Connect with us

Minden ami NFL

Az Eagles tankolt – és az baj?

A 17. forduló utolsó mérkőzésén a Washington és az Eagles játszott egymással főműsoridőben. A tét nagy volt: ha nyer a Washington Football Team, akkor megnyeri a csoportját, ha viszont kikap, akkor a Giants jut a rájátszásba. A meccs szoros volt, sőt a foghíjas és rengeteg játékosát pihentető Eagles tűnt a jobb csapatnak, de Doug Pederson az utolsó negyedben lecserélte Jalen Hurtsöt, ezzel látványosan feladva a mérkőzést. Utóbbi sokaknál, különösen a Giants tagjainál verte ki a biztosítékot, de nem biztos, hogy nekik van igazuk.

A tankolás egy létező jelenség az NFL-ben: azt jelenti, hogy valaki szándékosan próbál minél jobb draftpozícióba kerülni – és ebben semmi rossz nincs. Ez az újjáépítés/fejlődés alapja egy gyenge csapatnál. Nem lehet egy franchise-t úgy új alapokra helyezni, hogy megtartanak minden túlfizetett vagy feláldozható veteránt, csak azért, mert velük kicsivel több esély van a győzelemre – ez nem rebuild, hanem a fekália konstans maguk előtt görgetése.

Általában nincs is ezzel semmilyen etikai vagy morális probléma: a rebuildelő csapatok többnyire annyira gyengék, hogy akkor is kikapnak, ha mindent beleadnak a győzelemért és így szimpatikus vesztesnek tűnnek. Felhördülés akkor szokott lenni, amikor egy csapat szembe megy a liga – romantikusan megfogalmazva – kompetitív szellemével, magyarán nem ad a látszatra.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Az Eagles most ezt tette és ez valóban nem szokványos, de ezzel együtt a csapat önmagában semmi rosszat vagy szabálytalant nem csinált. Van lehetőség tankolni, bárki elengedheti bármikor az adott szezont, ha úgy ítéli meg, hogy hosszú távon az a csapat érdekeit szolgálja. A probléma sokkal inkább azzal van, hogy mindezt lehet elegánsabban is csinálni: például sérülésre hivatkozva pihentetni a legnagyobb sztárokat, ultra agresszívnek lenni és minden negyedik kísérletre nekimenni stb. A negyedik negyedben lecserélni a legjobb irányítódat, majd lenyilatkozni, hogy győzelemre játszottál már érthetően nem túl szimpatikus.

Ezzel együtt túlzás lenne boszorkányüldözésbe kezdeni, büntetésekről és szabálymódosításokról beszélni, hisz ez nem vezet sehová – az utolsó fordulós pihentetések sem kompetitívek, a Dolphins is bejuthatott volna a rájátszásba, ha a Steelers teljes csapattal áll ki és legyőzi a Brownst.

“Soha nem tennék ilyet”

Természetesen ettől függetlenül a károsult fél gyakran nem ért egyet a dologgal. A Giants főedzője, Joe Judge elég keményen bele is szállt emiatt a csoportriválisba.

“Rengeteg játékos és edző vállalta az idei szezont. Ez természetesen a családtagokat is érintette. Itt van körülöttem rengeteg felnőtt ember, aki a szívét-lelkét kiteszi a franchise-ért, én pedig mindent megteszek, hogy kompetitív előnybe hozzam őket. Ha nem így tennék, azzal nem tisztelném a játékosokat és nem tisztelném a játékot. Minden nap áldozatot hoznak, viselik a maszkot, egymástól elkülönölve ülnek a megbeszéléseken, nem szokványos módokon utaznak, az állandó bizonytalanság és veszély miatt arra kell kérnem őket, hogy szűk családi körben ünnepeljék a hálaadást vagy a karácsonyt, hagyják ki a feleségük születésnapját. Mindezek fényében tiszteletlen az a hozzáállás, hogy nem teszel meg mindent a győzelemért, hogy nem küzdesz 60 percen keresztül. Amíg én leszek az edző, addig a Giantsnél hasonló soha nem fog előfordulni.”

Valamilyen szinten érthető Judge és a Twitteren kiakadó Giants-játékosok álláspontja és frusztrációja, de most effektíve azt nehezményezi, hogy a Washingon-Eagles meccsen olyan végeredmény született, amely mindkét fél számára előnyös. A Billstől sem lett volna ördögtől való, ha nyom egy full pihenőhetet és hagyja nyerni a Dolphinst, ezzel kiejtve a Coltsot és növelve némileg az esélyeket a Super Bowlra (persze rá is lehet erre fázni, 2010-ben a Bears pihentetett az utolsó fordulóban, az ennek köszönhetően bejutó Packers pedig ki is ejtette a rájátszásban a csapatot).

De visszatérve a Giantsre: bár érthető a tagok dühe,  egyáltalán nem jogos. Amennyiben az utolsó fordulóban nem a saját kezedben van a sorsod, akkor te rontottál el valamit az előző 15 meccsen. Ha valakire haragudni akarnak New Yorkban, akkor az saját maguk – ebben a csapat safetyjének, Logan Ryannek abszolút igaza van.

“Azért lépsz pályára, hogy győzz, de én se nem játszok, se nem edzősködök Philadelphiában. Akárhogy is történt, ha csak hat meccset nyersz a szezonban, nincs jogod bárkire is kiakadni. Nem játszottunk elég konzisztensen idén, hogy kiérdemeljük a csoportgyőzelmet.”

“Nem kérek bocsánatot a győzelemért”

Az esetnek természetesen volt egy kedvezményezettje, mégpedig a Washington. A csapatnál senki sem akart igazán beszélni az Eaglesről és az ellenfél hozzáállásáról, de erről nehéz is lenne mit mondani.

“Nem te döntöd el, ki ellen játszol. Sok ember örül a lépésnek, sok nem, de ez már csak ilyen. Nem fogok bocsánatot kérni azért, mert győztünk és bejutottunk a rájátszásba”

– nyilatkozta Ron Rivera az ESPN-nek.

A Washingtonnak semmi köze nem volt Doug Pederson döntéséhez, nincs miért rosszul érezni magukat. Vagyis de: az Eagles eleinte megpróbált szimpatikus vesztes lenni, de kvázi B csapattal, néha értelmetlenül agresszíven játszva is jobb volt, mint az életéért küzdő Washington, ami a fővárosi csapatról is sok mindent elmond. Ennek egy nagyon sima meccsnek kellett volna lennie mindkét fél érdekében, ehelyett az Alex Smith-szel és minden sztárjával a kezdőben felálló Washington csak szenvedett.  Van min dolgozni.

Megérte ez az Eaglesnek?

Ha a pillanatnyi népharagtól eltekintünk, akkor racionálisan nézve: igen. Egy győzelemmel a csapat az 1/9-es cetlivel rendelkezett volna a 2021-es drafton, a vereségnek köszönhetően viszont három hellyel feljebb lépett a csapat. Lehet, hogy ez nem tűnik nagy különbségnek, pláne a gárda utóbbi időben mutatott draftteljesítményének fényében, de az 1/6-ról könnyebb felcserélni a top 5-be, illetve egy lecsúszó irányító esetén jól le lehet húzni valakit, sőt akár az Eagles is választhat irányítót a drafton – háromból egy csak bejön. Az 1/9 és az 1/6 közt a legtöbb helyen elfogadott draft értéktáblázat alapján egy harmadik kör eleji (3/4, 68. overall) pick a különbség.

Ha morálisan vagy etikailag nézzük a dolgot, akkor nem történt semmi extra. Ettől nem lett rosszabb az NFL, nem sérült a játék integritása vagy bármi mása: ha maximalizálni akarod a kompetitivitást, akkor a top csapatok pihentetése sem fér bele. Lehetett volna ezt elegánsabban is csinálni, de az Eagles hozzáállásával csak akkor lett volna gond, ha nem jár nekik előnnyel a vereség. Amennyibne mindenképp az 1/9-es helyen végeznek, akkor komoly aggályokat vet fel a meccs leadása, de három draftpozíció már bőven rendelkezik akkora értékkel, hogy a Giants helyett a Washingtonnak és leginkább saját maguknak tegyenek szívességet.

Ami pedig a szurkolókat illeti: embere válogatja. Vannak olyanok, akiket egyáltalán nem vigasztal 2-3 extra győzelem, ha nincs reális esély a rájátszásra vagy a Super Bowlra, és akár már a szezon fele után aláírnák a tankolást. Mások (mint például én) minden egyes győzelemnek tudnak örülni, még ha tét nélküli is a találkozó, és nem különösebben érdekli őket, hol draftol majd a csapat. Nem voltam odáig az Eagles lépésétől, nem is lett szimpatikusabb tőle a csapat, nagyon 2020-as lezárása volt a szezonnak – de ha ez a pick teremti meg az alapot egy új top csapathoz, akkor alighanem Pedersonéknak volt igazuk.

[/ppp_patron_only]

31 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
31 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fontos_Vidra
Fontos_Vidra
2021-01-05 09:10

ez max az nfl-nek kínos, mert a nagy eszükkel kisakkozták, hogy itt mindkét csapatnak hajtania kell… hát, nem kellett

ThySoul
ThySoul
Reply to  Fontos_Vidra
2021-01-05 09:18

Az a legjobb hogy egy olyan meccset tudtak berakni ahol ha nyer az egyik csapat negatív mérleggel jut be :D
Mondjuk ahogy nézem sok választásuk nem volt, esetleg Packers-bears, vagy Rams-cards (ahol csereirányitók csatája ment)

Fontos_Vidra
Fontos_Vidra
Reply to  ThySoul
2021-01-05 10:25

Utólag könnyű okosnak lenni, de számítani is lehetett arra, hogy egy pontgazdag meccset játszik a vikings és a lions, én simán betettem volna azt. Nincs tét, így örömfocit játszanak a csapatok nem létező védelmek ellen.
Ez a baj az amerikaiakkal, hogy ezeket nem gondolják át, inkább dramatikus végjátékot akarnak, majd csodálkoznak és fel vannak háborodva ha nem az történik.
Mert akarhat az ember drámát, ha reálisan nézve nincs olyan meccs, ami bármiről döntene, ekkora erővel meg már lehetne szórakoztató is.

Bujdy Bujdy
Bujdy Bujdy
Reply to  Fontos_Vidra
2021-01-05 13:02

A TV társaságok diktálják a menetrendet ilyenkor. Nekik pedig pont az az érdekük, ami történt! Nézték jó eséllyel sokan, sokan felháborodtak, sokan hisztiznek, tehát TÉMA AZ NFL! Ez a lényeg, hogy téma maradjon az NFL! Az, hogy melyik csapat jut a playoffba, hogy Washington, vagy New York, pont sokadlagos szempont, a lényeg, hogy téma legyen, mert akkor nagyobb eséllyel nézik jövőre is -> több reklám -> több zseton.

Vicgeordie
Vicgeordie
2021-01-05 09:12

Praktikus és érthető, csak a mikéntje nem elegáns. De ezzel valszeg együtt tudnak élni Phillyben.

(mondjuk csóri Kelce-ből sikerült s*ggszájat csinálni: https://theeagleswire.usatoday.com/2020/12/16/jason-kelce-eagles-win-now-nfl-draft-potential/amp/ )

Fetyke
Fetyke
2021-01-05 09:27

Nekem az a bajom a sok hisztizővel, hogy Hurts lecseréléséről mindenki úgy beszél, mintha az annyival visszavetette volna a Philly játékát. Pedig a két futott TD pont arra volt elég Jalen részéről, hogy egyelőre ne kelljen azonnal elzavarni a csapat közeléből, és backupnak vagy labdaszedőnek még jó lehet a jövőben.
Nézzük már meg Hurts klasszikus irányító teljesítményét! 20 passzból 7 volt jó 72 yardért 0 TD és 1 INT. Ez bőven azon szint alatt van, amikor már lecserélhető a QB. Az Eagles nem Hurts játéka miatt, hanem sokkal inkább annak ellenére volt még meccsben a negyedik negyedre. Elsősorban a védelmének köszönhetően…
Ryannek pedig tökéletesen igaza van! A csoport megnyerését ne a Phillytől várják (el) a Giants játékosai…

Danika
Danika
2021-01-05 09:29

Legalább a népharagot tudta volna csökkenteni Pederson, ha már a héten kijelenti, hogy Nate fiú is kapni fog egy negyedet és, hogy ők csak edző meccsként fogják fel a találkozót.

vabu
vabu
Reply to  Danika
2021-01-05 09:45

Jelezte, hogy ha úgy alakul a meccs akkor a második fèlidőben beküldi Natet.

ahanem
ahanem
Reply to  Danika
2021-01-05 12:08

Mondjuk az alapból védhető, ha szarul játszik az irányítód akkor beküldöd a cserét.
Senki se fikázta Florest amikor beküldte a cserét mert a kezdő fos vót.

Wide open
Wide open
2021-01-05 09:34

Számomra az az igazán szórakoztató ebben az egészben hogy a Giants úgy kalkulált hogy majd az Eagles kisegíti őket. Mármint az Eagles idén saját magán sem tudott segíteni :D

ahanem
ahanem
Reply to  Wide open
2021-01-05 12:09

Amit meg aztán tényleg nem értek, má mégis miért segítenél a riválisodnak? Ott teszel keresztbe nekik, ahol tudsz, ezt szerintem a fudball dzsájentsz játékosoknak is tudniuk kéne

vabu
vabu
2021-01-05 09:43

Ott szúrták el hogy főműsoridőben adták,semmi nem indokolta,illetve sejthettèk volna hogy az Eagles sem a Dallasnak sem a Giantsnek- főleg az 1/6 birtokában- nem tesz szívességet.

renningan
renningan
Reply to  vabu
2021-01-05 10:03

Ezzel egyetértek.

vabu
vabu
Reply to  vabu
2021-01-05 11:13

Viszont nagyon érdekes hogy az Eagles egy két rutinos játékosa (Kelce és még valaki) majdnem nekiment Pedersonnak (elindultak felé de lefogták őket) hogy -3nál miért kell QBt cserélni.
Summa summarum kíváncsi vagyok a mai megbeszélésre Lurie és Pederson között mert úgy látom kezdi elveszíteni az öltözőt is. Nem lepődnék meg ha a hírekkel ellentétben mégis menesztenèk.

Vicgeordie
Vicgeordie
Reply to  vabu
2021-01-05 12:06

Ezért említettem én is Kelce-t. A vasárnap este fényében különösen érdekes az, amit 1-2 hete nyilatkozott:

“Nothing takes precedence over trying to win a football game. I don’t care who you’re trying to evaluate. I don’t care if you’ve lost every game, you’re 0-15 and it’s the last one you got. Everything is about winning in this league.”

Fetyke
Fetyke
Reply to  vabu
2021-01-05 13:33

“… -3nál miért kell QBt cserélni.”

:DDD Mondjuk ahhoz a -3-hoz a támadósornak nem sok köze volt. Most komolyan! Még bennetek sem merül fel egy kicsit sem, hogy Pederson esetleg azért cserélt, mert nyerni szeretett volna?

És ha már itt tartunk. Mint szurkoló hogy látod? Hurtsel mennél neki a következő szezonnak?

vabu
vabu
Reply to  Fetyke
2021-01-05 17:51

Őszinte leszek: egy új HCval egy új OCval és Carson Wentzcel mennék neki a szezonnak.Talán pont te írtad hogy Hurts Murray lebutított változata legalábbis egyelőre.

Fetyke
Fetyke
Reply to  vabu
2021-01-05 18:20

Nekem erősen annak tűnt vasárnap…

RvBalazs
RvBalazs
2021-01-05 10:51

Tényleg semmi baj nincs azzal amit az Eagles csinált.
ugyan nem néztem utána, de Judge is biztos csinált már ilyet.
hogy mennyire látványos? kit érdekel. A hétvégén már senki se fog emlékezni erre :D

ahanem
ahanem
2021-01-05 12:00

“Mindezek fényében tiszteletlen az a hozzáállás”

ez a cél, elvégre a riválisod, vagy nem tudod, hogy az mit jelent?

ahanem
ahanem
2021-01-05 12:10

BTW

a baj inkább az, hogy ugyanott végeztek, mint a Bengals, a döntetlennél meg még fikázva voltak, hogy nyerniük kellett volna, pedig valójában a két csapat egy szinten volt :D

pritek
pritek
2021-01-05 13:02

Szerintem meg 6-10es mutatoval ne verd a nyalad, hogy valaki mas nem segitett rajatszasba kerulni. En erre egy 9.5es over undert mondanek :)

Bujdy Bujdy
Bujdy Bujdy
2021-01-05 13:10

Azzal, amit az Eagles csinált (meg minden, tankoló/pihentető csapat csinál) az az egyetlen bajom, hogy ha más a menetrend, és a 11. héten van ez a meccsük és most a Green Bay, Pittsburgh, stb csapat ellen játszottak volna, akkor más lett volna a draft sorrend. Mert akkor a 11. héten elkapják a Washingtont és akkor – minden egyén változatlansága mellett – a Giants megy a playoffba!

Anno, a csúcson lévő Manchester United (tudom, fos gurulós :D ) egyik játékosa mondta az utolsó forduló után, mikor full gőzzel vertek meg egy bentmaradásért küzdő csapatot, hogy ha nem teszik oda magukat, akkor az tiszteletlenség azokkal szemben, akik szintén a kiesés elkerülése ellen küzdenek. Akiket a 7. 14. stb. fordulóban elgázolt a United, mert akkor még kellett a pont!

Persze, nekik mindegy, mert nekik nincsen draft, ami itt árnyalja a képet. Valahol ez olyan, mint a játékelméletben a “csalás a kartellben” játék. Ha senki sem tankolna, akkor ugyanott lennének kb. mint így, tehát az lenne a “szép” megoldás, ha senki sem tankolna, egyezzünk meg ebben. Ellenben az a legjobb, ha senki sem tankol, csak én! Akkor járok a legjobban. Ez a “csalás a kartellben” eset, ezzel jár a legjobban a csaló, neki ez a racionális választás mindaddig, amíg olyan nagy büntetést nem kap a csalásért, hogy ne érje meg…

Szerk.: Egyébként pedig azért kellett volna nyerni a Phillynek, mert végtelen meme lett volna abból, hogy Brady-re megint a mumus Giants vár! :D

ahanem
ahanem
Reply to  Bujdy Bujdy
2021-01-05 16:13

11. hét? akkor még Wentz játszott, valszeg 3 pontot szereztek volna az egész meccsen, míg a Washington D 14et.

Gáspár Bollók
Gáspár Bollók
Reply to  Bujdy Bujdy
2021-01-05 16:48

A gurulós foci hasonlatod abban sántít, hogy ott nem volt érdeke az MU-nak, hogy ne nyerjen. Nézz meg egy VB-t vagy EB-t, hogy mi van, ha két csapat utolsó közös csoportmeccsén elég a döntetlen, akkor mennyire verik magukat, hogy győzelemmel jussanak tovább, így segítve egy harmadik csapatot és kockáztatva egy továbbjutást.

Vicgeordie
Vicgeordie
Reply to  Gáspár Bollók
2021-01-05 17:33

Az a legendás svéd-dán 2-2 :)

ClayMatthews52
Reply to  Gáspár Bollók
2021-01-05 17:52

jó kis fix olasz döntetlenek

Selmeci György
Selmeci György
2021-01-05 18:13

Sziasztok! Egyébként a fair play szellemét (az általatok gurulós fosnak nevezett európai fociban, ami megnevezés egyébként nem túl szimpatikus azoknak, akik esetleg ebben dolgoznak, de ettől még nagyon szeretik az amerikai focit is és tisztelik a szurkolóikat és játékosaikat) sokkal jobban igyekeznek a szövetségek segíteni, mert azokat a mérkőzéseket, amelyek befolyással vannak a bajnokság kimenetelére, azokat csak egy időben lehet lejátszani, ezzel is biztosítva az egyesületek számára a korrekt versengést. Egyébként ettől még a Phily akkor is szándékosan elveszítheti a mérkőzést, de a szövetség legalább a maga részéről megtett volna minden tőle telhetőt. Azzal én is egyetértek, hogy minden csapatnak volt 17 mérkőzése, hogy biztosítsa a jogát a rájátszásban. Dallas szurkolóként, és szerintem ezzel ti is egyetértetek majd, hogy egyik NFC East csapatnak sem volt nagyon helye idén a rájátszásban. Én úgy érzem, hogy a Giants megkímélt engem, hogy még egyszer oda kelljen ülnöm a tv elé és végig nézzem a Dallas szenvedését, akár mennyire is szeretem őket most már 17 éve. Szerintem Giants szurkolóként sem vesztett sokat senki a következő hétvégét illetően, és a Washington szurkolókat sem tudom az idén irigyelni.
Minden kedves szurkolónak, akik még érintettek a rájátszásban, nagyon sok sikert kívánok a rájátszásban, hogy a kedvenc csapataitok minél tovább jussanak, ebben a nagyszerű játékban, mert utánpótlás labdarúgó edzőként is elimerem, hogy ez az egyik legjobb játék a világon!!!

acsdav2
acsdav2
Reply to  Selmeci György
2021-01-05 18:47

1.Már, hogy igyekeznek sokkal jobban segíteni? Az NFL-ben most is azért került ez a borzasztó párosítás főműsor időben, mert ez volt az egyedüli téttel bíró mérkőzés amire nem volt hatással egyik mérkőzés se. Elhiheteted, hogy az NFL is szívesebben tesz egy Bears-Packers meccset ebbe a sávba, de pont így tudták csak biztosítani a korrekt versengést.
2. Gurulós fosnak senki nem nevezi. Max az olyan “értelmesek”, mint akik műanyag amcsi hulladéknak hívják a mi focinkat. A korrektség meg van mindkét oldalon általában.

gyeek
gyeek
Reply to  acsdav2
2021-01-05 19:18

Nem teljesen mindegy, hogy ki minek nevez bármilyen sportot? Mindenkinek megvan a maga preferenciája meg a sugallata, hogy mit, hol, minek nevezzen. Amelyik hópihe már ezen felhevülne, az olvadjon is el.

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  Selmeci György
2021-01-05 20:53

Érdekes, ezen az oldalon maximum gurulósnak szokták emlegetni, szóval furcsa ez a kirohanás. Emlegetni sem szokta senki.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

31
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x