Connect with us

Összefoglaló

Tét nélkül az utolsó fordulóban

Négy meccs volt a zárófordulóban, amelynek a draftpozíciókon és a becsületen kívül semmi tétje nem volt. Mégis úgy alakult, hogy volt mit nézni ezeken a találkozókon.

Minnesota Vikings @ Detroit Lions 37-35

Talán a záróforduló legjobb meccsét játszották a Ford Fielden. Két igazán tét nélkül játszó csapat, rengeteg nagy játékkal és kiemelendő teljesítménnyel. Több mint 50 first downt, 900 fölötti támadó yardot és összesen 10 TD-t hozott a mérkőzés.

Kirk Cousins 405 yardig és 3 TD-ig jutott, további egyet maga futott meg, a labdát pedig nem adta el. Legjobb elkapója Justin Jefferson volt 133 yarddal 9 elkapásból, amivel összesen 1400-at szerzett idén, ez pedig NFL rekord egy újonc elkapótól. Rajta kívül a Cookot helyettesítő Alexander Mattisont kell még kiemelni, aki 4.5-ös átlaggal 95 yardot futott, 50-et elkapott és összesen 3 TD-t szerzett. Nem éri meg futót megfizetni, sokadik felvonás?

A túloldalon Stafford vállalta a játékot és nyilvánvalóan kellett is a jelenléte ahhoz, hogy tudják tartani a lépést a Vikings támadósorával. 293 yardot passzolt 3 TD-vel, de ő dobott egy interceptiont is. Azonban hiába Jefferson újonc rekordja, a nap támadója díjat Marvin Jones viheti haza. 2 TD és 180 elkapott yard úgy, hogy egy harmadikat még el is vettek tőle (minimum megkérdőjelezhetően), amivel 200 yard fölé juthatott volna.

A meccs annak ellenére lett óriási pontháború, hogy az első 4 labdabirtoklásból egytől egyik punt lett. Sőt, Jamal Agnew visszahordás közbeni fumble-jának köszönhetően a Vikings még indíthatott is egy támadást a hazaiak térfeléről, azonban abból sem sikerült pontot szerezni. A 4 punt után azonban a meccs végéig már csak további egy született.

A 4. negyedben nagyon közel állt a Lions az egyetlen stopjához a meccsen, de egy érthetetlen roughing the passer hívásnak köszönhetően ez nem jött össze.

Pár hibát leszámítva a csapatok igazán szépen búcsúztatták a 2020-as szezont. Egy igazán közönségbarát találkozón a Vikings ezzel 7-9-re módosította a mérlegét, a Lions pedig maradt 5-11-en, így előbbi a 14., utóbbi a 7. pickkel rendelkezik majd a drafton.

(alatriste)

Las Vegas Raiders @ Denver Broncos 32-31

Teljesen érdektelen volt a találkozó, de legalább odatették magukat a csapatok: mint a lelkes amatőrök. A mérkőzés színvonala közepes volt, de a végjáték miatt érdemes visszanézni.

Drew Lock mintha némileg magára talált volna, most is egészen korrekt meccset hozott a maga 339 yardjával és két TD-jével. Továbbra sem kell elájulni tőle, de ha nagyon akarjuk, elhihetjük, hogy van még számára remény. A futójáték döcögött, ami a Raiders védelme ellen meglepő, bár Melvin Gordon így is összekapart 93 yardot és egy TD-t. Illetve ne menjünk el szó nélkül Jerry Jeudy mellett, aki végre jól játszott: öt elkapásból 140 yardja és egy TD-je volt, a múlt heti borzalom után ez már nagyon kellett.

A hazai védelem is elég jó volt, a harmadik negyed végén/negyedik negyed elején sikerült egy interception-fumble-interception sorozatot összehozni. A végén viszont nem jöttek a szükséges játékok, ami a győzelembe került – de erről később.

A túloldalon a Raiders minden téren közepes volt, minden nagy játékra jutott egy hiba. Különösen a támadóknál volt ez szembetűnő: Darren Waller parádés volt (9 elkapás, 117 yard, 1 TD), de elhagyott egy labdát, Nelson Agholornak volt egy zseniális 57 yardos elkapása, de a másik három targetjéből nem lett elkapás, Carrnak volt két csodálatos TD-passza és két INT-je, az egymás után három drive-ban összehozott turnover pedig kabaréba illő volt.

Ilyen alacsony színvonalú, rengeteg hibával tarkított játékkal jutottunk a meccs utolsó 2 percéhez. 31-24-re vezetett a Broncos, a Raiders támadott. Mindössze három játék kellett a csapatnak, hogy eljusson a Denver 9 yardosáig, ahol két rossz és egy 8 yardos passz után 4&1 következett. Josh Jacobs befutott, 31-30, azonban már Jon Gruden nagyon ment volna haza és 2 pontost hívott, de nem igazán értette meg magát Derek Carral. Feltehetően Vic Fangio is ment volna haza, mert időt kért a kétpontos előtt, így a Raiders össze tudta kapni magát, Carr pedig egy remek passzt osztott ki Wallernek.

32-31 volt az állás, de még volt hátra 24 másodperc. A Raiders megint magára húzta az ellenfelet, öt másodperccel a vége előtt pedig Brandon McManus rekordot jelentő 63 yardos mezőnygólt rúghatott (volt egy 70 yardos próbálkozása is a meccsen). Nem sikerült, a Raiders speciális egysége blokkolta, így Jon Gruden örülhetett a végén.

A Raiders így a 17. helyen választhat a 2021-es drafton, míg a Broncosé az 1/9-es pick.

(renningan)

New York Jets @ New England Patriots 14 – 28

Ez a meccs sok szempontból mindegy volt mindkét csapatnak, de azért nem engedték el teljesen, ami egy közepesen élvezhető mérkőzést eredményezett. Főleg Cam Newton akart nagyon bizonyítani, aki talán most játszotta a legjobb meccsét, amióta New Englandbe került. 30 passzából 21 volt jó 242 yardért és 3 TD-ért. Eddig a 100 yard is nehezen jött össze neki, most viszont megvolt a 200 is, és nem adta el a labdát, ami szintén nem volt jellemző rá idén. Mindehhez még hozzátett egy elkapott TD-t is, a Patriots ugyanis az év utolsó meccsére még pár trükköt előhúzott a zsákból, mikor Jakobi Meyers adott TD passzt az irányítónak. Vitán felül ez volt Newton legjobb meccse a Patriotsnál. Csupán annyi szépséghibája van ennek, hogy egy tét nélküli meccsen hozta ezt a létező leggyengébb ellenfél ellen.

A Jetsnél minden visszatért a normálisba, és a csapat azt a játékot hozta, ami a Rams meccs előtt jellemezte. Borzalmas playhívások, borzalmas kivitelezések, Darnold szellemeket lát a pályán, minden rossz volt a csapatnál. Ennyivel le is lehetne rendezni a Jets teljesítményét, de pár mondatot megérnek még Adam „offense guru” Gase playhívásai.

A Jets kétszer is belekerült egy 2&hosszú szituációba, Darnoldot ugyanis első kísérletnél sackelték. Először egy 2nd&24-et egy screen passzal próbált megoldani Gase, ami még annyira nem volt feltétlenül rossz ötlet, 6 yard jött is belőle. Aztán 3rd&18-nál hívott még egy screen passzt. Természetesen nem lett meg az első kísérlet. A második félidőben jött egy újabb 2nd&20 szituáció. Gase akkor úgy döntött a legjobb ötlet egy középső futást behívni. Nos ebből 4 yardot szerzett a Jets. Ezek után 3rd&16-nál mi a következő playhívás? Pontosan, középső futás. Ez annyira rossz volt, hogy a Patriots védői is meglepődtek rajta, de azért 16 yardot nem engedtek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Gase okkal félt Darnold kezébe adni a labdát, az irányító teljesen el volt veszve a pályán a 2 INT is az ő rossz olvasásai/passzai következményei lettek. De még mindig nagyobb esélye lett volna annak, hogy Darnold jó passzt dob, minthogy középső futásból jön 16 yard.

A meccsen lényegében még egy érdekes dolog történt, a 3. negyed közepén elkezdett esni a hó, ami a meccs végére már elkezdte beteríteni a pályát. Kár, hogy nem 22 órás meccs volt, akkor az egész mérkőzést bearanyozta volna a téli idő. A játékosok és a szurkolók is jobban élvezték volna.

A Jets a meccs után kirúgta Adam Gase-t, a Patriots pedig az 1/15-ös picket szerezte meg ezzel a győzelemmel.

(jarred)

Los Angeles Chargers @ Kansas City Chiefs 38 – 21

A Chiefsnek teljesen tét nélküli volt ez a meccs, így az összes elit játékosát pihentette. A Chargers élt az eséllyel, és végül simán nyert, noha azért nem volt annyira egyértelmű, mint amennyire a végeredmény mutatja. Az első negyed még szoros volt, a Chiefs gyorsan végigment kétszer a pályán, és a második negyed elején még vezetett is. De aztán jött egy olyan hiba, amit elsősorban a Chargerstől szoktunk meg.

A vendégek puntoltak, de Mecole Hardman rosszul ért hozzá a labdához, a fumble-t pedig a Chargers játékosai szedték össze. Ez a labdaszerzés tökéletes mezőnypozíciót adott Herbertnek, aki azonnal büntetett, a Chargers pedig kiegyenlített. Itt még nem volt veszve semmi a Chiefs részéről, a következő Chargers támadást ugyanis sikerült megállítani az 1 yardoson. A hazaiak öröme azonban nem tartott sokáig, nem sokkal utána safetyt szerzett a Chargers, és innentől kezdve a meccs végleg kicsúszott a Chiefs kezéből. A továbbiakban már minden a Chargersről és Justin Herbertről szólt.

A Chargers irányítója sokadszorra bizonyította be, miért az év újonc tűmadója díj egyik legnagyobb esélyese. Ezen a napon gyakorlatilag nem volt hibája, immár nyolcadik alkalommal jutott 300 yard fölé, és 3 TD passzt is kiosztott. Sikerült elérnie a 30 passzolt TD-t (újonc rekord) és a 4000 yardot is (csak Lucknak volt több újoncként, mint neki). Amit ő ebben a szezonban a Chargersért tehetett, azt megtette. Ha csak rajta múlott volna, akkor a playoff is meglett volna a csapatnak.

A túloldalon a Mahomest helyettesítő Chad Henne egyáltalán nem játszott rosszul, sőt! Amit tőle el lehetett várni, azt hibátlanul teljesítette. Vigyázott a labdára, és összehozott 218 yardot, valamint 2 TD-t. Nem Mahomes szint, de ahhoz képest, hogy az elmúlt években alig volt passzkísérlete, egyáltalán nem rossz. Viszont hiába játszott a csereirányító jól, a védelem nagyon megérezte a kezdők hiányát, és képtelen volt megállítani a Chargerst. Továbbá a punt fumble és a safety is tovább rontotta az esélyeket.

A Chiefs kikapott, de igazából semmit nem számít ez a vereség. Mindenki sejtette, hogy a cserékkel nem fognak nyerni, a kérdés csupán annyi volt, képesek lesznek-e egy szoros meccset játszani. Nos, egy félidő erejéig képesek voltak. A Chargers pedig amennyire lehetett szépen zárta le a szezont, de ebben több volt. Sokkal több. Ha csak a felét megnyerte volna azoknak a meccseknek, amiket az utolsó pillanatban veszített el, akkor sokkal nagyobb tétje lett volna ennek a mérkőzésnek is. Akárhogy is, az irányító a következő évekre egészen biztosan megvan.

A Chargers a szezon véén bemutatott négy győzelmével az 1/13-as pickig mászott a draftsorrendben.

(jarred)

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!