Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Patrick Surtain II

A tavalyi Alabama nem a védelméről marad emlékezetes, de ahogy szinte minden évben, úgy idén is tehetséges játékosok kerülnek ki Nick Saban defense-éből. Mivel alapvetően az idei börze nem a védőjátékosokról szól, így könnyen lehet, hogy az első defense oldalról érkező prospect körülbelül csak a 10. helyen fog elkelni és a szerencsés egy cornerback lehet.

Ebben a beszélgetésben foglal el nagyon előkelő helyet Patrick Surtain II, aki szép családi és egyetemi önéletrajzzal rendelkezik. Apja, idősebb Patrick Surtain a Miami Dolphins (és a Kansas City Chiefs) játékosa volt, ahol több Pro Bowl szereplésig is eljutott, így elmondható, hogy az ifjabb Surtain jó családból származik. Tehetségét ráadásul nem csak örökölte, de fejlesztette is családon belül, ugyanis a gimnáziumi évek alatt az édesapja is edzette.

Nem meglepő, hogy ötcsillagos tehetségként volt kezelve és válogathatott az egyetemi megkeresések között. Bár floridai srácként sok kérője volt ebből az államból is, de ő végül egy igazi nagyágyút, az Alabamát választotta.

Semmi nem mutatja meg jobban, hogy milyen szintű tehetségként volt kezelve, mint hogy már az első évében rengeteg lehetőségek kapott Nick Saban rendszerében. Ugyan ekkor még nyilvánvalóan nem ő volt az elsőszámú corner, valamint egész karrierje során egy kiváló egységben játszott, de soha nem lehetett azt mondani, hogy beleszürkült a védelembe. Második és harmadik évében is rengeteget volt a pályán, olyannyira, hogy ezen időszak alatt 662 snapet játszott press man coverage-ben, ami majdnem 200 játékkal több, mint az őt követő játékosé.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Kezdjük a testi adottságaival, mert ezek első ránézésre is megfelelőek, hogy elsőszámú corner legyen. Kellően magas, hogy a termetesebb elkapók se nyomják el és hosszú kezekkel rendelkezik, hogy mind az elkapási ponton domináns lehessen, mind pedig már a line of scrimmage-en bezavarjon az elkapóknak. Nem egy izomkolosszus, de nem is egy nyurga játékos, testi erőből csak az igazán jó testfelépítésű wide receiverek fogják dominálni.

Egész életében kiváló edzők keze alatt játszott, valamint eleve a vérében van a futball, így a technikája egészen elsőrangú mire a profik közé kerül. Elsősorban emberezésben töltötte az idejét és tökélyre fejlesztette a tudását. Türelmesen játszik, megvárja amíg az elkapója felfedi a kártyáit, nem csinál elhamarkodott mozdulatokat, hogy a WR ki tudja használni ha elmozdul idő előtt. Kezeit nagyon jól használja, nem engedi sem megragadni, sem ellökni magát, így szorosabban tud védekezni az útvonalak alatt, mint az átlag.

Szépen követi le embere mozgását, fel tudja venni a teljes mozdulatsort. Ebben segíti, hogy kezeivel igyekszik megzavarni az elkapót, hogy akadálymentesen kövesse az útvonalát. Jammelésben kiváló, erőszakosan játszik, valósággal belemászik az ellenfele fejébe. Onnantól kezdve, hogy full time kezdővé nőtte ki magát, nem volt olyan mérkőzés, ahol 65 yardnál többet engedett volna egy mérkőzésen és a három éve alatt összesen négy touchdownt szereztek róla.

 

Futballintelligenciája kivételes, nem véletlen, hogy már fiatalon is nagy szerepet kapott fontos védelmekben. Képes felismerni az elkapó útvonalak többségét, érti a coverage sémákat. Felismer különböző koncepciókat és opciós játékokat, így gyakran tudja megtörni az útvonalakat.

 

Sokoldalú játékos, igaz zónázásban akadnak problémái. Képes a slotban is játszani, de karrierje nagy részét kívül töltötte. Akkor a legjobb, ha kis területen tudja tartani az elkapóját, mert ekkor technikájának köszönhetően nem tudják lerázni.

Harcosságát mindenképpen dicsérni kell, nem a leglabdaérzékenyebb játékos, de az elkapási ponton a végsőkig küzd és nem enged könnyű elkapást, ha szorosan az embere mellett tud maradni. Jól számítja ki a labda ívét, így a mozdulatsorát úgy tudja időzíteni, hogy a legjobb pillanatban emelkedjen fel és kezeivel megakadályozza az elkapást.

 

Kisebb kételyek

Bár elsőre nem mondanánk azt, hogy rossz a labdaérzéke, de karrierje alatt alig szerzett interceptiont. Közel 3000 egyetemi snapje alatt mindössze 4 labdalopása volt, ami valljuk be hogy elég kevés. Ebben közrejátszik, hogy sokat kerülték és szezononként átlagosan 50-szer vették célba az ellenfelek irányítói. Ezektől függetlenül nem egy ballhawk playmaker, az biztos.

Futás ellen kellően fizikális és tudja milyen szöget válasszon a szereléshez, ellenben sokszor félti magát és főleg karrierje elején elég puhán játszott, amiben sokat fejlődött az utolsó évében, de nem ez az erőssége.

Gyengeségek

A sebességét bőven érheti kritika. Messze nem a leggyorsabb corner, vertikális útvonalakon könnyen meg lehet verni, de igazán gyors elkapókra sem érdemes állítani, mert nem fogja tudni megnyerni a futóversenyt. Ez különösen azért veszélyes, mert nagyobb sebességnél már nem tudja tartani az emberét, szétesik a mozgása és könnyű elkapásokat szereznek róla.

 

A modern kori NFL nem éppen ilyen attribútumokkal ellátott cornert keres, de ha nem szolgáltatja ki a rendszer annak, hogy folyamatosan futóversenyekbe kelljen kényszerülnie, akkor nem égbekiáltó red flag.

Elsősorban emberezésben jó, zónázásban gyakran elveszik. Igyekszik a szemét az irányítón tartani, de így sokszor elveszti a zónájának a széleit, ahol könnyű elkapásokat eredményez.

Konklúzió

A cornerek megítélésével csínján kell bánni, mert az elmúlt években sok top tehetség nem tudta megközelíteni sem azt a potenciált, amit jósoltak neki. Surtain sebessége ráadásul elég nagy red flag lehet, mert a profik között sokkal gyorsabb a játék lefolyása és kevésbé fogja tudni kis területre kényszeríteni az elkapóját. Ezek ellenére kevesen rendelkeznek akkora tapasztalattal, mint ő az utóbbi időből, majdnem 3000 snapet játszott az ország egyik legjobb egyetemének védelmében. Életkorához képest tökéletesre fejlesztette a technikáját is, így kevés dolga lesz vele jövendőbeli védelmi koordinátorának és sok helyre beilleszthető egy védelemben.

Elég nagy esély van rá jelenleg, hogy ő legyen az első védőjátékos az idei drafton, akit kiválasztanak. Igaz ez azt jelenti, hogy legkorábban a Broncos elviszi a kilencedik helyen. Ellenben tovább nem nagyon fog csúszni, mint a San Francisco jelenlegi helye, tehát top15 picknek néz ki. A legjobb fit talán a Cowboys vagy pont a 49ers lehet számára.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!