Connect with us

Minden ami NFL

Az NFL legfontosabb mérőszámai

Az NFL arról is híres, hogy minden apró részletre van valamilyen statisztikája. Na de hogyan igazodjuk el a milliónyi mutató útvesztőjében? Melyik hasznos és melyik teljesen felesleges? Most összegyűjtöttük a legjobb, legfontosabb és leghasznosabb mérőszámokat az NFL világából, amiket tényleg érdemes használni és figyelembe venni. 

Csapat(egység)szintű statisztikák

DVOA (Defense-adjusted Value Over Average)

A Football Outsiders alapvető, szinte minden értelmes szakértő által használt statisztikája, ami elég valós képet ad egy-egy csapat támadósorának és védelmének erősségéről. Az egész szezon minden egyes játékát számba veszi, és összehasonlítja az egyes játékok sikerességét a ligaátlaghoz mérten olyan változók szerint, mint kísérlet, távolság, pályán való helyzet, pontkülönbség, negyed, na és persze az ellenfél erőssége. Tehát különbséget tesz mindenféle játékszituációk közt: például egy 5 yardos futás harmadik és 4 helyzetben sokkal értékesebb, mint egy 8 yardos futás harmadik és 12 helyzetben.

A neve alapján védelmekkel igazít ki, de ugyanígy hívják fordított esetben is, mikor a védelmeket vizsgáljuk a támadók erősségével kiigazítva. A végleges érték egy százalék, ami azt mutatja, hogy az átlagosnál mennyivel volt jobb vagy rosszabb a play, illetve egész szezonra vetítve az adott csapategység (nyilván védelemnél a negatív érték a jó, hiszen ott a várható alatt tartották a támadókat). Elvileg játékosok összehasonlítására is használható, de leginkább csapatok és csapategységek összevetésére érdemes nézegetni.

EPA (Expected Points Added)

Talán még a DVOA-nál is hasznosabb mutató csapatok, csapategységek teljesítményének mérésére. Alapgondolata, hogy minden játékot mérhetünk a táblára feltett pontok tekintetében. Minden egyes játékhelyzetre (pl első és 10 az ellenfél 35 yardosán) kiszámolhatjuk, hogy várhatóan hány pontot szerez abból a támadósor. Ha megnézzük ezt a játék előtt, illetve a játék végén, akkor megkapjuk, hogy az adott play hány pontot hozott a konyhára. A megtett yardokat tehát kvázi megszerzett pontokká alakítja. Ahogy a DVOA-nál, itt sem mindegy, hogy harmadik és 2 helyzetben szerzel 3 yardot, vagy harmadik és 10 szituációban (nyilván az első sokkal értékesebb). Az így kapott értékeket átlagolhatjuk játékokra, drive-okra, így egy támadósor, vagy fordított esetben védelem átlagos hatékonyságát, sikerességét kaphatjuk meg belőle.

Egy nagy hátránya van: nehezen elérhető. A PFF vagy a Sports Info Solutions is számol EPA-t, azonban ezek nem publikusak, csak egyes adatokat tudunk kimazsolázni például a PFF vagy a TheAthletic cikkeiből. Ahogy a DVOA, úgy játékosokra ez sem használható a legjobban, hiszen például ha az irányító dob egy screen passzt, amiből 60 yardos TD születik, akkor annak a játéknak nagyon nagy az EPA-ja, de nem az irányító sikerességét szemlélteti, hanem a teljes támadósorét.

EDSR (Early Down Success Rate)

Egy adott NFL-mérkőzés esetében a győzelmet leginkább befolyásoló faktor a turnover-különbség. Ha több labdát szerzel az ellenfélnél, akkor nagyon jó esélyed van a győzelemre. Warren Sharp kitalált egy másik mutatót, ami szintén nagyon jól korrelál a mérkőzés győztesének kilétével. Ez pedig a korai downos sikerességi ráta. Alapgondolata, hogy a harmadik kísérletek nagyon instabil képet mutatnak, így nem ezeken kell nyernie egy csapatnak, hanem a korai downokon, tehát első- és második kísérletnél. Ha ebben jobb tudsz lenni az ellenfélnél, akkor elég jó esélyeid vannak a győzelemre (nyilván közel sem garancia, de elég jó a korreláció).

A cikk folytatódik! Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz. Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Legfrissebb cikkeink

Facebook

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!