Connect with us

Minden ami NFL

Veretlenek és nyeretlenek – kinél csal a mérleg?

Hála a Broncos csütörtöki győzelmének már csak hét csapat nyeretlen a ligában, ahogy hét gárda még nem talált legyőzőre. A mérlegek azonban könnyen félrevezethetnek, nem mindenki olyan jó, mint ahogy tűnik és nem mindenki olyan reménytelen, ahogy az első három forduló után gondolnánk. Kinél csal a mérleg?

Természetesen a W-t soha nem kell magyarázni, a győztesnek mindig igaza van (a vesztesekre pedig senki sem figyel), de vannak relatíve objektív mutatók, amelyek alapján azért meg lehet határozni, hogy egy csapat jó-e, vagy sem. Ilyen például a pontkülönbség vagy a különböző hatékonysági mutatók (DVOA/EPA). Előbbi azt mutatja, hogy mennyivel szerzett több/kevesebb pontot a csapat, mint amennyit kapott, a DVOA és az EPA pedig a különböző helyzetekben bemutatott játékok alapján számolja ki a hatékonyságot. Előbbi azt nézi, hogy a ligaátlaghoz képest milyen százalékban ér el pozitív játékokat egy csapat/egység, míg utóbbi mindezt pontokban méri (például egy sikeres 1&Goal helyzet EPA-ja az 1 yardosról 6, míg egy elrontott 3&20 szituáció EPA-ja a saját 1 yardosodról -2). Tegyük hozzá, hogy mivel a szezon nagyon korai szakaszában járunk, így ezek a mutatók sem adnak tökéletes képet, hiszen nagy különbségek lehetnek egyes csapatok eddigi sorsoláserősségében, viszont ezt is figyelembe véve így is elég jó alapot nyújtanak.

Ezek mind hasznosak, ha meg akarjuk ítélni egy csapat teljesítményét, de mindezt persze az ellenfelek, a mutatott játék, a sérülések stb. is befolyásolhatják – tehát a lehető legtöbb szempont alapján próbáljuk meg értékelni a csapatokat (már csak azért is, mert például EPA-mutatókat elég nehéz találni). A következőkben először a veretlen csapatokat rangsorolom az effektíve valós erejük függvényében (a 7. a leggyengébb és kész csoda, hogy 3-0-val áll, az 1. a legerősebb és teljesen megérdemelten), majd ugyanezt megteszem a nyeretlenekkel (a 7. helyen lévő készülhet az 1/1-re, az 1. helyezettnek viszont még akár a rájátszásra is lehet esélye).

A veretlenek

A Seattle Seahawks, a Green Bay Packers, a Chicago Bears, a Tennessee Titans, a Buffalo Bills, a Pittsburgh Steelers és a Kansas City Chiefs mondhatja el jelenleg magáról, hogy minden eddigi ellenfelét sikerült túlszárnyalnia. A 3-0 nagyon jól mutat, de van itt olyan csapat, amely csak nyeretleneket tudott eddig legyőzni vagy épp +6-os pontkülönbsége van. Hiába a jó rajt, nem lehet mindenkit komolyan venni.

1. Kansas City Chiefs

A bajnok bajnokhoz méltóan kezdett, de az elmúlt négy évet tekintve ez a leggyengébb Chiefs. Persze ez relatív, hisz a 26-os EPA annyi, mint 2017-ben és 2018-ban (26 és 27), de a tavalyi 40-eshez képest azért elég nagy visszaesés. Persze így is egy elit csapatról van szó, amit a Ravens ellen bemutatott játék is alátámaszt.

Nem elég, hogy a Mahomes vezette offense az 5. legjobb jelenleg a ligában (passzban első), de még a védelem is top 10 körüli, a Chiefsnél jelenleg csak a 49ers kiegyensúlyozottabb a mutatók alapján. A +31-es pontkülönbség az ötödik legjobb a mezőnyben, mindezt pedig a Ravens, Chargers és Texans ellen, ami talán a legnehezebb sorsolás volt a 3-0-sok között.

A cikk folytatódik! Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz. Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Legfrissebb cikkeink

Facebook

Legutóbbi hozzászólások