Connect with us

NCAA

Írek az acélvárosban, visszatér a Big Ten – Arena4 NCAA-beharangozó

Az írek acélvárosba látogatnak, a Big Ten nyitófordulójában pedig rögtön eldől a “kis barna kancsó” sorsa! Ezt a két meccset láthatjátok az egyetemi foci világából az Arena4-en!

21:30 Notre Dame Fighting Irish @ Pittsburgh Panthers

A helyszín: Heinz Field – a Pitt korábbi otthonát épp a Notre Dame ellen búcsúztatta, az NFL-es Steelersszel 2001-ben bútoroztak össze egy új létesítménybe, sokak visszatetszését kiváltva. Na nem A sötét lovag – Felemelkedés során díszletként használt stadion minőségével van a probléma, hanem hogy így a pittsburghi egyetemistáknak a kampuszról még a hazai találkozókra is utazniuk kell, és ez a hangulatra is rányomja a bélyegét. A járvány okán eredetileg üresen maradtak a lelátók, ám ezen a szombaton 5500 néző személyesen is jelen lehet.

Kommentátorok: Kerek István és Alföldi-Horváth Róbert

PITTSBURGH (3-3, ACC)

A programról: A nyolcvanas évekig a college football egyik nagyágyúja volt a Panthers, bár az egyetem vezetése egyszer már azelőtt is, a II. VH-t követő időszakban igyekezett a futballőrületet megfogni az oktatást preferálva. A középszerűségbe való végleges (?) süppedés Dan Marino 1983-as távozásával indult be, azóta a csapat inkább az óriásölő szerepében tetszeleg, évente egy-egy hatalmas meglepetésre (tavaly a jó ideje veretlen UCF-et verték a “Pitt Special” játékkal) és egy-egy korszakos sztár (pl. Larry Fitzgerald vagy Aaron Donald) kinevelésére mindig jók.

Az idényükről: A szokásos formát hozza Pat Narduzzi legénysége, a közelmúltat nem meghazudtolva; az elmúlt évtizedben a Pitt szenvedte el a legtöbb egy TD-n belüli vereséget. Szám szerint 32-t, ebből kettőt idén jegyezve, az NC State-nek egy utolsó perces fordítást engedve, a Boston College elleni hosszabbításban pedig egy XP-t kihagyva. A pechszériát a Miaminál tett vendégeskedés tette teljessé, a 3-0-s startból gyorsan 3-3-as mutató lett.

Kiemelt játékosok: Ehhez az is hozzájárult, hogy Floridában nem játszhatott a profi potenciállal is bíró irányító, Kenny Pickett, akit még csak most kezdenek el felfedezni, egyelőre alulértékelt prospect. Fő célpontja az újonc slot elkapó Jordan Addison, aki 444 yardot és 3 touchdownt termelt eddig. Az OL vezére a center Jimmy Morrissey. A DT Jaylen Twyman a nyáron a Covid okán idő előtt bejelentette, hogy a draftra készül tovább, a védőfal nélküle is az ország legjobbja. A freshman Calijah Kancey rögtön feledtette hiányát, a széleken meg Patrick Jones II és Rashad Weaver terrorizál (Jones II hét sacknél jár). Joneshoz hasonlóan az első körben kelhet el a strong safety Paris Ford is optimális esetben.

NOTRE DAME (4-0, ACC)

A programról: Az ND-t külön cikkben mutattam be a héten, mivel bármit is játszanak a Panthersszel, a jövő heti Georgia Tech elleni mérkőzésük szintén az Arena4 (online) képernyőjére kerül.

Az idényükről: Ha nincs a pandémia, az Irish tényleg Írországban indítja útjára a labdát 2020-ban, ám a Navy elleni rivalizálás a speciális körülmények hatására nem folytatódhatott. A felbolydult menetrendekkel a Notre Dame kényszerpályán még örökös függetlenségét is kénytelen volt feladni, így az idei számukra a legeslegelső, mikor akár konfdöntőre is kvalifikálhatnak. A kezdésük alapján erre minden esélyük megvan, az ACC-ben 3/3 a mérlegük és még a AAC-s South Floridát is 52-0-val küldték haza. Az október 17-i, Louisville elleni 12-7-es győzelemre azért nem lehetnek valami büszkék, otthon 1978 óta nem szereztek ilyen kevés pontot.

Kiemelt játékosok: Az offense vezére a mobilis QB Ian Book, aki nyilvánvalóan korrekt egyetemi szintű irányító, viszont az NFL-ben vélhetően kevésnek bizonyul majd. Passzolási statisztikái is visszaestek, miután elvesztette két fő emberét, a már Steelersnél tündöklő WR-t, Chase Claypoolt és a Bears TE-jét, Cole Kmetet, ezért az ND főleg a futásokra koncentrál. Kifejezetten érdekes lesz megfigyelni, hogy fog teljesíteni a magasra taksált OT, Liam Eichenberg a Pitt kiváló endjeivel szemben. A védelem szürke iparosok gyülekezete, egyedül Jeremiah Owusu-Koramoah emelhető ki jobban, ő a safety/OLB hibrid poszton, azaz roverként brilírozik. A professzionális ligában méreteiből adódóan az OLB feküdhet neki.

Esélylatolgatás: Brian Kelly Notre Dame-nél töltött főedzősége alatt csapata ugyan hatból ötször megverte a Pittsburghöt, de egyik se zárult – mily meglepő, hisz a Pittről van szó – egy TD-n kívül. Az átütő erővel nem rendelkező írek ezúttal is garantáltan megszenvednek a párducokkal, pláne hogy top5-ös ellenfelet fogadva Pat Narduzziék mondhatni ilyen szituációkra rendeltettek.

01:30 Michigan Wolverines @ Minnesota Golden Gophers

A helyszín: TCF Bank Stadium – a Minnesota büszkélkedhet azzal, amivel a Pittsburgh nem; saját stadionnal. Ők 1982-től a Vikingsszal közösködtek, ám a nem szűkmarkú minneapolisi városvezetés nemrég NFL és NCAA – sőt MLB és MLS – gárdájának is felhúzott egy-egy arénát. Más kérdés, hogy a Big Ten ezen a hétvégén startoló küzdelmeiben minden mérkőzés zárt kapus.

Kommentátorok: Kun Zsolt és Gecser Máté

MINNESOTA (0-0, Big Ten)

A programról: A hétszeres bajnok északiak aranykorukat a harmincas-negyvenes években élték, 1967-től azonban messze elkerülték őket a sikerek. Nem úgy a 2017-ben kinevezett energikus P.J. Fleckkel, a HC tavaly a top10-be kormányozta csapatát, ez utoljára 1962-ben történt meg.

Az idényükről: Noha az Auburn elleni Outback Bowl-bravúrt végrehajtó keretből azért számos fontos láncszem kiesett (ráadásul az offenzív koordinátor is elment a Penn State-hez), papíron gyenge divíziójukban a konfdöntő sem tűnik elérhetetlen álomnak – ehhez ugye idén a Big Tenben nyolc forduló áll rendelkezésre.

Kiemelt játékosok: Szép fogás volt a Tampától a WR Tyler Johnson az ötödik körben, egyetemi elkapótársa, Rashod Bateman kiválasztásával biztosan nem vár majd ennyit senki – inkább arra esélyes, hogy Laurence Maroney óta ő legyen az első 1. körben kiválasztott ex-Gopher. Bateman amúgy egyszer már bejelentette, hogy elhagyva az iskolát a draftra készül, ám mikor a Big Ten végül a tavaszi helyett az őszi lebonyolításra tette a voksát, a minnesotaiak örömére visszatáncolt. A megfigyelők a csiszolatlan gyémánt RT, Daniel Faalele atletikusságáról is ódákat zengenek. A védelemből két CB, Coney Durr és Benjamin St-Juste neve megjegyzendő (mindezt úgy, hogy a Buccaneers innen is vitt embert Antoine Winfield Jr. személyében).

MICHIGAN (0-0, Big Ten)

A programról: A Wolverines az NCAA eleddig legtöbb győzelmet elérő futballprogramja, csak hogy a mondat végére nem lehet pontot tenni, mert ez a distinkció a múltnak szól, nem a jelennek. Persze minden relatív, sokan beérnék az elmúlt öt szezonból hármon elért 10-3-mal, Michiganben a sikerességet az Ohio State-hez mérik, és ebben az összevetésben – illetve ami még rosszabb, az egymás elleni rangadókon – cudarul állnak.

Az idényükről: Jim Harbaugh-t megváltóként várták vissza Ann Arborba (és nem is vízzel és kenyérrel, hanem top3-as fizetéssel), de öt frusztráló évet követően is ott tart csapata, hogy bár komoly lebőgéstől nem kell tartani, az OSU beláthatatlan távolságban az erőviszonyokat illetően. Ebben a furcsa idényben különösen nehéz jóslásokba bocsátkozni, jóllehet szinte mérget vehetünk rá, hogy nem idén szakad meg a Buckeyes elleni rossz széria és addig még más akadályok is várnak a Michiganre.

Kiemelt játékosok: Hárman jelezték a UM-nél, hogy nem kérnek a tavaszi szezonból, viszont az őszre való visszatérésnél ebből csupán egy valaki, a right tackle Jalen Mayfield gondolta meg magát (a WR Nico Collins és a CB Ambry Thomas nem). A mock draftok korai köreiben a támadósorból még a TE Nick Eubanks neve tűnhet fel. A védelemből ugyan a Patriots 2/60-ra elvitte Josh Uche-t, nagyszerű nyomásgyakorlóból nincs hiány, mint például DE Kwity Paye és Aidan Hutchinson, vagy akár az OLB Cam McGrone.

Esélylatolgatás: A fogadóirodáknál mindössze 3 pontos favorit a Michigan, még Vegas sem mer egyik irányba sem elköteleződni abszolút érthető módon. Hogy az üresen kongó stadion vagy a rendkívül megnehezített felkészülés (emlékezhetünk, kétszer fújta le az évet a Big Ten, mire szeptember közepén zöld lámpát kaptak csapatai) hogyan hat a felekre, megtippelhetetlen, még ha papíron a Wolverines felé is billen a mérleg nyelve.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!