d zoli
3 years ago

Micsinájjak, jó szívem van és még sosem voltam olyan szegény, hogy ne tudtam volna ígérni.

Hurrá Torpedó
Hurrá Torpedó
Reply to  bjeela
3 years ago

Psszt, csak megsúgom, hogy már van egy vereségük :)
Igaz, az nem MVP Trub vezetése alatt volt. Mondjuk azt sem írtad most éppen, hogy milyen bajnokságot, mert csocsóban lehet hogy ügyesek.

Krisztian Fekete
Krisztian Fekete
Reply to  Hurrá Torpedó
3 years ago

Trub mindhárom győztes mérkőzésen kezdő volt. Ez tény.

Én szurkolok, hogy visszakerüljön a kezdőbe! Go Pack Go! :)

bjeela
bjeela
Reply to  Hurrá Torpedó
3 years ago

Tisztázzunk valamit: te melyik országban élsz? Mert ha itt Magyarországon, akkor nem értem a reakciódat. Mi az, hogy van egy veresége a Bearsnek? Ki a fenét érdekelnek mindenféle légből kapott statisztikák? Ezek hazudnak reggel, éjjel meg este. Én viszont soha életemben nem hazudtam. És különben is ne azt nézd, mit mondok, hanem amit teszek. Mindenféle gyüttmentek, migráncsok el akarják venni a veretlenségünket, de mi ezt nem hagyjuk! Éljen és virágozzék az örök és megbonthatatlan Bears veretlenség és MVP Trub mindenhatósága! Statisztikák tekintetében meg csak annak hiszek, amit én hamisítok. Most kinek hiszel, nekem, vagy mindenféle ostoba adatoknak? Tehát maradjunk annyiban, hogy veretlenek vagyunk és pont.

Tizenkettes
Tizenkettes
Reply to  bjeela
3 years ago

Te figyelj már, nem unod még ezt a szart? Iszonyatosan gyenge ez az erőltetett “poénkodás”. Igen, olvastuk már a “vicceidet” úgy négyezerszer, kinevette(?) magát mindenki, akinek a Sas-kabaré jelenti “a” humort, de talán tovább lehetne már lépni. Találj ki valami mást.

bjeela
bjeela
Reply to  Tizenkettes
3 years ago

Nézd, nekem ez a szar is jól áll, másnak meg a napfényben megcsillanó gyémánt is csak egy néger seggéből kikandikáló negró cukorka egy uránbánya fénytelen legmélyén. Nem mellesleg: a következetesség már smafu?

d zoli
d zoli
3 years ago

Újra megnéztem Big Dick Nick 2013-as statját. 10 meccsen játszott. 119-ces passer ratingje liga első, jobb volt, mint az MVP Manningé. A QBR-ja a 3. A 28/2 TD/INT az Rodgers nek becsületére válna. (abban az évben AR12 a hátát nézhette) mi lett belőle… Fitz magic on steroids

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x