Connect with us

Összefoglaló

Feltámadt a Sólyom

Látványos és izgalmas csütörtök esti rangadót játszott egymással az Atlanta Falcons és a Carolina Panthers. Négy héten belül ez volt a második találkozója a két csapatnak, és bár a hazai pálya miatt talán a Panthers volt esélyesebb, Dan Quinn hiányát nem sikerült kompenzálni.

A mérkőzést a Falcons kezdte és egy főleg Julio Jonesra felépített drive végén sikerült eljutni a Panthers red zone-jába, ahol a hazai védelem csak a saját háromyardosán tudta megállítani Matt Ryanéket. 4&1 szituáció volt, de a Falcons nem akart kockáztatni, inkább berúgatott egy 20 yardos mezőnygólt Younghoe Koo-val.

A talán túlságosan konzervatív játékhívás megbosszulta magát, a Panthers TD-vel válaszolt, majd Matt Ryan interceptionje után már 14-6-ra vezetett (a Falconsnak volt ezt megelőzően volt még egy mezőnygólja). A félidő végén mégis az Atlanta örülhetett, egy remek TD-drive-nak és a védelemnek köszönhetően végül 16-14-es előnyből várhatta a folytatást.

A szünetben a Panthersnek nem sikerült kellőképp felpörögnie, és bár soha nem volt egy labdabirtoklásnyinál nagyobb a csapat hátránya, a Falconsnak végig sikerült irányítás alatt tartani a mérkőzést. Tanulságok:

  • Dan Quinn éveket lopott el a Falconstól

Mióta a Falcons elküldte a főedzőjét, a csapat háromból két meccsét megnyerte, az egy vereség is csak annak volt köszönhető, hogy Todd Gurley nem tudott nem TD-t szerezni. Ez elsősorban a védelemnek köszönhető, ami hirtelen képes lett labdákat szerezni és esetenként puntra kényszeríteni az ellenfelet, amire a szezon első öt fordulójában nem nagyon volt példa. Nehéz elképzelni, hogy mi játszódhatott le Quinn fejében, amikor a védelem gameplanjét állította össze, de nagyjából olyan jól végezte a munkáját, mint Adam Gase a Jetsnél, pedig a New York-i kollégájával ellentétben ő még relatíve jó alapanyaggal dolgozhatott.

Quinn hiányában a Falcons védelme ezúttal is jól teljesített. Volt pass rush, működtek a blitzek, Keanu Neal és Deion Jones is szerzett egy sacket, a linebacker Foyesade Oluokun pedig két turnover on downst hozott össze. A mérkőzést eldöntő játéknál is pazar volt a defense: volt nyomás Bridgewateren (már a passza előtt bedobtak egy holdingot a támadófalára), a coverage is jó volt, így Blidi Wreh-Wilson lehúzhatta az irányító passzát a saját red zone-jában. Ráadásul azonnal le is ült a földre, így a csapat lefuttathatta az órát, ami külön üdítő volt a múlt heti fiaskó után.

  • Teddy megéri a pénzét

A múlt heti Saints elleni meccshez hasonlóan a Panthers ismét jól tartotta magát és szorossá tudta tenni a találkozót, de egyelőre nincs annyi tehetség a gárdában, hogy hozni tudja a győzelmeket. Nem mintha amúgy panasz lehetne a csapat játékára: sokan 1/1-esnek gondolták a szezon előtt, tehát bőven túlszárnyalja a várakozásokat.  A labda mindkét oldalán folyamatosan fejlődik a gárda, az offense relatíve jó teljesítményében pedig nagy szerepe van Teddy Bridgewaternek.

Túlzás lenne azt állítani, hogy elit szinten játszik, de vele bárkire veszélyes lehet a Panthers, és az idei szezont elnézve ő jobban megéri a 21 milliós fizetését, mint Cam Newton érte volna. A meccsvégi INT-je nem volt szép, de előtte jól menedzselte a támadósort, volt pár szép futása is, egyszerűen most nem volt meg a győzelemhez kellő kis plusz szerencse, pláne a negyedik kísérleteknél. És persze az sem segített, hogy a harmadik negyedben rövid időre be kellett állnia P.J. Walkernek, aki négy próbálkozásból három yardra volt jó, miután Teddyt kiütötte egy late hittel Charles Harris (ki is állították a védőt, de a Panthers támadásából így csak mezőnygól lett).

  • Még mindig működik a Ryan-Jones kapcsolat

Korábban felmerült pletykaszinten, hogy a Falcons akár el is cserélheti két legjobb támadóját, amire mindkét fél azt válaszolta, hogy eszük ágában sincs elmenni – és a látottak alapján nem is kell elengedni őket. Bár Ryan önmagához képest nem játszott annyira jól (21/30, 281 yard, 1 INT), a Julio Jonesszal kialakított kapcsolata még mindig működik: a veterán elkapó 10 targetből hét labdát húzott le 137 yardért. Illetve azért emeljük ki, hogy Ryannek meglepően sokat kellett menekülnie, amiből hat futás lett 27 yardért és egy TD-ért. A végén még futó irányító lesz belőle.

  • Jó a Panthers edzői stábja

Matt Rhule megéri a pénzét, a Baylorról a világ minden pénzéért elhozott főedző nagyon jó kis stábot rakott össze és a 3-5-ös mérleg ellenére jól játszik a csapat. A nagyon fiatal védelem erőn felül teljesít, a támadósor kreatív (most épp Curtis Samuelnek volt nagy napja egy futott és egy elkapott TD-vel, de a linebacker/safety Jeremy Chinnek is volt egy 28 yardos futása egy fake punt után) és a tökösségre sem lehet panasz. Ugyan nem jöttek be a negyedik kísérletek, de igazán sikeres ezzel a felfogással lehet valaki hosszú távon az NFL-ben, ráadásul még egy fake puntot is be mert vállalni, ami be is jött. Biztató ez a csapat, a Brady-Brees duó kiöregedése után (vagyis 1-2 éven belül) a csoport meghatározó ereje lehet.

Atalnta Falcons@Carolina Panthers 25-17

Legfrissebb cikkeink

Facebook

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!