Connect with us

Játékos Portré

Albert Haynesworth – Mások arcába taposni stoplisban? Miért ne!

Minden idők egyik legjobb védőfalembere lehetett volna a tehetsége alapján. Ehelyett egy durva, aljas, felelőtlen kvázi bűnözővé vált, aki vasrúddal támadt a csapattársára, mások fejét taposta stoplissal, illetve egy 100 millió szerződés után vesztette el a futball iránti szeretetét – és a pályán kívüli ügyeiről még nem is beszéltünk. Bemutatjuk Albert Haynesworth-t.

A pasi, akit csapattársak szedtek le csapattársakról, nehogy agyon verje a másikat. A pasi, akit edzője állított meg, nehogy megverjen valakit egy vasból készült rúddal. A pasi, aki minden edzőjével rosszban volt és szó szerint az ellenfelek arcába taposott a stoplis cipőjével. A támadók rémálma, a valaha volt egyik legjobb passzsiettető. Ő Albert Haynesworth, akinek akkora a fájdalomtűrő képessége, hogy migrénnek hitték az orvosok az aneurizmáját.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Albert Haynersworth 1981-ben született, egyedüli gyerekként a családban. Hartstville-ben töltötte fiatal éveit és az ottani középiskolába járt, ahol már újoncként 150 tackle-t, hat sacket és hat fumble-t jegyzett. A kiemelkedő gimnazista évek után egyenesen vezetett az út az egyetemre, több ajánlatot is kapott. Végül a Tennessee Egyetem ajánlatát fogadta el, a védőfal belsejébe került, ahol három év alatt 66 tackle, öt sack, 31 nyomásgyakorlás, 20 negatív yardos szerelés és kilenc leütött passz került a neve mellé.

A pályán nyújtott teljesítményével tehát nem volt probléma, a személyiségével viszont igen. A második egyetemi szezonjában történt, hogy az egyik edzésen összeveszett egy csapattársával, Will Ofenheusle-lel, majd a vita hevében egyszerűen elment. Mindenki azt hitte, lenyugodni, de nem így történt: egy vasrúddal tért vissza igazságot tenni. Az akkori edzőjének, Phillip Fulmernek kellett megállítani, mielőtt nagy baj lett volna az esetből.

Nyílt titok volt, hogy a dühkezelés nem tartozott az erősségei közé, de a tehetsége páratlan volt, így nem csúszott ki a 2002-es draft első köréből. A Titans az 1/15-ös pickkel választotta ki a 20 évesen 144 kilós, 198 centis, rettentően atletikus szörnyeteget.

Mások arcába taposni stoplisban? Miért ne!

A pályán az NFL-ben sem okozott csalódást, újoncként minden mérkőzésen kezdőként játszott, 28 tackle és egy sack került a neve mellé. Pillanatok alatt a liga egyik legjobb belső védőfalembere lett, 2007-ben és 2008-ban is első csapatos All-Pro lett, pedig újonc évét leszámítva soha nem tudott egy teljes szezont végigjátszani. Sajnálatos módon ugyanakkor a pályán kívüli énje is jött vele a profik közé.

Haynesworth egy évig bírta balhé nélkül. 2003 nyarán az edzőtáborban a csapat centerét, Justin Hartwiget mellkason rúgta és a többi csapattársának kellett leállítani a védőt. Ezután nem volt komolyabb probléma vele, majd jött a 2006-os szezon, amikor 5 meccses eltiltást kapott a ligától szükségtelen durvaságért.

Az áldozat a Dallas Cowboys centere, Andre Gurode volt (valamiért a védő nem bírta a centereket). Haynesworth lerángatta a támadó sisakját, majd megrúgta és rátaposott az arcára. Mindenki meghökkent, ami nem is csoda: nem túl kellemes, amikor egy 159 kilós férfi izomból rátapos az ember fejére, ráadásul stoplis cipőben. Gurode fejét 30 öltéssel tudták nagyjából helyre hozni, az ezért kapott 5 meccses eltiltása rekordnak számított.

“Amit odakint tettem, az undorító. Nem számít, hogy a liga mit fog tenni velem, semmivel nem lehet rosszabb annál, mint ahogyan most érzem magam”

nyilatkozta Haynesworth még a büntetés kiszabása előtt.

A játékos és még edzője, Jeff Fisher is nyíltan bocsánatot kért az eset miatt, és több játékos is nyilatkozott arról, hogy ez túl ment minden határon. Elvégre a győzelemért vannak a pályán, nem pedig azért, hogy megöljék egymást.

A videó felvételeken nem látszik egyértelműen, hogy a védő vette-e le a Gurode sisakját, vagy már leesett róla, azonban az egész úgy néz ki, mintha Haynesworth meg akarná piszkálni, hogy él-e még, majd tovább áll. Aki kíváncsi a videóra, az alábbi linken tudja megtekinteni.

Ezek után két szezont húzott még le a Titansnél, és karrierje legjobb évei voltak ezek. A viselkedésproblémái és erőszakos megnyilvánulásai azonban már annyira szúrták az edzők és a csapattársak szemét, hogy a klub úgy döntött, hiába a tehetség, nem kell nekik egy ilyen játékos.

Kidobott pénz 

2009-ben Haynesworth szabadügynökké vált és kapott is pár remek ajánlatot. A Tampa Bay Buccaneers például hét éves, $120 milliós szerződéssel csábítgatta, de a védőnek nem igazán volt szimpatikus a csapat. Végül a Washington Redskinsnél kötött ki, ahol hét évre szóló, $100 milliós papírt írhatott alá.

Nos, a következő év nem volt fényes sem a védőnek, sem pedig az új csapatának. Folyamatosan veszekedett az edzőkkel, hogy ő nem szeretne nose tackle poszton játszani, ráadásul  nem tetszik neki a csapat stratégiája sem. Nem volt hajlandó edzeni a szezon előtt és volt pár alkalom, amikor az alap fizikai követelményeknek sem tudott megfelelni. Szörnyű állapotban volt, és senki nem várta ezt tőle, pláne egy ekkora szerződés aláírása után pár héttel. Elhízottan, lustán és lomhán ment tehát az edzésekre, már amelyiken éppen megjelent.

2009-ben mindössze 12 meccsen lépett pályára a nézeteltérések miatt, azonban úgy tűnt, a lendületét megtartotta. A szezon végére 30 tackle és 4 sack került a neve mellé, azonban a rá következő évben a lehető legrosszabb évét produkálta. Alig tett valamit a pályán, ráadásul a lázadása az edzésekkel kapcsolatban még mindig fennállt. Több szakértő az évtized legrosszabb szabadügynök vételének titulálta a Haynesworth szerződtetését. Természetesen mindenre van magyarázat, és a védő pár évvel később megmagyarázta egy nyílt levélben, mi vezetett a lankadt figyelméhez és lustaságához.

Állítása szerint egész egyszerűen nem volt boldog. Elveszítette a foci iránti szeretetét és szenvedélyét, amikor Washingtonba ment (ami minimum vicces egy 100 millió dolláros szerződés birtokában). Úgy érezte, nem illik bele a csapatba, nem erre a rendszerre volt felkészülve:

“Ha másban nem is hallgatnék magamra, abban biztosan, hogy nem szabadott volna elhagyni a Tennessee Titanst. Jim Schwartz (a védőkoordinátor) egy lángelme és ezt egészen addig nem fogod látni, amíg a karriered véget nem ér.”

Mindössze két év után a Redskins egy ötödik körös pickért cserébe elpasszolta a Partiotshoz, azonban nem tartott sokáig az ottléte. Bill Belichick sem tudta visszahozni a futball iránti szeretetét, a New England rendszere sem passzolt az igényeihez – mindössze hat meccs után ki is lett vágva. Ezután kipróbálta magát Tampy Bayben is, ám nem túl sok sikerrel, majd három évvel a 100 milliós szerződése aláírása után véget ért a pályafutása.

A mocskos kis titkok

Heynesworth nem csak a pályán volt kezelhetetlen, de azon kívül is egy rendkívül nehéz embernek bizonyult. Rengeteg szabálysértést követett el és nehéz megszámolni, hányszor került bajba a temperamentuma és stílusa miatt.

Többek között egy több millió dolláros perrel kellett szembe néznie 2009-ben, miután részlegesen lebénított egy Corey Edmonson nevű férfit. A játékos száguldozott a Ferrarijával és hanyagsága miatt belehajtott a teljesen szabályosan közlekedő Edmonson autójába, megnyomorítva a férfit. Haynesworth nem akart felelősséget vállalni, nem volt hajlandó kifizetni a férfi kórházi számláiból egy centet sem, és nagyon hosszú ideig be sem ismerte, amit elkövetett.

És nem ez volt az első eset, a korábbi védő többször is bajba került hanyag vezetése vagy gyorshajtásai miatt, de nem csak autóval, hajóval is. Emellett voltak balhéi bankokkal és be nem fizetett csekkekkel is, illetve 2010-ben egy sztriptíztáncosnő, Silvia Mena $10 millióra perelte be Haynesworthot. A nő állítása szerint az egykori játékos teherbe ejtette és semmilyen pénzügyi segítséget nem nyújtott neki vagy a babának, sőt a terhesség kiderülése után Haynesworth nem volt hajlandó vele beszélni, egész egyszerűen otthagyta.

A karma nem is kímélte a viselkedése miatt, a volt NFL-sztár majdnem meghalt 2014-ben. Egy éjszaka felébredt és elképesztően fájt a feje, látása pedig teljesen homályos volt. Benyomott egy jókora adag fájdalomcsillapítót azt remélve, hogy majd attól sokkal jobban lesz. Végül bement a kórházba, ahol még a fény is fájdalmat okozott neki, de az orvos elengedte mondván, hogy ez csak egy migrén.

Azonban Haynesworth kardiológus barátja nem volt biztos abban, hogy ez egy egyszerű fejfájás, és elküldte a volt játékost néhány kivizsgálásra. Elfelejtette, hogy kell írni a saját nevét és a szavak sem jutottak eszébe, mint egy három éves kisgyereknek. A diagnózis után kiderült, hogy Haynesworthnek két(!!!) agyi aneurizmája (ütőértágulat) volt – azonnali műtéten esett át, hogy megmentsék az életét.

A legfrissebb hírek sem pozitívok vele kapcsolatban. 2019-ben az Instagramján jelentette be, hogy borzalmas állapotban van mindkét veséje és donorra vár, míg tavaly szeptemberben letartóztatták Clevelandben kapcsolaton belüli bántalmazással, miután megfenyegette a volt barátnőjét és annak aktuális barátját. Így ért véget a világ dicsősége – a tehetség önmagában semmit sem ér.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!