Connect with us

Beharangozó

Van aki nem olyan forrón szereti – Colts @ Bills

Az első Wild Card mérkőzésen az NFL jelenlegi legforróbb csapata, a Buffalo Bills fogadja az Indianapolis Colts gárdáját és ezen a mérkőzésen két kifejezetten különböző csapatot láthatunk. Ez adja a meccs igazi pikantériáját.

A vendégeknek egész szezonban az volt fontos, hogy egy erős futójátékkal megalapozzák a támadóstratégiájuk és emögött Rivers csak menedzselje az előrehaladást. Ez egész jól sikerült nekik, mert mérkőzésenként közel 125 yardot átlagoltak a földön, amely csak a tízedik legjobb a ligában, de az utolsó 5 fordulóban szintet tudtak lépni. Köszönhető ez az újonc running backnek, Jonathan Taylornak, aki egészen szenzációs idényzáráson van túl. A Wisconsin volt kiválósága ezen időszak alatt 651 yardot termelt, ami Derrick Henry után a második legtöbb, de próbálkozásonkénti 6.7 yardos átlaga még a Titans csillagát is lenyomja.

A kiváló futóteljesítményben azonban nem csak Taylornak, de a támadófalnak is vastag szerepe van. A Colts támadófala mögött tették meg a running backek a hatodik legtöbb yardot kontakt előtt és az sem véletlen, hogy Taylornak úgy van elképesztően jó futásonkénti átlaga, hogy a kontakt utáni yardjai inkább csak a középmezőny elejére sorolják.

A Bills védelem amúgy sem a futásmegállításra helyezi a nagy hangsúlyt. Így a Colts részéről mindenképpen az eddigi stratégia fenntartása a cél és a mérkőzés elején sokat kell tömni a fiatal futót labdával. Az más kérdés, hogy ha a Bills változtat a felfogásán és megpróbálja tömni a boxot, akkor hogyan alakul a találkozó. A Bills linebacker sor ugyan sebezhető, mert az Edmunds, Klein duó több mint 30 elrontott szerelést számlál már a szezonban, de ha safety segítséget is hív a Bills, akkor limitálhatják az ellenfél futójátékát. Szintén nagy teher lesz a fal szélén elhelyezkedő Matt Milano, Mario Addison kettősön, mert nekik kell lezárni a hosszú szélső futások lehetőségét. Milano amúgy is amolyan hibrid OLB/DE szerepkörben van, így jóval nagyobb szerepe lehet a futójátékoknál, mint egy hagyományos passzsiettetőnek.

Amennyiben pedig Riversre hárul a feladat, hogy egyedül mozgassa a Colts szálait, hát az isten irgalmazzon minden szurkolónak. Derék Philipet talán kicsit többet ekéztük annál, mint megérdemelné, de szerintem biztosan állíthatom, hogy nem nyújtott olyan teljesítményt, hogy elhiggyük róla, hogy ő nyer majd meccset a vendégeknek. A 68%-os passzpontosság és 4169 yard, 7.7 yardos átlag mellett még nem is néz ki rosszul, de a 24 TD mellé kiosztott 11 interception és 4 fumble már annyira nem biztató.

Ráadásul a Bills secondary ha nem is olyan félelmetes, mint tavaly, azért bőven a liga első feléhez tartozik coverage teljesítményben. Mindenképpen arra van szükség, hogy Reich kicsit diverzebb gameplannel jöjjön elő, ahol főleg a pálya közepét támadják, hogy elkerüljék a White-Norman duó hálóját.

Arra támaszkodhatnak, hogy van egy nagyon jó playmakerük Nyheim Hines személyében, akit itt az év második felében picit eldugtak, de szerintem nem hiába. Sokszor lehet útvonalon a sokoldalú futó és ezzel Riverstől sem várnak hosszú passzokat. Szintén elő kell venniük a tight end játékot, bármilyen rossz formában is van Jack Doyle és Trey Burton is, de nehéz elképzelni, hogy a hathatós segítségük nélkül eredményes lesz a passzjáték a Coltsnál.

További érdekesség Mark Schofield kimutatása szerint, hogy a Bills defense-t leginkább a dig-post útvonalkombinációval lehet zavarba hozni, ahol a safety figyelmét osztják meg a két route között. Nincs túl nagy minta a bizonyításra, de egy kísérletet mindenképp megér a Colts edzői gárda részéről. Ebben talán leginkább a Hilton-Pittman duóval lehet kísérletezni, ahol Poyer figyelmét próbálják megosztani, mivel a kiváló safety gyakran ugrik az ösztönei szerint, így otthagyhatja coverage feladatait.

A túloldalon már sokkal kevesebb kérdőjel van, már ami a támadójátékot illeti. Josh Allen minden létező irányítóstatisztikában kiváló, duzzad az önbizalomtól és kiváló kiszolgáló-személyzete van. Azaz egy probléma mégis lehet. Mégpedig hogy Cole Beasley nem tud játszani, ez pedig érzékenyen érintheti az irányítót, mert a kiváló WR nagyon jó rövid yardos célpont volt, ráadásul nagyon sok fontos pillanaton segítette át a csapatát. 53 első kísérletet csinált meg úgy, hogy mindössze 101 targetje volt az idény folyamán, tehát több mint a játékai felében bizonyított.

Hiányában Diggs és a visszatérő John Brown mellé Isaiah McKenzie és Gabriel Davis léphet fel. Előbbi az utolsó fordulóban bizonyította, hogy milyen sebessége van és lehet használni tradicionális elkapóként is, nem csak trükkös játékoknál. Daboll amúgy is nagyon jól keveri a kártyákat és még élénken él bennem a tavalyi wild card kör, ahol ugyan kikapott a Bills, de az első két drive nagyszerűen volt felrajzolva.

Nagy összecsapás várható Diggs és a Colts két legjobb cornere, Xavier Rhodes és Kenny Moore közt is. Diggsről eleget beszéltünk már idén, ő gyűjtötte a legtöbb elkapott yardot a ligában, igazi elsőszámú vezérként viselkedett. Nagyon fontos lesz, hogy aki rajta védekezik, próbálja a pálya széle felé terelni, mert elkapás után is neki van az egyik legtöbb yardja a ligában, amit jó lenne elkerülni a vendégek részéről.

Matt Eberflus védőkoordinátor arra támaszkodhat a leginkább, hogy elkerüli a sok emberezést, mert ez ellen Josh Allen az egyik legjobb irányító a ligában, a passzainak több mint 65%-a jó helyre száll és mindössze kétszer adta el a labdát ilyen helyzetben. Ezzel szemben a zóna ellen Allen szintén pontosan passzol, de gyakrabban hibázik bele, összesen nyolc labdaeladást számlálva. A Colts számára nem idegen a zónázás, sok Cover 2 és Cover 4 zone játékot láthattunk tőluk az utóbbi időben, de főleg felemás teljesítményt nyújtottak. A cél az lehet, hogy ezen koncepciókat hajtsák végre a lehető legjobban a mérkőzés folyamán.

A Colts számára kis könnyebbség, hogy a Bills futói ellen kevésbé kell készülni, mert kifejezetten keveset próbálkozik a csapat és se Moss, se Singletary nem rendelkezik igazán jó átlaggal. Annál inkább figyelniük kell Josh Allen megiramodásaira, mert a fiatal irányító 72-szer lódult meg a labdával, ami a negyedik legtöbb a QB-k között és 8 touchdown mellett 38 első kísérletet csinált meg. A két főszereplő ennek elkerülésben talán furcsa módon DeForest Buckner és Darius Leonard lehet. Előbbi ugyan defensive tackle, de nagyon jó ösztönökkel van megáldva, valamint elég dinamikus is ahhoz hogy időben reagáljon Allen megmozdulásaira. Utóbbi pedig akár képes lesz több snapben kimondottan Allen kémje lenni.

Összeségében én egy a vártnál talán szorosabb összecsapást várok, amit egyedül Rivers bizonytalansága tehet tönkre. A Bills offense-szel egész biztosan nem lesz képes végig menni a Colts, így a vendégek védelmén lesz a világ szeme, hogy lelassítsák a hazaiakat. A túloldali matchup még kedvezheti is Tayloréknak, mert a Bills védelem az futás ellen sebezhető és a domináns Colts O-line képes lesz helyet csinálni magának.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!