Connect with us

Minden ami NFL

Veretlenek és nyeretlenek – kinél csal a mérleg?

Hála a Broncos csütörtöki győzelmének már csak hét csapat nyeretlen a ligában, ahogy hét gárda még nem talált legyőzőre. A mérlegek azonban könnyen félrevezethetnek, nem mindenki olyan jó, mint ahogy tűnik és nem mindenki olyan reménytelen, ahogy az első három forduló után gondolnánk. Kinél csal a mérleg?

Természetesen a W-t soha nem kell magyarázni, a győztesnek mindig igaza van (a vesztesekre pedig senki sem figyel), de vannak relatíve objektív mutatók, amelyek alapján azért meg lehet határozni, hogy egy csapat jó-e, vagy sem. Ilyen például a pontkülönbség vagy a különböző hatékonysági mutatók (DVOA/EPA). Előbbi azt mutatja, hogy mennyivel szerzett több/kevesebb pontot a csapat, mint amennyit kapott, a DVOA és az EPA pedig a különböző helyzetekben bemutatott játékok alapján számolja ki a hatékonyságot. Előbbi azt nézi, hogy a ligaátlaghoz képest milyen százalékban ér el pozitív játékokat egy csapat/egység, míg utóbbi mindezt pontokban méri (például egy sikeres 1&Goal helyzet EPA-ja az 1 yardosról 6, míg egy elrontott 3&20 szituáció EPA-ja a saját 1 yardosodról -2). Tegyük hozzá, hogy mivel a szezon nagyon korai szakaszában járunk, így ezek a mutatók sem adnak tökéletes képet, hiszen nagy különbségek lehetnek egyes csapatok eddigi sorsoláserősségében, viszont ezt is figyelembe véve így is elég jó alapot nyújtanak.

Ezek mind hasznosak, ha meg akarjuk ítélni egy csapat teljesítményét, de mindezt persze az ellenfelek, a mutatott játék, a sérülések stb. is befolyásolhatják – tehát a lehető legtöbb szempont alapján próbáljuk meg értékelni a csapatokat (már csak azért is, mert például EPA-mutatókat elég nehéz találni). A következőkben először a veretlen csapatokat rangsorolom az effektíve valós erejük függvényében (a 7. a leggyengébb és kész csoda, hogy 3-0-val áll, az 1. a legerősebb és teljesen megérdemelten), majd ugyanezt megteszem a nyeretlenekkel (a 7. helyen lévő készülhet az 1/1-re, az 1. helyezettnek viszont még akár a rájátszásra is lehet esélye).

A veretlenek

A Seattle Seahawks, a Green Bay Packers, a Chicago Bears, a Tennessee Titans, a Buffalo Bills, a Pittsburgh Steelers és a Kansas City Chiefs mondhatja el jelenleg magáról, hogy minden eddigi ellenfelét sikerült túlszárnyalnia. A 3-0 nagyon jól mutat, de van itt olyan csapat, amely csak nyeretleneket tudott eddig legyőzni vagy épp +6-os pontkülönbsége van. Hiába a jó rajt, nem lehet mindenkit komolyan venni.

1. Kansas City Chiefs

A bajnok bajnokhoz méltóan kezdett, de az elmúlt négy évet tekintve ez a leggyengébb Chiefs. Persze ez relatív, hisz a 26-os EPA annyi, mint 2017-ben és 2018-ban (26 és 27), de a tavalyi 40-eshez képest azért elég nagy visszaesés. Persze így is egy elit csapatról van szó, amit a Ravens ellen bemutatott játék is alátámaszt.

Nem elég, hogy a Mahomes vezette offense az 5. legjobb jelenleg a ligában (passzban első), de még a védelem is top 10 körüli, a Chiefsnél jelenleg csak a 49ers kiegyensúlyozottabb a mutatók alapján. A +31-es pontkülönbség az ötödik legjobb a mezőnyben, mindezt pedig a Ravens, Chargers és Texans ellen, ami talán a legnehezebb sorsolás volt a 3-0-sok között.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

2. Green Bay Packers

A számok és a mutatott játék alapján is kijelenthető, hogy ez a Packers jó. Tavaly a jó mérleg ellenére az egyik legrosszabb rájátszásba jutó csapat volt a Green Bay, idén viszont egyelőre minden jól működik (bár a védelem tavaly jobb volt, de ez betudható az előszezon elmaradásának is). Aaron Rodgersék EPA-ja három meccs után 48, ami 2016 óta az ötödik legmagasabb, és speciel jobb, mint a 2019-ben és 2016-ban Super Bowlt nyerő Chiefs-Patriots párosé.

A DVOA alapján összességében a 8. leghatékonyabb a csapat, de a támadósor a 2. legjobb, a +37-es pontkülönbség pedig az egész ligában a harmadik legjobb. Ráadásul azt sem lehet mondani, hogy gyenge ellenfelek ellen, mert a Vikings és a Saints sem rossz csapat, legalábbis nem Jets/Giants szint (persze nem is feltétlenül jók, így az ellenfelek miatt maradt le az első helyről a csapat).

Mindez elsősorban Rodgersnek köszönhető, aki MVP-szinten játszik, és akinek a vezérletével 3,77 pontot szerez az offense drive-onként, ami több mint 0,5 ponttal több, mint bárkié. Ez egyébként karrierje legjobbja, szóval tényleg nem túlzás az MVP-forma. Egyedül a védelem a kérdéses, ami viszont a DVOA alapján az 5. legrosszabb, bár ezen Kenny Clark visszatérése és a formába rázódás azért némileg segíthet.

3. Buffalo Bills

Josh Allen megtanult játszani, a Billsnek nem csak jó futójátéka és védelme, de remek passzjátéka is van (a 2. leghatékonyabb a Chiefs után). A 19-es EPA-ja a negyedik legjobb a veretlenek között, illetve overall a 10. leghatékonyabb csapat az egész ligában. Ennél a Steelers jobb mutatókkal rendelkezik, de ez elsősorban a védelmek közötti nagy különbség eredménye (illetve annak, hogy a Bills eddig rendre bealudt három negyednyi pazar játék után és sikerült szorossá tenni a meccseket, ennek tudható be a mindössze +16-os pontkülönbség is).

A Bills támadósora az egyik leghatékonyabb, míg a defense csak a 24. Ugyanakkor az általános tendencia az, hogy a szezon előrehaladtával a védelmek egyre jobban összeállnak, míg az offense-ek visszaesnek, így nálam egy jó offense-zel rendelkező, rozsdás, de tehetséges védelmű csapat előrébb van, mint egy elit védelemmel megspékelt átlagos támadósorú gárda.

Allen MVP-formában játszik és Wilson legnagyobb kihívója lehet. Míg 2019-ben bottom 3-as volt például a mély passzok terén, most 14 hosszú átadásával vezeti a ligát, a 70 százalékos pontossága és 20,6 yardos átlaga is top 5-ös, a 99,9-es passer ratingjénél pedig csak Wilsoné és Goffé jobb. Egyszerűen megy neki a játék, a bajnokságokat pedig valójában az offense-ek nyerik, így ha a védelem felnőne a top 10-es potenciáljához, akkor a Bills lehet az a csapat, amit mindenki el akar majd kerülni a rájátszásban.

4. Seattle Seahawks

A liga legjobb irányítója (139-es passer rating, 76,7 százalékos pontosság (ami 10 százalékkal magasabb az elvártnál), 11,3 yard/passz, 14 TD, 1 INT) és a harmadik legjobb offense-e alapján azt hihetnénk, hogy a Seahawks EPA-ja 40-45 körül mozog, és hogy vörös szőnyeggel van leterítve a Super Bowlba vezető út. Pláne ezt gondolhatnánk azok után, hogy csak a Chiefs passzol többet a Seattle-nél, tehát végre hagyják Russell Wilsont kibontakozni, aminek többek között az az eredménye, hogy 100 százalékos a csapat red zone hatékonysága.

Mindez szép és jó, de a Seahawks EPA-ja mindezek ellenére is mindössze 16-os, ami annak köszönhető, hogy a Seattle védelme csupán a 23. leghatékonyabb a ligában, passz ellen konkrétan a negyedik legrosszabb. Ez azt jelenti, hogy amennyiben Wilson játéka visszaesik (márpedig visszafog, hisz aligha fogja például 70+ TD-vel befejezni a szezont), akkor hirtelen bárki veszélyes lesz a Seahawksra, amelynek a védelme szinte semmilyen ellenállást nem tud kifejteni.

A rájátszás feltehetően nem lesz veszélyben, egy ilyen irányítóteljesítmény után minimum a Wild Card adott, de a komolyabb célokhoz legalább egy átlagos védelem jó lenne.

5. Pittsburgh Steelers

A Steelers eddig csak nyeretlen csapatok vert meg (Giants, Broncos, Texans), így a 30-as EPA-t és a 2. legjobb DVOA-t azért fenntartásokkal kell kezelni. Nem mintha a Bills győzelme a Jets és a Dolphins ellen annyira mérvadó lenne, de ahogy fentebb is írtam, nem mindegy, hogy az offense vagy a defense szállítja a győzelmeket.

A DVOA alapján a Steelers támadósora ötször kevésbé hatékony a Billsénél, pedig gyenge védelmek ellen kellett helytállni. Ez némileg javulhat a későbbiekben, de nem látom, hogy Pittsburgh-ben egy top offense alakulhat ki, ez már nem a Bell-Brown fémjelezte időszak. A védelem ellenben a harmadik legjobb az egész mezőnyben, még ha Daniel Jones és Jeff Driskell ellen nem is nehéz teljesíteni. Ezt a szintet alighanem fogja hozni a D, ami bőven elég lehet a rájátszásra, de az offense-nek sokat kellene javulnia, hogy Super Bowlról beszélhessünk.

6. Tennessee Titans

A csapat, ami +6-os pontkülönbséggel áll 3-0-val. Ryan Tannehill jól játszik, rengeteg pozitív játék köthető a nevéhez, az elvárthoz képest 3,9 százalékkal passzol pontosabban a Next Gen Stats alapján, ami top 10-es szint, emellett lett a csapatnak egy olyan rúgója, aki képes egyedül eldönteni a meccset. Ez alapvetően nagyon jó dolog, de a 100 százalékos győzelmi mutató az egy labdabirtoklásnyi pontkülönbségű meccseknél egy idő után beáll 50 százalék körülire, szóval erre nem nagyon lehet alapozni, ez leginkább csak a szerencsén múlik.

A Titans EPA-ja mindössze 7, ami a legrosszabb 2016 óta a 3-0-val kezdő csapatok között. Emellett a csapat mindössze a 13. leghatékonyabb a mezőnyben, minden téren leginkább átlagos teljesítménnyel. Ha elfogadjuk a tételt, hogy Tannehill top 10-es irányító, aki képes egy teljes szezonon keresztül folyamatosan extrát nyújtani, illetve Gostkowski is belő meccsenként három-négy 50+ yardos mezőnygólt, akkor lehet helye a csapatnak a rájátszásban, de ha fogadni kellene, akkor inkább ne a Titansre tegyük a pénzünket.

7. Chicago Bears

Alighanem senkit nem ér meglepetésként, hogy a Bearsben látom a legkevesebbet. Az EPA mutatója 8, ami a Titans után a második legrosszabb, viszont cserébe még egy jónak tűnő irányító vagy rúgó sem áll rendelkezésre. Hatékonyságot tekintve is csak a 17. a gárda, a legrosszabb a 3-0-s csapatok közül, az offense pedig mindössze a 26. Ráadásul mindezt az 1-2-es Lions, illetve a 0-3-as Falcons-Giants duó ellen sikerült összehozni úgy, hogy a Lions egy borzalmas drop miatt nem nyert, a Falcons 16 pontos előnyt adott le öt perc alatt a negyedik negyed végén, a Giants pedig a meccs végén a győzelemért támadott.

Nick Foles beállása javíthat az offense-en, de a negyedik negyedes 10+ pontos hátrányok ledolgozásából nem lesz rendszer, az ESPN adatai szerint pedig a Bears a 25. legjobb csapat volt csak az első három negyed alapján (a negyedikben persze első, de ehhez kellett a Falcons és a Lions asszisztálása is). Mivel a Saints, az Eagles és a Vikings is egyre mélyebb gödörben van, így 3-0-s starttal egy jó Folesszal lehet esély a rájátszásra, de a Titanshez hasonlóan az idei Bears egyelőre nem komolyan vehető.

Nyeretlenek

Az eredeti tervem az volt, hogy egy hetes listát csinálok, de egyszerűen értelmetlen volna, a versenyzők fele tényleg annyira rossz, hogy azon nem lehet szépíteni. Így végül három csoportra osztottam a mezőnyt: az 1/1 esélyesekre, azokra, akik még tisztességesen befejezhetik a szezont, illetve azokra, akik még akár a rájátszásban is bízhatnak..

Akik tényleg nagyon rosszak

A New York Jetsnek, mint az egyetlen 0-4-es csapatnak bérelt helye van itt, de a New York Giants és a Philadelphia Eagles is kritikán aluli. A hatékonysági mutatóban sorrendben a második, harmadik és negyedik legrosszabb csapatról van szó (az első a Broncos), minden téren csődöt mondtak.

A Jets nem meglepő, Adam Gase a liga egyik legrosszabb főedzője, a támadófal lyukas, nincsenek skill playerek, a védelem hatékonysága passz ellen a második legrosszabb, gyakorlatilag minden adott egy 1/1-es szerepléshez. A Giants is várható volt, Joe Judge egyáltalán nem tűnt jó választásnak és most igazolta is az aggodalmakat. Bár az álma teljesült és a csapat védelme futás ellen top 10-es, passz ellen csak a Jets és a Jaguars rosszabb, és mivel Daniel Jonesszal sem a földön, sem a levegőben nem tud haladni a gárda (hála annak, hogy Jason Garrett lett a főnök), így sikerült összehozni egy -41-es pontkülönbséget, aminél csak a Jets -66-osa rosszabb.

Az Eagles már némileg meglepő, a keret elég jó, Carson Wentz is jó irányító és az edzői gárda is legalább közepes. Ehhez képest nemcsak a coaching rossz, de még Wentz is pocsék, ráadásul a 49ers után az Eagles a liga második legszerencsétlenebb csapata a sérüléseket illetően. Az Eagles passzvédelme a 10.-, a passzjáték pedig egyenesen a legrosszabb a ligában, tehát a játék két legfontosabb elemében teljesít kritikán alul a csapat. Fel lehet ebből állni, a Giants és a Redskins ellen jöhetnek a W-k, de ez az Eagles az első három forduló után olyan rosszul néz ki, hogy a C-csapattal kiálló 49ers is 13 pontos favorit ellene.

Akik tisztességesen fejezhetik be a szezont

Kisebb csoda, de a Bengals kifejezetten jó, legalábbis az előzetes várakozásokhoz képest. A passzjáték Burrow-val a nem létező támadófal ellenére is hatékonyabb, mint például a Cardinalsé (bár ez inkább az Arizonát minősíti), és ha nem lenne 31. a futójáték, akár még egy közepes támadósorról is beszélhetnénk. Emellett a passzvédelem a 8. legjobb, pedig Geno Atkins nem is játszik, az egységet a 21. futás elleni védekezés húzza le. A csapat tehát messze nem egy Giants/Jets szint, és mivel játszik speciel a Giantsszel, a Dolphinsszal, a Redskinsszel, illetve a Titans és a Browns is verhető, a várakozásokhoz képest kifejezetten jól szerepelhet (igazság szerint már az Eaglest is verniük kellett volna).

A másik delikvens a csoportban a Falcons, aminek a futás és a passz elleni védelme is 17., ahogy a passzjátéka is, tehát minimum egy masszív középcsapatnak kellene lennie. És egyébként lehetne is, ugyanis a Cowboys és a Bears ellen is egy már megnyert meccset sikerült elszúrni. Senki nem csodálkozna, ha most 2-1-gyel állnának és még most is bennük van, hogy a tavalyi évhez hasonlóan 6-2-re hozzák le a szezon második felét. Persze ehhez ki kellene vágni Dan Quinnt, szomorú lenne, ha egy újabb feltámadás ismét megmentené az állását.

Akiknek még él a remény

A Vikings és a Texans egymás ellen játszik vasárnap, egyikük elindulhat a helyes úton. A keretet tekintve mindkét csapat PO-esélyes lehetne, csak épp eddig semmi nem sikerült. A Texans a Chiefstől, a Steelerstől és a Ravenstől kapott ki, ilyen sorsolással vállalható a 0-3, míg a Vikings a Packers-Colts-Titans triótól, ami szintén emészthető. Ez persze azt jelenti, hogy a legjobbak ellen tehetetlenek, de a rájátszáshoz általában elég a gyengébbeket megverni és 1-3-ról azért még lehet fordítani.

Offense oldalon a Texans tűnik jobbnak, a passzjátéka ugyanis sokkal hatékonyabb, mint a Vikingsé (9% vs. -4,3% DVOA alapján), utóbbi pedig a hajára kenheti a jó futójátékát (és nem, még így sem az a megoldás, hogy többet kell futni). Persze a védelme a Vikingsnak hatékonyabb, de így sem beszélhetünk top egységről.

Az overall hatékonyságot illetően mindkét csapat a liga hátsó harmadában található, tehát nem mondhatjuk azt, hogy ügyesek voltak, csak a legfontosabb pillanatokban rosszul pattant a labda. A keret papíron adott lenne, a Texans tavaly is csak a 16. leghatékonyabb csapatként jutott be a PO-ba, a 23. helyről ez idén is elérhető. A házat egyik csapatra sem tegyük fel, de a nyeretlenek közül nekik lehet reális esélyük a fordításra.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!