Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Trey Lance

Ha igazi boom or bust QB prospectet keresünk, akkor nem kell tovább kutatni, megtaláltuk: ő Trey Lance, a North Dakota State ex-irányítója. Simán benne van, hogy Josh Allenhez hasonlóan harmadik évére a liga legjobbjai közt emlegethetjük majd, meg az is, hogy négy-öt év múlva a kezdő posztok közelébe sem fog tudni kerülni. Épp ezért olyan izgalmas az ő esete. 

Lance 2-3 csillagos tehetség volt, mikor végzett a gimivel, hiszen csak egy évet volt kezdő irányító a középiskolában, ahol egy Wing-T rendszert futtattak, így nem volt sok esélye passzolgatni. Néhány egyetem át akarta képezni más posztra, például safetyvé vagy linebackerré, de ő erre nemet mondott és végül a másodosztályú North Dakote State egyetemhez kötelezte el magát, ahol fixen irányítóként számoltak vele és ahol úgy érezte, bajnoki címet is tud szerezni.

Ez össze is jött neki, 2019-ben, első és egyetlen kezdő szezonjában zsinórban 16 győzelmet felmutatva megnyerte az FCS-t a Bison színeiben, a szezon során pedig 28 TD mellé 0 interception került a lőlapjára, amivel azonnal felhívta magára a figyelmet – ja, és 1100 yard mellett 14 TD-t a földön is összehozott. Így fordult volna rá a 2020-as évre, azonban fejlődését nem tudta megmutatni, hiszen a Covid miatt a csapat szezonjának lőttek, csak egy edzőmeccset toltak le az Arkansas ellen.

Lance 2019-es szezonja egészen parádés volt, de sok kérdőjel maradt még a neve mellett, amikre nem tudott választ adni 2020-ban, így ezeket nem tudta ponttá vagy felkiáltójellé változtatni. A képességei, adottságai miatt óriási plafonnal, potenciállal bír, azonban az idei nagy ötös közül nála a legmagasabb a bust faktor is. Nagyon sok hasonlóságot lehet felfedezni a három évvel ezelőtti Josh Allennel, Lance és az őt draftoló csapat reményei szerint hasonló kimenetelt sikerül majd elérni két-három szezon múlva.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Másodosztályból érkező játékosokat mindig nehéz scoutolni, hiszen óriási lehet a tehetségbeli különbség. Így nagyon fontos, hogy ezen a szinten ténylegesen domináljon az adott játékos, Lance pedig ezt megtette, látható a fent bemutatott statisztikáin is. Ráadásul mindössze 19 évesen tette mindezt, ami külön figyelemre méltó, és mutatja, hogy még bőven van benne fejlődési lehetőség.

Az első ránézésre is lejön, hogy Lance ritka fizikai paraméterekkel rendelkezik: hivatalosan 193 centi és 103 kiló. Prototípus felépítése van, ráadásul rendkívül atletikus is. Igazi dual threat irányító, egészen hihetetlen, amit a földön művel. Jól lát a pályán, jól követi a blokkokat és jól látja meg a lyukakat is.

Felépítéséből adódóan nem egy Lamar Jackson, Kyler Murray féle QB-t kell elképzelni, inkább egy Cam Newton félét. Nagyon kemény a felépítése mellett a hozzáállása is, így rövid yardos szituációkban, illetve a vörös zónában is kiváló fegyver. Erőszakosan, keményen belemegy az ütközésekbe, nem félti a test épségét – talán már túlzottan is, néha jobban vigyázhatna magára, ha az ütés előtt térddel előre becsúszik.

De persze nem csak a földön veszélyes, hanem a levegőben is. Bombaerős karja van, talán a legerősebb a classban. Bármit megdob a futballpályán: túlsó hashmarkról az oldalvonalig tartó lézerek is simán mennek, szűk résekbe a védők közé is sokkal könnyebben dobja be az NFL-átlagnál, és a mély dobásairól se feledkezzünk meg, amik gyönyörűek, nagyon szép ívben repülnek az elkapók kezei közé.

Nulla: ennyi interceptiont dobott 2019-ben. Zérót, egészen pontosan 287 passzból, ami FCS rekord. Ez még egy full konzervatív, rengeteg checkdownt dobó irányítótól is óriási szó lenne, de Lance közel sincs ehhez a stílushoz, és így jött össze neki ez a teljesítmény. Oké, volt 4, azaz négy Turnover Worthy játéka, de ez még mindig semmi. És nem dobsz úgy 28 TD-t 0 INT mellett, hogy ne lennél jó döntéshozó, tök mindegy, hogy milyen szinten játszottál. Úgyhogy ez nagy pozitívum az NDSU volt irányítója mellett.

Ráadásul a fumble-ökkel sem volt gondja, csak négyszer köhögte fel a labdát és csak egyet vesztett el belőle, pedig futott 1100 yardot és 11-szer sackelték. Úgyhogy tényleg nagyon jól vigyáz a labdára.

Ahogy a felépítéséből és altetikusságából sejthető, struktúrán kívül kiválóan teljesít, improvizál. Jól mozog ki a zsebből és futtából is jól passzol.

A zsebben is nagyon jól mozog, kikerüli a védőket és lerázza magáról a sackeket. A lábmunkája kiváló a falemberei őrizetében, jól lép fel a zsebben, ha oldalról érkezne a nyomás. Ha nem tud kimozogni, akkor pedig nem fél a védőktől és akár az utolsó pillanatig is kitart, mielőtt eleresztené a passzt.

Az úgynevezett “poise” képességét dicsérni lehet, nem omlik össze a zsebben és jól kezeli a nyomást is. Emellett igazi vezér, a társaik követik őt, Lance pedig a legfontosabb pillanatokban tudott fellépni és győzelemre vezetni csapatát. A csapattársak, edzők odáig vannak a személyiségétől, mert okos, intelligens és megnyerő.

Van tapasztalata shutgun, pistol és under center formációkból is, ráadásul az edzők engedték neki, hogy a line of scrimmage-nél áthívjon játékokat, ami mutatja a futballintelligenciáját és a rendszer magas fokú ismeretét.

Kérdőjelek

A legnagyobb probléma Lance-szel kapcsolatban, hogy alig láttuk játszani, és amikor láttuk, akkor is másodosztályú ellenfelek ellen. Mindössze 17 meccses egyetemi tapasztalata van, és a gimiben is csak egy évet volt kezdő, tehát kifejezetten tapasztalatlan, kiforratlan játékosról beszélünk. Nyilván az sem segít, hogy nem hogy nem az ország legjobb ellenfelei ellen kellett bizonyítania, hanem egyenesen az FCS-ben, ahol tehetségben és atletikusságban mindenki felett állt nem egy, hanem inkább két polccal.

A pontossága elég inkonzisztens, ami elsősorban a mechanikájára vezethető vissza. Általában magasan hibázik, ami erős karú QB-knál nem egyedi probléma. Jó hír, hogy a mechanikáján idén elég sokat dolgozott, ez már az Arkansas elleni idei edzőmeccsen is látszott, és ebben a holtidőben a neves QB-edzővel, Quincy Averyvel készült.

Emellett az NDSU támadósora sem segítette a profik közé való átállását. Nagyon futárorientált offense-ben játszott, így relatíve kevésszer dobálgatott. Emellett a támadósor úgy volt felépítve, hogy Lance-nek általában csak egy olvasása volt, és ha abból nem talált üres elkapót, akkor azonnal meg kellett iramodnia. Ez persze nem Lance hibája, hanem az NDSU sémájáé, de mégis rajta csapódik le, hiszen igazából fogalmunk sincs, hogy a progressionökön hogyan, milyen gyorsan tud átmenni, hiszen ezt egyáltalán nem láthattuk.

A ritka alkalmakkor, amikor meg volt olvasása, akkor az egyszerű volt, az elkapók pedig a jól felépített rendszer miatt folyamatosan üresen voltak, így nem volt nehéz dolga az offense-ben. Ennek is köszönhetően sokszor ott ragad az elkapókon és túl sokáig várja, hogy szabaddá tegyék magukat (általában megtörtént, de a profik közt ez nem fog beleférni). Anticipation nem igazán van a játékában és túl sokat is hezitál.

Összességében

Mivel fejben még nagyon nyersnek mondható, így épp ezért szerintem első évében, hiba lenne őt játszani (hacsak tényleg nem áll készen, mert annyit fejlődött itt a kihagyott év alatt vagy a fél holtszezon alatt, de ez azért meglepő lenne). Kell egy kis idő neki, amíg hozzászokik a szintkülönbséghez, javít a hibáin és fejben előrébb lép. Második évében belerázódhat már a pályán is a közegbe, és szerintem harmadik évében fog tudni robbantani, ha folytatódik a fejlődési pályája.

Előtte én nem várnék el tőle nagy dolgokat, nem reális elvárás vele szemben, hogy egyből magas szinten focizzon. Ha viszont tud fejlődni elsősorban fejben, és rendberakják kicsit a mechanikáját is, akkor óriásit szólhat harmadik évére. Az adottságai tökéletesek, a képességei, traitjei mind megvannak ahhoz, hogy kiváló QB legyen belőle, csak ki kell aknázni. Szerintem Josh Allenhez hasonlítható sok szempontból, főleg a profik közé jóslás tekintetében, de igazából felépítésre is. Egyébként kicsit Carson Wentzet is látok benne, ha már North Dakota State.

Hol kelhet el a drafton?

Jelenleg egyre biztosabb, hogy a Trevor Lawrence – Zach Wilson duóval indul majd a draft. A legtöbb szakértő szerint Justin Fields van mellettük a top3 irányító közt, ellenben a 49ers könnyen lehet, hogy Trey Lance-ért cserélt fel a Dolphins helyére, így az NDSU volt QB-ja a top3-ban hallhatja a nevét. Ha Shanahanék mégsem mellette tennék le a voksukat, sokkal messzebb akkor sem csúszik, hiszen a Falcons kiárusíthatja a cetlijét, amiért akár a Broncos, akár a Panthers, akár a Patriots beáldozhatja a jövőjét. Ha a Falcons mégsem így tesz, azt nagyon nehéz elképzelni, hogy az 1/8-nál (Panthers) tovább bent maradjon.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2024 FK Media Group