Connect with us

NCAA

Írek az acélvárosban, visszatér a Big Ten – Arena4 NCAA-beharangozó

Az írek acélvárosba látogatnak, a Big Ten nyitófordulójában pedig rögtön eldől a “kis barna kancsó” sorsa! Ezt a két meccset láthatjátok az egyetemi foci világából az Arena4-en!

21:30 Notre Dame Fighting Irish @ Pittsburgh Panthers

A helyszín: Heinz Field – a Pitt korábbi otthonát épp a Notre Dame ellen búcsúztatta, az NFL-es Steelersszel 2001-ben bútoroztak össze egy új létesítménybe, sokak visszatetszését kiváltva. Na nem A sötét lovag – Felemelkedés során díszletként használt stadion minőségével van a probléma, hanem hogy így a pittsburghi egyetemistáknak a kampuszról még a hazai találkozókra is utazniuk kell, és ez a hangulatra is rányomja a bélyegét. A járvány okán eredetileg üresen maradtak a lelátók, ám ezen a szombaton 5500 néző személyesen is jelen lehet.

Kommentátorok: Kerek István és Alföldi-Horváth Róbert

PITTSBURGH (3-3, ACC)

A programról: A nyolcvanas évekig a college football egyik nagyágyúja volt a Panthers, bár az egyetem vezetése egyszer már azelőtt is, a II. VH-t követő időszakban igyekezett a futballőrületet megfogni az oktatást preferálva. A középszerűségbe való végleges (?) süppedés Dan Marino 1983-as távozásával indult be, azóta a csapat inkább az óriásölő szerepében tetszeleg, évente egy-egy hatalmas meglepetésre (tavaly a jó ideje veretlen UCF-et verték a “Pitt Special” játékkal) és egy-egy korszakos sztár (pl. Larry Fitzgerald vagy Aaron Donald) kinevelésére mindig jók.

Az idényükről: A szokásos formát hozza Pat Narduzzi legénysége, a közelmúltat nem meghazudtolva; az elmúlt évtizedben a Pitt szenvedte el a legtöbb egy TD-n belüli vereséget. Szám szerint 32-t, ebből kettőt idén jegyezve, az NC State-nek egy utolsó perces fordítást engedve, a Boston College elleni hosszabbításban pedig egy XP-t kihagyva. A pechszériát a Miaminál tett vendégeskedés tette teljessé, a 3-0-s startból gyorsan 3-3-as mutató lett.

Kiemelt játékosok: Ehhez az is hozzájárult, hogy Floridában nem játszhatott a profi potenciállal is bíró irányító, Kenny Pickett, akit még csak most kezdenek el felfedezni, egyelőre alulértékelt prospect. Fő célpontja az újonc slot elkapó Jordan Addison, aki 444 yardot és 3 touchdownt termelt eddig. Az OL vezére a center Jimmy Morrissey. A DT Jaylen Twyman a nyáron a Covid okán idő előtt bejelentette, hogy a draftra készül tovább, a védőfal nélküle is az ország legjobbja. A freshman Calijah Kancey rögtön feledtette hiányát, a széleken meg Patrick Jones II és Rashad Weaver terrorizál (Jones II hét sacknél jár). Joneshoz hasonlóan az első körben kelhet el a strong safety Paris Ford is optimális esetben.

NOTRE DAME (4-0, ACC)

A programról: Az ND-t külön cikkben mutattam be a héten, mivel bármit is játszanak a Panthersszel, a jövő heti Georgia Tech elleni mérkőzésük szintén az Arena4 (online) képernyőjére kerül.

Az idényükről: Ha nincs a pandémia, az Irish tényleg Írországban indítja útjára a labdát 2020-ban, ám a Navy elleni rivalizálás a speciális körülmények hatására nem folytatódhatott. A felbolydult menetrendekkel a Notre Dame kényszerpályán még örökös függetlenségét is kénytelen volt feladni, így az idei számukra a legeslegelső, mikor akár konfdöntőre is kvalifikálhatnak. A kezdésük alapján erre minden esélyük megvan, az ACC-ben 3/3 a mérlegük és még a AAC-s South Floridát is 52-0-val küldték haza. Az október 17-i, Louisville elleni 12-7-es győzelemre azért nem lehetnek valami büszkék, otthon 1978 óta nem szereztek ilyen kevés pontot.

Kiemelt játékosok: Az offense vezére a mobilis QB Ian Book, aki nyilvánvalóan korrekt egyetemi szintű irányító, viszont az NFL-ben vélhetően kevésnek bizonyul majd. Passzolási statisztikái is visszaestek, miután elvesztette két fő emberét, a már Steelersnél tündöklő WR-t, Chase Claypoolt és a Bears TE-jét, Cole Kmetet, ezért az ND főleg a futásokra koncentrál. Kifejezetten érdekes lesz megfigyelni, hogy fog teljesíteni a magasra taksált OT, Liam Eichenberg a Pitt kiváló endjeivel szemben. A védelem szürke iparosok gyülekezete, egyedül Jeremiah Owusu-Koramoah emelhető ki jobban, ő a safety/OLB hibrid poszton, azaz roverként brilírozik. A professzionális ligában méreteiből adódóan az OLB feküdhet neki.

Esélylatolgatás: Brian Kelly Notre Dame-nél töltött főedzősége alatt csapata ugyan hatból ötször megverte a Pittsburghöt, de egyik se zárult – mily meglepő, hisz a Pittről van szó – egy TD-n kívül. Az átütő erővel nem rendelkező írek ezúttal is garantáltan megszenvednek a párducokkal, pláne hogy top5-ös ellenfelet fogadva Pat Narduzziék mondhatni ilyen szituációkra rendeltettek.

01:30 Michigan Wolverines @ Minnesota Golden Gophers

A helyszín: TCF Bank Stadium – a Minnesota büszkélkedhet azzal, amivel a Pittsburgh nem; saját stadionnal. Ők 1982-től a Vikingsszal közösködtek, ám a nem szűkmarkú minneapolisi városvezetés nemrég NFL és NCAA – sőt MLB és MLS – gárdájának is felhúzott egy-egy arénát. Más kérdés, hogy a Big Ten ezen a hétvégén startoló küzdelmeiben minden mérkőzés zárt kapus.

Kommentátorok: Kun Zsolt és Gecser Máté

MINNESOTA (0-0, Big Ten)

A programról: A hétszeres bajnok északiak aranykorukat a harmincas-negyvenes években élték, 1967-től azonban messze elkerülték őket a sikerek. Nem úgy a 2017-ben kinevezett energikus P.J. Fleckkel, a HC tavaly a top10-be kormányozta csapatát, ez utoljára 1962-ben történt meg.

Az idényükről: Noha az Auburn elleni Outback Bowl-bravúrt végrehajtó keretből azért számos fontos láncszem kiesett (ráadásul az offenzív koordinátor is elment a Penn State-hez), papíron gyenge divíziójukban a konfdöntő sem tűnik elérhetetlen álomnak – ehhez ugye idén a Big Tenben nyolc forduló áll rendelkezésre.

Kiemelt játékosok: Szép fogás volt a Tampától a WR Tyler Johnson az ötödik körben, egyetemi elkapótársa, Rashod Bateman kiválasztásával biztosan nem vár majd ennyit senki – inkább arra esélyes, hogy Laurence Maroney óta ő legyen az első 1. körben kiválasztott ex-Gopher. Bateman amúgy egyszer már bejelentette, hogy elhagyva az iskolát a draftra készül, ám mikor a Big Ten végül a tavaszi helyett az őszi lebonyolításra tette a voksát, a minnesotaiak örömére visszatáncolt. A megfigyelők a csiszolatlan gyémánt RT, Daniel Faalele atletikusságáról is ódákat zengenek. A védelemből két CB, Coney Durr és Benjamin St-Juste neve megjegyzendő (mindezt úgy, hogy a Buccaneers innen is vitt embert Antoine Winfield Jr. személyében).

MICHIGAN (0-0, Big Ten)

A programról: A Wolverines az NCAA eleddig legtöbb győzelmet elérő futballprogramja, csak hogy a mondat végére nem lehet pontot tenni, mert ez a distinkció a múltnak szól, nem a jelennek. Persze minden relatív, sokan beérnék az elmúlt öt szezonból hármon elért 10-3-mal, Michiganben a sikerességet az Ohio State-hez mérik, és ebben az összevetésben – illetve ami még rosszabb, az egymás elleni rangadókon – cudarul állnak.

Az idényükről: Jim Harbaugh-t megváltóként várták vissza Ann Arborba (és nem is vízzel és kenyérrel, hanem top3-as fizetéssel), de öt frusztráló évet követően is ott tart csapata, hogy bár komoly lebőgéstől nem kell tartani, az OSU beláthatatlan távolságban az erőviszonyokat illetően. Ebben a furcsa idényben különösen nehéz jóslásokba bocsátkozni, jóllehet szinte mérget vehetünk rá, hogy nem idén szakad meg a Buckeyes elleni rossz széria és addig még más akadályok is várnak a Michiganre.

Kiemelt játékosok: Hárman jelezték a UM-nél, hogy nem kérnek a tavaszi szezonból, viszont az őszre való visszatérésnél ebből csupán egy valaki, a right tackle Jalen Mayfield gondolta meg magát (a WR Nico Collins és a CB Ambry Thomas nem). A mock draftok korai köreiben a támadósorból még a TE Nick Eubanks neve tűnhet fel. A védelemből ugyan a Patriots 2/60-ra elvitte Josh Uche-t, nagyszerű nyomásgyakorlóból nincs hiány, mint például DE Kwity Paye és Aidan Hutchinson, vagy akár az OLB Cam McGrone.

Esélylatolgatás: A fogadóirodáknál mindössze 3 pontos favorit a Michigan, még Vegas sem mer egyik irányba sem elköteleződni abszolút érthető módon. Hogy az üresen kongó stadion vagy a rendkívül megnehezített felkészülés (emlékezhetünk, kétszer fújta le az évet a Big Ten, mire szeptember közepén zöld lámpát kaptak csapatai) hogyan hat a felekre, megtippelhetetlen, még ha papíron a Wolverines felé is billen a mérleg nyelve.

2 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
bjeela
bjeela
2020-10-24 11:00

Én csak azt csodálom, hogy Harbaught még nem rúgták ki. Pedig minden évben elkövetett valami hülyeséget és egy ilyen komoly tradíciókkal rendelkező csapathoz sem tudnak odaédesgetni komoly játékosokat. Vagy csak idiótákat választanak meg játékosmegfigyelőnek. Jó, az igaz, hogy jobb lett a Wowerines, mint volt 2008-2015 között, de a legnagyobb csoda, amit vártak tőle, az nem jött. Nagyjából hozott két W-t szezononként pluszban.

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
Reply to  bjeela
2020-10-24 14:27

“egy ilyen komoly tradíciókkal rendelkező csapathoz sem tudnak odaédesgetni komoly játékosokat.”
És még Dylan McCaffrey-t is sikerült elüldözni.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x