Connect with us

Érdekességek

Bill Belichick Achilles-sarka: az elkapó

A Patriotsból hiányozni fog Julian Edelman és N’Keal Harry, így a csapat elkapószekciója így néz ki: Damiere Byrd, Jakobi Meyers, Gunner Olszewski, Isaiah Zuber. Ilyen felhozatallal bármelyik irányító megszenvedne (tavaly Tom Brady sem tudott hasonló személyzettel csodát tenni), ráadásul Harry és Edelman sem játszik jól, így elég kilátástalannak tűnik az offense. Bill Belichick és stábja sok mindenhez ért, de az elkapókhoz nem igazán.

2000 óta a Patriotsnak mindössze öt darab 1000 yardos elkapója volt, és azok közül is csak kettőt draftolt a csapat, Edelmant és Troy Brownt:

  • Troy Brown – 1 ezeryardos szezon;
  • Brandin Cooks – 1;
  • Julian Edelman – 3;
  • Randy Moss – 3;
  • Wes Welker – 5.

Pedig tényleg próbálkozik Belichick. A fenti Cooks-Moss-Welker hármas mellett olyan játékosok érkeztek a piacról vagy csere útján, mint Antonio Brown, Mo Sanu, Reche Caldwell, Brandon Lloyd, Danny Amendola, Josh Gordon, Eric Decker, Demaryius Thomas vagy Chad Johnson, de a legtöbb esetben még csak egy erős közepes szintet sem sikerült hozni.

27 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
27 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
bjeela
bjeela
2020-11-01 10:12

Hát hogyne. Én csak azt nem értem, miként van az, hogy ennek ellenére a Pecc rommá hajigálta az ellenfeleit és jobbára minden szezonban jobb volt a támadóegység szerzett pontok és yardok tekintetében, mint a védelem engedett pontok és yardok tekintetében liga szinten? Sőt, a passzolt yardok és pontok tekintetében jónéhányszor ligaelit volt a Pecc. Nincs itt némi ellentmondás? Nem lehet, hogy inkább arról van szó, hogy BB a rendszert tekintette fontosnak és nem a sztárokat és ez a szemlélet a csapat minden eleménél látható volt? Merthogy BB ugyanígy járt el a védelmeknél és a többi csapategységnél is. Nem nagyon kivételezett senkivel. Beszerzett egy-két sztárt, de jobbára névtelen senkikkel dolgozott, akiket egy bizonyos feladatra kinevelt és nála lettek sztárok. Sosemnem kajolta azokat, akiket nem lehet formálni és vélhetően emiatt nem rajongott a sztárokért.
És tessék már megnézni Tibi lőlapját, ahol elvétve fordult elő, hogy ne hozta volna a 4000 feletti szezonokat és az a 261,9 yard/meccses karrierátlag sem azért sikerült neki, mert olyan katasztrofálisan pocsék elkapókkal kellett játszania. És most, hogy dugig ki van tömve Tibi a legjobb sztárelkapókkal, így sem produkál látványosan jobb szezont eddig, mint máskor, sőt.

renningan
renningan
Reply to  bjeela
2020-11-01 12:29

Egy támadósor azért nem csak elkapókból áll, és láthattuk, hogy tavaly, vagy amikor Kenbrell Thompkinsék voltak a sztárok, messze nem ment annyira jól (tavaly a védelemnek és a valaha volt egyik legkönnyebb sorsolásnak köszönhető a relatíve sok szerzett pont).

A Patriotsnál mindig működött a futójáték, mindig voltak jó tight endek és elkapni tudó futók, amik kompenzálták az elkapósor átlagosságát. Komplex volt a rendszer és működött, de azért Bradynek is baromira új most az, hogy a Bucsnál nem csak tight endje és futója van, de kb három top elkapója, meg egy nagyon ígéretes WR4.

Lehet jó egy offense egyszemélyes elkapószekciókkal is, ha épp úgy van, sőt közepesekkel is, ha jó az irányító és a rendszer, de azért jobb az mindenkinek, ha van minőség a poszton.

bjeela
bjeela
Reply to  renningan
2020-11-01 14:42

Józsi, könyörögve kérlek ne nézz idiótának. Persze, hogy jobb, ha minőségi elkapói vannak egy csapatnak, de láthatóan BB számára fontosabb volt a rendszer és az abból fakadó hozzáállás megőrzése, mint egy zseniális, ámde nehezen formálható személyiség kezelése. Ehhez láthatóan következetesen ragaszkodott a két évtized alatt és még Tibinek sem engedte meg, hogy elkanászodjon.

Láthatóan jól kezelte ezt a kérdést, különben nem lett volna a Pecc támadóegysége tizenéven keresztül ligaelit és ezen belül az elkapógárda(igen, futókkal, TE-kkel kiegészülve) ilyen bitang hatékony. És mégeccer: “…most, hogy dugig ki van tömve Tibi a legjobb sztárelkapókkal, így sem produkál látványosan jobb szezont eddig, mint máskor, sőt.” És ez még akkor is feltűnő, ha még “baromira új” ez a helyzet Tibinek, amit szoknia kell.

Evergreen
Evergreen
Reply to  bjeela
2020-11-01 16:56

Működött a rendszer tesco gazdaságos elkapó sorral is, mert ott volt Tibi.
Elég megnézni Bill HC statjait Brady nélkül. Volt lár szezon, a pats-cel is. 7 év alatt egyetlen PO részvétel, ott is 1 győzelem aztán kiesés. Emellett a statok Tibivel…
Ekkora mintánál már nincsenek véletlenek. Majd elhiszem Billt a GM-et ha össze tud rakni egy SB győztes csapatot Tibi nélkül is.

bjeela
bjeela
Reply to  Evergreen
2020-11-01 17:17

Az a gáz, hogy a nyüves világtalan Cassel is karrierrekordot termelt passzolt yardokban(3693 yard), amikor ő volt a kezdő. Szóval bármennyire is mea culpáztam Tibi és BB kapcsán, azért még mindig az a helyzet, hogy az öreg nem seggfej és a rendszere működött 19 éven át. Tavaly és idén egy cseppet megrogyott, de az vesse rá az első követ, akivel nem fordult elő ilyesmi. Pláne úgy, hogy a megbízható és zseniális QB-jára már nem számíthat(most lényegtelen, hogy kinek a hibájából).

Most úgy tűnik, hogy Tibi volt a kulcs és én is úgy látom, hogy most előnyben van. Még akkor is, ha a mostani csoda elkapógárdával sem termel több yardot és TD-t, mint korábban. De azért adjunk BB-nek legalább két évet, hogy bizonyítson. Csodálnám, ha nagyon béna lenne.

Lecc Go Pecc
Lecc Go Pecc
2020-11-01 10:34

Teljesen jogos a felvetés. Az öreg valahogy ebben nem a legjobb, de azért a rendszere eddíg működött eddíg.. sajnos az utolsó két éve nagyon ramatyul néz ki.

Viszont azt el kell ismerni, hogy a WR ek mellett a Futókat és a TE-et jól betudta vonni a passzjátékba, ami tudta valahogy kozmetikázni a passzjátékot.

bjeela
bjeela
Reply to  Lecc Go Pecc
2020-11-01 11:05

Kozmetikázniiii??? Na jó, egye penész, nézzük a támadó számokat:

2000: 25. pts 22. yards
2001: 6. 19.
2002: 10. 21.
2003: 12. 17.
2004: 4. 7.
2005: 10. 7
2006: 7. 11.
2007: 1. 1.
2008: 8. 5.
2009: 6. 3.
2010: 1. 8.
2011: 3. 2.
2012: 1. 1.
2013: 3. 7.
2014: 4. 11.
2015: 3. 6.
2016: 3. 4.
2017: 2. 1.
2018: 4. 5.
2019: 7. 15.

Isten tuggy, de a liga összes csapata szeretne ilyen konzisztensen ott maradni folyamatosan a 10 legjobb csapat között tizenvalahány éven át, csak hát sosemnem sikerült eddig senkinek ilyen hosszan. Ennyit arról, milyen szar GM is ez a BB…

Ja, amúgy az első évek gyatrább eredményei ellenére csak összehoztak 3 gyűrűt akkor is. Milyen érdekes, hogy amikor a támadók ligaelsők voltak az alapszakaszban, akkor semmit nem nyertek. Pont, mint csóri PManning Denverben a csodaszezonjában. Nem lehet, hogy ez a sztárelkapó összeverbúválósdi nem épp a legjobb stratégia?

Ja, és az megvan, hogy a védőguru BB mindössze egyetlen egyszer érte el azt, hogy a védelme első legyen engedett pontokban és yardokban egy szezonon belül(2019), miközben a támadókkal ezt kétszer is összehozta és kis híján harmadszor is?

Lecc Go Pecc
Lecc Go Pecc
Reply to  bjeela
2020-11-01 15:25

Szerintem azt senki nem mondta,hogy BB nem ért ehhez. Csak az elkapókból valahogy, időnként felfedez egy egy tehetséget de ennyi, nem tud összerakni egy konstans jó szekciót. Mindíg van egy Edelman, egy Wes Welker… De mellettük nincs meg a mélység… Azonban mellettük ott volt a rendszer a futók és a TE-k… és Brady szóval a dícséret illeti a rednszer miatt, de amikor kiesik a WR-ekből az igásló akkor hirtelen megáll az élet. Tavaly sem véletlenül volt rozsdás a rendszer… Az elkapók hiányosak voltak… És mellé a TE játék nem létezett… Kb mint idén… Előtte hosszú évekig ott volt Gronk… A futók Edelman top formában…

bjeela
bjeela
Reply to  Lecc Go Pecc
2020-11-01 17:00

Épp ezt akartam érzékeltetni kicsit lentebb Józsinak, hogy koránt sem lepődnék meg, ha mindezt BB direkt csinálná. És mégegyszer: a látszólag nem létező elkapógárda ellenére a Pecc tizenvalahány éven át ligaelit támadó- és főleg passzjátékot produkált. Ritkaságszámba ment, amikor Tibi nem hajigált 4K yard felett. Most meg jött egy szar szezon és máris azt kezditek nyafizni, hogy ááá, sosemnem volt itt rendes passzjáték. Na ne mááá! El vagytok kapatva kissé. ;) Mégeccer: mutass egy csapatot, amelyik tizenvalahány éven át ligaelit támadójátékot produkál.

Nagyjából olyanok vagytok mint aki fikázza Jézust, hogy jó, megvolt a hal, meg a bor és sétafikáltál a vízen is, de kurvára nem láttunk téged repülni, szóval kókler szélhámos vagy te, nem Isten fia.

Lecc Go Pecc
Lecc Go Pecc
Reply to  bjeela
2020-11-01 17:50

Az eredményeknek persze mindenki örülne… De BB rendszere nem arra épül szerintem,hogy a legjobb elkapók kellenek a csapatban evör. Épp ezért ha BB nem is legjobb mondjuk a WR draftolásában vagy a szekció managelésében nem is számít mert a rendszer nem is teszi szükségessé. Persze az is lehet,hogy BB nem is akar ezzel többet foglalkozni mint ami szükséges…. Kitudja.

bjeela
bjeela
Reply to  Lecc Go Pecc
2020-11-01 18:14

Ezt ugatom.

d zoli
d zoli
Reply to  bjeela
2020-11-01 18:05

Tökre igaz. Micsoda faszság 1 rosz év után temetni. És akkor most az elméletedet légyszíves terjeszd ki arra a helyzetre, amikor 3 éve lefelé mutatnak a nyilak. Illetve 4 évig próbálta kibaszkodni a csapat ikonját akinek most egész jól megy máshol. Mindenkinél eljön a pont amikor meghaladja a világ. Esetleg elmegy a kedve. Nem lehet tudni, hogy ez most az, vagy erőgyűjtés a következő odabaszásra. De a kritikát egy legyintéssel lesöpörni, hogy régen megoldotta, tehát most is megfogja az elég optimista hozzáállás. Buffalóban persze pesszimista.

bjeela
bjeela
Reply to  d zoli
2020-11-01 18:14

“…régen megoldotta, tehát most is megfogja …” Ez legfeljebb arról szól, hogy BB eddig valahogy mindig megcsinálta. Normális esetben egy dinasztia 3-6 év alatt kifúj, neki viszont 19 éve működik kisebb-nagyobb megingásokkal. És aki ezt tudja, attól várható, hogy ezt is megoldja. Nevezhető ez optimizmusnak is, de inkább az elmúlt 19 év tapasztalatából leszűrt reális helyzetértékelésnek és valós esélynek.

bjeela
bjeela
Reply to  d zoli
2020-11-02 12:04

Jéééé, ezen átsiklottam: “…3 éve lefelé mutatnak a nyilak.” Mi vaaaan? 2017 elbukott SB, 2018 megnyert SB, 2019 WC bukó. Édes jó Mindenható, már ha egyáltalán létezel, tekints le rám, nyomorult lélekre és ajándékozzál meg azzal az érzéssel, hogy ilyen lefelé mutató nyilaink legyenek a Bearsnél. Zoli, elmész ám te abba a jóóóó…

Nem mellesleg: “… 4 évig próbálta kibaszkodni a csapat ikonját akinek most egész jól megy máshol.” Tibinek a segge alá toltak kocsit, lovat Tampában és mit ád az ég nem mutat jobb statisztikákat, mint a Peccben. Jó, a 2019-es év télleg nem úgy sikerült a Peccnek, ahogy tervezték, pedig BB mindent igyekezett megadni Tibinek. Ha emléxel fű-fa-virág arról áradozott, hogy namostasztán micsoda elkapói vannak Tibinek. Aztán szépen kihullottak. Erről azért nem BB tehetett. Szóval csak annyira akarta négy éve folyamatosan kibaszkodni, hogy odavitte neki AB-t és kis túlzással mindenkit, akit el lehetett érni és akit kért Tibi. Még 2019-ben is.

d zoli
d zoli
Reply to  bjeela
2020-11-02 12:42

A 3 éve az 2018-9-20. 2018 ban 11-5 lett a mérleg és kB novembertől minden héten téma volt, hogy tán ez a dinasztia vége. Utólag a statból nem látszik. Nem is rosz az Offense 4. Hely.
Meg értem a fohászodat a Bears kapcsán, de mi a tökhöz mérjük trendet ha nem idősorhoz? A 2018-cat az mentette meg, hogy kitalálták, hogy ők power running team. Develin és Michel 5-5 évet áldozott a várható élettartamából a győzelmekért.

2019-re a TE room az veretes Izzo és MLCosse. WR szekció meg kiégett a picsába.

A 2018 – 9 éveket nem rónám föl Draft vagy FA oldalról nagyon. LT, RB és WR első körben. FA Gordon, TBrown, ABrown, DezB próbajátékon, Sanu. Böbi próbálkozott.
Az effort megvolt.
Az eredmény nem jött ki sérülés, bust és off field miatt. Oké. De az idei shitshow miatt nem nice ez a 3 év.

Ha megnézed a SB Malcolm Butler benchinget, a 2018-cas Miami miraclet, a tavalyi meltdownt ami a bye weekbe került, az év eleji historikus védelem süllyedését, az idei shitshowt, akkor látod, hogy uncharacteristically meg tudták verni magukat kulcspillanatokban. És ez a dinasztia arra épült, hogy random pillanatokban a seggükből előrántják a W-t amíg a bénult ellen ezt végignézi. Innentől én nem tudom magabiztosan azt mondani, hogy itt a jövő contendere épül.

A Tibi statisztikailag azt hozza mint régen téma pedig hadd érjen még. Winstonnál jobb. A Saints Seahawks séfs ellen meglátjuk.

bjeela
bjeela
Reply to  d zoli
2020-11-02 13:22

Mingyá elkezdek zokogni. De télleg. Mi problémáid vannak…

Natehát a dinasztiád 19 éve nem arról szólt, hogy minden évben megnyeritek a gyűrűt. Én azért emléxem, hogy voltak BB-nek 10:6-os szezonjai 2005-ben és 2009-ben – és akkor ott volt a Tibike is -, aztán valahogy mégse rogyott össze minden, pedig 2014-ig nem sikerült gyűrűt nyerni. Nemáááá, Zoli. Mindenki próbálkozik, kapar, mint malac a jégen és nincs rá garancia, hogy mindig a meccs végén a Pecc nyer, mint a gurulósban a németek. Ezek nevetséges legendák, amiknek komoly tartalma nincs, mert akkor minden évben ők lennének a bajnokok, de nem. Igenis van olyan szezon, amikor rohadtul nem megy. És most kivételesen szarul megy BB-nek is.

Én se mondtam azt, hogy BB most építi a következő dinasztiát, de aggyuk már meg neki a lehetőséget, hogy összekapja magát. 19 évig volt egy relatív komfortzónája és most ezt elvesztette. Elment a csapat esze, aztán elment a csapat falának géniusza, majd végül a csapat QB-ja, vezére. Azért ez túl sok egyszerre. Néddameg mi lett ugyanemiatt az LSU-val… De BB túl sokszor állt fel minden szarból ahhoz, hogy elhiggyem, hogy ebből már nem fog. Ha Tibinek megadod a türelmet, akkor BB-nek is.

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  bjeela
2020-11-02 08:20

Steelers, Saints?

bjeela
bjeela
Reply to  Kopi3.14
2020-11-02 09:09

Az 1970-es évek Vasasa(1972-82-ig) már majdnem, de ők sem bírták olyan soká de nekik könnyű volt, mert nem volt fizetési sapka. A Saints viszont tényleg megcsinálta ugyanezt 2006-tól máig, de nekik nem volt hozzá védelmük(leszámítva 2010-et és 2013-at). Szal a Saint káprázatos támadóegységű, ámde egyoldalú csapat, a Pecc meg rohattul kiegyensúlyozott. Akárhogy nézem, ilyen csapat még nem volt az NFL-ben.

Akik viszont túlszárnyalták BB dinasztiáját, az a Baltimore Colts volt 1956-1971 között és természetesen a legendás 49ers 1981-98 között és nekik még védelmük is volt hozzá, de a Coltsnál mégiscsak a SB előtti korszakhoz kötődik inkább és ők még a fizetési sapka előtt tették meg ezt, ami azért sokkal könnyebb volt. Ja, meg a Packers, a Bears és a Giants, de őket szintén nem illik számolni, mert az ősidőkben ez nem volt annyira kunszt.

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  bjeela
2020-11-02 10:22

Támadóoldalt kértél, nem egész csapat. És szerintem a mostani Steelersre is igaz az elit offense évtizedes időtávon.

bjeela
bjeela
Reply to  Kopi3.14
2020-11-02 11:00

Baromira nem. BigBen megjelenése óta mindössze ötször(17 év alatt!!!) fordult elő, hogy tízen belül volt a Vasas támadóalakulata szerzett pontok és yardok tekintetében. Igaz, az mind az elmúlt tíz évben történt.

Az viszont stimmel, hogy télleg támadóoldalt kértem, de miért ne lehetnék én is idióta? Mindenesetre azzal mentegetem magam, hogy csak támadóoldalt erősíteni könnyebb, mint komplett, kiegyensúlyozott csapatot építeni. És asse véletlen, hogy míg Sean Paytonék 14-ből 8-szor jutottak be a PO-ba, addig BB 13-szor. Nagyon nem mindegy.

d zoli
d zoli
Reply to  Lecc Go Pecc
2020-11-01 15:05

Szerintem ezt inkább JMD főzte ki muszájból ebből az alapanyagból.

Lecc Go Pecc
Lecc Go Pecc
Reply to  d zoli
2020-11-01 15:15

JMD túl van értékelve… 😄

d zoli
d zoli
Reply to  Lecc Go Pecc
2020-11-01 18:00

Lehet erről is egy topik. De azért az Offense-nek járó kreditet elég erős Böbinek odaadni.

Lecc Go Pecc
Lecc Go Pecc
Reply to  d zoli
2020-11-01 18:27

Csak vicceltem.

DrBaji Mihály
DrBaji Mihály
2020-11-01 12:55

Danny “Playoff” Amendola

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
2020-11-01 14:20

Én személy szerint nagyon hálás vagyok az öregnek, hogy nem ért az elkapókhoz. Ezzel a tudatlanságával is megnyerték 2000 óta a superbowlok majdnem harmadát. Mi lett volna, ha még ért is hozzá? Más csapat nem is nyert volna SB-t és a kutya nem nézné az NFL-t.
Köszönet, BB!

conspiracy theory
conspiracy theory
2020-11-01 18:55

Furdal a kíváncsiság, hogy hogyan tudhat egy GM csak egy pozícióra sz*ul válogatni?! :D
(Mellette azért valahogy csak elvergődtek 13(!) AFC döntőtbe az utolsó 19 év alatt)
A tavalyi WR állomány meg abszolút nem festett rosszul év elején. Erről elő lehet venni az archívumból az szezon eleji érékeléseket. Ha Gordon, meg AB nem szúrja tökön saját magát, akkor sok minden máshogy is alakulhatott volna.

27
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x