Connect with us

Minden ami NFL

A comeback király – Matthew Stafford

Matt Stafford a liga egyik legalulértékeltebb irányítója. Soha nem játszott igazán jó csapatban, olyan főedzői voltak, mint Jim Schwartz, Jim Caldwell és Matt Patricia, mindez pedig bőven rányomta a bélyegét a győzelmi mutatóira és a megítélésére. Egy dologban azonban vitán felül felveszi a versenyt a legjobbak legjobbjaival is – ki Stafford ellen az utolsó percekben csak egy labdabirtoklásnyi előnnyel vezet, az hagyjon fel minden reménnyel.

A Lions irányítója múlt héten a Falcons ellen szerezte meg a 30. olyan győzelmét, amikor a negyedik negyedben kellett megfordítania a mérkőzés állását – 64 másodperc alatt, időkérés nélkül tett fel hat pontot a táblára. Mióta a ligában van, neki van a legtöbb comeback győzelme, ami nem mellesleg az örökranglista 8. helyére elég. Máig ő tartja az egy szezonon belüli legtöbb comeback győzelem rekordját (8 – 2016), a 72 győzelméből pedig pontosan 36-ot szerzett úgy, hogy game winning drive-ot kellett vezetnie. Ő egyszerűen erre született (a csapat szurkolóinak idegrendszerének legnagyobb bánatára), már újoncként látszott rajta, hogy nincs nála nagyobb küzdő – aki látta az első comeback győzelmét, az soha többé nem felejti el.

A csúcsról egy 0-16-os csapatba

Stafford óriási tehetségként indult. Már a középiskolában is mindent megnyert, a Rivals.com a korosztálya legjobb irányítójának tartotta, Mel Kiper pedig még azelőtt 1/1-esnek jósolta, hogy egyetlen percet is játszott volna az egyetemen. Ennek megfelelően rengeteg ösztöndíjajánlatot kapott, végül pedig Georgia lett a befutó.

Az egyetemen azonnal kezdő lett, bár true freshmanként még voltak hibái. A második szezonjában már jobban ment neki, egy évvel később pedig a Bulldogsot tartották az egész NCAA legjobb csapatának. A várakozásoknak nem sikerült megfelelni, de a 9-3-as mérleg így sem volt rossz, ráadásul a Capital One Bowlon sikerült győzelmet aratni, ahol Stafford az MVP-címet is begyűjtötte (az egyetemet 3-0-s Bowl-mérleggel hagyta ott).

Ekkoriban az NFL legrosszabb csapata a Detroit Lions volt, ami a történelem során először 0-16-tal végzett az alapszakaszban. Stafford a 2009-os draft idején még csak 21 éves volt, és bár vitán felül ő volt az 1/1-es legnagyobb esélye, nem volt egyértelmű, hogy akar-e egy ennyire pocsék csapatban szerepelni.

A Lions mellett szólt azonban egyrészt Calvin Johnson, másrészt az, hogy ekkor még a CBA nem korlátozta az újoncoknak adható szerződést mértékét – 1/1-esnek lenni dollártízmilliókat jelentett. Feltehetően ez is szerepet játszott abban, hogy Stafford jelentkezett a draftra, hisz az újonc szerződésének részleteiről már a draft előtt megegyezett a Lionsszal: 6 évre 72 millió dollárért írt alá, amiből 41,7 millió dollár garantált volt.

El tudom dobni a labdát, engedjetek vissza a pályára

A Lions nem kezdte jól a 2009-es idényt, de két vereség után a harmadik héten sikerült legyőzni a Washingtont, ezzel Stafford már legalább a 0-16 rémét feledtetni tudta. Ezután viszont nem sok babér termett a csapatnak, sorozatban hat meccset bukott a Lions, majd jött a Cleveland Browns elleni mérkőzés, ahol Stafford örökre beírta magát az NFL történetébe.

Izgalmas mérkőzés volt. A kezdeti puhatolózás után a Brady Quinn vezette Browns kihasználta a Lions védelem és Stafford hibáit, majd még az első negyedben 24-3-ra elhúzott. A Detroit azonban nem adta fel, a következő három támadásból 21 megválaszolatlan pontot tett fel a táblára. Végül azonban mégis a Browns örülhetett, egy mezőnygóllal sikerült 27-24-es előnnyel elmenni a szünetre.

A második félidőt a Lions kezdte jobban, egy TD-vel átvette a vezetést, és úgy nézett ki, meglehet a mérkőzés. Stafford azonban összehozott egy safetyt (intentional grounding büntetést kapott az end zone-ban), majd kapitulált a védelem és a Browns átvette a vezetést (37-31). A fiatal irányító ekkor a győzelemért támadhatott 5:44-gyel a mérkőzés vége előtt, de eladta a labdát (ekkor egyébként Rob Ryan volt a Browns védőkoordinátora).

A védelem ugyan összekapta magát, de mindössze 1:46 maradt az órán, ennyi idő alatt kellett volna időkérés nélkül eljutni a saját 12 yardostól a célterületig. Haladgatott is a Lions, de nyolc másodperccel a mérkőzés vége előtt csak a Browns 32 yardosánál járt a csapat. Egy lehetősége maradt Staffordnak, a fal összeomlott, de Russell Wilsont megszégyenítő módon sikerült elkerülnie a sacket és eldobta a labdát!

Interception!

A meccs elúszott, ráadásul Staffordot a dobás után pár pillanattal később úgy beledöngölték a földbe, hogy kiugrott a válla. Dupla kapufa, nemcsak, hogy a fordítás nem sikerül, de még az irányító is megsérült.

A bírók azonban szabálytalanságot láttak, pass interference miatt a Lions kapott egy utolsó esélyt az egyyardosról. Staffordot eközben fájdalmak közepette vizsgálgatták az oldalvonal mellett, Daunte Culpepper pedig készült az utolsó playre. Csakhogy a Browns időt kért, hogy rendezze a sorait, ami nem várt fordulathoz vezetett. A fiatal irányító észrevette a szünetet, ami azt jelentette, hogy visszatérhet a pályára.

“Hé, ez egy időkérés volt, igaz? Visszamehetek a pályára, igaz?… Segítsetek felállni. El tudom dobni a labdát.”

Hiába mondták az orvosok, hogy “Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem”, odabotorkált a huddle-be, közölte, hogy el tudja dobni a labdát és sérült vállal odaállt a center mögé. Megkapta a labdát, de nem adta át a futónak, hanem egy tökéletes passzt osztott ki Brandon Pettigrew-nak, megnyerve ezzel karrierje második mérkőzését.

A meccset 422 yarddal (ekkor rekord egy újonctól), öt TD-vel (megdöntve Dan Marino rekordját, mint a legfiatalabb irányító öt TD-vel) és két interceptionnel fejezte be. Több győzelem már nem jött össze, a szezont IR-en fejezte be, de ahogy az NFL Filmses Steve Sabol mondta:

“Ez volt az elmúlt 30 év legdrámaibb végjátéka.”

Stafford a következő idényben mindössze három meccsen lépett pályára, de a Washington ellen így is összejött egy negyedik negyedes fordítás. Ezt követően a 2018-as szezont leszámítva minden évben produkált legalább egy negyedik negyedes comebacket. Mindössze 13-ra van Peyton Manning abszolút csúcsától, még mindig csak 32 éves, és elnézve a Lionst, még bőven lesz lehetősége gyarapítani a fordításainak számát.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!