Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #4

A COVID miatt 14 helyett csak 13 meccset rendeznek vasárnap, de ne aggódjunk, később visszakapjuk még a Steelers-Titans mérkőzést – bár akkor már jó eséllyel nem két veretlen gárda fog összecsapni. Na de nézzük, mi vár ránk most vasárnap! 

19 órás sáv

Minnesota Vikings @ Houston Texans (Kandalló Pub, GamePass)

Nem tudom, játszott-e már valaha ennél jobb két csapat, amelyik 0-3-mal állt. Mindkét gárda ott volt tavaly a rájátszásban, és mindketten nagyon elkeseredettek a szezonkezdet után, egy 0-4-es rajt egyiküknek tényleg a playoff-remények végét jelentheti.

Eddigi ellenfelek alapján a Texansból nézhetjük ki inkább, hogy tényleg jobb csapat, mint a mérlege mutatja. Watsonon most végre nem lesz (akkora) nyomás, mint eddig, hiszen a Vikings mindössze 18,9%-ban tudott eddig nyomást generálni, ami a harmadik legrosszabb mutató a ligában a Broncos és a Seahawks előtt. Így az elkapóknak is több ideje lesz elszakadni – főleg a gyenge Vikings cornerek ellen – és az offense is jobban működhet összességében.

A 10/10-es tippünk ellenére nem lepne meg annyira, ha jönne egy upset, a Vikingsból kijöhet egy nagy meccs bármikor. Például azért, mert a Texans engedte eddig a legtöbb futott yardot a ligában, így Dalvin Cook parádézhat. Azt pedig láttuk múlt héten, hogy mennyivel jobb ez az offense, ha ott van benne Justin Jefferson is.

Los Angeles Chargers @ Tampa Bay Buccaneers (Arena4)

A 22 éves Justin Herbert a 43 éves Tom Brady ellen – sosem volt még 20+ évnyi különbség két kezdő irányító közt egy meccsen az NFL-ben.

Herbert biztatóan kezdett első két meccsén, de ha nem lenne elég, hogy a Buccaneers védőfala szét fogja szedni a Chargers pocsék támadófalát, akkor Todd Bowles majd ráküld egy csomó blitzet, összezavarja a coverage-ekkel és úgy összességében pokollá teszi az életét. Apropó Bucs defense: jobb ez a védelem a csapat támadósoránál? Jelenleg az első helyen vannak engedett EPA/play mutatóban, tehát ők engedik játékonként a legkevesebb várható pontot a ligában. Oké tegyük hozzá, hogy a Broncos és a Panthers volt az utóbbi két ellenfél, de ettől függetlenül kiváló ez a defense.

Indianapolis Colts @ Chicago Bears

Ha a Bearsnek a szezon előtt lett volna egy jó irányítója, akkor sokan várhatták volna rájátszásba a gárdát. Nos, azt nem tudjuk biztosan állítani, hogy Foles hétről hétre egy jó irányító lesz, de azt azért magabiztosan állíthatjuk, hogy lesznek jó meccsei bőven (meg rosszak is, ő már csak ilyen). Ha össze tud hozni a maradék 13-ból 6-7 jó meccset, ahol nyernek is, akkor pedig a 3-0-s kezdés után meg is lehet a playoff. Minden héten benne lehet Folesban a nagy győzelem meg a csúnya bukás is és jó eséllyel előrébb lesz vele összességében a Bears, mint Trubiskyvel. A legjobban Allen Robinson profitálhat belőle, végre lesz egy irányítója, aki fel meri rá dobni a labdákat.

Frank Reich viszont ismeri Foles erősségeit és gyengeségeit, így tud segíteni a védelemnek felkészülni rá. A Colts defense pedig az első három kör alapján a második legjobb védelem EPA/snap alapján az NFL-ben, első engedett sikerességi rátában és első átlagos engedett yardmennyiségben is. Tehát a mutatók alapján egészen kiváló a védelem, csak azt kell ehhez hozzátenni, hogy a Jaguars, a Vikings és a Jets volt az ellenfél. Mindenesetre rendben van ez a defense, az offense-szel kiegészülve pedig a legjobb pontkülönbséggel rendelkezik a gárda az AFC-n belül.

Kiváló matchupnak ígérkezik a Colts OL vs. Bears DL párharc és figyeljünk Zach Pascalra, neki kell ugyanis fellépnie a Colts elkapói közül.

Cleveland Browns @ Dallas Cowboys

Eléggé pontzuhatagos mérkőzésnek néz ki ez, már csak a Cowboysból kiindulva is. Prescotték most is simán fognak tudni haladni a Browns gyenge secondaryje ellen, de mivel a Cowboysnál hasonlóan gyenge ez az egység, rengetegszer nézik el totálisan a játékokat, így Mayfieldék előtt is ott a lehetőség a haladásra a levegőben. A probléma csak az, hogy ez kevésbé ment eddig, és nem is próbálták annyira szabadjára engedni az irányítót. Persze a futás is mehet igazából ezzel a duóval és azzal a támadófallal, amelyik az ESPN pass block win rate mutatójában a hetedik helyet foglalja el, a Football Outsiders adjusted line yards mutatójában (ami a futásblokkolást méri) pedig a negyedik helyen áll három kör után.

A Cowboys biztosan sok pontot fog szerezni, így azon múlik a meccs képe, hogy a Browns mennyire képes haladni. A történelem nem mellettük áll: a Browns három egymást követő meccsen utoljára 1968-ban szerzett 30+ pontot.

Jacksonville Jaguars @ Cincinnati Bengals

Joe Burrow-t eddig 30-szor ütötték meg és 14-szer sackelték három kör alatt, mindkettő a legtöbb a ligában. Most talán kicsit fellélegezhet, ugyanis a Jaguars védelme a legrosszabb az NFL-ben EPA/snap alapon és alig tudnak nyomást helyezni az ellenfelekre. Persze a Bengals támadófalát így is meg lehet majd verni párszor, de nem kell majd minden játék során az életéért menekülnie Burrow-nak, akinek akár össze is jöhet első profi győzelme.

A túloldalon is inkább támadófölény rajzolódik ki, főleg hogy a Bengals védelme múlt héten 91 snapet töltött a pályán a Eagles elleni hosszabbításos mérkőzés során, így fáradtabbak a kelleténél (meg egyébként sem épp a legerősebb egységről beszélünk).

Seattle Seahawks @ Miami Dolphins

Ha Fitzpatrick jó napot fog ki, akkor jöhet a MAGIC, ugyanis a Seahawks védelme jelenleg nagyon rosszul néz ki. Sokpontos mérkőzés várható, Wilsonék ugyanis fixen haladni fognak a Miami védelme ellen, amelyik nagyon sokat emberezik (5. legtöbbet), de ezt elég gyengén csinálja (3. legrosszabb), így Metcalf és Lockett simán megégetheti a secondaryt jó pár hosszú játékkal. Érdekesség, hogy annyira passzorientált lett a Seahawks, hogy csak a Chiefs előzi meg őket ilyen téren.

Ja, és a Hawks zsinórban 10 mérkőzést nyert meg a keleti parton magyar idő szerint 19 órás meccskezdéssel.

New Orleans Saints @ Detroit Lions

Mennyire kell aggódni a Saints miatt? És mikor lesz olyan védelem, amelyik meg meri húzni, hogy folyamatosan felhúzódik 7-10 yardon belülre, mert tudja, hogy nem kell félni a hosszú passztól? Brees átlagos passzmélysége ugyanis 5,1 yard, ami messze a legalacsonyabb a ligában (Sam Darnold volt a második 6,3 yarddal a TNF-et nem nézve). A támadósorban valamit változtatni kell és találni kell valakit Kamara mellett, mert az nem fenntartható, hogy ő kétszer annyi labdát kap, mint bárki más, és az a terv, hogy majd hátha megoldja valahogy.

És nem csak a passzolás miatt kell aggódni, hanem a védelem miatt is, amelyik 30. helyen áll EPA/snap mutatóban, mindössze a Texanst és a Jaguarst megelőzve. A Lionsnél Golladay és Hockenson lehet a támadósor centrumában, ugyanis kidőlt Lattimore és Jenkins is a szélről, illetve a Saints ellen eddig a TE-k 287 yardot és 4 TD-t szereztek.

Baltimore Ravens @ Washington Football Team

A Ravens dühösen érkezhet meg a fővárosba és minden erejével döngölheti földbe a Football Teamet. A Chiefs meccsből tanulva kelleni fog hosszú távon egy B terv az offense számára, ha az A nem működik, de ezen a héten nem lesz ebből probléma. A túloldalon a védelem blitzekkel szétszedheti Dwayne Haskinst, akiben már így sem bízik túlzottan Rivera. Ha Haskins így folytatja, akkor hamarosan el fog fogyni a türelme a főedzőnek, akkor pedig jöhet egy irányítóváltás. A kérdés csak az, hogy Kyle Allen vagy Alex Smith fog beugrani ebben az esetben?

Arizona Cardinals @ Carolina Panthers

Cardinals múlt héten kicsit visszaesett a földre, ellenben a Panthers megszerezte első győzelmét és életjeleket mutatott a védelem. Kyler Murray is megmutatta sebezhetőségét, és hogy passzjátékban, főleg középtávoli labdáknál még bőven hová fejlődnie – még ha minden héten jön is egy abszurd futás tőle, ahol az ellenfél bokáját eltöri.

Egy érdekes párhuzamot akartam kiemelni erről a meccsről: Isaiah Simmons eddig elég kevés szerepet kapott a Cardinalsban és nem is játszott jól, most állítólag megpróbálják majd safetynek nevelni. A túloldalon viszont a második körös Jeremy Chinn megkapta az egyetemi Simmons-szerepet és mindenhol játszik a pályán: legalább 50 snapje van linebackerként, safetyként és slot cornerként is.

22 órás sáv

New York Giants @ Los Angeles Rams

A Rams támadósora EPA/snap alapon a második legjobb a ligában három hét alapján, emellett sikerességi ráta alapján elsők futásban, passzolásban és overall támadásban. Mindeközben a Giants támadóra a legkevésbé hatékony a ligában, utolsók futási és overall támadási sikerességi rátában (és 27.-ek passzolásban). Jason Garrett munkája tehát beérett New Yorkban… Ráadásul különösen frusztráló lehet, hogy a legkevesebbet használ motionöket és play actiont, amik ingyen előnynek számítanak a támadók számára.

A Rams ugyebár összességében futni akar és innen indul minden. Ezt középen még foghatná is a Giants a sok behemóttal, de a szélre menőket múlt héten is láttuk, hogy nem sikerült megállítani. És ha még sikerülne is megfogni Hendersonékat, a secondaryt akkor is szétpasszolhatja Goff. A Ravens mellett Vegas szerint a Rams győzelme a legegyértelműbb a héten.

Buffalo Bills @ Las Vegas Raiders

Ha van lehetőégetek két meccset nézni egyszerre, akkor ezt mindenképp ajánlom a Patriots@Chiefs mellé a 22 órás sávban. Josh Allen minden héten “must see tv”, és a Raiders is egy érdekes csapat. Várhatóan sokpontos meccsre van kilátás, hiszen mindkét gárda a támadósorára épít és átlagban 29 és 31 pontot tesznek fel a táblára, azonban a Carrnak problémát okozhat, hogy a négy legjobb elkapójából három nem bevethető – így Wallerre, Renfrow-ra és Jacobsra hárul majd a nagyobb felelősség.

New England Patriots @ Kansas City Chiefs (Arena4)

A forduló talán legjobban várt mérkőzése. A Chiefst hétfőn is láthattuk, hogy mennyire zseniális, és borzasztóan nehéz nem hogy megállítani, de limitálni is. Ki fogadna egy ilyen meccs után Mahomesék ellen (meg úgy általában)?

A Patriots viszont korábban képes volt belekergetni hibákba Mahomest, három meccsen 7 turnovert érő játéka volt az irányítónak. Kérdés, hogy a jelenlegi, korábbinál gyengébb formájában lévő defense most mire lehet képes, de az offense-t is érdemes megvizsgálni.

A Patriots többféle gameplannel is sikeres tud lenni támadóoldalon: az első héten Newton futásaira alapoztak, a másodikon passzokkal szedték szét a Seahawkst, a harmadikon pedig főleg “normál” futásokkal a Raiderst. Ez nagyon ígéretes az egész szezonra való tekintettel, most viszont talán azt próbálhatják meg McDanielsék, hogy extrán lelassítják a meccset és rengeteget futnak. Nem gondolom, hogy önmagában ez a jó megoldás egyébként a Chiefs ellen, mert úgy is váltogatják a drive-okat, tehát mindenképp több pontot kell szerezned az ellenfélnél drive-onként, de ha sok futás és órapörgetés mellett még sikeres is tudsz lenni, akkor az lehet a legjobb taktika. Persze ezt sokkal könnyebb mondani, mint megcsinálni.

Sunday Night Football

Philadelphia Eagles @ San Francisco 49ers (Arena4)

Igazi kórház bowl lesz vasárnap éjjel, ráadásul az Eagles még borzasztó formában is van. És amíg Carson Wentz nem tér magához, addig nincs is miről beszélni. Az első három hét alapján a legrosszabb irányító az egész ligában, pedig tudjuk, hogy ennél sokkal többre képes – bármit is gondolunk róla, ennél csak jobban játszott karrierjében. Most viszont valami nagyon félre ment és úgy tűnik, mintha egy teljes újraindítás kellene neki, amire persze szezon közben nincs lehetőség. Fun fact az offense kapcsán: csütörtökön egyetlen egészséges elkapó volt a keretben, aki edzeni is tudott (Greg Ward), de cornerekkel sem állnak sokkal jobban.

A 49ers, ha lehet még rosszabbul áll sérültekkel, de Kyle Shanahan zsenije miatt túl tudja tenni magát ezen a gárda a gyenge csapatok ellen. Az Eagles pedig jelenleg nagyon gyenge. Shanahan ki fogja pécézni Nate Gerryt és szét fogja szedni, mint ahogy Isaiaih Simmonst is kipécézte az első körben – George Kittle visszatérése ebben is segíteni fog. És a futójáték is működhet a 49ersnél, hiszen az Eagles 191 yardot engedett a földön a Ramsnek két hete, azt a rendszert pedig valamilyen szinten lehet a 49erséhez hasonlítani.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!