Connect with us

Összefoglaló

A Seahawks és a Steelers megnyerte csoportját, a végletekig kiélezett maradt az NFC East

A Packers igazi fociidőben törölte fel a havas gyepet a Titansszel a Lambeau Fielden, a Steelers visszatalált a győztes útra, a Seahawks megnyerte az NFC Westet, ellenben keleten pont úgy alakultak az eredmények, hogy az utolsó körben rendkívül kiélezett maradjon a verseny.

Tennessee Titans @ Green Bay Packers 14-40

Igazi futballidő várt a Packersre és a Titansre a Lambeau Fielden, így a nézők egy ritkaság számba menő havas meccset kaphattak vasárnap éjjel. A várt nagy “adok-kapok” viszont elmaradt, inkább csak “adok” lett belőle, ugyanis a Packers feltörölte a hóval borított gyepet a Titansszel.

A Sajtfejek az első három támadásukból TD-t értek el, a védelem kiharcolt két puntot és egy interceptiont, így már 20 perc után 19-0 állt az eredményjelzőn. Ebből a Titans még fel tudott állni, hiszen a félidő vége előtt és közvetlenül a nagyszünet után is szerzett egy-egy hatpontost. A probléma viszont az, hogy itt megállt a tudomány és 14-ről már nem mozdult el a pontjaik száma. A felzárkózás pedig csak arra volt jó, hogy ismét beindította a Packers mozdonyát, a hazaiak így gyorsan feltettek még két TD-t a táblára és eldöntötték a találkozót.

Aaron Rodgerst sem a hó, sem a Titans védelme nem tudta lelassítani, szenzációsan játszott: 25 passzából 21 sikeres volt 231 yardért és 4 TD-ért, ezzel (és Mahomes gyengébb napjával) pedig visszatért az MVP-versenybe, és akár favoritnak is tekinthető. Kedvenc játszópajtása természetesen az Év Támadója címre hajtó Davante Adams volt, aki a 12 felé szálló labdából 11-et elkapott 143 yardért és 3 TD-ért. A Packersből ki lehetne emelni a 94 yardot szerző Aaron Jonest (habár az 59 yardos futásánál kilépett a pályáról körülbelül 20 yard után, amit a játékvezető nem vett észre az orra előtt, Mike Vrabel pedig lemaradt a challenge lehetőségéről), de az újonc AJ Dillon ellopta előle a show-t a földön, ugyanis 124 yardot és 2 TD-t szerzett, és megmutatta a Derrick Henryhez hasonlítható játékstílusát. Tudjuk, hogy a Titans védelme közel sem a legkeményebb egység a ligában, de a Packers megállíthatatlan volt az éjszaka folyamán, mind a földön, mind a levegőben.

A túloldalon nem volt jó napja a Tannehill-Henry-Brown sztártriónak. Henry még csak-csak jól játszott, eljutott 98 yardig és hatékony is volt, de mivel nagyrészt nagy hátrányban volt a Titans, így nem lehetett kihasználni az erejét. Tannehill pedig ugyan a földön megvillant egy 45 yardos futott TD-vel, a levegőben nem tudott sokat hozzátenni a mérkőzéshez. A Packers pass rush folyamatosan nyomás alatt tudta tartani, így nem volt egyszerű dolga, és végül 50 százalékos pontosság alatt maradt, csak 121 yardig jutott, és ugyan volt egy TD-je, dobott mellé két interceptiont is (Darnell Savage, Christian Kirksey). A Packers védelme elég jól nézett ki a mérkőzésen, a secondaryben jól levették a Brown-Davis kettőst és a megszokottnál több blitz-cel zavarba tudták hozni Tannehillt. Segített, hogy előnyben játszhattak, de akkor is dicséretet érdemelnek.

A Packers ezzel a győzelemmel továbbra is első kiemelt, de nem lehet lazsálni, le kell győzni a wild cardért küzdő Bearst az utolsó körben, hogy meg is tartsák ezt. A Titans pedig örülhet, hogy a Colts kiengedett a Steelers ellen, hiszen így továbbra is a saját kezükben a csoportgyőzelem, ehhez a Texanst kell megverni jövő vasárnap.

(katonadani)

Indianapolis Colts @ Pittsburgh Steelers 24-28

Hatalmas feltámadás a Heinz Fielden, a csapatok másolták egymás játékait a két félidőben. Mintha csak szünetben mezt cseréltek volna, olyan szintű fordulat állt be a második harminc percre. A Colts már egy szinte megnyert mérkőzést bukott el, amivel a rájátszás esélyeik is megcsappantak, már nem a saját kezükben a sorsuk.

Mindkét oldalon voltak problémák a mérkőzés előtt. Hazai oldalon zsinórban három vereség után keresték azt a játékot, amivel az első 11 meccsüket megnyerték, míg a vendégeknél a támadófal okozhatott fejfájást azok után, hogy a két kezdő offensive tackle, Braden Smith és Anthony Castonzo sem tudta vállalni a játékot. Ez pedig azért is volt nagy probléma, mert a Steelers védőfal elég félelmetes. Ebből sokat nem láthattunk az első félidőben, de TJ Watt kétszer megvillant, amelyek közül az egyik egy fumble-t okozott Riversnél, ebből pedig TD-t szerzett a Steelers – az egyetlen pontszerző akciójuk volt a félidőben. Ettől az esettől eltekintve Rivers jól játszott és mellette jól használták Jonathan Taylort is, aki két touchdownt is futott az első 30 percben. A veterán irányító pedig az elmúlt hetekben megszokott játékot hozta, pontos volt és többször is jöttek a hosszú passzok, amiből tudott haladni előre a Colts offense – három TD-t is sikerült feltenni a táblára.

És ha már a Colts az elmúlt hetekben megszokott játékot hozta, akkor a Steelers is. A Roethlisberger vezette offense az utóbbi hetekben padlón volt és ez most sem változott. A Rivers fumble kivételével, amikor az 5 yardosról indulhattak, egyszerűen nem tudtak előre haladni. A futás szinte nem is létezett, inkább negatív irányba gyűjtögették a yardokat a running backek. Passzjátékban sem volt szebb a látvány, még a 100 szerzett yardot sem érték el és egyszerűen képtelenek voltak egy épkézláb drive-ot felépíteni. Így mehettek szünetre a csapatok 21-7-es Colts vezetésnél és nem sok mindenki fejében fordult meg, hogy itt komoly fordulat állhat be a második játékrészre.

A második harminc perc úgy folytatódott, ahogy az előtte lévő vége ért. A Colts haladt előre első drive-jából és egy mezőnygólt ért el, majd ezek után a Steelerst a két yardoson állították meg négy játékban is, amivel nem tudtak zárkózni a hazaiak. Itt azonban kezdődtek a problémák vendég oldalon, érthetetlen módon az eddig működő futójátékot Jonathan Taylorral a háttérbe helyezték és nem is tudtak előre haladni, így a pontok is elmaradtak az utolsó másfél negyedre.

A másik oldalon pedig gyökeres változás állt be. Roethlisberger olyan játékot vett elő, amit a szezon első felében láthattunk és végül 342 passzolt yarddal valamint három TD-vel zárt, amire nem volt válassza a Coltsnak. Az eddig gyengélkedő offense főnix madárként támadt fel és még a hosszú játékok is működtek. Az Indianapolis védelme nem tudta megállítani őket és még segítették is ellenfelüket, hiszen az end zone közelében több alkalommal is pass interference szabálytalanságot vétettek, amivel nagy mértékben megkönnyítették a Steelers dolgát.

Miután az utolsó negyedben megfordította a Steelers az állást, még lett volna bőven ideje a Coltsnak a fordításra, de Rivers egy hosszú passzát Mike Hilton szedte le, ami után jól lepörgették az órát. Két és fél perce viszont még mindig volt a vendégeknek, hogy egy game winning drive-ot vezessenek végig. Haladtak is előre, de végül egy rossz negyedik downos passz után a Steelers bebiztosította győzelmét.

Győzelmével a Steelers megnyerte az AFC Northot, így az első körben mindenképpen hazai pályán játszhatnak majd és ezután nagyobb önbizalommal mehetnek a januári mérkőzésekre. A Colts oldalán viszont ez a második félidei leolvadás még sokba is kerülhet, hiszen most már nem elég, hogy az utolsó héten megverjék a Jaguarst, mellette még kell a Dolphins-Ravens-Browns-Titans kvartett egyikének a veresége is.

(kronikk)

Los Angeles Rams @ Seattle Seahawks 9 – 20 

Piszkosul bent maradtak az öltözőben a támadósorok a meccs elején. Olyannyira, hogy a félidőig csak mezőnygólokból születtek pontok. Sem Wilson, sem Goff nem igazán tudta mozgatni a csapatát és összesen 5 db three-and-outot hoztak az első félidőben össze. A Rams védelme ismét jól tudta limitálni a Metcalf – Lockett duót, akik kombinált 103 yardon maradtak. A Rams védelme 5 sacket jegyzett és majd mindet 3. downon hozták össze. Aaron Donald most csak egyet jegyzet belőlük, de a korábbi chicagói pass rusher, Leonard Floyd kettőt is. Ezzel Floyd idénybeli 10 sackjéből 5-öt is Russell Wilsonon hajtott végre.

A Seattle védelme is sok esetben zavarta meg Goffot, ha pedig őt megzavarják, sok jóra nem lehet számítani. Jarran Reed kétszer vitte földre az irányítót, rajta kívül pedig az LB duót kell kiemelni. Azonban most Wagner mellett az újonc első körös Brooks volt az, aki sok fontos szerelést mutatott be. Mindkét irányító több esetben is szerencsés volt, hogy nem adta el a labdát. Jamal Adams és Darious Williams is dropolt interceptiont. Végül a meccs egyetlen turnoverét Quandre Diggs szerezte egy olyan passzból, amit talán Goff se nagyon tud, hogy hova szánt.

Egészen a 3. negyedig kellett várni a touchdownokig. A félidő utáni első drive-ban indult meg először igazán a Seahawks és egy Moore-nak szánt bomba passz után Wilson maga futott be a hatpontosért.

A Rams is úgy tűnt, hogy válaszolni tud a futott TD-re, de a Seahawks védelme 4 alkalommal is megfogta a 2 yardosról próbálkozó vendégeket, akik képtelenek voltak befutni a célterületre. A játékhívások nem voltak túl változatosak, hiszen egy QB sneak mellett három Malcolm Brown futást hívott be McVay. A negyedik negyedben a találkozó egyetlen passzolt TD-jét Jacob Hollister szerezte, amivel már szinte beláthatatlan távolságba került a Seattle.

A meccs vége a 2020-as szezon egyik legviccesebb játékát tartogatta volna, hiszen Josh Reynolds egy elkapás után egyszerűen letette a labdát a földre és elsétált. A bírók szerint feladta az előrehaladást, így végül nem vesztette el a labdát a Rams. Szerencsére meccset befolyásoló jelentősége nem lett az esetnek…

A meccs második felében Goff összeszedett egy sérülést a dobó kézfején, ami meg is látszott pár passzán, illetve hogy fájdalmai vannak a labda megfogásakor. Mint utóbb kiderült, eltört a hüvelykujja, így könnyen lehet, hogy jövő héten nem fog tudni pályára lépni.

A győzelmével életben maradt a Hawks első kiemeléses álma, de a sorsa nem a saját kezében van. Ellenben a Ramsnek, aki ha nyer a Cardinals ellen, biztos playoff résztvevő, de ha a Bears nem tudja elkapni a Green Bayt, akkor egy vereséggel is bejuthatnak.

(alatriste)

Philadelphia Eagles @ Dallas Cowboys 17 – 37

Mindkét csapat úgy futott ki a pályára, hogy aki itt kikap, az végleg lemondhat a rájátszásról. Ennek megfelelően az első félidőben mind az Eagles, mind a Cowboys tudása legjobbját nyújtotta. A támadók mindkét oldalón végigmentek a pályán, hol hosszú passzokkal, hol rövid haladásokkal. Az első félidő ilyen szempontból egy szórakoztató 30 perc volt, aminek a végén a Cowboys 20-17-re vezetett, és a mutatott játék alapján azt lehetett hinni, a második játékrész is hasonlóan szoros lesz. Nem lett az.

Az Eagles teljes mértékben az öltözőben ragadt, és a második félidőben egyetlen pontot sem tudott feltenni a táblára. Jalen Hurts az első játékrész parádéja után egyik hibát követte el a másik után. A harmadik negyedben még csak azzal volt gondja, hogy first downokat szerezzen, de az utolsó negyedben már jöttek a labdaeladások is. Az Eagles utolsó három drive-ja konkrétan az alábbi eredményekkel értek véget: INT-fumble-INT. Ráadásul volt olyan INT-je is, amit az ellenfél célterületén dobott. Mindezek miatt az Eaglesnek csak akkor lett volna esélye, ha a védelem is labdákat szerez jó pozícióban, de ez sem valósult meg. Egyszer sikerült ellopni Dalton passzát, de ezt leszámítva túl sokat nem tudott a defense hozzátenni a meccshez. Valami nagyon elromlott a csapatnál a nagyszünetben.

A Cowboysnál azonban nem volt ilyen gond. Ugyan a második félidő itt is gyengébbre sikerült, de végig a kezében tartotta a meccset a csapat, és egy percig nem tűnt úgy, hogy elveszíthetné ezt. Andy Dalton az idei év legjobb játékát hozta, 377 yardig jutott, ami mellé dobott 3 TD-t is. Egy INT azért összejött neki is, de azt leszámítva nem lehetett panasz a játékára. Legfőképp Amari Cooper és Michael Gallup voltak a kedvenc célpontjai (mindkettő 121 yardot szerzett, +Gallup 2 TD), de CeeDee Lamb sem lehetett szomorú, aki mind levegőben, mind földön szállított egy-egy TD-t.

A mérkőzésen majdnem összejött az 1000 yard a két csapat részéről (10 yard hiányzott hozzá), viszont ellentétben a Bengals-Texans párharccal, ez a meccs közel sem volt annyira szórakoztató. Az Eagles öltözőben ragadása miatt egyáltalán nem volt szoros a találkozó, és a Cowboys is egy idő után már az óra pörgetését tűzte ki célul.

Ezzel az eredménnyel eldőlt, hogy az Eagles nem fog rájátszásba jutni, ellenben megnyílt az út a Dallas előtt, ahol igencsak furcsa helyzetben találták magukat. Ugyanis nem lesz elég nyerni a Giants ellen, de gőzerővel szurkolni kell az Eaglesnek is. Ilyenre sem lesz gyakran példa.

(jarred)

Carolina Panthers @ Washington Football Team 20-13

Nem az irányító teljesítményekről marad emlékezetes ez az összecsapás. Mindkét oldalon nagyon domináltak a védők és mind Bridgewater, mind Haskins rettentően szenvedett a meccsen. A Panthers QB-ja nem nyújtott semmi extrát, 200 yard alatt maradt, dobott 1 TD-t, 1 INT-et és 2 fumble-t is összehozott, bár csak egyet vesztett el. Annyira azonban tudta mozgatni a csapatát, hogy időnként összehozzon 1-1 nagyobb játékot, pár lézere eltalálta a tehetséges skill játékosait és a csapata többször tudott mezőnypozíciós csatát nyerni. Végül százzal több yardot haladtak a Párducok, akik annak ellenére tudták végül magabiztosan megnyerni a meccset, hogy a második félidőben pontot sem szereztek. A támadósorok 13-13-as döntetlennel zártak volna, azonban a Carolina speciális egysége az első negyedben összeszedett egy elejtett puntot, ami végül nagyon sokat ért.

Ami miatt pedig ez összejöhetett, az Dwayne Haskins kritikán aluli játéka volt. 28 passzából 14 volt sikeres, 154 yardért. Emellett dobott két interceptiont és egy fumble-t is vétett, amíg le nem cserélték. Sajnos túl későn jött a váltás, hiszen csak 9 perccel a meccs vége előtt jött Taylor Heinicke. Azonban ennyi idő is elég volt neki 137 yardhoz és 1 TD-hez, amit McKissic-kel hoztak össze. Összességében nagyon jól szállt be a 2015-ös draftolatlan Heinicke és ha Smith nem épülne fel a záró fordulóra nagy eséllyel kezdhetne is.

A vendég csapatnál Curtis Samuelt kell kiemelni, aki 106 yardot kapott el, míg a csapat többi játékosa összesen 91-ig jutott. Továbbá a legjobb futója is ő volt a csapatának, hiszen 7 futásból 52 yardot szerzett. Rajta kívül a védelemből 1-1 labdát szerzett Whitehead és Boston.

A hazaiaknál bebiztosította az év védője címét Chase Young, aki két labdaszerzést is kierőszakolt. Egyszer beleütött Teddy passzába, amiből a másik újonc Curl szerzett inteceptiont, majd maga piszkálta ki a labdát Bridgewater kezéből strip sacket szerezve. Rajta kívül a védőfal többi játékosát, Payne-t és Sweatet lehet kiemelni, akik mind szereztek sacket és negatív yardos szerelést is. A védelem talán meg is nyerte volna a meccset a csapatnak, de hiába szaladtak vissza egy fumble recovery TD-vel, a bírók szerint már megállt a forward progress és belefújtak a játékba.

A Panthersnek megérdemelten nyert, bevállalósak voltak és rámentek goal line szituációban a 4. kísérletnek, ami után Mike Davis szerzett TD-t, jobban játszott az irányítójuk és kevesebb hibát vétettek. A Washington továbbra is vezeti a csoportját és ha legyőzi jövőhéten az Eaglest, biztos ott van a playoffban – vereség esetén viszont a Cowboys@Giants meccs győztese nyeri a divíziót.

(alatriste)

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!